FORMULA 1

Ποιο φετινό επίτευγμα της Ferrari είχε σημειώσει για τελευταία φορά η Alfa Romeo πριν από 90 χρόνια

ASSOCIATED PRESS
Ferrari Monaco LeMans victories 2024 ASSOCIATED PRESS

Με τη χθεσινή νίκη της στις 24 Ώρες του ΛεΜάν και τον περασμένο Μάιο στο GP του Μονακό, η Scuderia έγινε η πρώτη ομάδα που κέρδισε μέσα στην ίδια σεζόν τους δύο πιο εμβληματικούς αγώνες του παγκόσμιου μότορσπορ μετά την Alfa Romeo το 1934.

Το ρεκόρ αυτό έστεκε εδώ και εννέα δεκαετίες, αλλά χθες η Ferrari το ισοφάρισε κερδίζοντας με το πρωτότυπο 499P το συγκλονιστικό φετινό αγώνα των 24 Ωρών του ΛεΜάν, για δεύτερη διαδοχική χρονιά. Νικητές αυτή τη φορά ήταν οι Νίκλας Νίλσεν, Αντόνιο Φουόκο και Μιγκέλ Μολίνα.

Είχε προηγηθεί, πριν από λίγες εβδομάδες, ο θρίαμβος του Σαρλ Λεκλέρ στο Μονακό, ο πρώτος του 25χρονου στην πατρίδα του, με τη Ferrari SF-24.

Έτσι, χθες η Scuderia πέτυχε κάτι που είχε να συμβεί από το 1934, όταν η Alfa Romeo κέρδισε τους αγώνες στο Μονακό και στο ΛεΜάν της χρονιάς εκείνης. Συγκεκριμένα, νικητής του GP Μονακό του 1934 αναδείχθηκε ο Γκι Μολ, ενώ την καρό σημαία του ΛεΜάν πήρε ο Λουίτζι Τσινέτι.

Την ώρα που η Ferrari προσπαθεί φέτος να κλείσει τη διαφορά απόδοσης που την χωρίζει από τη Red Bull Racing, έτσι και στον απόηχο της νίκης στις 24 Ώρες του ΛεΜάν ο διευθυντής του τομέα των sportscars της Scuderia, Αντονέλο Κολέτα, αποκάλυψε ότι πριν τον αγώνα θεωρούσε αδύνατη τη φετινή νίκη, διότι αισθανόταν ότι η 499P υστερούσε σε απόδοση από τον ανταγωνισμό.

AP Photo/Jeremias Gonzales
Οι δύο εργοστασιακές Ferrari 499P της AF Corse στις 24 Ώρες του ΛεΜάν 2024 AP PHOTO/JEREMIAS GONZALES

Την προηγούμενη εβδομάδα πολλά από τα μέλη της ιταλικής ομάδας κρατούσαν χαμηλούς τόνους για τη νίκη στο φετινό ΛεΜάν, αναφέροντας την υστέρηση ταχύτητας της 499P LMH στις ελεύθερες και κατατακτήριες δοκιμές, σε σχέση με τις Porsche, Toyota, Cadillac. Και τα τρία αυτά εργοστάσια εναλλάχτηκαν στην κορυφή του 24ωρου αγώνα το περασμένο διήμερο.

Στη μάχη της Hyperpole η ταχύτερη Ferrari πήρε την 3η θέση της εκκίνησης, υστερώντας κατά μισό δευτερόλεπτο από την ταχύτερη Porsche, και επίσης το cavallino είχε και λιγότερο ανταγωνιστικό ρυθμό αγώνα, από όσα φάνηκαν στις δοκιμές.

Όμως, το απόγευμα της Κυριακής (16/06) η εξέλιξη ήταν διαφορετική, και η Scuderia πανηγύρισε τη δεύτερη διαδοχική της νίκη. “Φτάσαμε εδώ χωρίς να είμαστε τα φαβορί”, είπε ο Κολέτα. “Θυμάμαι, μετά τις πρώτες δοκιμές σκεφτόμουν ότι αν ο αγώνας δεν είναι απρόβλεπτο καιρό και συνθήκες θα ήταν αδύνατον για εμάς να κερδίσουμε.

Μετά την εκκίνηση ήμασταν ανταγωνιστικοί, αλλά όπως ξέρετε καλά στις 24 Ώρες του ΛεΜάν όλα μπορούν να αλλάξουν όσο περνά η μέρα. Αν είσαι ανταγωνιστικός στην αρχή, δεν είναι σίγουρο ότι θα είσαι και στο τέλος. Σε 24 ώρες πολλά αυτοκίνητα βρέθηκαν στην κορυφή.

Και για εμάς ήταν πολύ περίπλοκο, διότι ξεκινήσαμε με δύο ποινές για τα [αυτοκίνητα] #83 and the #51 [από τις δοκιμές κατάταξης]. Μετά δεν θυμάμαι πόσες άλλες ποινές δεχθήκαμε, αλλά ήταν πολλές. Κι είχαμε κι ένα πρόβλημα με την πόρτα [της Ferrari #50 των νικητών]. Αλλά κερδίσαμε για δεύτερη συνεχή χρονιά, και είμαστε πολύ, πολύ χαρούμενοι”, πρόσθεσε ο Κολέτα.

TAGS FORMULA 1 F1 F1 2024 WEC 24H LE MANS LE MANS SCUDERIA FERRARI GP ΜΟΝΑΚΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ