FORMULA 1

Φέτελ: "Ο Λιούις έχει τα ρεκόρ, αλλά ο δυσκολότερός μου αντίπαλος στην πίστα ήταν άλλος"

AP Photo/Hassan Ammar
Second place Ferrari driver Fernando Alonso of Spain, left, and Third place Red Bull driver Sebastian Vettel of Germany hold a news conference after the Emirates Formula One Grand Prix at the Yas Marina racetrack, in Abu Dhabi, United Arab Emirates, Sunday, Nov. 4, 2012. AP PHOTO/HASSAN AMMAR

Συγκρίνοντας τον σπουδαιότερους οδηγούς της σύγχρονης ιστορίας της F1, ο Σεμπάστιαν Φέτελ είπε ότι "ο Μίκαελ [Σουμάχερ] ήταν ο ήρωάς μου και ο Λιούις [Χάμιλτον] έχει την καλύτερη στατιστική", αλλά συμπλήρωσε ότι ο δυσκολότερός του αντίπαλος στην πίστα ήταν ο Φερνάντο Αλονσο.

Το διαχρονικό ερώτημα σχετικά με τον ανώτερο οδηγό στη σύγχρονη ιστορία της Formula 1 ήρθε και πάλι στο φως, αυτή τη φορά σε ερώτηση που τέθηκε στον τετράκις παγκόσμιο πρωταθλητή Σεμπάστιαν Φέτελ - που αποχώρησε από το σπορ στο τέλος του 2022.

Ο Γερμανός έζησε πολλές εποχές της F1: από την εποχή των ατμοσφαιρικών V8 αλλά και την υβριδική που ξεκίνησε το 2014, καθώς και τις μεγάλες αεροδυναμικές αλλαγές του 2017 και το 2022. Και σε όλα αυτά τα χρόνοα αντιμετώπισε στην πίστα πολλούς σπουδαίους οδηγούς - από τον Μίκαελ Σουμάχερ και τον Φερνάντο Αλόνσο, μέχρι τον Λιούις Χάμιλτον και τον Μαξ Φερστάπεν.

Καλούμενος να τους συγκρίνει, ο 37χρονος είπε: Θα έλεγα ότι οι καλύτεροι είναι ο Μίκαελ και ο Λιούις; Γιατί; Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Ο Μίκαελ ήταν ο ήρωάς μου, και ο Λιούις έχει την καλύτερη στατιστική”.

Όμως, πέραν των επιτυχιών του καθενός, ο Φέτελ διευκρίνησε ότι ο δυσκολότερός του αντίπαλος όλα αυτά τα χρόνια ήταν άλλος: “Ήταν ο Φερνάντο Αλόνσο. Είχα ορισμένες πολύ δύσκολες σεζόν απέναντί του στη διάρκεια της καριέρας μου.

Γενικώς, είναι ο τύπος του οδηγού που είναι πάντα εκεί, και αποδίδει. Είναι πάντα πολύ ανταγωνιστικός και ναι, πιστεύω ότι ήταν ο δυσκολότερος αντίπαλος που αντιμετώπισα ποτέ”, κατέληξε ο Σετμπάστιαν Φέτελ - ο οποίος κατέκτησε οριακά τα πρωταθλήματα του 2010 και του '12 με αντίπαλο τον Ισπανό, που τότε οδηγούσε για τη Ferrari.

O Φέτελ για τον Άιρτον Σένα
Στο μεταξύ, μιλώντας για τους μεγάλους οδηγούς της ιστορίας της Formula 1, ο Σεμπάστιαν Φέτελ αναφέρθηκε στον Άιρτον Σένα - ενόψει της 30ής επετείου του θανάτου του μεγάλου Βραζιλιάνου τρις πρωταθλητή της F1, την 1η Μαΐου 2024.

AP Photo/Hideyuki Yamamoto
Ο Άιρτον Σένα στο περιθώριο του GP Ειρηνικού, στην Άιντα της Ιαπωνίας, δύο εβδομάδες πριν από το δυστύχημα που έμελλε να του κοστίσει τη ζωή την Πρωτομαγιά του 1994 στην Ίμολα AP PHOTO/HIDEYUKI YAMAMOTO


“Ήμουν μόνο 7 χρονών όταν συνέβη το ατύχημα”, είπε ο Γερμανός, αναφερόμενος στο δυστύχημα που κόστισε τη ζωή στον Άιρτον, στο GP του Αγίου Μαρίνου στην Ίμολα το 1994. “Έμαθα πολλά για τον Άιρτον Σένα από τον πατέρα μου, που ήταν ένθερμος υποστηρικτής του.

Μου έδωσε, επίσης, ένα κουκλάκι και ένα μικρό αυτοκινητάκι του Σένα. Αλλά η πιο κοντινή απόσταση από την οποία τον είδα ήταν από τις κερκίδες του GP του Χόκενχαϊμ. Δυστυχώς, δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να τον γνωρίσω από κοντά. Όμως, αργότερα στην καριέρα μου, έμαθα πολλά για εκείνον ως οδηγό και ως άνθρωπο μακριά από την πίστα.

Αυτό που μετέπειτα εκτίμησα σε εκείνον είναι όχι μόνο πως ήταν ένας από τους καλύτερους οδηγούς αγώνων όλων των εποχών, αλλά και ότι αντιμετώπιζε τα κοινωνικά προβλήματα και τη φτώχεια στην πατρίδα του, τη Βραζιλία.

Αυτή η υποστήριξη συνεχίζεται σήμερα, 30 χρόνια μετά, χάρη στο Ίδρυμα Άιρτον Σένα. Είναι η κληρονομία ενός μεγάλου οδηγού. Θέλω να τον θυμάμαι μαζί με όλους τους υποστηρικτές του σήμερα και για πάντα”, κατέληξε ο Γερμανός.

Ο Φέτελ έχει αγοράσει και διατηρεί στην κατοχή του μία από τις McLaren που οδηγούσε ο Άιρτον Σένα, την ΜΡ4/8 του 1993 - το αληθινό αυτοκίνητο από εκείνο το υπό κλίμακα μοντελάκι που του είχε αγοράσει ο πατέρας του.

TAGS FORMULA 1 F1 ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΦΕΤΕΛ ΑΙΡΤΟΝ ΣΕΝΑ ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΑΛΟΝΣΟ ΛΙΟΥΙΣ ΧΑΜΙΛΤΟΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ