FORMULA 1

Formula 1, Αλόνσο: "Πρέπει να είμαστε έξυπνοι για να κερδίσουμε στο Μονακό"

Ο Φερστάπεν με τον Αλόνσο στο γκραν πρι του Μονακό
Ο Φερστάπεν με τον Αλόνσο στο γκραν πρι του Μονακό AP PHOTO/LUCA BRUNO

Ο Φερνάντο Αλόνσο δηλώνει αποφασισμένος να αξιοποιήσει τη σπάνια ευκαιρία του Μονακό για να "κλέψει" τη σημερινή νίκη από τη Red Bull και τον Μαξ Φερστάπεν, μετά από τη δεύτερη θέση που πήρε "με αρκετά ρίσκα" στις δοκιμές κατάταξης.

Ο Μαξ Φερστάπεν κατάφερε να κερδίσει τον Φερνάντο Αλόνσο με 84 χιλιοστά του δευτερολέπτου στην εκπνοή των δοκιμών κατάταξης του GP του Μονακό -6ου φετινού αγώνα της Formula 1- για να εξασφαλίσει την πρώτη του πολ ποζίσιον στο πριγκηπάτο, και να στερήσει από τον Ισπανό της Aston Martin την πρώτη του μετά από το GP Γερμανίας του 2012.

Η RBR κατάφερε να βγάλει τον πρωταθλητή των δύο τελευταίων ετών στην πίστα τελευταίο, για να αξιοποιήσει τη βέλτιση κατάσταση της ασφάλτου. Ο Φερστάπεν ήξερε ότι μπορούσε να εκμεταλλευτεί την αδυναμία της Aston Martin AM23 στο τρίτο και τελευταίο τμήμα της πίστας – όπου εντέλει ήταν 0,3'' ταχύτερος του Αλόνσο.

Ο Αλόνσο στο γκραν πρι του Μονακό
Ο Αλόνσο στο γκραν πρι του Μονακό AP PHOTO/LUCA BRUNO


Ο 41χρονος Ισπανός, που είπε ότι "οδήγησα σαν ζώο" στον πρώτο του γρήγορο γύρο στο Q3, εξήγησε ότι στον δεύτερο κατάφερε να κινηθεί ακόμα ταχύτερα ξεπερνώντας ενίοτε το όριο: "Ανεβάζαμε την ταχύτητα σε ένα όλο και αυξανόμενο επίπεδο ρίσκου. Πιστεύω ότι και οι δύο γύροι μας στο Q3 ήταν λίγο πάνω από το όριο ορισμένες στιγμές, αλλά όλα πήγαν καλά.

Στο τελευταίο τμήμα είμαστε πιο αδύναμοι, πιστεύω το όγδοο σε ταχύτητα [μονοθέσιο]. Συνεπώς, κάτι συμβαίνει εκεί που πρέπει να το αναλύσουμε λίγο. Όμως, φτάσαμε πολύ κοντά στην πολ ποζίσιον κι έτσι πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι. Ήρθαμε εδώ με κάποια ανησυχία για την απόδοσή μας το Σάββατο, δείχνουμε καλοί τις Κυριακές με τη διαχείριση των ελαστικών, αλλά πασχίζουμε λίγο στα σιρκουί δρόμου να θερμάνουμε τα ελαστικά για το Q3", πρόσθεσε ο Ισπανός.

Και συμπλήρωσε: "Προφανώς η πολ ποζίσιον έχει μεγάλη σημασία εδώ στο Μονακό, αλλά ο Μαξ ήταν λίγο ταχύτερος, κι ήταν λίγο κρίμα. Αλλά πιστεύω ότι η πρώτη σειρά της εκκίνησης είναι ένα μεγάλο επίτευγμα για εμάς εδώ, παρότι το τρίτο της πίστας ήταν το αδύνατό μας σημείο. Ας δούμε στον αγώνα τι μπορούμε να κάνουμε από άποψη στρατηγικής ή αν αναμένεται διαφορετικός καιρός, αλλά θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε".

Ο Φερστάπεν με τον Αλόνσο στο γκραν πρι του Μονακό
Ο Φερστάπεν με τον Αλόνσο στο γκραν πρι του Μονακό AP PHOTO/LUCA BRUNO


Πιο συγκεκριμένα, για τις ελπίδες του νίκης στο σημερινό GP (28/5, 16:00) τόνισε: "Θα είναι μεγάλος αγώνας. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει καμία ευκαιρία προσπέρασης, καθώς είμαστε στο Μονακό, και είναι ένας πολύ απαιτητικός αγώνας για το αυτοκίνητο, το κιβώτιο, τα φρένα. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να φροντίσουμε σε 78 γύρους, οπότε πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι και έξυπνοι στη στρατηγική και τα πιτ-στοπς".

Ο Αλόνσο αναφέρθηκε και στα φετινά προβλήματα της Red Bull στις εκκινήσεις, που έχουν καθυστερήσει λίγο τον Φερστάπεν σε ορισμένες φετινές εκκινήσεις - όμως ο Ολλανδός είπε ότι τα προβλήματα αυτά δεν υφίστανται πλέον: "Αυτό ήταν ένα θέμα, αλλά πιστεύω πως από το Μαϊάμι και μετά έχουμε καλύτερες εκκινήσεις. Επίσης, γνωρίζουμε γιατί δεν ήταν τόσο καλές στο ξεκίνημα της χρονιάς, όμως δεν μπορώ να πω περισσότερα. Δεν με ανησυχεί τόσο πια αυτό το θέμα", τόνισε ο Μαξ.

Και σε ερώτηση για την εξαιρετική απόδοση του Αλόνσο στις κατατακτήριες του Μονακό, και γενικότερα φέτος, ο Ολλανδός απάντησε: "Δεν μου προκαλεί καμία έκπληξη! Μεγάλωσα βλέποντας τον Φερνάντο στη F1, μου αρέσει το στιλ του και είναι πολύ σημαντικό να βρίσκεται στα 41 του ακόμα εδώ. Νομίζω ότι είναι ένα σπουδαίο παράδειγμα για όλους, πως αν μένεις ταγμένος και πιστεύεις στον εαυτό σου, πιστεύεις στις ευκαιρίες που σου παρουσιάζονται, τότε μπορείς να δείξεις κάτι. Αυτό κάνει τώρα, δείχνοντας το πηγαίο του ωμό ταλέντό".

Τέλος, σχολιάζοντας τη δική του απόδοση στις δοκιμές κατάταξης του πριγκηπάτου, ο Φερστάπεν είπε: "Δεν πιστεύω ότι ήταν ο καλύτερός μου [γύρος], αλλά ήταν αρκετά καλός. Είμαι απλά χαρούμενος που πήρα την πρώτη μου πολ ποζίσιον εδώ. Είναι πάντα πολύ τεταμένα τα πράγματα, αλλά είχαμε καθαρό δρόμο στο Q3 κι έτσι ήταν καλό για όλους να πιέζουμε στο όριο.

»Στον πρώτο μου γύρο [στο Q3] πάσχιζα λίγο με φθαρμένα ελαστικά, για να συνθέσω όλο τον γύρο. Αλλά ήξερα ότι στον τελευταίο έπρεπε να πιέσω λόγω του Αλόνσο, ήξερα ότι στο τρίτο τμήμα ήμασταν ταχυτεροι, κι έτσι έπρεπε να πιέσω μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο και να ρισκάρω τα πάντα".

TAGS FORMULA 1 F1 ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΑΛΟΝΣΟ ΜΑΞ ΦΕΡΣΤΑΠΕΝ GP ΜΟΝΑΚΟ RED BULL ASTON MARTIN
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ