ΛΙΟΥΙΣ ΧΑΜΙΛΤΟΝ

Κόλαφος Χάμιλτον: "Θα ήταν αλλιώτικη η έκβαση του τίτλου το 2021"

Mercedes driver Lewis Hamilton of Britain reacts during the drivers press conference at the Marina Bay City Circuit ahead of the Singapore Formula One Grand Prix in Singapore, Thursday, Sept. 29, 2022. (AP Photo/Vincent Thian)
Mercedes driver Lewis Hamilton of Britain reacts during the drivers press conference at the Marina Bay City Circuit ahead of the Singapore Formula One Grand Prix in Singapore, Thursday, Sept. 29, 2022. (AP Photo/Vincent Thian) @ 2022 VINCENT THIAN / ASSOCIATED PRESS

Ο Λιούις Χάμιλτον πήρε θέση για τις φήμες ότι η Red Bull Racing παραβίασε το περσινό όριο δαπανών: δεν κατηγόρησε ευθέως τη RBR ότι το ξεπέρασε, αλλά είπε ότι αν είχε και η Mercedes τις αναβαθμίσεις της RB16B στο τέλος του 2021 τότε ο πρωταθλητής ίσως ήταν διαφορετικός.

Συνοπτικά, θυμίζουμε ότι το 2021 η Formula 1 εφάρμοσε για πρώτη φορά όριο δαπανών για κάθε ομάδα, στα 145 εκατ. δολάρια το χρόνο για καθεμία, αλλά στη Σιγκαπούρη προέκυψε κατακλυσμιαία φημολογία ότι η Red Bull το ξεπέρασε, και μάλιστα σε ποσοστό άνω του 5% - που χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα μεγάλο και κρίσιμο από τον Τότο Βολφ της Mercedes και τον Ματία Μπινότο της Ferrari.

Η RBR το αρνήθηκε κατηγορηματικά, απειλώντας να κινηθεί νομικά εναντίον όσων την "δυσφημούν. Χθες, η FIA επρόκειτο να ανακοινώσει επίσημα αν και ποιες ομάδες ξεπέρασαν το περσινό όριο προϋπολογισμού αυτό, αλλά -κάνοντας λόγο για περίπλοκη διαδικασία που ακόμη εξελίσσεται- ανέφερε ότι οι ανακοινώσεις μετατίθενται για την προσεχή Δευτέρα (10/10).

Στη Σουζούκα, όπου διεξάγεται ο 18ος φετινός αγώνας της Formula 1 -και ο οποίος μπορεί να στέψει πρωταθλητή τον Μαξ Φερστάπεν της Red Bull Racing- η πλειοψηφία των οδηγών απέφυγαν να πάρουν θέση για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά όχι ο Λιούις Χάμιλτον.

Ο επτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Mercedes έκανε την τελευταία μεγάλη αναβάθμιση της W12 την περσινή σεζόν το καλοκαίρι, στο GP Βρετανίας, ενώ η RBR συνέχισε να εξελίσσει σταθερά την περσινή RB16B – και μάλιστα έφερε και ολοκαίνουριο δάπεδο στο GP της Σαουδικής Αραβίας, προτελευταίο αγώνα της χρονιάς.

Οι αντίπαλοι της RBR εξέφραζαν, τότε, παρασκηνιακά, τις απορίες τους σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ομάδα του Μίλτον Κινς συνέχιζε να εξελίσσει το μονοθέσιό της, ενώ εκείνες πάσχιζαν να μείνουν εντός του ορίου δαπανών 145 εκατομμυρίων.

Οι Βολφ και Μπινότο, πριν από λίγες μέρες, τοποθέτησαν τις δαπάνες εξέλιξης του αυτοκινήτου στη διάρκεια της χρονιάς στα 3,5-4,0 εκατομμύρια δολάρια. Και τώρα οι φήμες, μη τεκμηριωμένες προς το παρόν, κάνουν λόγο για υπέρβαση των δαπανών από τη Red Bull της τάξης των 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτός ο ισχυρισμός έτυχε της οργισμένης αντιμετώπισης της RBR.

Ο Χάμιλτον, μιλώντας τώρα στη Σουζούκα, είπε ότι αν η Mercedes είχε κάνει κάτι ανάλογο, η έκβαση του περσινού πρωταθλήματος θα ήταν διαφορετική: "Δεν είναι, αυτό, κάτι που σκεφτόμουν στη διάρκεια της χρονιάς του 2021", είπε ο 38χρονος. "Νομίζω ότι δεν γνωρίζω αρκετά για αυτό το θέμα. Προφανώς υπάρχουν ψίθυροι και όλα αυτά, αλλά δεν μπορώ να πω κάτι, ουσιαστικά.

Αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι θυμάμαι πέρσι στο Σίλβερστοουν να φέρνουμε την τελευταία μας αναβάθμιση, και ευτυχώς αυτή ήταν σπουδαία και μπορούσαμε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Όμως, μετά μπορούσαμε να δούμε τη Red Bull, κάθε Σαββατοκύριακο ή κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο, να φέρνει αναβαθμίσεις [της RB16B]. Είχαν, νομίζω, τουλάχιστον τέσσερις αναβαθμίσεις από το σημείο εκείνο και μετά".

Ο Χάμιλτον έγινε πιο συγκεκριμένος: "Αν ξοδεύαμε 300.000 [δολάρια] σε ένα νέο δάπεδο, ή προσαρμόζαμε μια πτέρυγα, αυτό θα άλλαζε φυσικά την έκβαση του πρωταθλήματος διότι θα ήμασταν πιο ανταγωνιστικοί στον αγώνα που θα το προσθέταμε. Οπότε, ελπίζω να μην είναι έτσι τα πράγματα.

»Και το ελπίζω βάσιμα, πιστεύω ότι ο Μοχάμεντ [μπεν Σουλαγέμ, πρόεδρος της FIA] και η FIA θα κάνουν ό,τι είναι σωστό σε σχέση με οτιδήποτε εντοπίσουν. Οπότε, αυτό είναι εκείνο στο οποίο πρέπει να έχουμε την πίστη μας".

Πριν κριθεί ο τίτλος της F1 στον τελευταίο γύρο του τελευταίου περσινού αγώνα, υπό τις αποφάσεις του Μάικλ Μάσι στο Άμπου Ντάμπι, η Mercedes W12 έκανε μια μεγάλη "κοιλιά" απόδοσης σε σχέση με την RB16B που ήταν ιδιαίτερα εμφανής στους αγώνες του Τέξας και του Μεξικού.

Ο Χάμιλτον κατέληξε: "Πιστεύω ότι η διαφάνεια είναι πάντα αναγκαία, 1000%. Είναι πάντα πολύ σημαντική, ειδικά για όλους τους θεατές που ανοίγουν την τηλεόρασή τους και ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο. Είναι πολύ σημαντική για όλους εμάς, συν για τους χιλιάδες ανθρώπους που εργάζονται, πρέπει να υπάρχει διαφάνεια σε όλο τον οργανισμό.

Η υπεύθυνη στάση είναι κάτι που πάντα υπερασπιζόμασταν. Έχουμε δει σε παλαιότερα έτη του σπορ τα πράγματα ελέγχονταν στο παρασκήνιο. Δεν πιστεύω ότι αυτός είναι ο νέος τρόπος να προχωρήσουμε, με τον νέο τρόπο της δουλειάς μας με τον Μοχάμεντ.

Πιστεύω ότι η ακεραιότητα είναι πολύ σημαντική για εκείνον, και πιστεύω ότι με τη νέα διοίκηση της F1 έχουμε καλούς ανθρώπους. Ελπίζω ότι θα λαμβάνουμε τη σωστή διοίκηση".

TAGS ΛΙΟΥΙΣ ΧΑΜΙΛΤΟΝ FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ