FORMULA 1

Formula 1 - Φερστάπεν: Το μπάχαλο που έδωσε τον τίτλο στον Ολλανδό

Οι Μαξ Φερστάπεν και Σαρλ Λεκλέρ στην πίστα της Σουζούκα
Οι Μαξ Φερστάπεν και Σαρλ Λεκλέρ στην πίστα της Σουζούκα © 2022 EUGENE HOSHIKO/AP IMAGES

Το SPORT24 σας παρουσιάζει το χρονικό όσων συνέβησαν στο φινάλε και μετά το τέλος μέχρι να φτάσουμε στην ανάδειξη του Μαξ Φερστάπεν ως πρωταθλητή.

Όσα συνέβησαν στο Grand Prix της Σουζούκα θα αποτελέσουν θέμα συζήτησης για αρκετές ημέρες αφού οι διοργανωτές τα έκαναν μαντάρα μπερδεύονταν ακόμα και τον Μαξ Φερστάπεν.

Μπορεί ο Ολλανδός να κατέκτησε και μαθηματικά τον τίτλο έπειτα από όσα έγιναν, όμως δεδομένα θα περάσει καιρός μέχρι να κάτσει η σκόνη και για τις δύο μεγάλες αποφάσεις των αγωνοδικών.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Μαξ Φερστάπεν έφτασε εύκολα και δίκαια στη νίκη αφού ουσιαστικά πέρα από την εκκίνηση δεν ένιωσε καμία απειλή.

Το θέμα των βαθμών

Με δεδομένο ότι η βροχή δεν επέτρεψε να διεξαχθεί ο ολόκληρος ο αγώνας όλοι περίμεναν πως θα δοθούν λιγότεροι βαθμοί. Συγκεκριμένα, ο πρώτος θα έπρεπε να πάρει 19 και όχι 25 βαθμούς κ.ο.κ.

Τελικά, όπως σας εξηγήσαμε και στο ειδικό θέμα που ετοίμασε ο Γιάννης Λημναίος, οι αγωνοδίκες αποφάσισαν να δώσουν ολόκληρους τους βαθμούς, κάτι που και πάλι δεν έφτανε στον Μαξ Φερστάπεν για να κατακτήσει τον τίτλο αφού δεν είχε τον ταχύτερο γύρο του αγώνα.

Το λάθος του Λεκλέρ και αστραπιαία ποινή

Πώς πήρε όμως τελικά τον τίτλο; Ο Σέρτζιο Πέρεζ πίεζε όσο μπορούσε τον Σαρλ Λεκλέρ για να τον περάσει στον τελευταίο γύρο και τελικά ο Μονεγάσκος έκανε το λάθος, έχασε τον έλεγχο του μονοθεσίου του στο τελευταίο σικέιν με αποτέλεσμα να συνεχίσει ευθεία πάνω από τα κερμπ.

Εκείνο που έκανε μεγάλη εντύπωση δεν ήταν το γεγονός ότι τελικά ο Λεκλέρ τιμωρήθηκε με ποινή πέντε δευτερολέπτων, αλλά η ταχύτητα με την οποία πάρθηκε η απόφαση μέσα σε λίγα λεπτά με αποτέλεσμα να έχουμε το μπάχαλο που ακολούθησε.

Απορούσε μέχρι και ο Φερστάπεν

Ο Μαξ Φερστάπεν πήγε να κάνει τις καθιερωμένες δηλώσεις του μετά το τέλος του αγώνα και η διαδικασία συνεχιζόταν σύμφωνα με το πρωτόκολλο.

Κάπου εκεί έγινε γνωστό ότι ο Λεκλέρ είχε τιμωρηθεί και ενημερώθηκε ο Μαξ Φερστάπεν ότι είχε κατακτήσει τον τίτλο. Ο Ολλανδός πανηγύρισε, όμως μετά από λίγο έδειξε να απορεί και ο ίδιος.

Συγκεκριμένα, την ώρα που οι οδηγοί ετοιμάζονταν να βγουν για την απονομή ο Μαξ Φερστάπεν ρωτούσε τους ανθρώπους των διοργανωτών εάν είναι σίγουροι για αυτό. Όταν τον διαβεβαίωσαν πως αυτό ισχύει ο Ολλανδός ήταν πια ελεύθερος να πανηγυρίσει.

Αν μη τι άλλο όλα τα παραπάνω θα προκαλέσουν μεγάλη κουβέντα όχι τόσο για το γεγονός ότι ο Φερστάπεν πήρε τον τίτλο, αφού ο Ολλανδός απειλήθηκε μέχρι ένα σημείο στη σεζόν και μετά εξαφανίστηκε μπροστά από τους άλλους, αλλά για τον τρόπο που έδρασε η FIA.

Υπομονή λοιπόν μέχρι τα επόμενα επεισόδια του σίριαλ γιατί δεδομένα θα υπάρξουν με την Ferrari να ετοιμάζει ήδη την αντίδρασή της.

TAGS FORMULA 1 ΣΑΡΛ ΛΕΚΛΕΡ ΜΑΞ ΦΕΡΣΤΑΠΕΝ GP ΙΑΠΩΝΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ