FORMULA 1

Formula 1, GP Ισπανίας: Ο Φερστάπεν σε δικό του ρυθμό στις πρώτες δοκιμές της Βαρκελώνης

Ο Μαξ Φερστάπεν στις δοκιμές στο γκραν πρι της Ισπανίας
Ο Μαξ Φερστάπεν στις δοκιμές στο γκραν πρι της Ισπανίας 2023 AP PHOTO/JOAN MONFORT

Ο Μαξ Φερστάπεν κινήθηκε μία ταχύτητα πάνω από οποιονδήποτε άλλον στις εναρκτήριες ελεύθερες δοκιμές του GP Ισπανίας, καθώς ήταν σχεδόν οκτώ δέκατα ταχύτερος από τον Σέρτζιο Πέρεζ με την έτερη Red Bull RB19.

Ο Μαξ Φερστάπεν και η RBR επιβεβαίωσαν τα προγνωστικά που τους θέλουν απολύτως κυρίαρχους στο 7ο φετινό GP της Formula 1, λόγω των αεροδυναμικών χαρακτηριστικών της πίστας της Βαρκελώνης, συνθλίβοντας τον ανταγωνισμό στην πρώτη περίοδο των ελεύθερων δοκιμών του ισπανικού αγώνα.

Η ωριαία διαδικασία τελείωσε καθώς συγκεντρώνονταν βαριά και απειλητικά σύννεφα πάνω από την πίστα του Μονμελό, που σημαίνει πως δεν αποκλείεται η δεύτερη περίοδος δοκιμών (που ξεκινά σήμερα 2/06 στις 18:00) να διεξαχθεί σε βροχερές συνθήκες.

Επίσης, φέτος η πίστα της Βαρκελώνης επέστρεψε στο παλιό σχέδιο των δύο τελευταίων της στροφών, που δεν περιλαμβάνει πλέον το τελευταίο σικέιν. Το σχέδιο αυτό δεν είχε χρησιμοποιηθεί από το 2006, που σημαίνει ότι μόνο ο Φερνάντο Αλόνσο έχει ανάμνηση από αυτή τη χάραξη.

Ο Αλόνσο επικεντρώθηκε σε αεροδυναμικές μετρήσεις -όπως φάνηκε με τις αντίστοιχες συσκευές που έφερε η Aston Martin AMR23 στην αρχή των δοκιμών- και δεν επεδίωξε να κάνει τον πιο ανταγωνιστικό του γύρο. Ο Ισπανός, που εμπρός στους συμπατριώτες του, περιορίστηκε στον 6ο χρόνο, ένα δευτερόλεπτο μακριά από τον Φερστάπεν.

Λίγο μεγαλύτερη απόσταση είχαν οι δύο Ferrari των Σαρλ Λεκλέρ και Κάρλος Σάινθ στην 8η και 9η θέση, που βγήκαν στην πίστα με αποκλειστικό σκοπό τη συγκέντρωση δεδομένων για τις σχεδιαστικές αλλαγές που εισήγαγε αυτό το τριήμερο η Scuderia στην SF-23. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τη Mercedes, με τον 10ο χρόνο του Τζορτζ Ράσελ και τον 12ο του Λιούις Χάμιλτον.

Μάλιστα, οι δύο οδηγοί της Ferrari έκαναν συγκριτικές δοκιμές μεταξύ των μέχρι πρότινος προδιαγραφών της SF-23 και των ανασχεδιασμένων εξαρτημάτων της. Ο Λεκλέρ χρησιμοποιούσε τους παλιούς πλευρικούς αεραγωγούς και το παλιό δάπεδο και ο Σάινθ τα καινούρια, για να αποκτήσει η ομάδα συγκριτικά δεδομένα.

Επιπλέον, πολλοί οδηγοί συμμετείχαν με τα πρωτότυπα ελαστικά δοκιμών της Pirelli, που εξελίσσει η ιταλική εταιρεία ενόψει της εισαγωγής τους από το GP Βρετανίας. Ένας από αυτούς ήταν ο Μαξ Φερστάπεν, που βγήκε νωρίς με τη σκληρότερη από όλες τις νέες αυτές γόμες -τη C1- και ήταν άμεσα 0,8'' ταχύτερος του Πέρεζ.

Σύντομα οι δύο οδηγοί της Red Bull μπήκαν στα πιτς για να βάλουν τη μέση γόμα, και ο Πιέρ Γκασλί με την Alpine A523 μπήκε ανάμεσά τους, στο μισό δευτερόλεπτο πίσω από τον Ολλανδό. Σε εκείνο το σημείο οι δύο οδηγοί της Red Bull ανέφεραν έντονες αναπηδήσεις στο αλλαγμένο τμήμα των δύο τελευταίων στροφών, όπως και ο Ράσελ με τη Mercedes W14 και ο Λάντο Νόρις με την επίσης αναβαθμισμένη McLaren MCL60.

Το δεύτερο ημίωρο ξεκίνησε με τη μαλακή γόμα στις τέσσερις γωνίες των δύο Red Bull, με την οποία ο Φερστάπεν κινήθηκε 8 δέκατα ταχύτερα από τον Πέρεζ. Με την ίδια γόμα οι δύο Ferrari έμειναν περίπου ένα δευτερόλεπτο μακριά, ώσπου πίσω από τις Red Bull ανέβηκε ο Εστεμπάν Οκόν με την έτερη Alpine και ο Νικ ντε Βρις με την Alpha Tauri Α04, που πλησίασαν κοντά στο χρόνο του Πέρεζ επίσης με τη μαλακή γόμα.

Λίγο πριν το τέλος ο Γκασλί είχε επαφή με τη Williams του Λόγκαν Σάρτζεαντ στη στροφή 10, καθώς προσπαθούσε να περάσει τον Αμερικανό, και ο Κέβιν Μάγκνουσεν της Haas σημείωσε τον έκτο χρόνο - πριν τον ρίξει στην εκπνοή στην 7η θέση ο Αλόνσο.

Formula 1, GP Ισπανίας: Ο Φερστάπεν σε δικό του ρυθμό στις πρώτες δοκιμές της Βαρκελώνης


TAGS FORMULA 1 F1 FERRARI RED BULL ΜΑΞ ΦΕΡΣΤΑΠΕΝ ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΑΛΟΝΣΟ ΣΕΡΤΖΙΟ ΠΕΡΕΖ ΚΑΡΛΟΣ ΣΑΙΝΘ ΣΑΡΛ ΛΕΚΛΕΡ ΤΖΟΡΤΖ ΡΑΣΕΛ ΛΙΟΥΙΣ ΧΑΜΙΛΤΟΝ MERCEDES F1 ASTON MARTIN
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ