FORMULA 1

Σκάει η "βόμβα" της αποχώρησης του Άντριαν Νιούι από τη Red Bull Racing

Red Bull Content Pool
Ο Άντριαν Νιούι στο γκαράζ της RBR στο GP Ιαπωνίας 2024 RED BULL CONTENT POOL

Μετά τη φερόμενη χθεσινή (29/04) συνάντηση του Άντριαν Νιούι με τη διοίκηση της RBR, επιβεβαιώνεται ότι ο Βρετανός σχεδιαστής είναι έτοιμος να αποχωρήσει από το Μίλτον Κινς, καθώς και ότι η σχετική ανακοίνωση θα έρθει μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Την προηγούμενη εβδομάδα το γερμανικό περιοδικό Auto Motor und Sport έγραψε ότι ο Άντριαν Νιούι, ο πιο επιτυχημένος σχεδιαστής της ιστορίας της Formula 1, έλαβε την απόφασή του να αποχωρήσει από την RBR εξαιτίας της δυσαρέσκειάς του για τα τεκταινόμενα του εσωτερικού ‘πολέμου ισχύος’ που εξελίσσεται εντός των τειχών της πρωταθλήτριας.

Τώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατέθεσε επισήμως την παραίτησή του, μαζί με τους λόγους της απόφασής του που διεμήνυσε με εσωτερική αλληλογραφία, και ότι τη Δευτέρα (29/04) συναντήθηκε με τη διοίκηση της ομάδας για να καθοριστούν οι όροι της αποχώρησής του. Και, επίσης, ότι η σχετικά ανακοίνωση θα έρθει από τη Red Bull Racing πριν αρχίσει το αγωνιστικό τριήμερο στο Μαϊάμι (3-5/05).

Ο Νιούι, όπως διαφαίνεται από όσα διαρρέουν, θα παραμείνει στο ρόλο του διευθύνοντος τεχνικού συμβούλου της RBR μέχρι το τέλος της χρονιάς, πριν αποχωρήσει -το αργότερο- στις αρχές του 2025. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπογράψει το μονοθέσιο της Red Bull του 2026.

Σχετικά με τους λόγους της απόφασης του Νιούι να αποχωρήσει, πέραν του γεγονότος ότι τα τεκταινόμενα στην ομάδα διατάραξαν την ισορροπημένη της λειτουργία λέγεται πως χάλασε και η καλή σχέση που διατηρούσε με τον Κρίστιαν Χόρνερ, διευθυντή της RBR.

Συγκεκριμένα, ακούγεται πως οι σχέση των δύο αυτών υψηλόβαθμων στελεχών της RBR χάλασε αφ’ ενός λόγω των κατηγοριών που βαραίνουν τον Χόρνερ από γυναίκα υπάλληλο της ομάδας περί “απρεπούς συμπεριφοράς”, καθώς και από την κίνηση του Χόρνερ να μειώσει -με δημόσια σχόλιά του- τη συνεισφορά του Νιούι στα κυρίαρχα μονοθέσια της ομάδας των τελευταίων ετών.

Συγκεκριμένα, στο τέλος του 2023 ο Χόρνερ είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ότι ο ρόλος του Νιούι στην ομάδα έχει αλλάξει, και ότι “η τεχνική ομάδα που βρίσκεται κάτω από εκείνον, με επικεφαλής τον Πιέρ Βασέ, κάνει υπέροχη δουλειά οπότε δεν εξαρτάται από τον Άντριαν”.

Ο Βρετανός, μάλιστα, είπε ότι η ποδοσφαιρική ομάδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν γκρεμίστηκε όταν αποχώρησε ο Ερίκ Καντονά. Όπως είναι φυσικό, τίποτα από όλα αυτά δεν ακούστηκε καλά στον Νιούι, που μετέφρασε τα λόγια αυτά ως μια προσπάθεια του Χόρνερ να αναδειχθεί ως η κορυφαία προσωπικότητα της ομάδας μειώνοντας τα επιτεύγματα των άλλων.

Μάλιστα, η γυναίκα του Νιούι, Αμάντα, σχολίασε στο Twitter/X, αναφερόμενη στη συνέντευξη, “τι τεράστια αναγούλα”. Έκτοτε, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την ποερεία 19 ετών του Νιούι στο Μίλτον Κινς.

Μετά από την διαφαινόμενη λήξη αυτής της συνεργασίας που εξακολουθεί να είναι αγαστή, ο Άντριαν Νιούι έχει μπροστά του τέσσερις σαφείς προτάσεις από άλλες ομάδες, μαζί φυσικά με την επιλογή να αποχωρήσει ολοκληρωτικά από το σπορ, στο 65ο έτος της ηλικίας του.

Ο Βρετανός έχει δεχθεί προτάσεις από τις Mercedes, Aston Martin, McLaren και Ferrari. Προς το παρόν, παρότι ο ιταλικός Τύπος γράφει με βεβαιότητα ότι ο Νιούι κλίνει προς το Μαρανέλο λόγω της έλξης που ασκεί στους πάντες το cavallino, ακόμη δεν είναι σαφές αν ο 65χρονος έχει λάβει τις αποφάσεις του για τη στιγμή που θα κλείσει ο κύκλος του στη Red Bull Racing.

TAGS FORMULA 1 F1 F1 2026 RED BULL ΑΝΤΡΙΑΝ ΝΙΟΥΙ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ