ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Τα Up και τα Down του Ερνέστο Βαλβέρδε το 2011

Τα Up και τα Down του Ερνέστο Βαλβέρδε το 2011

Το 2011 έφυγε και το Sport24.gr θυμάται τις καλές, αλλά και τις κακές στιγμές που έμειναν χαραγμένες στη μνήμη του Ερνέστο Βαλβέρδε. Από την αμφισβήτηση στην αποθέωση και τούμπαλιν. Δείτε εξώφυλλα, δηλώσεις του που προκάλεσαν, videos και θα καταλάβετε...

Άλλη μια χρονιά φεύγει. Άλλη μια χρονιά που για κάποιους ήταν καλή και θα ήθελαν να επαναληφθεί και σε άλλους πάλι δεν άρεσε και περιμένουν να έρθει το 2012 μήπως φέρει κάτι καλύτερο (παρεμπιπτόντως, καλή χρονιά σε όλους με υγεία, χαρά, αγάπη, ειρήνη, δικαιοσύνη).

Στην πρώτη κατηγορία ανήκει ο Ερνέστο Βαλβέρδε τουλάχιστον σ' ότι αφορά στον επαγγελματικό τομέα, αφού έγινε πάλι πρωταθλητής, πήρε μια (πρώτη) γλυκόπικρη γεύση από Champions League και γνώρισε την αποθέωση.

Αυτή είναι η πρώτη χρονιά που κλείνει ο Ισπανός στην Ελλάδα (Από Γενάρη σε Γενάρη εννοούμε) και όπως σας προαναφέραμε έζησε πολλά, που δεν θα ξεχάσει. Πολλά που τον έκαναν χαρούμενο, τον δίδαξαν αρκετά πράγματα και τον βοήθησαν για τη συνέχεια.

Όλα αυτά που πέρασε ο σενιόρ Ερνέστο στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό το 2011, φυσικά και δεν ήταν μονάχα καλές, αλλά και δύσκολες στιγμές. Στη ζωή υπάρχουν άλλωστε και ήττες και οι δυσκολίες και η σκληρή κριτική. Ιδιαίτερα στη ζωή των ανθρώπων του ποδοσφαίρου και ιδιαίτερα στη χώρα μας.

Το Sport24.gr λοιπόν, ξεψάχνισε το αρχείο του, βρήκε πως κατέγραψε κάθε γεγονός του Ολυμπιακού το 2011 και συγκέντρωσε τις καλές και τις κακές στιγμές του Ερνέστο Βαλβέρδε. Παρακάτω θα βρείτε φράσεις με links, στις οποίες αν πατήσετε πάνω, θα δείτε σχετικές ειδήσεις απ' όλη τη χρονιά που μας πέρασε. Ξεκινάμε...

Τα Up και τα Down του Ερνέστο Βαλβέρδε το 2011
INTIME SPORTS

Τα Down του Ερνέστο

Οι πρώτες μουρμούρες και σκληρές κριτικές

Οι δηλώσεις του Ερνέστο Βαλβέρδε είναι γεμάτες ειλικρίνεια και αυτό δεν μπορεί να μην του το αναγνωρίσει κανείς. Πολλές φορές μάλιστα, γίνονται αντικείμενο συζήτησης και σχολίων (καλών και κακών). Λίγο μετά τη νίκη επί του Βόλου , ο Ισπανός μίλησε για τον επαναληπτικό του Κυπέλλου στην Τούμπα ( το πρώτο ματς είχε έρθει 1-1 ) και δεν δίστασε να πει πως προτιμούσε να είχε κόσμο στις εξέδρες και να μην ήταν τιμωρημένη η ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Η συγκεκριμένη δήλωση αποδείχθηκε προφητική, αφού οι παίκτες του έπαιξαν πολύ χαλαρά, ήταν κατώτεροι των προσδοκιών και αποκλείστηκαν . Ίσως να έπαιξε ρόλο και η άδεια Τούμπα που τους αποσυντόνισε και πήραν το ματς ως φιλικό. Ο Ισπανός παραδέχτηκε στη συνέχεια, πως ο Ολυμπιακός δεν περνάει καθόλου καλά στο γήπεδο του ΠΑΟΚ . Όχι πως δεν είναι αλήθεια, αλλά δεν το ακούμε συχνά από προπονητές της ομάδας του Πειραιά.

Κι αν νομίζετε πως αυτός ήταν ένας απλός αποκλεισμός και ίσως δεν θα χρειάζεται να τον σχολιάσουμε, σας λέμε απλά, ότι η ΠΑΕ Ολυμπιακός έβγαλε προς τα έξω πως δεν υπάρχει θέμα προπονητή και πως τον στηρίζει. Η πρώτη φορά που ακούστηκε κάτι και αμέσως διαψεύστηκε από τη διοίκηση , στη δεύτερη θητεία του Ισπανού. Δείτε μερικά εξώφυλλα και θα καταλάβετε για την σκληρή κριτική που λέγαμε .

Η φυγή του Ριέρα που έφερε αναστάτωση

Λίγο πριν την πρεμιέρα της σεζόν, ο Άλμπερτ Ριέρα είπε "ναι" στα χρήματα της Γαλατάσαραϊ και ο Ερνέστο Βαλβέρδε έμεινε προβληματισμένος να ψάχνει για λύσεις στο αριστερό άκρο της επίθεσης. Η κίνηση του συμπατριώτη του τον ενόχλησε , ενώ δεν δίστασε μάλιστα να το δηλώσει, προκαλώντας την εντύπωση των ΜΜΕ που τον κατηγόρησαν πως ψάχνει για δικαιολογίες. Ο ίδιος συνέχισε να μιλά για απώλεια όμως τόνισε πως δεν θα... κλάψει κιόλας ! Ήταν μια από τις στιγμές που σημάδεψαν τον Ερνέστο Βαλβέρδε το 2011, αλλά τελικά βρήκε το τρόπο να μην φανεί το κενό του Ριέρα.

Η πρώτη κρυάδα της σεζόν

Για τρίτη σεζόν ( Ανόρθωση 2008-09 , Ηρακλή 2010-11 ) με τον Ερνέστο Βαλβέρδε στον πάγκο, ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με ήττα τις υποχρεώσεις του. Ήταν το πρώτο ματς του Ισπανού στο Champions League και η Μαρσέιγ κατάφερε να κερδίσει 1-0 την ανέτοιμη ομάδα του Πειραιά. Δεν θα σταθούμε όμως στο αποτέλεσμα, αλλά στις δηλώσεις του 47χρονου προπονητή , οι οποίες δεν ήχησαν πολύ καλά στα αυτιά αρκετών. "Το Champions League είναι κάτι έξτρα. Πρώτος μας στόχος είναι το πρωτάθλημα", είπε μεταξύ άλλων ο Βαλβέρδε και πολλοί τόνισαν πως προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Στην πραγματικότητα είπε απλά την αλήθεια . Κάποια ΜΜΕ τον κατηγόρησαν, θυμήθηκαν μέχρι και τον Ριέρα και μετά από λίγο καιρό τον αποθέωσαν ξανά. Δείτε αναλυτικά τα πρωτοσέλιδα της επόμενης ημέρας .

Τα κακά της Ευρώπης

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε είναι σπουδαίος προπονητής. Το έχουμε γράψει και σ' αυτό το κείμενο και σε άλλα και το βλέπουμε από τις εμφανίσεις και τα αποτέλεσμα της ομάδας. Την φετινή σεζόν όμως, ο Ολυμπιακός πλήρωσε την Ευρώπη και σ' αυτό έχει ευθύνη και ο Ισπανός. Το "Χ" με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ , η εντός έδρας γκέλα με τον ΟΦΗ και η ήττα στην Τρίπολη είχαν ως αποτέλεσμα 7 χαμένους βαθμούς λόγω Champions League. Ο 47χρονος κόουτς έπρεπε να προετοιμάσει καλύτερα την ομάδα του, προκειμένου να μην εμφανίζεται τόσο light και να είναι συγκεντρωμένη στο πρωτάθλημα, αφήνοντας στην άκρη το... σεντόνι.

Τα Up και τα Down του Ερνέστο Βαλβέρδε το 2011
INTIME SPORTS

Τα UP του Ερνέστο

Όταν ξετίναξε την επαρχία

Το 2011 ξεκίνησε πολύ καλά για τον Ολυμπιακό, καθώς στις 30 Γενάρη νίκησε και τον Ολυμπιακό Βόλου και ξεμπέρδεψε με την επαρχία , με 8 νίκες σε ισάριθμα ματς (με Πανσερραϊκό , Skoda Ξάνθη , Εργοτέλη , Καβάλα , ΑΕΛ , Κέρκυρα , Αστέρας Τρίπολης , Ολυμπιακό Βόλου ) και με το +7 από τον Παναθηναϊκό όδευε ολοταχώς προς την κατάκτηση του τίτλου. Ο Ισπανός τεχνικός είχε κάθε λόγο να περηφανεύεται πως η ομάδα του έδειξε ένα εξαιρετικό πρόσωπο (και) εκτός έδρας και τελείωσε με τα ματς εκτός Αθηνών (είχε ένα ματς με ΠΑΟΚ για το Κύπελλο και ένα με τον Άρη για το πρωτάθλημα) από τα τέλη του Γενάρη κιόλας.

Το δώρο στον Ερνέστο

Στις 9/2 ο Ερνέστο Βαλβέρδε συμπλήρωσε το 47ο έτος της ηλικίας του και οι ποδοσφαιριστές του του έκαναν ένα πολύ ωραίο δώρο λίγες μέρες αργότερα. Πήγαν στο "Κλεάνθης Βικελίδης" και επικράτησαν με 2-1 , χάρη σ' ένα πανέμορφο γκολ του Φουστέρ. Του παίκτη, που δεν ήξερε κανείς και τον έφερε ο Βαλβέρδε στο Λιμάνι με λίγα χρήματα. Αυτή η νίκη ήταν άκρως σημαντική αφού η ομάδα του διατήρησε το +7 από τον Παναθηναϊκό και πλησίαζε όλο και περισσότερο προς τον τίτλο. Ήταν φυσικά και μια απάντηση σε όσους ασκούσαν σκληρή κριτική σε προπονητή και παίκτες και έλεγαν πως δεν μπορούν να τα καταφέρουν στα μεγάλα ματς. Δεν ήταν τυχαία η έκρηξη του Βαλβέρδε που ρωτούσε με... ειρωνεία, αν πλέον ήταν καλός προπονητής.

Ο Βαλβέρδε πήρε την κατάσταση στα χέρια του

Ο Ολυμπιακός είχε την ευκαιρία να κατακτήσει μαθηματικά το περσινό πρωτάθλημα στην Τούμπα, όμως έχασε με 2-1 και η στέψη άργησε μια αγωνιστική. Ο Βαλβέρδε όμως, δεν πήρε την ήττα τόσο ψύχραιμα και αποφάσισε να κόψει το ρεπό στους ποδοσφαιριστές του ενόψει του ντέρμπι με την ΑΕΚ. Γενικά ο Ισπανός, ξέρει να κρατά την ηρεμία και τις ισορροπίες στα αποδυτήρια δίχως να επιβάλλεται με το έτσι θέλω. Την εκτίμηση άλλωστε δεν την απαιτείς, αλλά την κερδίζεις και ο Βαλβέρδε το έχει καταφέρει αυτό στου Ρέντη. Απλά εκείνη την περίοδο έπρεπε να δώσει ένα μάθημα στους ποδοσφαιριστές του και το έκανε.

Το πάρτι της ζωής του

Σας γράψαμε παραπάνω πως υπήρχε μια άποψη ότι ο Ολυμπιακός του Βαλβέρδε δεν μπορούσε να κερδίσει τα ντέρμπι, αφού είχε αρκετά ανεπιτυχή αποτελέσματα την περσινή σεζόν (εκτός έδρας ήττες από Παναθηναϊκό , ΑΕΚ , ΠΑΟΚ ). Αν η νίκη στο "Κλεάνθης Βικελίδης" ήταν απλά μια απάντηση, τότε το 6-0 επί της ΑΕΚ ήταν ένα ηχηρό χαστούκι σε όσους αμφισβήτησαν τον ίδιο και τους ποδοσφαιριστές του. Βαλβέρδε, παίκτες, διοίκηση και κόσμος, γιόρτασαν με το καλύτερο τρόπο την κατάκτηση του 38ου πρωταθλήματος. Η δικαίωση για τον Ερνέστο ήταν γεγονός!

Το σήριαλ της παραμονής του

Το πρωτάθλημα είχε καταλήξει στον Πειραιά, η χρονιά ουσιαστικά είχε τελειώσει και πλέον στο προσκήνιο ήρθε η παραμονή ή όχι του Βαλβέρδε στην ομάδα. Από τα τέλη του Μάρτη λοιπόν, άρχισαν τα σενάρια, τα δημοσιεύματα και οι δηλώσεις. Αρχικά, ο Ισπανός δήλωσε στην "Marca" πως η φυσική του θέση είναι στην Πριμέρα Ντιβισιόν , μετά ακολούθησαν οι φήμες, μια διάψευση της ΠΑΕ , ο ίδιος αρνήθηκε να μιλήσει δείχνοντας την ενόχλησή του για τα διάφορα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας, ενώ στην "AS" διευκρίνισε πως έχει συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό . Το... πανηγύρι είχε ξεκινήσει και τα πράγματα έμοιαζαν μπερδεμένα.

Και ενώ η διοίκηση εξέδωσε και ανακοίνωση λέγοντας πως ο Ισπανός έχει συμβόλαιο για άλλον ένα χρόνο, ξαφνικά το... τροπάριο άλλαξε, με τον ίδιο να τονίζει πως όλα θα φανούν μετά το τέλος της χρονιάς και τον Μώραλη να ζητά υπομονή δύο εβδομάδες . Στον Ολυμπιακό άρχιζαν να προετοιμάζονται και είχαν συμφωνήσει με τον Κούπερ σε περίπτωση που θα έφευγε ο Βαλβέρδε. Τελικά, στις 14 Απρίλη, ο Ισπανός συναντήθηκε με τον Βαγγέλη Μαρινάκη , τα βρήκαν, το σήριαλ είχε αίσιο τέλος και άπαντες ήταν ευχαριστημένοι μ' αυτή την εξέλιξη. Το γιόρτασαν μάλιστα στη φιέστα και το 6-0 κόντρα στην ΑΕΛ . Σίγουρα αυτή η αναμονή, η αγωνία και οι φήμες δεν ήταν ό,τι καλύτερο, αλλά αυτά... παθαίνεις όταν έχεις στον πάγκο σου έναν σπουδαίο προπονητή.

Το ονειρεμένο ευρωπαϊκό ταξίδι

Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, είναι χιλιοειπωμένο, αλλά στην προκειμένη περίπτωση αυτή η φράση ταιριάζει γάντι. Μπορεί στην Ελλάδα οι Πειραιώτες να έδειχναν αρκετές φορές το κακό τους πρόσωπο, όμως στην Ευρώπη ήταν εξαιρετικοί. Στα συν του Βαλβέρδε δεν είναι τόσο οι νίκες στο "Καραϊσκάκης" με Ντόρτμουντ και Άρσεναλ , ούτε αυτή στην Μασαλία , όσο το γεγονός πως η ομάδα του έπαιξε ωραίο ποδόσφαιρο κατοχής, κυριαρχίας και γρήγορων εναλλαγών της μπάλας. Τα καλά που βλέπαμε στην Ελλάδα φέτος τα είδαμε και στην Ευρώπη και για πρώτη φορά ο Ολυμπιακός δεν ήταν φοβισμένος κόντρα σε ξένους αντιπάλους. Σπουδαία δουλειά από τον Ισπανό, που έδωσε ταυτότητα στους "ερυθρολεύκους" και άφησαν το στίγμα τους και στο Champions League. Ήταν η καλύτερη εμφάνιση του Ολυμπιακού εκτός συνόρων κι ας συνεχίζει στο Europa League.

Ένας πραγματικός σενιόρ

Έχουμε γράψει και παραπάνω αρκετές δηλώσεις που έχουν στιγματίσει τον Βαλβέρδε το 2011 και σίγουρα προκάλεσαν εντύπωση. Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε όσα είπε μετά το ντέρμπι με τον ΠΑΟ , όπου αποκάλυψε πως θα ήθελα να μην είχε αποκλειστεί το "τριφύλλι" από την Ευρώπη , όμως η πιο ευχάριστη και ειλικρινής δήλωσή του ήταν μετά την αναμέτρηση με τον Παναιτωλικό , καθώς παραδέχθηκε πως ήταν οφσάιντ το γκολ του Τζιμπούρ . Ο Ισπανός δίδαξε ποδοσφαιρικό πολιτισμό, καθώς δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλο του και αναφέρθηκε σε μια φάση που ευνόησε την ομάδα του .

Εξίσου σημαντικές ήταν οι δηλώσεις του στο τελευταίο ματς του 2011 με τον Πιερικό . Ο Ισπανός δεν θέλησε να βρει δικαιολογίες για τον αγωνιστικό χώρο, είπε πως οι ποδοσφαιριστές του έμαθαν να παίζουν μπάλα στους δρόμους και πρέπει να κερδίζουν παντού και δεν στάθηκε στην αντιμετώπιση που είχε από τους αντίπαλους φιλάθλους. Ο "ερυθρόλευκος" πάγκος δέχτηκε ομπρέλες, ακόμη και... Μαλαματίνες !

Άρχισαν τα όργανα...

Πριν καλά καλά τελειώσει ο Νοέμβρης και έχοντας ακόμα περίπου 5-6 μήνες για το τέλος του πρωταθλήματος, άρχισε η φημολογία για την παραμονή του Βαλβέρδε και το 2012-13. Η εκτός έδρας νίκη επί της Μαρσέιγ σκόρπισε ενθουσιασμό και ξεκίνησαν τα δημοσιεύματα για το μέλλον του Ισπανού . Η ανώμαλη προσγείωση στην Τρίπολη ηρέμησε τα πράγματα, όμως μετά ήρθε το σερί νικών στην Ελλάδα (με Δόξα Δράμας , Παναιτωλικό , Κέρκυρα , Λεβαδειακός , ΠΑΣ Γιάννινα , Πιερικός ) και η απίστευτη εμφάνιση με Άρσεναλ να ξαναφέρουν τη χαρά.

Ο ίδιος, στα 100 παιχνίδια του στον "ερυθρόλευκο" πάγκο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να τα κάνει 200 ή 300 , αν και πριν λίγο καιρό είπε πως στην Ελλάδα λειτουργούν όπως στις αγγλικές ομάδες και έτσι θα είναι δύσκολο να γίνει νέος Βενγκέρ . Όπως και να 'χει, ο Βαγγέλης Μαρινάκης θέλει να κρατήσει τον Ισπανό και αυτό που μένει είναι να δούμε τι θα επιλέξει ο ίδιος. Είναι όμως, νωρίς ακόμα...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ