FORMULA 1

Formula 1: Ο Νέλσον Πικέ έχασε την έφεση για την ποινή των ρατσιστικών του σχολίων

Ο Νέλσον Πικέ
Ο Νέλσον Πικέ AP IMAGES

Ο τρις πρωταθλητής της Formula 1, σύμφωνα με βραζιλιάνικα δημοσιεύματα, έχασε την έφεση που είχε ασκήσει ενάντια στην ποινή σχεδόν 900.000 ευρώ που του είχε επιβληθεί για τα ομοφοβικά τηλεοπτικά του σχόλια εναντίον του Λιούις Χάμιλτον.

Ο Νέλσον Πικέ, ο πρεσβύτερος, είχε εξαπολύσει έναν ρατσιστικό οχετό εναντίον του Χάμιλτον το 2021 σε απευθείας εκπομπή στη βραζιλιάνικη τηλεόραση, τον καιρό που ο Βρετανός οδηγός της Mercedes βρισκόταν στην οριακή μάχη της διεκδίκησης του πρωταθλήματος εκείνης της χρονιάς με τον Μαξ Φερστάπεν.

Ο Πικέ είχε υποπέσει στο ίδιο παράπτωμα και το 2016, όταν διεξαγόταν η επίσης οριακή μάχη του Χάμιλτον με τον Νίκο Ρόσμπεργκ για την κατάκτηση του τίτλου της Formula 1.

Τα σχόλιά του δεν πέρασαν απαρατήρητα από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από τη βραζιλιάνικη ένωση των ΛΟΑΤΚΙ+ κοινοτήτων, που έφεραν το θέμα στη δικαιοσύνη.

Ο Βραζιλιάνος, πατέρας της μνηστής του Μαξ Φερστάπεν, Κέλλυ Πικέ, απολογήθηκε δημοσίως για τις εκφράσεις που χρησιμοποίησε για τον Χάμιλτον, τις περιέγραψε ως λανθασμένες και άστοχες, και επέμεινε ότι ουδέποτε είχαν ρατσιστικό κίνητρο.

Παρόλα αυτά, καταδικάστηκε από δικαστήριο της Βραζιλίας στην καταβολή αποζημίωσης ύψους 5 εκατομμυρίων βραζιλιάνικων Real (περίπου 890.000 ευρώ).

Τον καιρό της απολογίας του Πικέ στο δικαστήριο, πέρσι τον Ιούνιο, ο Λιούις Χάμιλτον είχε δηλώσει: "Είμαι απίστευτα ευγνώμων σε όλους αυτούς που εκφράζουν την υποστήριξή τους εντός του σπορ μας, και ειδικά στους οδηγούς. Έχω γίνει αποδέκτης ρατσισμού και κριτικής, αυτού του αρνητισμού, των αρχαϊκών μεθόδων και των υπόγειων διακρίσεων, για πολύ, πολύ καιρό. Οπότε, δεν θα έλεγα ότι όλο είναι κάτι καινούριο για μένα".

Ο Πικέ άσκησε έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου, αλλά τώρα το βραζιλιάνικο δίκτυο Globo αναφέρει ότι η έφεσή του αυτή δεν στέφθηκε με επιτυχία. Κατά συνέπεια, η χρηματική αποζημίωση εξακολουθεί να ισχύει, και θα πρέπει να την καταβάλλει μέχρι τελευταίας δεκάρας.

TAGS FORMULA 1 F1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ