FORMULA 1

Φερστάπεν για τη μυθική πρόταση της Mercedes: "Θα αποφασίσω βάσει απόδοσης και όχι χρημάτων"

AP Photo/Wilfredo Lee
Red Bull driver Max Verstappen listens to questions from members of the media ahead of the Formula One Miami Grand Prix auto race at the Miami International Autodrome, Thursday, May 2, 2024, in Miami Gardens, Fla. AP PHOTO/WILFREDO LEE

Στο περιθώριο του GP του Μαϊάμι, ο Μαξ Φερστάπεν μίλησε για το ηγεμονικό συμβόλαιο που του προσφέρει η Mercedes, ενώ παράλληλα θέλησε να κατεβάσει τους τόνους για τις επιπτώσεις της αποχώρησης του Άντριαν Νιούι από τη Red Bull Racing.

Ο Ολλανδός βρίσκεται στο επίκεντρο της “μεταγραφολογίας” τους τελευταίους μήνες, παρά το γεγονός ότι το συμβόλαιό του τρις πρωταθλητή της Formula 1 με τη Red Bull Racing εκτείνεται μέχρι το τέλος του 2026.

Οι λόγοι για αυτό πηγάζουν από τις επιπτώσεις του εσωτερικού 'πολέμου ισχύος' που μαίνεται στα ενδότερα της Red Bull, μεταξύ των Ταϊλανδών και Αυστριακών συνιδιοκτητών της, για τον έλεγχο της εταιρείας και συνεπώς και της αγωνιστικής ομάδας RBR.

Οι επιπτώσεις αυτές -μαζί με άλλες παραμέτρους- έφεραν ήδη την απόφαση του Άντριαν Νιούι να αποχωρήσει από το Μίλτον Κινς, στις αρχές του 2025. Όμως, πρακτικά, ο Βρετανός σχεδιαστής -κομβικός σε όλα τα πρωταθλήματα της ομάδας- ήδη έχει απεπλακεί από την εξέλιξη της φετινής Red Bull RB20 και των μελλοντικών μονοθεσίων της ομάδας.

Έτσι, η εσωτερική αναταραχή στην RBR γεννά αμφιβολίες σχετικά με την ανταγωνιστικότητά της μεσοπρόθεσμα και μακροχρόνια, ενώ υπάρχει κι άλλη μία παράμετρος: η Red Bull πήρε το τεράστιο ρίσκο να κατασκευάζει μόνη της τους κινητήρες της για τη F1 από το 2026, μέσω της νεοσύστατης Red Bull Powertrains και με μια ελαφρά τεχνολογική συμβολή της Ford.

Red Bull Content Pool
Ο Μαξ Φερστάπεν με τη Red Bull RB20 στο GP Κίνας 2024 RED BULL CONTENT POOL

Οι αμφιβολίες για την επιτυχία του προγράμματος του κινητήρα, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της τρέχουσας πολιτικής κρίσης το τεχνικό και σχεδιαστικό τμήμα της ομάδας, ήδη δημιουργούν τις πρώτες αμφιβολίες στην πλευρά Φερστάπεν σχετικά με την ανταγωνιστικότητα των μονοθεσίων της από το 2026 και μετά.

Κι εδώ είναι που έρχεται η Mercedes: ο διευθυντής της Τότο Βολφ, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις αμφιβολίες αυτές και να αποσπάσει τις υπηρεσίες του Φερστάπεν για το 2026 - έχοντας, ως κύριο δέλεαρ, την τεχνογνωσία της Mercedes HPP στην κατασκευή των κινητήρων και την ασύλληπτη επιτυχία της τελευταίας στη μετάβαση στις υβριδικές μονάδες ισχύος το 2014.

Πέραν αυτού, ο Βολφ -που κατέχει το 1/3 της Mercedes F1- μαζί με τους άλλους δύο ιδιοκτήτες της ομάδας, τη Daimler και τον Βρετανό Σερ Τζέιμς Ράντκλιφ της Ineos, φέρεται να έχουν συμφωνήσει στην προσφορά ηγεμονικού συμβολαίου στον Φερστάπεν, που πιστεύεται από πολλούς ότι είναι ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο!

Παρόλα αυτά, ο Ολλανδός -σε σχετική ερώτηση αν αληθεύουν οι πληροφορίες για αυτή την εξωφρενική πρόταση- απάντησε “όχι, αλλά στο τέλος της ημέρας, ακόμα κι αν ήταν έτσι, 150 εκατομμύρια... τα χρήματα δεν είναι το κριτήριο που θα κάνει τη διαφορά για να πάω κάπου. Είμαι χαρούμενος με ό,τι κερδίσω ήδη. Έχει να κάνει με την απόδοση”.

Με λίγα λόγια, ο Φερστάπεν θα αποφασίσει τι θα κάνει στο μέλλον -αν θα μείνει στη RBR, αν θα δεχθεί την πρόταση της Mercedes ή κάποιας άλλη ομάδας- βάσει των πληροφοριών που θα έχει σχετικά με την τροχιά που ακολουθεί κάθε ομάδα, με την πρόβλεψη για την ανταγωνιστικότητά της από το 2026.

Ο 26χρονος συνέχισε: “Ξέρω από προσωπική εμπειρία πως αν αγωνίζεσαι για την 5η ή την 6η θέση αρχίζεις να γίνεσαι λίγο γκρινιάρης μέσα σου. Οπότε, πάντα στο τέλος της ημέρας όλα εξαρτώνται από την απόδοση [ανταγωνιστικότητα]. Όλοι το ξέρουν αυτό, ο Τότο [Βολφ] το ξέρει επίσης. Το μέλλον μου είναι με τη Red Bull προς το παρόν”.

Αυτό, λοιπόν, που δείχνει βέβαιο είναι ότι ο Μαξ θα θελήσει το 2025 να παραμείνει στη Red Bull Racing, που θεωρητικά του δίνει τις περισσότερες ελπίδες για ένα ακόμη πρωτάθλημα εκείνη τη χρονιά μιας και οι κανονισμοί θα παραμείνουν σταθεροί και του χρόνου - και το μονοθέσιο του 2025 θα είναι μια μετεξέλιξη της φετινής RB20.

Έτσι, τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Mercedes F1 κλίνει προς την απόφαση πρόσληψης ενός οδηγού μόνο για το 2025. Αυτός δεν μπορεί να είναι ο Κάρλος Σάινθ, διότι ο Ισπανός επιθυμεί πολυετές συμβόλαιο, και δεν μπορεί να είναι ούτε ο Αντρέα Κίμι Αντονέλι - διότι αυτό θα άφηνε τον νεαρό Ιταλό χωρίς κόκπιτ σε περίπτωση συμφωνίας με τον Φερστάπεν για το 2026.

AP Photo/Asanka Brendon Ratnayake
Ο διευθυντής της Mercedes F1, Τότο Βολφ, κατά τη διάρκεια του GP Αυστραλίας 2024 AP PHOTO/ASANKA BRENDON RATNAYAKE

Πιστεύεται ότι ο Βολφ -σε περίπτωση συμφωνίας με τον Φερστάπεν- κλίνει προς την απόφαση να καλέσει πίσω στο Μπράκλεϊ τον Βάλτερι Μπότας, του οποίου η θέση στη Sauber/Audi μοιάζει αρκετά επισφαλής για το 2025. Ο Φινλανδός έχει ήδη πρότερη, και πλούσια εμπειρία με τη Mercedes F1, με την οποία σε 5 χρόνια κέρδισε 10 GP.

Πάντως, σε ερώτηση στον Φερστάπεν αν νιώθει άβολα από τις δημόσιες τοποθετήσεις του Βολφ περί του ενδιαφέροντος για τις υπηρεσίες του, ο Μαξ είπε: “Όχι, διότι νομίζω πως όλοι πρέπει να είναι αισιόδοξοι και να ελπίζουν σε πράγματα. Αλλά αυτή τη στιγμή μπορώ να πω ότι θέλω να μείνω στην ομάδδα διότι πιστεύω στο πρόγραμμα που έχουμε με όλους που εμπλέκονται. Όμως τελικά, στα σπορ αλλά και στη ζωή, δεν ξέρεις τι θα γίνει στο μέλλον”.

Η αποχώρηση του Νιούι
Ο Φερστάπεν, παρόλα αυτά, είχε δηλώσει πριν από λίγες εβδομάδες ότι είναι σημαντικό για την RBR να κρατήσει όλους τους “πυλώνες” της ομάδας στη θέση τους - και στους “πυλώνες” αυτούς συμπεριέλαβε και τον διευθύνοντα τεχνικό σύμβουλο Άντριαν Νιούι.

Ο Μαξ Φερστάπεν με τον Άντριαν Νιούι πριν το GP της Ουγγαρίας
Ο Μαξ Φερστάπεν με τον Άντριαν Νιούι πριν το GP της Ουγγαρίας RED BULL CONTENT POOL


Τώρα, που ανακοινώθηκε και επίσημα η αποχώρηση του Βρετανού από το Μίλτον Κινς, ο Ολλανδός θέλησε να χαμηλώσει τους τόνους σχετικά με τις επιπτώσεις αυτής της απώλειας της ομάδας.

Φυσικά, ο Άντριαν υπήρξε εξαιρετικά σημαντικός για την επιτυχία που είχε η Red Bull, αλλά με το πέρασμα του χρόνου ο ρόλος του άλλαξε λίγο”, είπε ο Ολλανδός. “Πιστεύω πως πολλοί δεν καταλαβαίνουν τι ακριβώς έκανε. Δεν λέω πως δεν κάνει τίποτα, αλλά ο ρόλος του εξελίχθηκε. Πολλοί καλοί τεχνικοί ήρθαν στην ομάδα, και αυτό δυνάμωσε όλο το τμήμα.

Φυσικά, θα προτιμούσα να έμενε, διότι πάντα μπορείς να βασίζεσαι στην εμπειρία του. Και ως άνθρωπος, είναι σπουδαίος για να κουβεντιάζεις και να συναναστρέφεσαι. Αλλά έχω την πίστη ότι η τεχνική ομάδα που έχουμε πέραν του Άντριαν είναι πολύ, πολύ δυνατή, και βασικά το έχει δείξει τα τελευταία χρόνια με την ανταγωνιστικότητα του αυτοκινήτου.

Έτσι, απ' έξω φαίνεται πολύ δραματική [η αποχώρηση του Νιούι], αλλά αν γνωρίζεις τι πραγματικά συμβαίνει εντός της ομάδας, δεν είναι όσο δραματική δείχνει. Η F1 είναι μια δξεαμενή με καρχαρίες, όλοι σκέφτονται τον εαυτό τους στο τέλος της ημέρας. Το ξέρω αυτό, δεν είμαι ανόητος. Οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα”, κατέληξε ο πρωταθλητής.

TAGS FORMULA 1 F1 F1 2025 RED BULL ΜΑΞ ΦΕΡΣΤΑΠΕΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ