CHAMPIONS LEAGUE

Ολυμπιακός-Άρσεναλ: 3-1

Ολυμπιακός-Άρσεναλ: 3-1

Ο Ολυμπιακός έκανε το χρέος του, αλλά παρά το 3-1 επί της Άρσεναλ μένει εκτός επόμενης φάσης, λόγω της ανατροπής της Μαρσέιγ (3-2 από 0-2). Με 9 βαθμούς κατέληξε 3ος και συνεχίζει στο Europa League.

Ο Ολυμπιακός ήταν... Άγγλος στο ραντεβού, αλλά παρά την επιβλητική του εμφάνιση και τη δίκαιη νίκη επί της Άρσεναλ (3-1) δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση στους "16" του Champions League. Κι αυτό γιατί τα μαντάτα από τη Γερμανία δεν ήταν ευχάριστα, με την Μαρσέιγ να κάνει την ανατροπή από 0-2 σε 3-2, εξασφαλίζοντας την πρόκριση.

Οι "ερυθρόλευκοι" με τους εννέα βαθμούς που συγκέντρωσαν τερμάτισαν στην 3η θέση και θα συνεχίσουν στο Europa League.

Τα γκολ του Ολυμπιακού πέτυχαν οι Τζεμπούρ-Φουστέρ στο πρώτο ημίχρονο κι ο Μοδέστο στο 88' κι ενώ προηγουμένως ο Μπεναγιούν είχε μειώσει σε 2-1 στην έναρξη της επανάληψης.


Η έκπληξη του Ερνέστο

Η ενδεκάδα που παρέταξε ο Ερνέστο Βαλβέρδε είχε και την έκπληξή της. Ο λόγος για τον Νταβίδ Φουστέρ. Ο Ισπανός παρά το γεγονός πως προέρχεται από τραυματισμό και είναικ με μια μονάχα προπόνηση, ξεκίνησε στο βασικό σχήμα, σε αντίθεση με τον Ορμπάιθ. Με λίγα λόγια η ενδεκάδα ήταν ίδια ακριβώς με την Μασσαλία. Μέγιερι στο τέρμα, Αβραάμ και Μέλμπεργκ σέντερ μπακ, Τοροσίδης δεξιά και Μαρκάνο αριστερά. Αμυντικά χαφ ήταν οι Μανιάτης, Μοδέστο, δεξιά ο Μιραλάς, αριστερά ο Χολέμπας, στην επίθεση ο Τζιμπούρ και πιο πίσω ο Φουστέρ.

Από την άλλη πλευρά, ο Αρσέν Βενγκέρ ναι μεν έκανε αλλαγές, αλλά είχε αρκετά όπλα του στην βασική ενδεκάδα. Φτάνει να σας πούμε τα ονόματα των Βερμάελεν, Ντζουρού, Σκιλασί, Αντρέ Σάντος, Μπεναγιούν, Αρσάβιν και Σαμάκ, για να καταλάβετε πόσο δύσκολο ήταν το έργο των παικτών του Βαλβέρδε. Και τα δεύτερα της Άρσεναλ είναι εξαιρετικοί παίκτες, ό,τι κι αν λέμε στην Ελλάδα.

Φτερά στα πόδια, καρδιά μες στα στήθια

Με τον Ολυμπιακό 12ο παίκτη να παρασέρνει τους ποδοσφαιριστές του Βαλβέρδε και να τους δίνει φτερά στα πόδια, ο Ολυμπιακός μπήκε με μεγάλη όρεξη στο παιχνίδι και έδειξε από την αρχή τις άγριες διαθέσεις του. Ήταν φανερό πως οι Πειραιώτες θα τα έδιναν όλα για τη νίκη και φάνηκε από τα πρώτα κιόλας λεπτά του ματς. Τρανό παράδειγμα η πάσα του Μιραλάς για τον Μοδέστο στο 2', που όμως δεν ανησύχησε τον Φαμπιάνσκι.΄


Στη συνέχεια, οι "κανονιέρηδες" συνήλθαν από το πρώτο σοκ και έδειξαν τις αρετές τους, δημιουργώντας κάποιες φάσεις. Όπως έγραψε και ο Παντελής Διαμαντόπουλος στο LIVE, πολλές φορές δεν είναι καλό να παρασύρεσαι από τον κόσμο και παραλίγο να το πληρώσει ο Ολυμπιακός, αφού μπροστά ήταν "φωτιά", αλλά πίσω υπήρχαν κενά.

Στο 8' μάλιστα, ένα γλίστρημα του Μέλμπεργκ λίγο έλειψε να κοστίσει στους γηπεδούχους, αλλά ο Μέγιερι έσωσε την εστία του. Γενικά, η Άρσεναλ έβρισκε εύκολα το δρόμο προς την "ερυθρόλευκη" εστία και υπήρχε μια ανησυχία στα μετόπισθεν, όμως στο 16' μίλησε το πάθος και σκόραρε η ομάδα που το ήθελε περισσότερο. Δηλαδή ο Ολυμπιακός!

Ο "τρομοκράτης" και ο Δαυίδ που νίκησε τον Γολιάθ (2-0)!

Μια κάθετη του Φουστέρ, ένα λάθος των αμυντικών της Άρσεναλ και ένα εξαιρετικό τελείωμα από τον Τζιμπούρ έδωσαν το προβάδισμα στον Ολυμπιακό στο 16ο λεπτό και το "Καραϊσκάκης" ήταν στο πόδι. Ιδανικό, ονειρικό και γιορτινό ξεκίνημα για τους Πειραιώτες, τη στιγμή που η Ντόρτμουντ άνοιξε το σκορ κόντρα στην Μαρσέιγ. Όλα ευνοϊκά δηλαδή...

Η συνέχεια ήταν ερυθρόλευκη! Οι Άγγλοι έδειχναν να τα έχουν χαμένα και το 2-0 δεν άργησε να έρθει. Ο Μιραλάς δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί το δώρο του Φαμπιάνσκι στο 22', αλλά ο Φουστέρ δεν έκανε το ίδιο με τον Μανόνε. Ο πορτιέρο της Άρσεναλ που είχε αντικαταστήσει τον Φαμπιάνσκι, πάσαρε στον Φουστέρ, εκείνος έκανε το πλασέ και έστειλε ξανά τη μπάλα στα δίχτυα. Το δώρο του τερματοφύλακα των "κανονιέρηδων" πανηγυρίστηκε δεόντως και όλα θύμιζαν φιέστα. Οι Άγγλοι δεν ήξεραν που πατούσαν και που βρίσκονταν.

Δείτε την απίθανη... γκάφα του τερματοφύλακα της Άρσεναλ

Όλα ήταν ονειρικά για τον Ολυμπιακό στο πρώτο μέρος με μονάχα δύο εξαιρέσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με τον τραυματισμό του Χολέμπας, τον οποίο αντικατέστησε ο Ορμπάιθ και η δεύτερη με μια φάση του Μανιάτη στο 47', όπου το πλασέ του εντός περιοχής μπλόκαρε ο Μανόνε και το 3-0 δεν έγινε.

Στην επανάληψη το σκηνικό άλλαξε, όχι όμως προς το χειρότερο, αλλά προς το καλύτερο για τον Ολυμπιακό. Οι Πειραιώτες μπήκαν με την ίδια θέληση, το ίδιο πάθος, σαν να μην έχουν προβάδισμα δύο γκολ. Δημιούργησαν μάλιστα αρκετές ευκαιρίες για να τριπλασιάσουν τα τέρματά τους, όλες όμως τις πέταξαν στα σκουπίδια.

Ο Ολυμπιακός τις ευκαιρίες, η Άρσεναλ το γκολ (2-1)

Η πρώτη διπλή φάση έγινε από Μοδέστο, Μέλμπεργκ (47'), ενώ η επόμενη από Μιραλάς και Μοδέστο (51), αλλά το 2-0 παρέμενε. Κι αφού οι "ερυθρόλευκοι" δεν εκμεταλλεύτηκαν τις ευκαιρίες που δημιούργησαν, η Άρσεναλ τους τιμώρησε...

Οι Άγγλοι δείχνοντας εξαιρετική αποτελεσματικότητα, σκόραραν στην πρώτη φάση που δημιούργησαν στο δεύτερο μέρος. Ο Μπεναγιούν με δυνατό σουτ εντός περιοχής, νίκησε τον Μέγιερι και έβαλε΄ξανά στο παιχνίδι την Άρσεναλ (57'). Το άγχος επανήλθε στο "ερυθρόλευκο" στρατόπεδο.

Οι παίκτες του Βαλβέρδε, δεν το έβαλαν κάτω πάντως και πήγαν να απαντήσουν με γκολ ένα λεπτό αργότερα. Ούτε αυτή τη φορά ο Μοδέστο κατάφερει να σκοράρει, εκμεταλλευόμενος την άστοχη έξοδο του τερματοφύλακα της Άρσεναλ. Έτσι το 2-1 έμεινε και η διαφορά του ενός γκολ παρέμενε επικίνδυνη.

Στη συνέχεια, οι "πονοκέφαλοι" άρχισαν για τον Βαλβέρδε, αφού έπρεπε να αντικαταστήσει τον καλύτερο του παίκτη (μαζί με τον Τζιμπούρ), Νταβίδ Φουστέρ. Ο Ισπανός δεν μπορούσε να παίξει πολύ, αφού προερχόταν από τραυματισμό και είχε μονάχα μια προπόνηση και έτσι τη θέση του πήρε ο Τζαμέλ Αμπντούν.

Τα τελευταία 20 λεπτά η αγωνία χτυπούσε κόκκινο στον Πειραιά, αφού οι παίκτες του Βαλβέρδε ήταν εμφανώς κουρασμένοι από την υπερπροσπάθεια. Από την άλλη, η Άρσεναλ δίχως άγχος και πιο φρέσκια ήταν επικίνδυνη και κάθε λεπτό πέρναγε βασανιστικά. Ο Ροζίτσκι απείλησε αλλά ο Μέγιερι είπε "όχι", ενώ στο 81' έχασε τεράστια, αφού μόνος του από τα πλάγια εντός περιοχής, προτίμησε να σουτάρει αντί να δώσει στον αμαρκάριστο Μοδέστο.

Ο Μοδέστο έκανε το καθήκον του, όχι όμως και η Ντόρτμουντ (3-1)

Οι ευκαιρίες συνεχίστηκαν για τον Ολυμπιακό με τους Μιραλάς και Τζιμπούρ να μην σκοράρουν στο 83', αλλά τα κατάφερε στο καλύτερο σημείο ο Μοδέστο. Ο Κορσικανός που είχε χάσει τόσες ευκαιρίες, δεν αστόχησε στο 89' και "κλείδωσε" τη νίκη για την ομάδα του.

Τα μαντάτα από το Ντόρτμουντ όμως δεν ήταν ευχάριστα, αφού η Μαρσέιγ έκανε την ανατροπή και η είδηση "πάγωσε" το "Καραϊσκάκης". Η νίκη όμως, η τεράστια προσπάθεια και η εκπλήκτική εμφάνιση στους ομίλους δεν ξεχνιέται.

Που κρίθηκε το ματς

Στο πάθος και τη θέληση. Ναι, η Άρσεναλ είχε τρομερούς παίκτες στη σύνθεσή της, που θα ήταν αστέρια σε οποιαδήποτε ομάδα της Ελλάδας, αλλά τα έχασαν μπροστά στους έτοιμους να δώσουν τα πάντα, παίκτες του Ερνέστο Βαλβέρδε. Ο Ολυμπιακός το ήθελε περισσότερο, έπαιξε καλύτερα και πήρε τη νίκη. Και έδειξε μάλιστα το πάθος από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό.

Η συνέντευξη Τύπου

Ερνέστο Βαλβέρδε: " Μείναμε εκτός Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά πρέπει να είμαστε περήφανοι για την ομάδα. Κάναμε ένα καλό παιχνίδι κόντρα στην Άρσεναλ που δεν μας χάρισε τίποτα. Ήταν σκληρός ο τρόπος που αποκλειστήκαμε ".

Αρσέν Βενγκέρ: " Είμαι ενοχλημένος που χάσαμε. Τόσο επιθετικά τόσο αμυντικά δεν παίξαμε καλά. Χάναμε κόντρες και μπάλες που θα μπορούσε να ήταν και δικές μας και αυτό μας δημιουργούσε ανασφάλεια ".

Το φιλμ του αγώνα

8' Γλίστρημα του Μέλμπεργκ, ο Αρσάβιν βγαίνει απέναντι από τον Μέγκιερι, που απομακρύνει με τα πόδια σε κόρνερ το σουτ του Ρώσου.

14' Γύρισμα του Σαμάκ για τον Φρίμπονγκ, που σουτάρει, αλλά η μπάλα περνά ελάχιστα εκατοστά δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Μέγκιερι.

16' Goooaaallll Κάθετη του Φουστέρ για τον Τζεμπούρ, με τους αμυντικούς της Άρσεναλ να κάνουν λάθος, ο Αλγερινός γίνεται κάτοχος της μπάλας, αποφεύγει τον Φαμπιάνσκι και πλασάρει για το 1-0. Η φάση ξεκίνησε από εξαιρετικό κόψιμο του Μανιάτη στη μεσαία γραμμή.

22' Τραγικό λάθος του Φαμπιάνσκι, που στρώνει την μπάλα στον Μιραλάς, αλλά από μακριά ο Βέλγος δεν μπορεί να στείλει την μπάλα στα δίχτυα.

32' Γύρισμα του Οξλέιντ-Τσάμπερλεϊν, ο Αρσάβιν στο δεύτερο δοκάρι κάνει ένα γυριστό σουτ και η μπάλα περνάει δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Μέγκιερι.

36' Goooaaallll Διώξιμο του Μανόνε πάνω στον Φουστέρ, που πλασάρει αδύναμα, αλλά ο Μανόνε αντί να μαζέψει την μπάλα, προσπαθεί να τη διώξει με τα πόδια, δεν τα καταφέρνει και γίνεται το 2-0 για τον Ολυμπιακό.

45'+2 Λάθος του Τζουρού, πλασέ του Μανιάτη μέσα από την περιοχή, η μπάλα στην αγκαλιά του Μανόνε.

47' Λάθος διώξιμο του Σάντος, η μπάλα στον Μοδέστο, που σουτάρει πάνω στον Μανόνε.

57' Goooaaalll Ο Μπεναγιούν προλαβαίνει τους αμυντικούς και με δυνατό σουτ μειώνει σε 2-1.

58' Από γύρισμα του Τζεμπούρ, ο Μοδέστο παίρνει την κεφαλιά, αλλά η μπάλα περνάει δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Μανόνε.

75' Ο Μέγκιερι βγαίνει σωστά και προλαβαίνει το πλασέ του Ροζίτσκι.

84' Τεράστια ευκαιρία για τον Αμπντούν, που από κοντά δεν μπορεί να νικήσει τον Μανόνε.

89' Goooaallll Κεφαλιά του Μέλμπεργκ στο δοκάρι, ο Μοδέστο παίρνει το ριμπάουντ και κάνει το 3-1 σε κενή εστία.

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ