ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Ο Μέικον είναι το... μαξιλαράκι ασφαλείας του Νέντοβιτς

Ο Μέικον με τη φανέλα της ΑΕΚ
Ο Μέικον με τη φανέλα της ΑΕΚ EUROKINISSI

Ο Ντάριλ Μέικον είναι πρώτα και πάνω από όλα σκόρερ. Είναι “παίκτης-Πρίφτη”. Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout το προφίλ του Αμερικανού, αλλά και πώς θα μπορέσει να αποτελέσει την “ασφάλεια” πίσω από τον Νέντοβιτς. Σε όλα τα επίπεδα.

Ο Ντάριλ Μέικον (26 χρονών, 1.88 μέτρα) είναι ο παίκτης που επέλεξε ο Δημήτρης Πρίφτης να συμπληρώσει τον Νεμάνια Νέντοβιτς στην θέση του σούτινγκ γκαρντ και ενίοτε να τον πλαισιώνει, σε μία κίνηση που είχε αναφερθεί ο Σπύρος Καβαλιεράτος από τις 7 Ιουνίου στο "The Show Must Go on LIVE".

Ο Μέικον δεν είναι άγνωστος βέβαια στο ελληνικό κοινό, αφού άφησε τα διαπιστευτήριά του στο δεύτερο μισό της φετινής σεζόν με την φανέλα της ΑΕΚ. Όσοι τον παρακολούθησαν στην Stoiximan Basket League και στο Basketball Champions League ξέρουν ότι είναι ένας χαρισματικός σκόρερ. Το θέμα είναι πλέον όμως γιατί τον επέλεξε ο Παναθηναϊκός και πώς ταιριάζει στην νέα φιλοσοφία των “πράσινων” του Δημήτρη Πρίφτη.

Ένας προικισμένος σκόρερ, που δίνει το κάτι διαφορετικό

Η ικανότητα στο σκοράρισμα του Μέικον είναι γνωστή. Στην πραγματικότητα αυτό που τον κάνει ξεχωριστό όμως είναι το εξής: Είναι αυτό που οι Αμερικανοί αποκαλούν “3 Level Scorer” (σ.σ Σκόρερ τριών επιπέδων). Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Ότι ο Μέικον είναι ένας παίκτης που μπορεί να σουτάρει από την περιφέρεια και συγκεκριμένα από το τρίποντο (1ο επίπεδο), να βάλει την μπάλα στο παρκέ για να σουτάρει από μέση απόσταση (2ο επίπεδο) και να πάει μέχρι μέσα στο καλάθι αν χρειαστεί (3ο επίπεδο). Το Shot Chart του από την περσινή σεζόν (σε Ελλάδα και Τουρκία) – όπου φαίνεται ότι πραγματικά σούταρε από παντού στο παρκέ – το δείχνει ξεκάθαρα αυτό:

Το Shot Chart του Ντάριλ Μέικον από την σεζόν 2020/21 με τις φανέλες της ΑΕΚ και της Γαλατάσαραϊ
Το Shot Chart του Ντάριλ Μέικον από την σεζόν 2020/21 με τις φανέλες της ΑΕΚ και της Γαλατάσαραϊ INSTAT SCOUT

Την περσινή σεζόν ο Παναθηναϊκός είχε μόνο έναν παίκτη που μπορούσε να το κάνει αυτό με συνέπεια: Τον Νεμάνια Νέντοβιτς. Τόσο ο Γιώργος Βόβορας όσο και ο Οντέντ Κάτας προσπάθησαν να δώσουν αυτό τον ρόλο στον Ιωάννη Παπαπέτρου, αλλά ο διεθνής φόργουορντ δεν μπορούσε (σε επίπεδο EuroLeague) να το κάνει αυτό με συνέπεια, ενώ ούτε ο Μάριο Χεζόνια (όσο χαρισματικός σκόρερ και αν είναι) δεν μπορούσε να το κάνει αυτό. Ο Μέικον όμως μπορεί να το κάνει αυτό, γιατί το κάνει σε όλη την καριέρα του.

Σύμφωνα με το InStat Scout, την περσινή σεζόν ο Μέικον σημείωνε 1.12 πόντους ανά κατοχή όταν σούταρε έπειτα από Πικ εν Ρολ, 1.23 πόντους ανά κατοχή σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός (Isolation) και 1.44 πόντους ανά κατοχή σε καταστάσεις Catch and Shoot. Για να έχει κάποιος ένα μέτρο σύγκρισης (έστω και αν το επίπεδο της EuroLeague είναι υψηλότερο από αυτό του ελληνικού, του τουρκικού πρωταθλήματος και του BCL από όπου προέκυψαν τα στοιχεία) αρκεί να ξέρει το εξής για τον περσινό Παναθηναϊκό:

Την σεζόν 2020/21 κανένας παίκτης του Παναθηναϊκού δεν σημείωνε πάνω από 1 πόντο ανά κατοχή σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ (Ο Χεζόνια σημείωνε 0.97 πόντους ανά κατοχή και ο Νέντοβιτς 0.96 πόντους ανά κατοχή), ο Νέντοβιτς ήταν ο μοναδικός που σε καταστάσεις ένας εναντιον ενός σημείωνε πάνω από 1 πόντο ανά κατοχή (1.02 πόντους ανά κατοχή, με τον Χεζόνια να σημειώνει μεν 1.29 πόντους ανά κατοχή, αλλά σε μόλις 0.4 κατοχές ανά αγώνα), ενώ μόνο ο Ιωάννης Παπαπέτρου σημείωνε περισσότερους από 1.3 πόντους ανά κατοχή σε καταστάσεις Catch and Shoot (1.4 πόντους ανά κατοχή για την ακρίβεια), με τον Νέντοβιτς να ακολουθεί με 1.23 πόντους ανά κατοχή σε τέτοια κατάσταση.

Την περσινή σεζόν ο Παναθηναϊκός ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ στον τομέα της δημιουργίας (στην EuroLeague) παρά τις προσπάθειες του Παπαπέτρου. Η απουσία δεύτερου παίκτη (πίσω από τον Νέντοβιτς) που θα μπορούσε να δημιουργήσει με συνέπεια το δικό του σουτ “πλήγωσε” το “τριφυλλι” σε πολλά παιχνίδια, ενώ τα πράγματα έγιναν χειρότερα μετά τον τραυματισμό του Σέρβου που τον κράτησε εκτός μέχρι το τέλος της σεζόν. Ο Μέικον όμως είναι ένας παίκτης που έχει δείξει πως μπορεί να λύσει αυτό το θέμα.

Ο Μέικον είναι ο ορισμός του “παίκτη-Πρίφτη”

Η ικανότητα του Μέικον να δημιουργεί το δικό του σουτ ήταν ο βασικός λόγος που επιλέχθηκε. Και είναι ο βασικός λόγος που ταιριάζει στην φιλοσοφία του Δημήτρη Πρίφτη, ενός προπονητή που εδώ και χρόνια χτίζει ρόστερ που έχουν αρκετούς γκαρντ που μπορούν να δημιουργήσουν το δικό τους σουτ ή έστω να παίξουν καλά το Πικ εν Ρολ. Τελευταίο παράδειγμα η περσινή Ούνικς, που είχε τους Αϊζάια Κάνααν, Τζόρνταν Θιόντορ, Τζαμάρ Σμιθ και Νέιτ Γουόλτερς στις θέσεις των γκαρντ.

Δεδομένης της απόκτησης του Κέντρικ Πέρι (ενός εκρηκτικού γκαρντ που του αρέσει να ορμάει προς το καλάθι και μπορεί να παίξει το Πικ εν Ρολ) και της παραμονής του Νεμάνια Νέντοβιτς, η έλευση του Μέικον σημαίνει ότι οι “πράσινοι” έχουν πλέον τρεις παίκτες που είναι καλοί με την μπαάλα στα χέρια. Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχαστεί ο Λευτέρης Μποχωρίδης, ο οποίος είναι ένας γκαρντ με μέγεθος που παίζει καλά το Πικ εν Ρολ και θεωρητικά “κουμπώνει” καλά δίπλα τόσο στον Μέικον όσο και στον Νέντοβιτς, ενώ υπάρχει ακόμα το ερωτηματικό δίπλα στο όνομα του Τι Τζέι Μπρέι σχετικά με την παραμονή του.

Με λίγα λόγια: Ο Μέικον αποτελεί τον ορισμό του “παίκτη-Πρίφτη”. Είναι ένας combo-guard με εξαιρετική επαφή με το καλάθι, ο οποίος δεν φοβάται να πάρει μεγάλα σουτ και να δημιουργήσει κάτι από το πουθενά. Είναι βέβαια και κάτι ακόμα.

Η “ασφάλεια” πίσω από τον Νέντοβιτς

Ο Νεμάνια Νέντοβιτς είναι ένας από τους καλύτερους σκόρερ. Είναι όμως κάτι ακόμα: Επιρρεπής στους τραυματισμούς. Τα τελευταία χρόνια ο Σέρβος γκαρντ αδυνατεί να μείνει υγιής, κάτι που ίσχυσε και πέρυσι, όπου πήρε συνολικά μέρος στους 37 από τους 71 αγώνες του Παναθηναϊκού σε όλες τις διοργανώσεις (Stoiximan Basket League, EuroLeague, Super Cup και Κύπελλο), ενώ δεν αγωνίστηκε καν στα playoffs.

Αυτό σημαίνει ότι αγωνίστηκε μόλις στο 52% των αγώνων των “πράσινων”, με την απουσία του να γίνεται εμφανής σε αρκετά κρίσιμα παιχνίδια, αφού – όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα – ο περσινός Παναθηναϊκός είχε χτιστεί με τέτοιο τρόπο που δεν είχε δεύτερο σταθερό πόλο δημιουργίας/εκτέλεσης πίσω από τον Σέρβο. Εδώ ακριβώς είναι που έρχεται και “κολλάει” ο Μέικον.

Ο Αμερικανός γκαρντ είναι ο παίκτης που έχει το ταλέντο να σηκώσει το βάρος στο σκοράρισμα όποτε ο Νέντοβιτς χρειάζεται ανάσες στα παιχνίδια και πρέπει να περάσει στον πάγκο και – σε έναν βαθμό – να καλύψει το κενό του Σέρβου σε πιθανή απουσία του. Δεν λέει κανείς ότι ο 26χρονος γκαρντ θα γίνει... Νέντοβιτς στην θέση του Νέντοβιτς. Δεν γίνεται να βάλει κάποιος τέτοιο βάρος στους ώμους του Αμερικανού, ο οποίος δεν έχει αγωνιστεί ποτέ σε επίπεδο EuroLeague. Δεν παύει ωστόσο ο Μέικον να έχει στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν σε μία... δύσκολη στιγμή.

Η έλλειψη μεγέθους στην περιφέρεια και το τελευταίο κομμάτι

Ο Μέικον έχει ύψος 1.88 μέτρα. Ο Πέρι έχει ύψος 1.85 μέρα (αλλά άνοιγμα χεριών 1.98 μέτρα). Ο Νεμάνια Νέντοβιτς 1.92 μέτρα. Κοινώς, με εξαίρεση τον Λευτέρη Μποχωρίδη (1.96 μέτρα) κανένας άλλος γκαρντ του Παναθηναϊκού δεν έχει μέγεθος, ενώ με εξαίρεση τον Πέρι κανείς δεν θεωρείται ότι παίζει άμυνα πάνω από τον μέσο όρο της διοργάνωσης (σε επίπεδο EuroLeague). Υπάρχει βέβαια και ο Τι Τζέι Μπρέι (1.96 μέτρα), ωστόσο – παρά το γεγονός ότι έχει συμβόλαιο – δεν είναι σίγουρο ότι θα μείνει. Κάπως έτσι γίνεται σαφές ότι η επόμενη κίνηση των”πράσινων” στις θέσεις των γκαρντ αποκτάει μεγάλη βαρύτητα.

Είναι δεδομένο ότι η παρουσία του πασπαρτού που λέγεται Χάουαρντ Σαντ-Ρος των 2.01 μέτρων και η ικανότητά του να αγωνιστει και στις τρεις θέσεις της περιφέρειας (αλλά και να τις μαρκάρει) θα λύσει πολλά ζητήματα. Δεν γίνεται όμως ο Κουβανός να λύσει όλα τα θέματα. Κοινώς, γίνεται σαφές ότι ο επόμενος γκαρντ που θα αποκτηθεί θα πρέπει να έχει συγκεκριμένα στοιχεία, με πιο βασικά δύο: 1. Να έχει μέγεθος για να μπορέσει να ταιριάξει στο πλευρό των Μέικον, Πέρι, Νέντοβιτς. 2. Να είναι άνω του μέσου όρου αμυντικός σε επίπεδο EuroLeague.

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές πως όλα αυτά έχουν ληφθεί υπόψη από το τεχνικό επιτελείο του Παναθηναϊκού, το οποίο λογικά θα κινηθεί ανάλογα στο μεταγραφικό παζάρι. Όπως και να έχει, μένοντας στον Μέικον, είναι δεδομένο πως ο Αμερικανός έχει πράγματι πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι μπορεί να ταιριάξει στον νέο Παναθηναϊκό του Δημήτρη Πρίφτη. Όλα τα υπόλοιπα θα φανούν εκεί που φαίνονται πάντα: Στο παρκέ.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ BASKETBALL ANALYSIS STOIXIMAN BASKET LEAGUE EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ