FORMULA 1

Φερστάπεν: "Η εμπειρία του Χάμιλτον δεν κάνει διαφορά"

Ο Μαξ Φερστάπεν στη συνέντευξη Τύπου για το GP στη Σαουδική Αραβία
Ο Μαξ Φερστάπεν στη συνέντευξη Τύπου για το GP στη Σαουδική Αραβία © 2021 HASSAN AMMAR / AP IMAGES

Ο Μαξ Φερστάπεν μίλησε για τη μάχη του με τον Λιούις Χάμιλτον για το φετινό πρωτάθλημα. Τι είπε για την πλουσιότερη εμπειρία του Βρετανού, για τις μάχες απέναντί του και το ενδεχόμενο σύγκρουσης, καθώς και για τις σκέψεις να επιλέξει και εκείνος φρέσκο κινητήρα.

Η φετινή μάχη του τίτλου της Formula 1 φτάνει στην κορύφωσή της: σήμερα ξεκινά στη Σαουδική Αραβία ο πρώτος από τους δύο διαδοχικούς αγώνες της Μέσης Ανατολής που θα κρίνουν τον πρωταθλητή μεταξύ του Μαξ Φερστάπεν και του Λιούις Χάμιλτον, και θα ακολουθήσει το φινάλε στο Άμπου Ντάμπι το επόμενο τριήμερο.

Ο Φερστάπεν έχει το πλεονέκτημα του προβαδίσματος 8 βαθμών στην κορυφή του πρωταθλήματος, αλλά ο Χάμιλτον τη δυναμική που του χάρισαν οι δύο τελευταίες επιβλητικές του νίκες, στη Βραζιλία και το Κατάρ, καθώς και ο φρέσκος κινητήρας που εγκαινίασε στο Ιντερλάγκος και θα έχει και πάλι αυτό το τριήμερο στη νεότευκτη πίστα του πρώτου GP της Σαουδικής Αραβίας στην ιστορία της F1.

Οι δύο διεκδικητές του τίτλου μίλησαν διεξοδικά για τη μάχη τους, που θα αναδείξει είτε τον Χάμιλτον για όγδοη φορά-ρεκόρ πρωταθλητή, είτε τον Φερστάπεν για πρώτη φορά. Ο Ολλανδός φάνηκε αρκετά ήρεμος, παρά την έλλειψη εμπειρίας του αυτή την αφόρητα πιεστική κατάσταση. Ας δούμε τι είπε σε μια σειρά από ερωτήσεις:

Για την πλουσιότερη εμπειρία του Χάμιλτον στις μάχες τίτλου: "Είναι φυσιολογικό, όταν βρίσκεσαι σε αυτό το στάδιο της καριέρας σου, να είσαι καλύτερα προετοιμασμένος από όσο όταν ήσουν στην πρώτη ή δεύτερη σεζόν σου, όταν και ο Λιούις μαχόταν για τον πρώτο του τίτλο. Είναι μια φυσιολογική πρόοδος. Αλλά κι εγώ αισθάνομαι πολύ καλύτερα προετοιασμένος από τότε που μπήκα στη Formula 1. Και όχι, δεν νομίζω ότι αυτό κάνει μεγάλη διαφορά, διότι αν έκανε θα είχε φανεί ήδη μέσα στη χρονιά".

Για τις φετινές του μάχες με τον Χάμιλτον: "Οι μάχες μας με τον Λιούις ήταν γενικώς καλές για το σπορ. Έχουμε έναν νεαρό που μάχεται εναντίον του καθιερωμένου πρωταθλητή, πολλαπλού πρωταθλητή, και πιστεύω ότι αυτό είναι πολύ συναρπαστικό. Και για μένα, στο τέλος της ημέρας, δεν έχει σημασία αν μάχεσαι με κάποιον συνομήλικό σου ή με έναν πρωταθλητή, διότι ξέρεις ότι και οι δύο είναι σπουδαίοι οδηγοί.

Κάποιος μπορεί να είναι πιο τυχερός, γενικώς, αν βρίσκεται σε ένα καλό αυτοκίνητο για περισσότερα χρόνια, αλλά αυτό δεν αφαιρεί το γεγονός ότι είναι σπουδαίος οδηγός. Προσπαθούμε πάντα να κερδίζουμε στις μεταξύ μας μάχες, φυσικά. Αλλά πιστεύω ότι μέχρι στιγμής ήταν πολύ cool η φετινή σεζόν".

Για την πίεση που νιώθει ενόψει της διπλής μάχης για το πρωτάθλημα: "Ήταν μια σπουδαία χρονιά για εμάς. Είχαμε πολλές καλές στιγμές και την απολαύσαμε περισσότερο. Η περσινή ήταν πολύ βαρετή για μένα, διότι βασικά ήμουν μονίμως τρίτος. Οπότε δεν συνέβαιναν πολλά.

Ο Μαξ Φερστάπεν στο Grand Prix της Σαουδικής Αραβίας
Ο Μαξ Φερστάπεν στο Grand Prix της Σαουδικής Αραβίας © 2021 HASSAN AMMAR / AP IMAGES


Δεν είναι αυτό που θέλεις όταν αγωνίζεσαι, αλλά συμβαίνει όταν μια ομάδα είναι τόσο κυρίαρχη. Γι' αυτό νομίζω ότι γυρίσαμε τα πράγματα αρκετά καλά, βελτιώσαμε το αυτοκίνητο, και είναι πολύ εντυπωσιακό από την πλευρά μας ότι βρισκόμαστε μέσα σε αυτή τη μάχη για τον τίτλο. Θα προσπαθήσω να χαρώ τους δύο τελευταίους αγώνες. Δεν έχει σημασία που θα βρεθούμε, είχαμε μια αληθινά καλή χρονιά ως ομάδα".

Για το ενδεχόμενο νέας σύγκρουσης με τον Χάμιλτον: "Δεν το σκέφτομαι αυτό. Δεν σκέφτομαι αν έχω περισσότερες επιλογές ή μεγαλύτερα περιθώρια. Απλώς θα αγωνιστώ και θα δώσω ό,τι καλύτερο έχω, όπως έκανα όλη τη χρονιά".

Για την κεκτημένη ταχύτητα του Χάμιλτον και τα δύο GP του τίτλου: "Δεν πιστεύω, προσωπικά, σε κάτι όπως η κεκτημένη ταχύτητα και το χτίσιμο μιας δυναμικής. Πρέπει να αποδίδεις και να τα καταφέρνεις καλά σε κάθε αγωνιστικό τριήμερο. Θα δούμε αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά πάντα το βρίσκω δύσκολο να προβλέψω πώς θα είναι ακριβώς η κατάσταση. Όλα είναι στις λεπτομέρειες, αλλά σε ένα σιρκουί δρόμου μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα από όσα σε μια φυσιολογική πίστα. Πάντα προσπαθώ να κερδίζω τον αγώνα, αλλά το πιο σημαντικό είναι να βρισκόμαστε ακόμα στην κορυφή μετά το Άμπου Ντάμπι".

Για τις σκέψεις να επιλέξει φρέσκο κινητήρα στα δύο τελευταία GP: "Δεν έχουμε αυτό το peak ισχύος με έναν νέο κινητήρα, όπως το έχει η Mercedes. Ο κινητήρας μας είναι βασικά αρκετά σταθερός στην απόδοσή του, σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Οπότε, το να κάνουμε κι εμείς μια τέτοια αλλαγή κινητήρα δεν θα μας προσφέρει και πολλά. Ξέρω τι έχω στη διάθεσή μου, από άποψη κινητήρων, και λογικά θα είμαστε σε θέση να τα καταφέρουμε με αυτούς".

TAGS FORMULA 1 RED BULL ΜΑΞ ΦΕΡΣΤΑΠΕΝ ΛΙΟΥΙΣ ΧΑΜΙΛΤΟΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ