FORMULA 1

Μέτρα ασφαλείας και σωματοφύλακες για τον Φερστάπεν στο Μεξικό

AP Photo/Fernando Llano
Red Bull driver Max Verstappen of the Netherlands signs autographs upon his arrival to the Hermanos Rodriguez race track in Mexico City, Thursday, Oct. 26, 2023. (AP Photo/Fernando Llano) AP PHOTO/FERNANDO LLANO

Ο Μαξ Φερστάπεν εισήλθε σήμερα (27/10) στο πάντοκ της Formula 1 στο Μεξικό με τη συνοδεία δύο σωματοφυλάκων, ενώ οι οργανωτές του GP ανακοίνωσαν ότι θα περιορίσουν τους επισκέπτες που θα κυκλοφορούν στους χώρους των ομάδων για λόγους ασφαλείας.

Η Red Bull Racing εφαρμόζει στο Μεξικό το πρωτόκολλο ασφαλείας του Μαξ Φερστάπεν που είχε και στην πατρίδα του Ολλανδού, στον αγώνα του Ζάντβοορτ. Αλλά αυτή τη φορά όχι με το φόβο της ανεξέλεγκτης λατρείας του κόσμου για τον τρις πρωταθλητή της F1, αλλά με την ανησυχία μήπως ο οδηγός της τύχει “επιθετικής” αντιμετώπισης από τους συμπατριώτες του Σέρτζιο Πέρεζ.

Ο Ολλανδός δέχθηκε ηχηρές αποδοκιμασίες την περασμένη Κυριακή όταν ανέβηκε στο βάθρο του Τέξας, όπου ζουν σχεδόν μισό εκατομμύριο Μεξικανοί. Οι ρίζες των αποδοκιμασιών αυτών βρίσκονται κυρίως στο περσινό GP Βραζιλίας, όπου ο Ολλανδός αρνήθηκε το αίτημα της ομάδας να παραχωρήσει την 6η θέση στον Πέρεζ για να τον βοηθήσει στη διεκδίκηση της δεύτερης θέσης του πρωταθλήματος που είχε ήδη κατακτήσει.

Τις τελευταίες ημέρες οι δρόμοι της Πόλης του Μεξικού γέμισαν με αφίσες που περιέχουν το μήνυμα προς τους συμπατριώτες του Πέρεζ να σεβαστούν τον Φερστάπεν αυτό το τριήμερο, στον 19ο φετινό αγώνα της Formula 1. Ο ίδιος ο Μεξικανός, επίσης, τους ζήτησε να υποστηρίξουν όχι μόνο τον ίδιο αλλά όλη την ομάδα της RBR.

Και σε νέο του μήνυμα ανέφερε, για το σεβασμό προς τον Ολλανδό: «Νομίζω πως είναι σημαντικό να μεταδώσουμε αυτό το μήνυμα, διότι πιστεύω πως τα μέσα ενημέρωσης αρέσκονται να προκαλούν αυτού τους είδους την αντιπαλότητα έξω από την πίστα. Ας δείξουμε ότι είμαστε οι πιο μορφωμένοι θεατές στον κόσμο. Πρέπει να δείξουμε ποιοι είμαστε και πόσο σπουδαία χώρα και κουλτούρα διαθέτουμε».

Red Bull Content Pool
Ο Σέρτζιο Πέρεζ στα πιτς της πίστας του Μεξικού RED BULL CONTENT POOL


Ο Φερστάπεν, από την πλευρά του, είπε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει αποδέκτης εχθρικής αντιμετώπισης από τους Μεξικανούς: «Νιώθω ασφαλής εδώ και με έχουν υποδεχθεί σπουδαία, για να είμαι ειλικρινής, όπως πάντα. Γενικώς η συμπεριφορά των θεατών θα μπορούσε να ήταν καλύτερη σε κάποια μέρη, αλλά με τον τρόπο αυτό νιώθω λίγο πιο ασφαλής να μετακινούμαι» τόνισε σχετικά με την ύπαρξη των δύο σωματοφυλάκων δίπλα του.

«Έφτασα εδώ την Τρίτη και δεν είχα κανέναν μπελά - και δεν περιμένω και κανέναν. Η F1 κέρδισε πολλούς νέους φίλους τα τελευταία χρόνια, και δεν αντιδρούν όλοι με τον ίδιο τρόπο. Φυσικά δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να υποστηρίζεις τον οδηγό σου, αλλά δεν πιστεύω ότι είναι εντάξει να σφυρίζεις και να φωνάζεις σε έναν αθλητή την ώρα που έχει την τιμή της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου του», κατέληξε ο πρωταθλητής.

Τα γενικότερα προβλήματα ασφάλειας

Πέραν του Φερστάπεν, οι οργανωτές του GP του Μεξικού διεύρυναν τα μέτρα ασφάλειας για να προστατεύσουν τα μέλη της Formula 1 όχι μόνο από ενδεχόμενες κακόβουλες πράξεις αλλά και από τον συνωστισμό. Χθες (26/10) ο Φερνάντο Αλόνσο βρέθηκε στο επίκεντρο 4.000 ανθρώπων σε μια εκδήλωση χορηγού της Aston, και μάλιστα ένας από αυτούς ανέβηκε στη σκηνή και αγκάλιασε από τους ώμους τον Ισπανό.

Πέρσι ο συνωστισμός στο πάντοκ επίσης προκάλεσε πολλά προβλήματα. Ο Πιέρ Γκασλί παρατήρησε πως του είχαν ανοίξει το σακίδιο, ενώ πολλοί άλλοι οδηγοί εξέφρασαν τη δυσφορία τους. Το ίδιο θέμα, της ασφάλειας, ανέδειξε ο Γκασλί και στο φετινό GP Ιταλίας, λέγοντας πως οι επισκέπτες χτυπούσαν την πόρτα του στο χώρο φιλοξενίας της Alpine.

Υπό το βάρος όλων αυτών, οι οργανωτές του αγώνα του Μεξικού ανακοίνωσαν ότι φέτος θα περιορίσουν σημαντικά τον αριθμό των διαπιστεύσεων που θα δώσουν για το πάντοκ, όπου βρίσκονται οι χώροι φιλοξενίας των ομάδων. «Υπάρχουν τόσα πολλά αιτήματα από τις ομάδες και τους χορηγούς και πρέπει να βρούμε τρόπο να κρατήσουμε αυτές τις λίστες όσο το δυνατόν πιο ολιγάριθμες, ώστε να έχουμε λίγο πιο άνετο περιβάλλον στο πάντοκ», ανέφεραν.

TAGS FORMULA 1 F1 ΜΑΞ ΦΕΡΣΤΑΠΕΝ ΣΕΡΤΖΙΟ ΠΕΡΕΖ RED BULL GP ΜΕΞΙΚΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ