FORMULA 1

Νικητής ο Φέτελ στη Σιγκαπούρη

Νικητής ο Φέτελ στη Σιγκαπούρη

Ο Σεμπάστιαν Φέτελ αναδείχθηκε και φέτος νικητής στη Σιγκαπούρη. Ο Λιούις Χάμιλτον εγκατέλειψε με βλάβη στο κιβώτιο ταχυτήτων και ενώ οδηγούσε τον αγώνα.

" Ομορφιά μου! Επέστρεψες στη μάχη του τίτλου!", ήταν τα... συγχαρητήρια του Κρίστιαν Χόρνερ στον νικητή του Grand Prix της Σιγκαπούρης, Σεμπάστιαν Φέτελ μετά το πέσιμο της καρό σημαίας.

Ο οδηγός της Red Bull πήρε και φέτος την πρωτιά στη Μαρίνα Μπέι μετά την εγκατάλειψη του πρωτοπόρου του αγώνα, Λιούις Χάμιλτον στον 23ο γύρο με βλάβη στο κιβώτιο ταχυτήτων.

Ο Γερμανός παγκόσμιος πρωταθλητής ανέβηκε στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας και βρίσκεται πλέον 29 βαθμούς πίσω από τον Φερνάντο Αλόνσο. Ο οδηγός της Ferrari τερμάτισε τρίτος, ευκολότερα από όσο περίμενε, με τον Τζένσον Μπάτον να φέρνει χαμόγελα στη McLaren με τη δεύτερη θέση που πήρε, δίχως να απειλήσει τον Φέτελ.

Άλλαξε ήπειρο και επέστρεψε στις νίκες ο Φέτελ, αφού η μοναδική άλλη πρωτιά στη σεζόν που διανύουμε είχε έρθει στο Μπαχρέιν τον περασμένο Απρίλιο!

" Είναι ένας από τους δυσκολότερους αγώνες της χρονιάς. Επωφεληθήκαμε από τη ζημιά του Λιούις. Θα ήθελα να αφιερώσω τη νίκη μου στον Σιντ Γουότκινς. Είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους που απολαμβάνουμε την οδήγηση σε κάθε αγώνα, οπότε θέλω να τον ευχαριστήσω".

Καθαρή εκκίνηση, επεισοδιακή συνέχεια

Με αυτόπτη μάρτυρα την εντυπωσιασμένη τραγουδίστρια Κέιτι Πέρι, πραγματοποιήθηκε η εκκίνηση του πρώτου βραδινού αγώνα της σεζόν. Ο Χάμιλτον ξεκίνησε εντυπωσιακά με τον παρτενέρ του στην πρώτη σειρά, Παστόρ Μαλντονάντο (Williams) να κάνει λάθος και να ανοίγει την πόρτα στον Φέτελ και στον Μπάτον, οι οποίοι τον προσπέρασαν.

Στον 23ο γύρο καταστράφηκε το τριήμερο του Χάμιλτον. Το μονοθέσιο της McLaren εξεμέτρησε το ζην με πρόβλημα στο κιβώτιο ταχυτήτων. Από ότι φάνηκε από το team radio, το πρόβλημα ήταν γνωστό και υπαρκτό στην ομάδα πριν από τον αγώνα. Ο Χάμιλτον έπεσε πλέον στην 4η θέση της βαθμολογίας (με 142 βαθμούς) και βρίσκεται δύο νίκες και δύο βαθμούς (52 στο σύνολο) μακριά από τον Αλόνσο.

" Είμαι καλά τώρα. Ήμουν πολύ απογοητευμένος όταν σταμάτησε το αυτοκίνητο, έκανα περίπατο. Είχα τον έλεγχο της διαφοράς και μπορούσα να πιέσω περισσότερο. Θα είχα πάρει μια εύκολη νίκη... Απομένουν έξι αγώνες και πρέπει να συνεχίσω να ελπίζω. Πρέπει να πάρω έξι νίκες. Δεν θα εγκαταλείψω, θα συνεχίσω να πιέζω", τόνισε ο αποφασισμένος Χάμιλτον.

Ο Φέτελ κληρονόμησε την πρώτη θέση, κρατώντας σε απόσταση ασφαλείας τον Μπάτον. Στον 33ο γύρο ο Ναράιν Καρθικέγιαν (HRT) είχε ατύχημα, το μονοθέσιο έμεινε μέσα στην πίστα κοντά στο τούνελ και το αυτοκίνητο ασφαλείας έκανε την εμφάνιση του για πρώτη φορά μετά την εκκίνηση.

Τα "τρελά" του άτυχου Μαλντονάντο

Όλες οι ομάδες βούτηξαν στα πιτ με τον Μαλντονάντο να μην είναι τυχερός. Ο Βενεζουελάνος που ξεκίνησε δεύτερος και αναζητούσε τους πρώτους βαθμούς του μετά την απίστευτη νίκη στη Βαρκελώνη, "μονομαχούσε" με τον Αλόνσο πριν από την είσοδο του αυτοκινήτου ασφαλείας. Βρέθηκε στην 12η θέση μετά την ολοκλήρωση της... δραστηριότητας στα πιτ. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει με υδραυλικό πρόβλημα με τον Μπρούνο Σένα να ολοκληρώνει το κακό τριήμερο της Williams με εγκατάλειψη πάλι με μηχανικό πρόβλημα στον τελευταίο γύρο. Πάντως οι δύο Λατίνοι οδηγοί δημιούργησαν "τρελές" στιγμές κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Στον 39ο γύρο η μεγάλη Mercedes ξαναμπήκε στον αγώνα για να μαζέψει τα... συντρίμμια από την... επίθεση του Μίκαελ Σουμάχερ στον Ζαν-Έρικ Βερν. Ο Γερμανός πολυπρωταθλητής ζήτησε συγνώμη από τον Γάλλο οδηγό της Toro Rosso.

Ο αγώνας άρχισε ξανά στον 43ο γύρο με την επαφή του Σένα με τον Φελίπε Μάσα. Η Ferrari του Βραζιλιάνου μπήκε δύο φορές στα πιτ στο ξεκίνημα του αγώνα με τον Μάσα, παρά τις αναποδιές, να παλεύει για τους βαθμούς.

Φυσικά, οι οδηγοί δεν μπορούσαν να κάνουν 61 γύρους και ο αγώνας ολοκληρώθηκε επάνω στις δύο ώρες με τον Φέτελ να σηκώνει το χέρι και να δείχνει με το δάχτυλο το Νο1 στην κίνηση-σήμα καταταθέν του. Ο Μπάτον δεν φάνηκε να ενοχλείται αυτή τη φορά και μοίραζε χαμόγελα, ενώ ο μεγάλος... νικητής του αγώνα, ο Αλόνσο ανέβηκε για όγδοη φορά στο βάθρο.

Άξια αναφοράς είναι η τέταρτη θέση του Πολ Ντι Ρέστα και αντιπροσωπεύει το καλύτερο αποτέλεσμα του οδηγού της Force India στην καριέρα του στη Φόρμουλα 1. Στο ντεμπούτο του στη Σιγκαπούρη ο Κίμι Ράικονεν τερμάτισε έκτος και ο οδηγός της Lotus καμαρώνει στην τρίτη θέση της βαθμολογίας.

Είναι πραγματικά κρίμα που στο βάθρο των νικητών δεν βρέθηκε ο Χάμιλτον, γιατί φανταζόμαστε πως ο Έντι Τζόρνταν που ανέλαβε να κάνει τις συνεντεύξεις, θα τον ρωτούσε "Που θα τρέχεις του χρόνου;". Η απάντηση ίσως δοθεί στον επόμενο αγώνα, σε δύο εβδομάδες, στην Ιαπωνία.

* Με ποινή δέκα θέσεων στην εκκίνηση του επόμενου αγώνα τιμωρήθηκε ο Μίκαελ Σουμάχερ. Ο Μαρκ Γουέμπερ έχασε το βαθμό της 10ης θέσης, αφού κρίθηκε πως απέκτησε αβαντάζ, βγαίνοντας από την πίστα στο... ένας εναντίον ενός με τον Καμούι Κομπαγιάσι.

Η τελική κατάταξη

1.Σεμπάστιαν Φέτελ Red Bull-Renault 2ωρ:26.144

2.Τζένσον Μπάτον McLaren-Mercedes +8.959

3.Φερνάντο Αλόνσο Ferrari +15.227

4.Πολ Ντι Ρέστα Force India-Mercedes +19.063

5.Νίκο Ρόσμπεργκ Mercedes +34.759

6.Κίμι Ράικονεν Lotus-Renault +35.700

7.Ρομαίν Γκροζάν Lotus-Renault +36.600

8.Φελίπε Μάσα Ferrari +42.800

9.Ντάνιελ Ρικιάρντο Toro Rosso-Ferrari +45.800

10.Μαρκ Γουέμπερ Red Bull-Renault +47.100

11.Σέρχιο Πέρες Sauber-Ferrari +50.600

12.Τίμο Γκλοκ Marussia-Cosworth +1 γύρος

13.Καμούι Κομπαγιάσι Sauber-Ferrari +1 γύρος

14.Νίκο Χούλκενμπεργκ Force India-Mercedes +1 γύρος

15.Σαρλ Πικ Marussia-Cosworth +1 γύρος *

16.Χέικι Κοβαλάινεν Caterham-Renault + 1 γύρος

17.Πέδρο Ντε λα Ρόσα HRT-Cosworth +1 γύρος

18.Μπρούνο Σένα Williams-Renault + 2 γύροι

19.Βιτάλι Πετρόβ Caterham-Renault + 2 γύροι

*Θα επικυρωθεί ποινή είκοσι δευτερολέπτων

Ταχύτερος Γύρος: Νίκο Χούλκενμπεργκ 1:51.033

Εγκατέλειψαν

Ζαν-Έρικ Βερν Toro Rosso-Ferrari 38ος γύρος

Μίκαελ Σουμάχερ Mercedes 38ος γύρος

Παστόρ Μαλντονάντο Williams-Renault 36ος γύρος

Ναράιν Καρθικέγιαν HRT-Cosworth 30ος γύρος

Λιούις Χάμιλτον McLaren-Mercedes 22ος γύρος

Βαθμολογία οδηγών

1.Αλόνσο 194β.

2.Φέτελ 165

3.Ράικονεν 149

4.Χάμιλτον 142

5.Γουέμπερ 133

6.Μπάτον 119

7.Ρόσμπεργκ 93

8.Γκροζάν 82

9.Πέρες 65

10.Μάσα 51

Βαθμολογία κατασκευαστών

1.Red Bull-Renault 298β.

2.McLaren-Mercedes 261

3.Ferrari 245

4.Lotus-Renault 231

5.Mercedes 136

6.Sauber-Ferrari 100

7.Force India-Mercedes 75

8.Williams-Renault 54

9.Toro Rosso-Ferrari 14

TAGS FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ