FORMULA 1

Formula 1: Η σκιώδης φιγούρα που ενορχήστρωσε τη μεταγραφή του Πιάστρι στη McLaren

Formula 1: Η σκιώδης φιγούρα που ενορχήστρωσε τη μεταγραφή του Πιάστρι στη McLaren
RENAULT MEDIA

Ποιος κρύβεται πίσω από την πολύκροτη υπόθεση της υπογραφής του ταλαντούχου Όσκαρ Πιάστρι στη McLaren και πώς ενήργησε σε όλη αυτή τη διαδικασία; Όλες οι απαντήσεις.

Πολλοί στη Formula 1 εκφράζουν την εκτίμηση ότι το φιάσκο με την Alpine και η ενορχήστρωση της παντελώς αναπάντεχης μεταγραφής του Όσκαρ Πιάστρι στη McLaren το 2023 έγιναν με τρόπο που δεν θα μπορούσε παρά να φέρει μόνο μια μία υπογραφή: του Φλάβιο Μπριατόρε.

Ο Φλάβιο Μπριατόρε είναι κομβικό πρόσωπο μεταξύ όλων των πλευρών: υπήρξε ο πρώην διευθυντής της Renualt F1 (νυν Alpine), μέχρι την αποπομπή του από τη F1 για το σκάνδαλο του GP Σιγκαπούρης 2008, και μάνατζερ τόσο του Αλόνσο όσο και του Μαρκ Ουέμπερ, πρώην οδηγού της Formula 1.

Ο Αλόνσο διατηρεί, έστω και ανεπίσημα μετά το 2008, στενές επαφές με τον Μπριατόρε, ενώ από την άλλη ο Μαρκ Ουέμπερ είναι ο μάνατζερ του Όσκαρ Πιάστρι. Δεδομένης της παντελώς απρόσμενης μεταγραφής του Αλόνσο στην Aston Martin το 2023, χωρίς καν να ενημερώσει την Alpine για τις κινήσεις του, πολλοί πιστεύουν ότι το τρίγωνο Μπριατόρε-Ουέμπερ-Αλόνσο κρύβεται πίσω από τα τεκταινόμενα της μεταγραφής του Πιάστρι.

Ακόμα και ο αγωνιστικός διευθυντής της Alpine, Οτμάρ Ζαφνάουερ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπήρξε κάποια "ανταλλαγή πληροφοριών" σε αντίστοιχη πρόσφατη ερώτηση που δέχθηκε από δημοσιογράφο της ισπανικής El Confidencial. "Υπονοείς ότι μπορεί να αντάλλαξαν κάποιες πληροφορίες μεταξύ τους;", ρώτησε ο Ζαφνάουερ το δημοσιογράφο.

Και συνέχισε: "Κοίταξε, δεν έχω αποδείξεις για κάτι τέτοιο, αλλά είμαστε στη Formula 1. Ίσως σε δύο χρόνια, αν κάποιος μου πει ότι έχει αποδείξεις για ανταλλαγή πληροφοριών, τότε δεν θα εκπλαγώ. Πάντα λέω σε όλους ότι στη F1 πρέπει να συμπεριφέρεσαι σαν να γνωρίζουν όλοι τα πάντα. Ότι δεν υπάρχουν μυστικά σε αυτά τα θέματα".

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι σύμβουλοι του Πιάστρι εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι ο 21χρονος Αυστραλός είχε για το 2023 συμβόλαιο με την Ακαδημία της Alpine, και όχι με την ομάδα της Alpine F1. Για αυτό το λόγο και το συμβόλαιό του με τη McLaren για το 2023 φέρεται να έχει πάρει την έγκριση της Επιτροπής Αναγνώρισης Συμβολαίων της Βρετανίας.

Ο Ζαφνάουερ είπε ότι θα μπορούσε να καταλάβει γιατί έφυγε ο Αλόνσο από την ομάδα, αλλά για τον Πιάστρι όχι. Για την ακρίβεια, ήταν έξαλλος με τον νεαρό Αυστραλό: "Με τον τρόπο που εγώ μεγάλωσα, αν υπογράψω κάτι κανείς δεν θα χρειαστεί να μου πει 'λες ψέματα, επειδή έχεις υπογράψει αυτό'. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πάρω πίσω το λόγο μου. Δεν χρειάζομαι κανένα χαρτί για να πω 'δείτε αυτόν τον όρο, μπορώ να φύγω ελεύθερα τώρα", δήλωσε ο Ρουμανο-Αμερικανός.

Ο πρώην οδηγός της F1 Κρίστιαν Ντάνερ, πάντως, δεν έχει καμία αμφιβολία ότι αυτός ο τρόπος έχει την υπογραφή του Μπριατόρε: "Όλη η υπόθεση έχει παντού το γραφικό χαρακτήρα του Μπριατόρε. Είναι κλασσικός Φλάβιο. Θα έλεγα ότι υπήρξε αναμφίβολα κάποιος όρος στο συμβόλαιο του Πιάστρι που ξάφρισε ο Φλάβιο", δήλωσε ο Ντάνερ, συχνός σχολιαστής των τεκταινόμενων στη F1.

Και κατέληξε: "Αν [ο Μπριατόρε] πιστεύει σε κάποιον, αναμφίβολα έχει τη διορατικότητα να προγραμματίσει το μέλλον. Και με αδίστακτο τρόπο, που είναι λογικό σε μια τέτοιου είδους δουλειά. Μπορώ να φανταστώ τον Πιάστρι να αποδεσμεύεται από τον έλεγχο της Alpine για να οδηγήσει για δύο χρόνια για τη McLaren, και έπειτα να στοχεύσει στο μεγάλο του συμβόλαιο. [Ο Πιάστρι] θέλει να κερδίσει, και τίποτα άλλο. Όλα τα υπόλοιπα δεν τον απασχολούν. Και ο συνδυασμός Ουέμπερ-Μπριατόρε είναι ο ιδανικός για τέτοιους ανθρώπους".

Στο όλο θέμα, φυσικά, υπάρχει και μία εκκρεμότητα: η αποδέσμευση της McLaren από το συμβόλαιο του Ντάνιελ Ρικιάρντο, ώστε να παραχωρήσει του χρόνου το κόκπιτ του στον Όσκαρ Πιάστρι.

Ο 33χρονος Αυστραλός έχει ο ίδιος την οψιόν της ανανέωσης του συμβολαίου του με την αγγλική ομάδια για το 2023, και τώρα λέγεται ότι η πλευρά των ατζέντηδών του διεκδικεί αποζημίωση της τάξης των 21 εκατομμυρίων δολαρίων για την αίσια έκβαση του θέματος για όλες τις πλευρές.

Στο πλαίσιο αυτό, η McLaren προσπαθεί να συμβάλλει στην εξεύρεση της ομάδας για την οποία θα οδηγεί ο Ρικιάρντο του χρόνου. Αν τα καταφέρει, και ο Αυστραλός βρει το δρόμο της επιστροφής στη Renault/Alpine (όπως φημολογείται, αλλά η Alpine το αρνείται) ή σε άλλη ομάδα, τότε η αποζημίωση της McLaren θα είναι πολύ χαμηλότερη - κοντά στα 10 εκατ. δολάρια.

TAGS FORMULA 1 F1 MERCEDES F1 ALPINE ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΑΛΟΝΣΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ