FORMULA 1

Formula 1, Σαουδική Αραβία: Πολ ποζίσιον του Χάμιλτον στην Τζέντα, ατύχημα του Φερστάπεν στην τελευταία στροφή

Formula 1, Σαουδική Αραβία: Πολ ποζίσιον του Χάμιλτον στην Τζέντα, ατύχημα του Φερστάπεν στην τελευταία στροφή
2021 AMR NABIL/AP PHOTO

Ο Λιούις Χάμιλτον θα εκκινήσει από την πρώτη θέση το GP Σαουδικής Αραβίας και ο Μαξ Φερστάπεν από την τρίτη, καθώς ενώ όδευε προς την πολ ποζίσιον ο Ολλανδός έχασε τον έλεγχο και προσέκρουσε στη μπαριέρα της τελευταίας στροφής.

Ο Χάμιλτον σημείωσε τον πρώτο χρόνο του Q3 με τη δεύτερη του προσπάθεια, καταρρίπτοντας για ένα δέκατο τον ταχύτερο μέχρι τότε του Φερστάπεν. Ο Ολλανδός ήταν ταχύτερος στα πρώτα δύο τμήματα της πίστας και έδειχνε έτοιμος να καταρρίψει το χρόνο του Βρετανού, όμως έχασε τον έλεγχο στην τελευταίας στροφή, προσέκρουσε στον τοίχο της εξωτερικής και εγκατέλειψε σε εκείνο το σημείο της πίστας.

Τα πράγματα ενδέχεται να εξελιχθούν και ακόμα πιο άσχημα για τον Φερστάπεν, αν αποδειχθεί ότι το ατύχημα προκάλεσε ζημιά στον κινητήρα ή στο κιβώτιο ταχυτήτων, και κάποιο από αυτά χρειαστεί αλλαγή. Μια τέτοια αλλαγή θα επέφερε και ποινή θέσεων στην εκκίνηση.

Ο Χάμιλτον ήταν ταχύτερος με τη μέση γόμα στο Q2, με διαφορά δύο δεκάτων από τον Φερστάπεν, σημειώνοντας τον πρώτο χρόνο με την τρίτη του προσπάθεια – καθώς ο Ολλανδός ουσιαστικά έκανε μόνο μία, και ματαίωσε τη δεύτερη μετά από ένα μικρό οδηγικό λάθος.

Κατά συνέπεια, ναι μεν οι δύο διεκδικητές του τίτλου θα ξεκινήσουν τον αυριανό αγώνα με τη μεσαία γόμα, αλλά το σετ ελαστικών του Χάμιλτον θα έχει ηλικία 9 γύρων, ενώ το σετ του Φερστάπεν 5 γύρων – και ίσως αυτό να κάνει κάποια διαφορά στη στρατηγική και στον χρονισμό του πρώτου πιτ-στοπ.

Με εξαίρεση τον Λάντο Νόρις που θα έχει τη μαλακή γόμα, όλοι οι υπόλοιποι οδηγοί που πέρασαν στην πρώτη δεκάδα θα εκκινήσουν τον αγώνα με τη μέση.

Στην πρώτη περίοδο, Q1, με τη μαλακή γόμα στις τέσσερις γωνίες όλων των μονοθεσίο στο τέλος τον ταχύτερο χρόνο σημείωσε ο Σέρχιο Πέρεθ, εκθρονίζοντας από την κορυφή τον Φερστάπεν, καθώς το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα χάλασε την δεύτερη προσπάθεια του Ολλανδού.

Formula 1, Σαουδική Αραβία: Πολ ποζίσιον του Χάμιλτον στην Τζέντα, ατύχημα του Φερστάπεν στην τελευταία στροφή

Πολλοί οδηγοί είχαν γλιστρήματα και εξόδους από την πίστα στην ολισθηρή άσφαλτο της Τζέντα, με αποκορύφωμα τον Κάρλος Σάινθ. Ο Ισπανός γλίστρησε στη στροφή 11 για αρκετά μέτρα, και ακούμπησε οριακά τη μπαριέρα της εξόδου. Δεν προκλήθηκε σοβαρή ζημιά στη Ferrari, αλλά η έλλειψη ισορροπίας της SF21 τον άφησε εκτός δεκάδας.

Μαζί του από το Q2 αποκλείστηκε ο Ντάνιελ Ρικιάρντο (που ματαίωσε τον τελευταίο του γρήγορο γύρο) και ο Φερνάντο Αλόνσο, ενώ από το Q1 οι εκπλήξεις ήταν των Σεμπάστιαν Φέτελ και Λανς Στρολ, που αποκλείστηκαν από τη 15άδα με τις δύο Aston Martin.

Με την διαφορά στους οκτώ πόντους, ο Φερστάπεν μπορεί να κατακτήσει το πρωτάθλημα οδηγών αν:

* Τερματίσει 1ος με τον ταχύτερο γύρο και ο Χάμιλτον 6ος ή πιο χαμηλά

* Τερματίσει 1ος και ο Χάμιλτον 7ος ή πιο χαμηλά

* Τερματίσει 2ος με τον ταχύτερο γύρο και ο Χάμιλτον 10ος ή πιο χαμηλά

* Τερματίσει 2ος και ο Χάμιλτον 11ος ή πιο χαμηλά

TAGS FORMULA 1 GP ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ ΛΙΟΥΙΣ ΧΑΜΙΛΤΟΝ ΜΑΞ ΦΕΡΣΤΑΠΕΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ