FORMULA 1

Η Red Bull πιστή στον Πέρεζ για το 2024 παρά τις ανεξέλεγκτες φήμες για Ρικιάρντο, Αλόνσο

Red Bull Content Pool
MEXICO CITY, MEXICO - OCTOBER 26: Sergio Perez of Mexico and Oracle Red Bull Racing has a seat fitting in the garage during previews ahead of the F1 Grand Prix of Mexico at Autodromo Hermanos Rodriguez on October 26, 2023 in Mexico City, Mexico. (Photo by Mark Thompson/Getty Images) RED BULL CONTENT POOL

Πολλά και αξιόπιστα μέσα αναφέρουν ότι η RBR έχει λάβει την απόφαση να αντικαταστήσει τον Σέρτζιο Πέρεζ το 2024, και ακούγεται για τη θέση ακόμα και ο Φερνάντο Αλόνσο - όμως η ομάδα του Μίλτον Κινς φέρεται αποφασισμένη να συνεχίσει με το Μεξικανό και την επόμενη σεζόν.

Στη δίνη της έντονης φημολογίας για την παραμονή του ή μη στη Red Bull Racing το 2024 βρίσκεται και πάλι ο Σέρτζιο Πέρεζ, παρότι ο 33χρονος έχει συμβόλαιο και για την επόμενη σεζόν με την πρωταθλήτρια της Formula 1. Οι φήμες εντάθηκαν εκ νέου μετά το ατύχημα και την εγκατάλειψή του στο GP της πατρίδας του την Κυριακή, που ακολούθησε ένα σερί πολύ φτωχών εμφανίσεων -με ελάχιστες εξαιρέσεις- από τον αγώνα του Μονακό το Μάιο.

Το γαλλικό δίκτυο Canal Plus αναφέρει πως η RBR έχει ήδη αποφασίσει να αντικαταστήσει τον Μεξικανό το 2024, σπάζοντας το συμβόλαιό του. Ανάλογες ήταν και οι τοποθετήσεις πολλών έγκριτων δημοσιογράφων της F1 στο X/Twitter. Και η εκθαμβωτική επίδοση του Ντάνιελ Ρικιάρντο με την Alpha Tauri στο Μεξικό σίγουρα δεν σίγασε τις φήμες.

Red Bull Content Pool
Ο Σέρτζιο Πέρεζ στο GP Μεξικού 2023 RED BULL CONTENT POOL

Μια άλλη φήμη, που είναι παράλογη μόνο και μόνο στο άκουσμά της, κάνει λόγο για αντικατάσταση του Μεξικανού με τον Φερνάντο Αλόνσο το 2024. Ο Ισπανός έχει συμβόλαιο με την Aston Martin για τη νέα σεζόν, και έπειτα ποιος διευθυντής πρωταθληματικής ομάδας θα μπορούσε να χειριστεί δύο τόσο ισχυρές προσωπικότητες όπως ο Μαξ Φερστάπεν και ο Φερνάντο Αλόνσο στη μεταξύ τους μονομαχία;

Η φημολογία αναφέρει ότι ο Αλόνσο δυσαρεστήθηκε από την κατακόρυφη πτώση στην απόδοση της AMR23 φέτος -χωρίς να υπολογίζεται ο σχεδιασμός της ομάδας για την AMR24 της νέας σεζόν- και στο πλαίσιό της συμπεριλαμβάνει και τις δοκιμές που έκανε ο εφεδρικός οδηγός της ομάδας Φελίπε Ντρούγκοβιτς τη Δευτέρα (30/10) στη Μόντσα. Όμως οι δοκιμές αυτές ήταν από καιρό προγραμματισμένες.

Zak Mauger / Aston Martin F1 Media
Ο Φερνάντο Αλόνσο στο γκαράζ της Aston Martin στο GP Μεξικού 2023 ZAK MAUGER / ASTON MARTIN F1 MEDIA

Με τη φημολογία για τον Αλόνσο συνδέεται και μία ακόμη, πολύ ακραία, ότι ο ιδιοκτήτης της Aston Martin F1 Λόρενς Στρολ έλαβε την απόφαση να πουλήσει την ομάδα - και μαζί και την ένδοξη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία. Είναι κάτι που άφησε να εννοηθεί ο Ισπανός δημοσιογράφος Άλμπερτ Φάμπρεγκα, και που πολλοί συνδέουν με την πρόσφατη πώληση ενός σεβαστού μεριδίου μετοχών της Aston στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Όλα αυτά πυροδότησαν τη φημολογία περί αποχώρησης του Αλόνσο από την Aston και επικοινωνίας του με την RBR. Όμως, οι πληροφορίες από το Μίλτον Κινς αναφέρουν πως δεν υφίσταται σενάριο πρόωρης διακοπής του συμβολαίου του Πέρεζ. Κυρίως διότι κάτι τέτοιο, κατ’ αρχήν, θα προκαλούσε σοβαρές επιπλοκές στις χορηγικές συμφωνίες που συνοδεύουν το συμβόλαιο αυτό.

Δεν ξέρω πόσες φορές πρέπει να το πω ακόμα” είπε ο σύμβουλος της Red Bull Χέλμουτ Μάρκο στο Sky Deutschland, “[ο Πέρεζ] έχει συμβόλαιο για το 2024 και αυτό θα τηρηθεί”. Ο διευθυντής της ομάδας, Κρίστιαν Χόρνερ, συμπλήρωσε: “Ο Τσέκο έχει συμφωνία με εμάς για του χρόνου και αυτή είναι η πρόθεσή μας, να βρίσκεται στο αυτοκίνητο το 2024. Θα του δώσουμε όλη την υποστήριξη που μπορούμε για να τερματίσει δεύτερος [στο πρωτάθλημα] αλλά δεν είναι προαπαιτούμενο να το πετύχει, αλλιώς θα φύγει”.

Red Bull Content Pool
Ο Κρίστιαν Χόρνερ (αριστερά) με τον Χέλμουτ Μάρκο στο GP Μεξικού 2023 RED BULL CONTENT POOL


Και σχετικά με τον ατυχή για τον Πέρεζ αγώνα του Μεξικού, ο Χόρνερ συνέχισε: “Νομίζω πως ήταν μια δύσκολη στιγμή για εκείνον, εμπρός στους συμπατριώτες του. Ήταν πολύ συναισθηματικά φορτισμένος. Του είπα απλώς ‘πήγες να πάρεις στο προβάδισμα στον αγώνα της χώρας σου, δεν θα ήσουν οδηγός αγώνων αν δεν το έκανες’. Θα είχε ανέβει στο βάθρο, αναμφίβολα. Είχε ατυχίες και κάποια θέματα, αλλά ακόμη πιστεύουμε ότι μπορεί στο τέλος της χρονιάς [να τερματίσει δεύτερος στο πρωτάθλημα]”.

Αν υφίσταται όντως ένα σενάριο, αυτό είναι της αντικατάστασης του Πέρεζ από τον Ντάνιελ Ρικιάρντο το 2025 - όταν πια θα έχει λήξει το συμβόλαιο με τον Μεξικανό και τους χορηγούς του. Και οι δύο διοικητές της Red Bull Racing είδαν για πρώτη φορά στην πίστα Ερμάνος Ροντρίγκεζ το περασμένο τριήμερο ότι αγωνιστικά ο Αυστραλός έχει ακόμη τις ικανότητες για να διεκδικήσει αυτή τη θέση - την οποία όλοι έχουν παραδεχθεί πως εποφθαλμιά.

Οι αναβαθμίσεις της Alpha Tauri επέδρασαν, αλλά ο κόσμος της Formula 1 είδε την επιστροφή του παλιού Ντάνιελ με το εντυπωσιακό του τριήμερο στο Μεξικό. Οδήγησε ήρεμα και ομαλά, έχοντας καλή επισκόπηση του αγώνα” τόνισε ο Μαρκο.

Red Bull Content Pool
Ο Ντάνιελ Ρικιάρντο στο κόκπιτ της Alpha Tauri AT04 στο GP Μεξικού 2023 RED BULL CONTENT POOL


Και ο Χόρνερ συμπλήρωσε: “Πιστεύω πως ήταν εκπληκτικός αυτό το τριήμερο μονομαχώντας με τις Mercedes στο κόκπιτ μιας Alpha Tauri. Αν δεν ήταν η κόκκινη σημαία πιθανώς θα τερμάτιζε και ψηλότερα. Ήταν μια σπουδαία επίδοση, και σίγουρα θύμισε τον Ντάνιελ από τα παλιά. Νομίζω πως επέστρεψε στον παλιό του εαυτό. Μπορείς να το δεις ότι είναι ήρεμος και γεμάτος αυτοπεποίθηση, και γύρισε γεμάτος με κίνητρο μετά από τον απρόβλεπτο αγώνα στο Όστιν”, πρόσθεσε ο Βρετανός.

Το ενδιαφέρον της Sauber/Audi για τον Πέρεζ

Μέσα σε όλα αυτά, πάντως, το όνομα του Σέρτζιο Πέρεζ επιβεβαιώθηκε ότι βρίσκεται στη λίστα της Sauber -που το 2026 θα μετονομαστεί σε Audi- για τους πιθανούς οδηγούς της ομάδας το 2025. Και επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο τον εκπρόσωπο της ομάδας, Αλεσάντρο Αλούνι Μπράβι.

Σε ερώτηση που δέχθηκε στο Μεξικό για τον Πέρεζ, ο Μπράβι απάντησε: “Πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους οδηγούς. Είναι στις επιλογές μας και αν ήταν στο χέρι μου θα τον έφερνα στην ομάδα αύριο. Είναι μια κορυφαία επιλογή, αλλά εξετάζουμε και πολλούς άλλους οδηγούς”.

Η Sauber αποφάσισε να συνεχίσει το 2024 με το δίδυμο των Βάλτερι Μπότας και Γκουάνιου Τσόου, αλλά για το 2025 -πέραν του Πέρεζ- έχουν ακουστεί τα ονόματα και των Κάρλος Σάινθ, Νίκο Χούλκενμπεργκ, Πιέρ Γκασλί, Εστεμπάν Οκόν και άλλα. Η Sauber σίγουρα χρειάζεται οδηγούς με πλούσια εμπειρία για την οικοδόμηση της ομάδας της Audi, και ο Πέρεζ -που ξεκίνησε την καριέρα του από την ομάδα του Χίνβιλ πριν από μια δεκαετία- είναι σίγουρα ένας από αυτούς.

TAGS FORMULA 1 F1 ΣΕΡΤΖΙΟ ΠΕΡΕΖ RED BULL ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΑΛΟΝΣΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ