FORMULA 1

Τι ισχύει τελικά με τους βαθμούς στη Σουζούκα και πώς ο Μαξ Φερστάπεν έγινε πρωταθλητής

Ο Μαξ Φερστάπεν
Ο Μαξ Φερστάπεν 2022 EUGENE HOSHIKO

Υπήρξε σύγχυση σχετικά με τους βαθμούς που απονεμήθηκαν στο GP Ιαπωνίας και με τον τρόπο που τελικά ο Μαξ Φερστάπεν εξασφάλισε και μαθηματικά τον δεύτερο τίτλο του στη Formula 1.

Ο Μαξ Φερστάπεν ανακηρύχθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής Formula 1 στην Ιαπωνία, κάτι που ούτε ο ίδιος δεν πίστευε καθώς υπήρξε σύγχυση σχετικά με τους βαθμούς που απονεμήθηκαν στους οδηγούς.

Δεδομένου πως λόγω της βροχής δεν έγινε ολόκληρος αγώνας, όλοι περιμέναμε πως θα απονεμηθεί μέρος των βαθμών. Συγκεκριμένα, εφόσον ο αγώνας που έγινε τελικά ήταν μεταξύ 50%-75% της προγραμματισμένης απόστασης, θα έπρεπε ο πρώτος να πάρει 19 βαθμούς αντί για 25 με ανάλογη μείωση στους βαθμούς που θα δίνονταν στις υπόλοιπες θέσεις.

Οι αγωνοδίκες έδωσαν ωστόσο όλους τους βαθμούς κανονικά στους οδηγούς που τερμάτισαν στις πρώτες 10 θέσεις, καθώς όπως είπαν ο αγώνας ολοκληρώθηκε κανονικά σε καθεστώς πράσινων σημαιών και δεν διεκόπηκε.

Έτσι, ο Μαξ πήρε τους 25 βαθμούς της νίκης και, σε συνδυασμό με το γεγονός πως ο Σαρλ Λεκλέρ τερμάτισε τελικά τρίτος, μετά την ποινή που δέχτηκε για το πλεονέκτημα που κέρδισε έναντι του Σέρτζιο Πέρεζ στο τελευταίο εσάκι, ο Ολλανδός εξασφάλισε και μαθηματικά τον τίτλο. Ο Φερστάπεν έχει πλέον διαφορά 113 βαθμούς από τον δεύτερο στη βαθμολογία, ενώ στους επόμενους αγώνες απομένουν μόνο 112 βαθμοί να απονεμηθούν στους νικητές.

Διευκρινίζοντας τους κανονισμούς, o εκπρόσωπος της FIA εξήγησε: “Οι κανόνες σχετικά με τη μειωμένη κατανομή πόντων [άρθρο 6.5] ισχύουν μόνο σε περίπτωση διακοπής του αγώνα που δεν μπορεί να συνεχιστεί και επομένως απονέμονται πλήρεις βαθμοί και ο Μαξ Φερστάπεν είναι Παγκόσμιος Πρωταθλητής”.

TAGS FORMULA 1 GP ΙΑΠΩΝΙΑΣ ΜΑΞ ΦΕΡΣΤΑΠΕΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ