FORMULA 1

O Νιούι στη "γειτονιά" της Ferrari, νέες επαφές με τη Scuderia

Red Bull Content Pool
SPIELBERG, AUSTRIA - JUNE 29: Adrian Newey, the Chief Technical Officer of Red Bull Racing walks in the Paddock during previews ahead of the F1 Grand Prix of Austria at Red Bull Ring on June 29, 2023 in Spielberg, Austria. RED BULL CONTENT POOL

Ο Άντριαν Νιούι εθεάθη στο αεροδρόμιο της Μπολόνια πριν από λίγες μέρες, δίνοντας περαιτέρω τροφή στα σενάρια ότι βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο επαφών με τη Scuderia Ferrari για τη μετακόμισή του στο Μαρανέλο.

Ο Βρετανός αστέρας σχεδιαστής της Formula 1, ο πιο επιτυχημένος όλων των εποχών και παγκόσμιος πρωταθλητής με τις Williams, McLaren και Red Bull Racing, είναι περιζήτητος χάρη στα μονοθέσια της RBR που έχει σχεδιάσει τα τρία τελευταία χρόνια και έχουν κυριαρχήσει απόλυτα στο πλαίσιο των κανονισμών του ground effect που ξεκίνησε το 2022.

Αξιόπιστες πηγές ανέφεραν πριν από είκοσι μέρες ότι ο Βρετανός έχει δεχθεί μια ηγεμονική προσφορά από τον Λόρενς Στρολ, ιδιοκτήτη της Aston Martin, για τη μετακόμιση στο Σίλβερστοουν. Πρόκειται για μια προσφορά ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων για 4 χρόνια, με το έξτρα μπόνους ότι δεν θα πρέπει να μετακομίσει από την Αγγλία.

Παρόλα αυτά, οι επαφές με τη Ferrari συνεχίζονται, πιθανώς με το έξτρα μπόνους εκεί του σχεδιασμού ενός hypercar που θα τον αφήσει στην αυτοκινητική ιστορία του cavallino. Κι όλα αυτά συμβαίνουν διότι ο ‘πολιτικός πόλεμος’ που μαίνεται στα ενδότερα της Red Bull φέρεται να έχει διαταράξει την πολύτιμη ισορροπία που χρειάζεται ο Βρετανός για να εργαστεί απρόσκοπτα΄.

Το αξιόπιστο γερμανικό περιοδικό Auto Motor und Sport ανέφερε ότι το ενδεχόμενο της μετακόμισης του Νιούι στο Μαρανέλο απέκτησε ακόμη περισσότερη βαρύτητα, όταν ο Βρετανός εθεάθη στο αεροδρόμιο της Μπολόνια, πριν από λίγες μέρες.

Το συμβόλαιο του Νιούι με την RBR λήγει στο τέλος του 2025. Πέραν του σχεδιασμού του μονοθεσίου RB21 της F1 για τη νέα σεζόν, ο Νιούι επίσης ασχολείται με το hypercar δρόμου RB17 που η εταιρεία του Μίλτον Κινς θα παρουσιάσει το Σεπτέμβριο του 2025.

Η πιθανή μετάβαση του Νιούι στη Ferrari, παρότι θα εξασφαλίσει στη Scuderia το ισχυρότερο “χαρτί” της για τη διεκδίκηση των μελλοντικών τίτλων της F1, μπορεί να έχει όμως και κάποιες επιπλοκές. Στη Red Bull ο Νιούι βρήκε ένα περιβάλλον απόλυτης ελευθερίας, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις στο διάβα του καθημερινά προς το σχεδιαστήριό του, και χωρίς απειλές απόλυσης με την πρώτη αποτυχία.

Στη Ferrari τα πράγματα ήταν ανέκαθεν διαφορετικά. Και ο πολύπειρος πρώην μηχανικός της Scuderia, Λουίτζι Μάτσολα, εξηγεί: “Ακόμη κι αν ερχόταν ο Νιούι, με όλο το σεβασμό και το θαυμασμό προς τον Άντριαν, θα έλεγα ότι δεν θα μπορούσε να τα καταφέρει μόνος του.

Θα πρέπει να βρει μια κατάσταση την οποία θα πρέπει να καταλάβει. Θα πρέπει να εντοπίσει ποιους ανθρώπους μπορεί, και θα πρέπει να καταλάβει ποιοι άνθρωποι μπορούν να τον βοηθήσουν. Η F1 δεν είναι παράσταση για έναν ρόλο, αλλά για μια ομάδα, έχει πολλούς τομείς: του κινητήρα, των ηλεκτρονικών συστημάτων, της διοίκησης, της αεροδυναμικής, της ανάρτησης, της ρύθμισης.

Και μετά υπάρχει κι όλος ο τομέας παραγωγής. Ακόμα κι αν [ο Νιούι] είναι ένα φαινόμενο, ακόμα κι αν έχει δείξει ότι είναι πολύ έμπειρος και ανταγωνιστικός, θα πρέπει να τοποθετήσουν δίπλα του έμπιστους ανθρώπους σε κρίσιμες θέσεις. Τότε θα μπορούμε να το συζητήσουμε.

Αλλά το να έρθει ο Άντριαν Νιούι μόνος του... εντάξει, μπορεί να φέρει κάποιες ιδέες, αλλά θα χρειαστεί γύρω του μια ομάδα που να τον υποστηρίζει. Μην περιμένετε ότι θα είναι ο Χάρι Πότερ με ένα μαγικό ραβδί”, κατέληξε ο Ιταλός.

TAGS FORMULA 1 F1 F1 2026 SCUDERIA FERRARI RED BULL ΑΝΤΡΙΑΝ ΝΙΟΥΙ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ