FORMULA 1

H Liberty οραματίζεται τα Super GP, με F1 και MotoGP μαζί στην ίδια πίστα

DUCATI MEDIA
Enea Bastianini, Portugal MotoGP 2024 DUCATI MEDIA

Παρότι υπάρχουν πολλές -και κατά πολλούς ανυπέρβλητες- δυσκολίες, η Liberty Media επιμένει στο σχέδιό της να διοργανώνει τα GP των κορυφαίων θεσμών των τεσσάρων και των δύο τροχών το ίδιο τριήμερο, στην ίδια πίστα.

Ο αμερικανικός κολοσσός Liberty Media, που κατέχει από το 2016 τα εμπορικά δικαιώματα της Formula 1, φέρεται πρόσφατα να απέκτησε και τυπικά τα δικαιώματα και του MotoGP - με μια συμφωνία δισεκατομμυρίων ευρώ που πρόκειται σύντομα να ανακοινωθεί και επίσημα.

Οι Αμερικανοί θέλουν να γιγαντώσουν και το πρωτάθλημα των δύο τροχών, όπως έκαναν και με τη F1 μεταμορφώνοντάς της σε σπορ δισεκατομμυρίων δολαρίων κυρίως με την επέκτασή του στη μεγάλη αγορά της Βόρειας Αμερικής.

Τώρα, η ιταλική εφημερίδα Corriere della Serra γράφει πως η Liberty Media αναζητεί τον τρόπο να καταφέρει την ταυτόχρονη συνδιοργάνωση GP της F1 και του MotoGP στην ίδια πίστα και το ίδιο τριήμερο, το οποίο θα έχει την ηχηρή ονομασία Super GP και θα του προσδίδεται προβολή αντίστοιχη του περίφημου Superbowl του αμερικανικού ποδοσφαίρου.

Όμως, το πλάνο αυτό δεν είναι όσο απλό ακούγεται. Πρώτα από όλα, αποκλείεται η διεξαγωγή αγώνων μοτοσικλετών σε σιρκουί δρόμου - προφανώς για λόγους ασφαλείας. Έπειτα, μία μόνιμη πίστα έχει άλλες προδιαγραφές ασφαλείας για τη F1 και άλλες για το MotoGP και είναι σχεδόν αδύνατον να αλλάζουν αυτές οι προδιαγραφές για κάθε περίοδο δοκιμών και αγώνων του κάθε σπορ.

Επιπλέον, υπάρχουν χωροταξικά προβλήματα για το πάντοκ και τα γκαράζ, τα γραφεία και τους χώρους φιλοξενίας. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα θα μπορούσε να ήταν η μη διεξαγωγή των άλλων υποστηρικτικών πρωταθλημάτων των δύο θεσμών -δηλαδή της Formula 2, της Formula 3, και αντίστοιχα του Moto2 και του Moto3.

Σήμερα, η F1 και το MotoGP μοιράζονται πέντε πίστες -Κατάρ, Βαρκελώνη, Αυστρία, Σίλβερστοουν, Όστιν- και επίσης το σιρκουί της Μαδρίτης που θα μπει στη F1 το 2026 σχεδιάζεται για να μπορεί να φιλοξενεί και το MotoGP. Απομένει να δούμε αν στο μέλλον θα μπορούν να τα μοιράζονται και το ίδιο τριήμερο.

TAGS FORMULA 1 F1 MOTOGP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ