MOTOGP

H Liberty Media φέρεται να απέκτησε τα δικαιώματα του MotoGP έναντι αστρονομικού ποσού

AP Photo/Jose Breton
MotoGP rider Francesco Bagnaia of Italy takes a curve during the Portuguese Motorcycle Grand Prix at the Algarve International circuit near Portimao, Portugal, Sunday, March 24, 2024. (AP Photo/Jose Breton) AP PHOTO/JOSE BRETON

Η κάτοχος των εμπορικών δικαιωμάτων της Formula 1, η αμερικανική Liberty Media, είναι έτοιμη να ανακοινώσει την εξαγορά και της Dorna, κατόχου των δικαιωμάτων του MotoGP, έναντι αντιτίμου που πλησιάζει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η συμφωνία μεταξύ της Liberty Media και της Dorna Sports -μέχρι πρότινος κατόχου των δικαιωμάτων των παγκόσμιων πρωταθλημάτων MotoGP, WorldSBK και MotoE- φέρεται να έχει ολοκληρωθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες. Μάλιστα, η αρχική πρόθεση των δύο πλευρών ήταν να την ανακοινώσουν και επίσημα τον εναρκτήριο αγώνα του φετινού MotoGP, στο Κατάρ.

Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, λόγω εμποδίων που υπήρξαν από την επιτροπή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, τώρα -σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times- η ανακοίνωση της ήδη ολοκληρωμένης συμφωνίας αναμένεται να γίνει στον επερχόμενο αμερικανικό GP των μοτοσικλετών, στην πίστα του Όστιν στις 12-14 Απριλίου.

Δεν είναι ακόμη γνωστό αν έχουν ξεπεραστεί τα εμπόδια της ευρωπαϊκής επιτροπής ανταγωνισμού. Η ίδια επιτροπή το 2006 ανάγκασε την CVC Capital Partners, ένα επενδυτικό fund με έδρα το Λουξεμβούργο, να πουλήσει τα εμπορικά δικαιώματα είτε της F1 είτε του MotoGP εκείνη την εποχή, καθώς η CVC είχε στην κατοχή της και τα δύο.

Εντέλει η CVC πούλησε τη Dorna, δηλαδή την εταιρεία διαχείρισης των δικαιωμάτων του MotoGP, και μία δεκαετία αργότερα πούλησε και τη Formula 1 στη Liberty Media. Οι νέοι ιδιοκτήτες των εμπορικών δικαιωμάτων του MotoGP ήταν, το 2006, η επενδυτική εταιρεία Bridgepoint (σε ποσοστό 40%) και το καναδικό συνταξιοδοτικό fund CPPIB (38%), μαζί με άλλους μικρότερους επενδυτές που περιλαμβάνουν και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Dorna, Καρμέλο Εθπελέτα.

Τον τελευταίο χρόνο, λοιπόν, οι Bridgepoint και CPPIB έθεσαν σε προτεραιότητα να πουλήσουν τη Dorna, και εξ αρχής έδειξαν την προτίμησή τους στη Liberty Media σε σχέση με άλλους ενδιαφερόμενους επενδυτές, προερχόμενους κυρίως από το Κατάρ.

Στις αρχές του 2022 η Dorna Sports αναχρηματοδότησε χρέος της τάξης των 975 εκατομμυρίων ευρώ, κι έτσι ενίσχυσε τη ρευστότητά της και διένειμε μερίσματα ύψους 390 εκατ. ευρώ στους μετόχους της. Ωστόσο, εν μέρει εξαιτίας και της πανδημίας, συνέχισε να παρουσιάζει ζημία.

Αγοράζοντας το MotoGP, η Liberty φιλοδοξεί να το φέρει στο δρόμο της τεράστιας επιτυχίας που γνωρίζει με τη Formula 1 μετά την οριστικοποίηση της αγοράς της το 2016. Με κινήσεις όπως τα ντοκιμαντέρ Drive to Survive του Netflix (που συνέπεσε με την πανδημία) και την αύξηση των ετήσιων αγώνων σε 24, πλέον τα ετήσια έσοδα της F1 αγγίζουν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

TAGS MOTOGP LIBERTY MEDIA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ