FORMULA 1

Πέθανε ο Βραζιλιάνος πρώην νικητής του Indy 500 Ζιλ ντε Φεράν

AP Photo/Tony Gutierrez
FILE - Gil de Ferran, of Brazil, smiles as he chats with a reporter during media day Jan. 28, 2004, at Texas Motor Speedway in Fort Worth, Texas. De Ferran, winner of the 2003 Indianapolis 500 and holder of the closed-course land speed record, died Friday, Dec. 29, 2023, while racing with his son at The Concourse Club in Florida, multiple former colleagues confirmed to The Associated Press. He was 56. (AP Photo/Tony Gutierrez, File) AP PHOTO/TONY GUTIERREZ

Ο Ζιλ ντε Φεράν έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών. Ήταν ένας από τους σπουδαιότερους οδηγούς στους αμερικανικούς αγώνες, νικητής στα 500 Μίλια της Ινδιανάπολης το 2003 και δύο φορές πρωταθλητής του θεσμού CART, καθώς και μετέπειτα αγωνιστικός διευθυντής της BAR-Honda και της McLaren στη Formula 1.

Όπως αναφέρει το Associated Press, ο Ντε Φεράν υπέστη καρδιακή προσβολή την ώρα συμμετείχε μαζί με το γιό του σε έναν αγώνα του “The Concours Club” στην περιοχή της Όπα-Λόκα στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Την είδηση επιβεβαίωσε ο Ρότζερ Πένσκε, ιδιοκτήτης της ομώνυμης ομάδας με την οποία ο Ντε Φεράν γνώρισε τις στιγμές δόξας του στο CART και στο Indy 500. Με τρομερή θλίψη μάθαμε για τον τραγικό θάνατο του Ζιλ ντε Φεράν. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με τη [σύζυγό του] Άντζελα, την [κόρη του] Άννα, τον [γιο του] Λουκ και ολόκληρη την οικογένεια ντε Φεράν”, δήλωσε ο Πένσκε.

Ο Ζιλ καθόρισε την κατηγορία ως οδηγός, και ως τζέντλμαν. Ως πρωταθλητής IndyCar και νικητής στο Indianapolis 500, ο Ζιλ κατάφερε τόσα πολλά κατά τη διάρκεια της καριέρας του, εντός και εκτός πίστας. Ήταν αγαπητός σε τόσους πολλούς. Ήταν ένας υπέροχος φίλος της οικογένειας της Penske και των IndyCars, καθώς και ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Ο θάνατος του Ζιλ είναι μια τρομερή απώλεια και θα μας λείψει βαθύτατα”, κατέληξε.

AP Photo/Michael Conroy
Ινδιανάπολη 2003. Ο Ζιλ ντε Φεράν πανηγυρίζει τη νίκη του στο διάσημο αγώνα Indy 500, στο απόγειο της καριέρας του AP PHOTO/MICHAEL CONROY


Το απόγειο της καριέρας του ο -γεννημένος στη Γαλλία, αλλά με βραζιλιάνικη υπηκοότητα- Ντε Φεράν ήταν η νίκη στα 500 Μίλια της Ινδιανάπολης το 2003, όπου βγήκε νικητής μιας συναρπαστικής μάχης με τον Έλιο Καστρονέβες. Νωρίτερα, το 2000-'01, είχε καταφέρει να κερδίσει δύο διαδοχικούς τίτλους στο πανεθνικό πρωτάθλημα μονοθεσίων CART.

Τα πρώτα του αγωνιστικά βήματα έγιναν στο βρετανικό πρωτάθλημα Formula Ford και έπειτα στο θεσμό Opel Lotus. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 έκανε το βήμα στη βρετανική Formula 3, όπου το 1991 τελείωσε τρίτος το πρωτάθλημα πίσω από τους Ρούμπενς Μπαρικέλο και Ντείβιντ Κούλθαρντ.

Όμως, το 1992 κατάφερε να κερδίσει τον τίτλο της F3, με την ομάδα Paul Stewart Racing. Ακολούθησαν τρεις νίκες στη Formula 3000 της FIA τη διετία που ακολούθησε, καθώς και οι δοκιμές με τις ομάδες Williams και Arrows στη Formula 1.

Μετά το τέλος της καριέρας του στα Indycars, το 2003, ο Ντε Φεράν αποφάσισε το 2009 να αγωνιστεί στο θεσμό American Le Mans Series, και κέρδισε 5 από τους 10 αγώνες εκείνης της χρονιάς με τη δική του ομάδα de Ferran Motorsports, και ένα Acura [Honda] ARX-01b.

AP Photo/Michael Conroy
Ο Ζιν ντε Φεράν σε συνομιλία με τον Φερνάντο Αλόνσο, στο πλαίσιο του αγώνα Indy 500 στην Ινδιανάπολη το 2017 AP PHOTO/MICHAEL CONROY


Ενδιάμεσα, ο Βραζιλιάνος υπήρξε αγωνιστικός διευθυντής της ομάδας της BAR-Honda στη Formula 1, από το 2005 μέχρι το 2007. Το 2018 επέστρεψε στη F1, για να αναλάβει αντίστοιχο διοικητικό ρόλο στη McLaren από το 2018 μέχρι το '21.

Στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του, η McLaren δημοσίευσε την εξής ανακοίνωση: “Όλοι στην McLaren Racing είμαστε συγκλονισμένοι και βαθύτατα λυπημένοι που χάσαμε ένα αγαπημένο μέλος της οικογένειάς της ομάδας μας. Απευθύνουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους φίλους και στους αγαπημένους του Ζιλ ντε Φεράν.

Ο Ζιλ ήταν ένα σημαντικό και αναπόσπαστο μέρος της αγωνιστικής μας ομάδας. Η δύναμή του εντός και εκτός πίστας είχε διαρκές αντίκτυπο σε όλους όσους αγωνίζονταν και εργάζονταν μαζί του. Θα λείψει σε όλους μας στη McLaren Racing”.

TAGS FORMULA 1 F1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ