ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ: Οι τέσσερις στιγμές που καθόρισαν τη μαγική φετινή πορεία του Δικεφάλου προς την κορυφή

Ο Τάισον
Ο Τάισον EUROKINISSI SPORTS

Ο ΠΑΟΚ έκανε το ακατόρθωτο. Από τέταρτο αουτσάιντερ σε φαβορί και από εκεί πάλι στην "απομόνωση", ώσπου ήρθε το καταπληκτικό του ντεμαράζ για να στεφθεί πανάξιος πρωταθλητής Ελλάδας. Αυτές είναι οι τέσσερις στιγμές που καθόρισαν τη μαγική φετινή πορεία του Δικεφάλου προς την κορυφή της Stoiximan Supe League.

Από το βράδυ της Κυριακής (19/5) η Θεσσαλονίκη θυμίζει μεθυσμένη πολιτεία, με τους φίλους του ΠΑΟΚ να έχουν ξεχυθεί σε όλη την πόλη για να γιορτάσουν την επίτευξη του ακατόρθωτου.

Της στέψης του Δικεφάλου του Βορρά ως πρωταθλητή της Stoiximan Super League για τη σεζόν 2023/24, μια χρονιά που ξεκίνησε μέσα στη μεμψιμοιρία και ολοκληρώθηκε με τον πιο γλυκό τρόπο για τον Ραζβάν Λουτσέσκου και όλον τον "ασπρόμαυρο" οργανισμό.

Αυτές είναι οι τέσσερις στιγμές που καθόρισαν τη μαγική φετινή πορεία του ΠΑΟΚ προς την κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου και στην κατάκτηση του τέταρτου πρωταθλήματος της ιστορίας του.

Οι τρεις σερί καλοκαιρινές ευρωπαϊκές προκρίσεις

Από το ξεκίνημα της σεζόν ο ΠΑΟΚ "παντρεύτηκε" την ιδέα του να μάθει να αγωνίζεται με την πλάτη στον τοίχο. Μία συνθήκη που "ατσάλωσε" την ομάδα, την "έδεσε" ως σύνολο και στο φινάλε της σεζόν αποτέλεσε την κύρια αιτία για την οποία ο Δικέφαλος του Βορρά κατάφερε να κόψει πρώτος το νήμα του τίτλου στη Stoiximan Super League.

Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου μπήκε στα προκριματικά του Conference League από τον 2ο γύρο. Χρειάστηκε δηλαδή να περάσει τρεις προκριματικούς χωρίς να έχει το περιθώριο λάθους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έλεγε πρόωρο αντίο στην ευρωπαϊκή σεζόν.

Η αρχή κακή, αφού έφερε 0-0 με την Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ στην Τούμπα, με το 4-1 στο Ισραήλ να του δίνει στην πρόκριση. Έπειτα αντιμετώπισε τη Χάιντουκ Σπλιτ του Μάρκο Λιβάγια, με το 0-0 της Κροατίας να αφήνει ανοιχτούς λογαριασμούς εν όψει της ρεβάνς, η οποία αποδείχτηκε υπόθεση ρουτίνας για τους "ασπρόμαυρους" επικρατώντας με 3-0.

Τελευταίο εμπόδιο, πριν την είσοδο στους ομίλους και την απίστευτη πορεία μέχρι τα προημιτελικά του Conference League για δεύτερη φορά σε τρία χρόνια, ήταν η Χαρτς, την οποία με δύο νίκες (2-1 εκτός και 4-0 εντός) απέκλεισε για να συμμετάσχει στην τρίτη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Το αήττητο σερί μετά την ήττα στην OPAP Arena

Έκτοτε, με μικρές απώλειες στο πρωτάθλημα τα πράγματα "έστρωσαν" για τον ΠΑΟΚ, ο οποίος εμφάνιζε ένα διαφορετικό στυλ από τα προηγούμενα χρόνια που προπονούσε ο Λουτσέσκου την ομάδα. Μία βελτιωμένη έκδοση του περσινού συνόλου, η οποία είναι φτιαγμένη για να πρωταγωνιστήσει.

Μελανό σημείο το ματς στην OPAP Arena για την 9η αγωνιστικής της Stoiximan Super League. Η ΑΕΚ κέρδισε κατά κράτος τους "ασπρόμαυρους" με 2-0, οι οποίοι είχαν πρώτη αξιόλογη τελική ένα σουτ του Ζοάν Σάστρε στα τελευταία λεπτά του αγώνα.

Ωστόσο, αυτό που απέδειξε -ίσως για πρώτη φορά στην αγωνιστική περίοδο- ότι ο ΠΑΟΚ ήρθε για να παίξει σημαίνοντα ρόλο στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος είναι η αντίδρασή του μετά το ματς της Νέας Φιλαδέλφειας.

Ο Δικέφαλος του Βορρά "απάντησε" με 11 σερί αήττητα παιχνίδια, τα επτά νικηφόρα στο ελληνικό πρωτάθλημα με απολογισμό 28 γκολ υπέρ και μόλις τέσσερα κατά, με το πιο ηχηρό τρίποντο να είναι το διπλό στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" με 4-2.

Παράλληλα, σε αυτό το χρονικό διάστημα κατάφερε να κερδίσει και την Άιντραχτ Φρανκφούρτης στη Γερμανία με 2-1, κλειδώνοντας την πρώτη θέση στον όμιλο του Conference League.

Τα τρία ματς κόντρα στην ΑΕΚ που τον έκαναν "αθάνατο"

Ο ΠΑΟΚ ήταν ίσως από τις ελάχιστες ομάδες στην Ευρώπη μαζί με τη Λεβερκούζεν με την ευχέρεια να πετυχαίνει κρίσιμα γκολ στα τελευταία λεπτά των αναμετρήσεων τη φετινή σεζόν και η ΑΕΚ το ένιωσε για τα καλά αυτό. Σε παιχνίδια που ίσως και να καθόρισαν την τελική έκβαση της μάχης του τίτλου.

Το σύνολο του Λουτσέσκου κατάφερε μέσα σε μόλις 2,5 μήνες σε τρία μάλιστα ματς να σοκάρει την Ένωση μετά το 88'. Συγκεκριμένα ο Δικέφαλος του Βορρά ευθύνεται για τους επτά από τους 22 συνολικά βαθμούς που έχασε η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα από θέση οδηγού.

Πρώτα ο Τόμας Κεντζιόρα στο 89' του ματς της κανονικής διάρκειας στην Τούμπα ισοφάρισε με κεφαλιά μετά από φάουλ για το 1-1. Ύστερα ήταν ο Μαγκομέντ Οζντόεφ στο ίδιο ακριβώς λεπτό που επωφελήθηκε στη μικρή περιοχή της ΑΕΚ στο πρώτο μεταξύ τους μας για τα playoffs κι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 2-2 της OPAP Arena.

Και τέλος ο Ζόαν Σάστρε αποτέλεσε τον "δήμιο" του "κιτρινόμαυρου" οργανισμού, καθώς με γκολ του στο 90' για την 8η αγωνιστική των playoffs της Stoiximan Super League έφερε τούμπα το ματς διαμορφώνοντας το 3-2 για την ομάδα του.

Αποτέλεσμα που έφερε τον ΠΑΟΚ στο -4 από την Ένωση με ματς λιγότερο και αποτέλεσε το έναυσμα για το ντεμαράζ τίτλου.

Ο Απρίλιος που πήγε να τον "κάψει"

Τελευταία φορά που ειπώθηκε στη διάρκεια της μακράς σεζόν ότι ο ΠΑΟΚ "δεν θα αντέξει μέχρι το τέλος να αποτελέσει διεκδικητή της Stoiximan Super League" ήταν στα τέλη Απριλίου, δηλαδή λιγότερο από έναν μήνα πριν το ιστορικό κατόρθωμα της 19ης Μαΐου.

Ο τέταρτος μήνας του χρόνου πήγε να "κάψει" τα όνειρα του οργανισμού, καθώς μετά 2/2 στην εκκίνηση των playoffs ακολούθησε ένα 0/5 σε Ελλάδα και Ευρώπη, με τις δύο ήττες από την Κλαμπ Μπριζ να του στερούν την πρόκριση για πρώτη φορά στην ιστορία του σε ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Τα άλλα αποτελέσματα ήταν το 2-2 στην OPAP Arena στις 7 του μήνα, με τον τρόπο όμως που ήρθε, αφού βρέθηκε με 2-0 πίσω στο σκορ, να μοιάζει πιο πολύ ως μία άτυπη νίκη.

Ωστόσο, αυτά που πλήγωσαν περισσότερο τον Δικέφαλο του Βορρά ήταν η ήττα με κάτω τα χέρια από τον Ολυμπιακό με 2-1 στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" στις 21 Απριλίου και τρεις μόλις ημέρες αργότερα το 1-1 εντός έδρας με τη Λαμία.

Ο ΠΑΟΚ απάντησε με ένα εκπληκτικό ντεμαράζ και από ξεγραμμένος ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου του ελληνικού πρωταθλήματος.

Ο Λουτσέσκου "ξόρκισε" τον κακό του δαίμονα Άκη Μάντζιο, οι "ασπρόμαυροι" κέρδισαν για πρώτη φορά στη σεζόν τον άσπονδο εχθρό τους Άρη, ο Δικέφαλος του Βορρά έκανε το 4/4 κόντρα στις υπόλοιπες ομάδες του Big5 (ΑΕΚ, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, Άρη) και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Η Τούμπα κάηκε, ο Λευκός Πύργος έγινε σημείο αναφοράς των πανηγυρισμών και από το βράδυ της Κυριακής (19/5) ο ΠΑΟΚ κατέχει τα σκήπτρα της Stoiximan Super League. Και τώρα άντε να του τα πάρουν...

TAGS ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE CONFERENCE LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ