FORMULA 1

Formula 1: Οι οδηγοί εγκρίνουν τη ματαίωση του GP στο Σότσι, οι Ρώσοι επιμένουν

Formula 1: Οι οδηγοί εγκρίνουν τη ματαίωση του GP στο Σότσι, οι Ρώσοι επιμένουν
AP IMAGES

Η πλειοψηφία των οδηγών της Formula 1 εγκρίνει την απόφαση του σπορ να ματαιώσει το φετινό GP Ρωσίας μετά την εισβολή του στρατού της χώρας στη γειτονική Ουκρανία - αλλά οι οργανωτές του αγώνα του Σότσι επιμένουν ότι αυτός μπορεί να διεξαχθεί κανονικά στα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Μία μέρα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η Formula 1 ανακοίνωσε σήμερα το πρωί την απόφασή της να βγάλει από το φετινό της πρόγραμμα το GP Ρωσίας - που ήταν προγραμματισμένο για τις 23-25 Σεπτεμβρίου. Προηγήθηκε την Πέμπτη (24/2), η δήλωση του Σεμπάστιαν Φέτελ ότι δεν πρόκειται να αγωνιστεί φέτος στο Σότσι και του πρωταθλητή, Μαξ Φερστάπεν, πως "όταν μια χώρα είναι σε πόλεμο δεν είναι σωστό να πάμε εκεί".

Η απόφαση της F1 έγινε δεκτή με θετικά σχόλια από την κοινότητα του σπορ, και οι οδηγοί που βρέθηκαν στη σημερινή συνέντευξη Τύπου στις χειμερινές δοκιμές της Βαρκελώνης συντάχθηκαν απόλυτα με την απόφαση της F1, λέγοντας σύσσωμοι ότι "ελπίζουν και προσεύχονται για την Ουκρανία".

Παρότι, η F1 ανακοίνωσε ότι ακύρωσε το συμβόλαιό της με τους οργανωτές του GP Ρωσίας, και οι τελευταίοι το επιβεβαίωσαν, ο promoter του αγώνα του Σότσι -η εταιρεία "Rosgonki"- συνέστησε στους θεατές που έχουν ήδη προμηθευτεί εισιτήρια να την επιδιώξουν ακόμα την επιστροφή των χρημάτων τους - διότι "είναι ακόμα πιθανό ο αγώνας να λάβει χώρα όπως είχε ήδη προγραμματιστεί". Μάλιστα, τα εισιτήρια για το GP είναι ακόμα διαθέσιμα στο διαδίκτυο.

Θυμίζουμε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν υποστηρίζει αυτοπροσώπως τον αγώνα του Σότσι, και έχει παρευρεθεί στο βάθρο του αγώνα για την απονομή των επάθλων αρκετές φορές στο παρελθόν. Ήδη η Τουρκία, με την πίστα της Πόλης στην άλλη πλευρά της Μαύρης Θάλασσας, φαντάζει ως το φαβορί για την αναπλήρωση του αγώνα.

Formula 1: Οι οδηγοί εγκρίνουν τη ματαίωση του GP στο Σότσι, οι Ρώσοι επιμένουν
AP IMAGES


Οι οδηγοί πάντως δεν έχουν καμία αμφιβολία για την απόφαση της F1, την οποία στήριξαν στο σύνολό τους. "Ζούμε σε ένα τρελό κόσμο. Αθώοι χάνουν τη ζωή τους, άνθρωποι χάνουν τα σπίτια και τις οικογένειές τους και δεν έχουν ασφαλές μέρος να μείνουν, αυτό όλα είναι λάθος", είπε ο Βάλτερι Μπότας της Alfa Romeo, μετά τις αντίστοιχες χθεσινές δηλώσεις του Φέτελ.

Ο Φινλανδός συνέχισε: "Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελπίζουμε ότι όλα θα λυθούν με την καλύτερη δυνατή έκβαση. Αυτή τη στιγμή νομίζω ότι είναι η σωστή απόφαση της F1 να μην πάει στη Ρωσία. Είναι τόσο δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα είναι τα πράγματα τους επόμενους μήνες, οπότε είμαι βέβαιος πως όλοι οι οδηγοί συμφωνούμε με αυτή την απόφαση".

Ο Κάρλος Σάινθ της Ferrari τόνισε: "Προσωπικά θα το έβρισκα πολύ δύσκολο να μπω στο αεροπλάνο και να προσγειωθώ σε μια χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο. Είμαι χαρούμενος που όλα ματαιώθηκαν προς το παρόν. Τώρα μπορούμε να αφοσιωθούμε στη σεζόν και να προσευχόμαστε και να ελπίζουμε πως όλα θα λυθούν σύντομα".

Και ο Λανς Στρολ της Aston Martin συνέχισε: "Είναι πολύ τρομακτικές στιγμές. Πρέπει να προσευχόμαστε και να ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλά, αλλά είναι πολύ δύσκολο να βλέπεις κάτι τέτοιο. Η F1 πήρε αναμφίβολα τη σωστή απόφαση. Δεν μπορούμε να πάμε στη Ρωσία αυτή τη στιγμή". Και ο Μικ Σουμάχερ της Haas κατέληξε: "Ο πόλεμος ξεκίνησε και αυτό μας επηρεάζει όλους. Προσωπικά, με θλίβει πολύ να το βλέπω. Πρέπει όλοι να ελπίζουμε και να προσευχόμαστε για την Ουκρανία".

TAGS FORMULA 1 F1 ΡΩΣΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ