FORMULA 1

Μετά τη Ferrari, και η McLaren πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει φέτος τη Red Bull

Zak Mauger / McLaren Media Centre
Oscar Piastri, McLaren MCL38 Oscar Piastri, McLaren F1 Team, celebrates his 23rd birthday ZAK MAUGER / MCLAREN MEDIA CENTRE

Η εξέλιξη της φετινής McLaren MCL38 μπορεί να επιτρέψει στην ομάδα του Ουόκινγκ να φτάσει στην απόδοση της Ferrari και ακόμα και να απειλήσει τη Red Bull επί ίσοις όροις σε κάποια GP αργότερα στο φετινό πρωτάθλημα της Formula 1, λέει ο διευθυντής της ομάδας Αντρέα Στέλλα.

Στους 4 μέχρι στιγμής αγώνες του πρωταθλήματος της F1 η McLaren είναι ένα μικρό σκαλοπάτι κάτω από τη Ferrari σε ταχύτητα, τόσο στον έναν γύρο όσο και σε ρυθμό αγώνα, αλλά ο Στέλλα πιστεύει ότι -αν αποδώσει καρπούς το πρόγραμμα εξέλιξής της- η MCL38 μπορεί να φτάσει στο επίπεδο του μονοθεσίου της Scuderia, και ενδεχομένως αργότερα φέτος και να κερδίσει κάποιες νίκες απέναντι στη Red Bull.

[Στην Ιαπωνία] φάνηκε πως χάσαμε τη μάχη, αλλά εργαζόμεαστε σκληρά ότι να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί στο μέλλον” είπε ο Ιταλός διευθυντής της McLaren F1, στην επίσημη ιστοσελίδα της Formula 1. Η Ferrari, αναμφίβολα, δεν είναι πολύ μπροστά μας. Σίγουρα μας περιμένει μια μάχη εξέλιξης [των μονοθεσίων] φέτος, διότι αυτά τα αυτοκίνητα προσφέρουν ακόμα μεγάλο περιθώριο εξέλιξης.

Θα έλεγα ότι αυτός είναι ο βασικός μας στόχος. Είναι καλό να βλέπουμε ότι [η Ferrari] είναι μόνο λίγα δέκατα καλύτερη από εμάς. Σε μια πίστα σαν τη Σουζούκα, όπου η θερμική φθορά των ελαστικών είναι υψηλή, και προσφέρει σημεία προσπέρασης ως έναν βαθμό, είναι δύσκολο να κρατήσεις πίσω σου ταχύτερα αυτοκίνητα, ακόμα και με τις δυνατές κατατακτήριες που είχαμε”.

Ο Στέλλα πρόσθεσε πως, παρά τη διαφορετική στρατηγική των Λάντο Νόρις και Όσκαρ Πιάστρι σε σχέση με τις Ferrari στον αγώνα της Σουζούκα, σε τελική ανάλυση δεν είχαμε αρκετά γρήγορο ρυθμό για να διατηρήσουμε τις θέσεις μας - ειδικά απέναντι στον Κάρλος [Σάινθ], που είχε την πολυτέλεια να μείνει στην πίστα, να κάνει περισσότερους γύρους με τα ελαστικά του και να προσπεράσει τον Λάντο χωρίς πρόβλημα.

Ελπίζαμε σε μια θέση στο βάθρο, ανακαλύψαμε στη διάρκεια του αγώνα ότι δεν ήταν εφικτό, αλλά όπως είπα δεν είναι μακριά. Ελπίζω πως σύντομα θα έχουμε ορισμένες αναβαθμίσεις που θα το κάνουν εφικτό.

Θα έχουμε ένα καλό σύνολο αναβαθμίσεων στο Μαϊάμι. Παρότι είναι τριήμερο με αγώνα Sprint, σίγουρα θα προσπαθήσουμε να τις υιοθετήσουμε. Και στη συνέχεια θα έχουμε άλλο ένα ή δύο σύνολα αναβαθμίσεων για την υπόλοιπη σεζόν”, πρόσθεσε ο Αντρέα Στέλλα.

Zak Mauger / McLaren Media Centre
O διευθυντής της McLaren F1, Αντρέα Στέλλα ZAK MAUGER / MCLAREN MEDIA CENTRE

Παρότι φαντάζει σχεδόν αδύνατον να πετύχει η McLaren φέτος μια μεταμόρφωση αντίστοιχη με αυτή που ξεκίνησε στο περσινό πρωτάθλημα από το GP Αυστρίας του περασμένου Ιουνίου, ο Στέλλα αισιοδοξεί ότι τα δύο ή τρία αυτά σύνολα αναβαθμίσεων θα δώσουν ελπίδες ακόμα και για ορισμένες νίκες φέτος στην ομάδα του Ουόκινγκ.

Το πρώτο μέρος του μηνύματος που πρέπει να δίνουμε εσωτερικά είναι πως είναι σημανικό για εμάς να διασφαλίσουμε ότι η McLaren είναι η τρίτη δύναμη σε αυτό το σημείο της σεζόν. Διότι κάτι τέτοιο επιβεβαιώνει την τροχιά στην οποία μπήκαμε πριν από 12 μήνες, και δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Αυτό είναι το πρώτο θετικό. Αναμφίβολα, κοιτάζουμε μπροστά, και στο γεγονός ότι η Ferrari δεν είναι μακριά, είναι σίγουρα σε απόσταση βολής βάσει της δυνατότητάς μας στην εξέλιξη [της MCL38]. Οπότε, είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε αρκετή απόδοση στο αυτοκίνητο για να επιτεθούμε στη Ferrari για τη δεύτερη θέση.

Κι έπειτα, αν φέρουμε της ίδιας αποτελεσματικότητας αναβαθμίσεις όσο αυτές που φέραμε στον τελευταίο αγώνα, γιατί να μην σκεφτούμε να κερδίσουμε και αγώνες φέτος; Δεν θέλω να φανώ υπερόπτης, αλλά νομίζω ότι κάτι τέτοιο κρύβεται στους αριθμούς, στα γεγονότα, και σίγουρα αυτή είναι η νοοτροπία όλων στη McLaren. Θα δουλέψουμε σκληρά για να το πετύχουμε”, κατέληξε ο Στέλλα.

TAGS FORMULA 1 F1 F1 2024 MCLAREN MCLAREN MCL38 ΑΝΤΡΕΑ ΣΤΕΛΛΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ