FORMULA 1

Formula 1: Ο Φερστάπεν επανέλαβε ότι μπορεί να φύγει από τη F1 το 2028

Ο Μαξ Φερστάπεν
Ο Μαξ Φερστάπεν RED BULL CONTENT POOL

Ο Μαξ Φερστάπεν δήλωσε εκ νέου ότι θέλει να ασχοληθεί με "λιγότερο πιεστικές" μορφές του μότορσπορ μετά το τέλος του τρέχοντος συμβολαίου του με τη RBR, που λήγει το 2028.

Αν και προς το παρόν φαντάζει αρκετά αμφίβολο ότι θα το πράξει, ο Μαξ Φερστάπεν επανέλαβε μέσα σε τρεις εβδομάδες ότι θα σκεφτεί να αποχωρήσει από τη Formula 1 όταν λήξει το συμβόλαιό του με τη Red Bull Racing, στο τέλος του 2028 - όταν θα είναι σε ηλικία 31 ετών.

Ο Ολλανδός υπέγραψε την πενταετή -πέραν του 2023- επέκταση του συμβολαίου του με την RBR στις αρχές του 2022, λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για εκείνον να αλλάξει ομάδα και ότι είχε να κάνει με την "αφοσίωση, την ικανοποίηση από το μέρος που βρίσκομαι και από τους ανθρώπους που συνεργάζομαι, και την πίστη ότι μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί για πολλά χρόνια".

Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να μην υπογράψει άλλο συμβόλαιο μετά από αυτό, ούτε με τη RBR ούτε με άλλη ομάδα του σπορ. Όμως, πρέπει να αναρωτηθεί κανείς αν ο Ολλανδός όντως θα το πράξει: στα 31 του ο Μαξ θα βρίσκεται στο απόλυτο απώγειό του, θα έχει την εμπειρία αλλά και τη νεότητα, και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι μπορεί να του κατατεθεί μια μυθική πρόταση από άλλη ομάδα που πρωταγωνιστεί στη F1.

Formula 1: Ο Φερστάπεν επανέλαβε ότι μπορεί να φύγει από τη F1 το 2028
RED BULL CONTENT POOL

Εξηγώντας τους λόγους για μια ενδεχόμενη απόφαση αποχώρησής του, ο Φερστάπεν μίλησε για την πίεση του πρωταθλητισμού στο κορυφαίο motorsport του κόσμου, αλλά και για το μεγάλο πλήθος των 24 αγώνων και τα διαρκή ταξίδια.

"Θέλω να κάνω κι άλλα πράγματα, να συμμετάσχω και σε άλλου είδους αγώνες", είπε ο Ολλανδός. "Η F1 είναι πολύ διασκεδαστική, και απολαμβάνω φυσικά την επιτυχία. Και ξέρω βέβαια ότι το συμβόλαιό μου διαρκεί ως το 2028. Θα είμαι 31 ετών τότε. Πιθανότατα θα είμαι ανταγωνιστικός για ορισμένα χρόνια ακόμα. Αλλά σε αυτά τα χρόνια είναι πιθανό να θελήσω να ζήσω κι άλλα πράγματα, λιγότερο πιεστικά, να διασκεδάσω λίγο, με λιγότερο φορτωμένο πρόγραμμα".

Στα ενδιαφέροντά του μετά τη Formula 1 ο Ολλανδός έχει ήδη εντάξει τη συμμετοχή του στις 24 Ώρες του ΛεΜάν, και σε άλλους αγώνες του WEC, εκφράζοντας την επιθυμία του να αγωνιστεί στην ίδια ομάδα και να μοιραστεί το ίδιο αυτοκίνητο με τον πατέρα του, Γιος Φερστάπεν, αλλά και με τον Φερνάντο Αλόνσο.

Επιπλέον, η φρέσκια κατηγορία LMDh των υβριδικών hypercars του WEC και του ΛεΜάν έχει προσελκύσει τεράστιο ενδιαφέρον από τα εργοστάσια -καθώς από του χρόνου θα μπουν δίπλα στην κυρίαρχο Toyota με επίσημες ομάδες οι Ferrari, Porsche, Peugeot, BMW, Lamborghini, Cadillac, Alpine και άλλες- κι έτσι το ενδιαφέρον για το σπορ αναμένεται να εκτοξευθεί.

"Δεν θέλω να βιαστώ να πάρω καμία απόφαση, διότι συμβαίνουν τόσες πολλές αλλαγές στους αγώνες αντοχής αυτή τη στιγμή", συνέχισε ο 25χρονος Ολλανδός. "Είναι καλό να δούμε τι συμβαίνει, και πώς θα εξελιχθεί, και έπειτα να αποφασίσουμε".

Formula 1: Ο Φερστάπεν επανέλαβε ότι μπορεί να φύγει από τη F1 το 2028
RED BULL CONTENT POOL


Το καλό είναι ότι η φύση των αγώνων αντοχής είναι τέτοια που επιτρέπει στους οδηγούς να συμμετέχουν σε αρκετά μεγαλύτερη ηλικία, από όσο η ακραία απαιτητική Formula 1. Αυτό σημαίνει ότι ο Φερστάπεν μπορεί να κάνει το βήμα του ΛεΜάν ακόμα κι αν αποφασίσει να υπογράψει και νέο συμβόλαιο, πέραν του 2028, στη Formula 1. Αναμφίβολα, πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο ανταγωνιστική θα εμφανιστεί, με άγνωστους κινητήρες προς το παρόν, η RBR το 2026, που θα ισχύσει στο σπορ το ολοκαίνουριο πλάισιο τεχνικών κανονισμών.

Αν η RBR παραμείνει ανταγωνιστική μέχρι τότε, ο Μαξ θα έχει ακόμα έξι ευκαιρίες για να μεγαλώσει τον αριθμό των δύο παγκόσμιων πρωταθλημάτων του, και φυσικά να πληθύνει κατά πολύ τις 35 νίκες που έχει μέχρι τώρα. Πάντως, η στατική δεν έχει δείξει στο παρελθόν να τον απασχολεί ιδιαίτερα.

Κατά συνέπεια, η απόφαση του Ολλανδού στο δεύτερο μισό αυτής της δεκαετίας, αν θα συνεχίσει στο σπορ, θα εξαρτηθεί από την ανταγωνιστικότητα της Red Bull Racing, από ενδεχόμενες προτάσεις άλλων ομάδων, από το πλήθος και το είδος των αγώνων (π.χ. αν υπάρχουν υπερβολικά σιρκουί πόλης) ή και από τις προσωπικές / οικογενειακές του επιθυμίες.

Formula 1: Ο Φερστάπεν επανέλαβε ότι μπορεί να φύγει από τη F1 το 2028
RED BULL CONTENT POOL

Αν αποχωρήσει στο τέλος του 2028, ο Φερστάπεν θα γίνει ο νεότερος πολυπρωταθλητής της F1 που σταμάτησε το σπορ. Ο αμέσως επόμενος είναι ο Τζίμι Κλαρκ, σε ηλικία 31 ετών και 9 μηνών, αλλά η πορεία του διεκόπη κάτω από πολύ διαφορετικές συνθήκες: έχασε τη ζωή του σε δυστύχημα ενός αγώνα της F2 στο Χόκενχαϊμ της Γερμανίας.

Ο νεότερος που το επέλεξε ήταν ο Μίκα Χάκινεν, σε ηλικία 33 ετών. Αντιθέτως, στη σύγχρονη εποχή, ο Μίκαελ Σουμάχερ αγωνιζόταν στη F1 μέχρι τα 44 χρόνια του, και το ίδιο φαίνεται πως επιθυμεί χωρίς κανέναν δισταγμό να κάνει και ο Φερνάντο Αλόνσο, με την Aston Martin.

Όμως, σύμφωνα με όσα επανειλλημένα υποστηρίζει, κάτι τέτοιο δεν φαντάζει καθόλου ελκυστικό για τον Μαξ Φερστάπεν. Κι όπως στην περίπτωση του Σεμπάστιαν Φέτελ, που αποχώρησε φέτος από τη F1 στα 35 του, ίσως παίξει ρόλο ότι ο Ολλανδός κέρδισε πάρα πολλά στο σπορ, σε πολύ μικρή ηλικία.

TAGS FORMULA 1 F1 ΜΑΞ ΦΕΡΣΤΑΠΕΝ RED BULL
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ