FORMULA 1

Ράσελ: «Δεν βλέπω γιατί να μην κερδίζαμε τον Φερστάπεν στο Κατάρ»

Mercedes-Benz AG
2023 Qatar Grand Prix, Friday - LAT Images MERCEDES-BENZ AG

Ο Τζορτζ Ράσελ εκτιμά ότι με τον ρυθμό αγώνα που είχε η Mercedes W14 στο Κατάρ θα μπορούσε να καταδιώξει τον Μαξ Φερστάπεν για τη νίκη, αν δεν μεσολαβούσε το ατύχημα με το Λιούις Χάμιλτον στην πρώτη στροφή. O Λεκλέρ έκπληκτος από την ταχύτητα της Mercedes.

Οι Ράσελ και Χάμιλτον συγκρούστηκαν στην πρώτη στροφή ήταν ο επτάκις πρωταθλητής, θέλοντας να εκμεταλλευτεί τη μαλακή γόμα με την οποία εκκίνησε -σε σχέση με τη μέση των Ράσελ και Φερστάπεν- προσπάθησε να περάσει και τους δύο στην εκκίνηση για να τεθεί επικεφαλής του αγώνα.

Ο Λιούις εγκατέλειψε επιτόπου, αλλά ο Ράσελ συνέχισε: μπήκε στα πιτς, άλλαξε την εμπρός πτέρυγα της W14, και παρότι έπεσε στις τελευταίες θέσεις με τον ισχυρό ρυθμό αγώνα που είχε μέχρι την καρό σημαία κατάφερε να ανελιχθεί μέχρι την 4η, πίσω από τις McLaren των Όσκαρ Πιάστρι και Λάντο Νόρις.

Το γεγονός ότι ο Πιάστρι τερμάτισε μόλις 4,8’’ πίσω από τον Φερστάπεν, άφησε τον Ράσελ με την εντύπωση πως θα μπορούσε να είχε κερδίσει τον αγώνα της Κυριακής από τον Ολλανδό. «Δεν βλέπω γιατί όχι. Πιστεύουμε πως είχαμε ταχύτητα ανάλογη της McLaren, αν όχι ανώτερη. Και μας εξέπληξε ότι ο Πιάστρι τερμάτισε τόσο κοντά στον Μαξ», είπε ο Άγγλος.

Mercedes-Benz AG
Ο Τζορτζ Ράσελ στη συνέντευξη Τύπου πριν από το GP του Κατάρ 2023 MERCEDES-BENZ AG


Βεβαίως, εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι η Red Bull δεν ακολούθησε εσκεμμένα την τάχιστη στρατηγική. Ο διευθυντής της ομάδας, Κρίστιαν Χόρνερ, εξήγησε πως επέλεξαν αντ’ αυτής να έχουν ελαστικότητα στις επιλογές ελαστικών, σε περίπτωση που έβγαινε το όχημα ασφαλείας προς το τέλος του αγώνα.

Πάντως, το γεγονός ότι ο Ράσελ πέρασε τη Ferrari του Σαρλ Λεκλέρ -θυμίζουμε ότι ο Κάρλος Σάινθ δεν εκκίνησε λόγω προβλήματος τροφοδοσίας της SF-23- παρότι ο Άγγλος έπεσε στις τελευταίες θέσεις στον πρώτο γύρο, ήταν κάτι που φάνηκε να ανησυχεί το Μονεγάσκο της Scuderia.

Ο 25χρονος παραδέχθηκε, μεν, ότι ο ίδιος έλαβε μέτρα -κυρίως αποφεύγοντας τα ψηλά κερμπς του Λοσάιλ- για να αποτρέψει το ενδεχόμενο να εμφανιστεί το ίδιο πρόβλημα διαρροής καυσίμου που παρουσίασε η SF-23 του Σάινθ. Όμως, εξέφρασε και την ανησυχία του για το ρυθμό αγώνα που εμφάνισε η Mercedes σε σχέση με εκείνον της Ferrari - η οποία, ειδικά με τη μέση γόμα που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον την Κυριακή, ήταν έξι δέκατα πιο αργή στο γύρο.

«Δεν ξεκινήσαμε τη μέρα με τον καλύτερο τρόπο, λόγω του προβλήματος του Κάρλος, που ήταν κρίμα», σχολίασε ο Μονεγάσκος. «Φυσικά χρειάστηκε να πάρω μέτρα, οδηγικά, για να είμαστε ασφαλείς, αλλά δεν νομίζω ότι υπήρχαν πολλά περισσότερα που να μπορούσαμε να εξάγουμε από αυτόν τον αγώνα.

Δεν μας εξέπληξε η ταχύτητα των McLaren, παρότι ήταν υπερβολικά γρήγορες, καθώς το περιμέναμε από την Παρασκευή. Όμως, από την άλλη, μας εξέπληξε αρκετά ο ρυθμός αγώνα της Mercedes, το γεγονός ότι τερμάτισε μπροστά μας παρότι ενεπλάκη σε ατύχημα στην πρώτη στροφή. Δεν περιμέναμε να ήμαστε τόσο πίσω», συμπλήρωσε ο οδηγός της Ferrari.

SCUDERIA FERRARI PRESS OFFICE
Ο Σαρλ Λεκλέρ με τη Ferrari SF-23 στο GP του Κατάρ 2023 SCUDERIA FERRARI PRESS OFFICE

Θυμίζουμε ότι η Mercedes και η Ferrari εμπλέκονται στη μάχη για τη 2η θέση του πρωταθλήματος κατασκευαστών, που συνοδεύεται από αρκετά παραπάνω εκατομμύρια δολάρια σε σχέση με την 3η. Με το αποτέλεσμα της Κυριακής η Mercedes αύξησε το προβάδισμά της στους 28 βαθμούς, αν και θα μπορούσε να ήταν πολύ μεγαλύτερο χωρίς το ατύχημα της πρώτης στροφής.

Απομένουν πέντε GP και δύο Sprint ακόμη, οπότε αυτή η μάχη θα κριθεί από το πόσες και ποιές από τις επόμενες πέντε πίστες μέχρι το τέλος της σεζόν ταιριάζουν στη W14 ή στην SF-23. «Απογοητεύτηκα για το αποτέλεσμα της ομάδας», είπε σχετικά ο Ράσελ. «Φέτος το πρωτάθλημα ήταν σκέτη καταστροφή για μένα.

Έχω έναν στόχο, να τερματίσουμε δεύτεροι στο πρωτάθλημα των ομάδων. Αυτή [του Κατάρ] ήταν μια μεγάλη ευκαιρία, αλλά έχω ακόμη απόλυτη πίστη ότι θα το καταφέρουμε. Οπότε παραμένω θετικός διότι το αυτοκίνητο ήταν γρήγορο και είχαμε πολύ δυνατό ρυθμό αγώνα», κατέληξε ο Άγγλος.

TAGS FORMULA 1 F1 ΤΖΟΡΤΖ ΡΑΣΕΛ ΣΑΡΛ ΛΕΚΛΕΡ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ