BASKETBALL ANALYSIS

Δημήτρης Πρίφτης: Η φιλοσοφία του

Ο Δημήτρης Πρίφτης
Ο Δημήτρης Πρίφτης EUROKINISSI SPORTS

Τα λαβράκια που έφερε σε όποια ομάδα πήγε, η αθλητικότητα που αποτελεί... προαπαιτούμενο και η ελευθερία κινήσεων που δίνει στους παίκτες του στην επίθεση. Το SPORT24 αναλύει την φιλοσοφία του Δημήτρη Πρίφτη.

Ο Δημήτρης Πρίφτης θα είναι όπως όλα δείχνουν ο επόμενος προπονητής του Παναθηναϊκού, σε ένα φλερτ που κρατούσε καιρό μέχρι τελικά να ευνοήσουν οι συνθήκες ώστε να υπάρξει ο... γάμος.

Ο 53χρονος τεχνικός ετοιμάζεται για την μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του, σε έναν Παναθηναϊκό που – σε ευρωπαϊκό επίπεδο – προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να επανέλθει στον σωστό – με βάση την ιστορία του – δρόμο.

Ο Δημήτρης Πρίφτης έρχεται πλέον ως ένας καταξιωμένος τεχνικός, έχοντας οδηγήσει την Ούνικς στην EuroLeague και είναι δεδομένο ότι θα θελήσει να εφαρμόσει άμεσα τις δικές του αρχές και φιλοσοφία, προκειμένου να χτίσει την ομάδα με βάση τα δικά του “θέλω”. Το SPORT24 θα προσπαθήσει να σκιαγραφήσει το προπονητικό προφίλ του Έλληνα τεχνικού.

Βρίσκοντας διαμαντάκια στην άμμο

Έχοντας ξεκινήσει την πορεία του ως πρώτος τεχνικός στον Άρη του περιορισμένου (ή και... καθόλου) μπάτζετ, ο Δημήτρης Πρίφτης φρόντισε από νωρίς να καταλάβει την αξία του recruitment, βρίσκοντας παίκτες που κάποιοι ίσως να μην είχαν προσέξει νωρίτερα, καταφέρνοντας να τους αναδείξει.

Κάπως έτσι ανακάλυψε όταν βρισκόταν στον Άρη τον Οκάρο Γουάιτ κα τον Τζαμέλ Χάγκινς την σεζόν 2015/16, αλλά και τον Γουίλ Κάμινγκς την σεζόν 2016/17. Στην δε Ούνικς, με περισσότερα λεφτά στα χέρια του, ήταν αυτός που δημιούργησε υπεραξία στον Τρεντ Λόκετ την διετία 2017-2019, έδωσε την πρώτη πραγματική ευκαιρία σε υψηλό επίπεδο στον Πιέρια Χένρι την σεζόν 2018/19 και – φέτος – έφερε τον Τζον Μπράουν από την Μπρίντισι, αναδεικνύοντας το γεμάτο παιχνίδι του αθλητικού φόργουορντ/σέντερ.

Σε έναν Παναθηναϊκό που δεν έχει το πορτοφόλι που είχε στο παρελθόν, η γνώση της αγοράς είναι σημαντική στην προσπάθεια να χτιστεί μία ομάδα που καλείται να κοντράρει οικονομικούς κολοσσούς. Και το δείγμα γραφής του Έλληνα τεχνικού στην ανεύρεση παικτών που ίσως κάποιοι δεν έχουν προσέξει είναι εξαιρετικό.

Όλα ξεκινούν από την αθλητικότητα

Στην αποκλειστική συνέντευξη που είχε δώσει πριν μερικούς μήνες ο Δημήτρης Πρίφτης στο SPORT24 και τον Στέφανο Μακρη, όταν ρωτήθηκε για την φιλοσοφία του ήταν ξεκάθαρος. Συγκεκριμένα, είχε δηλώσει σχετικά: “Γενικά πιστεύω ότι η αθλητικότητα είναι ένα στοιχείο που πρέπει να υπάρχει στο σύγχρονο μπάσκετ. Πρέπει να έχεις αθλητές. Η αθλητικότητα σου προσφέρει μία μεγαλύτερη ευχέρεια να κάνεις αμυντικές δουλειές σε μεγαλύτερο εύρος και να διαμορφώσεις αμυντικές τακτικές". Μία ματιά στα προηγούμενα ρόστερ που έχτισε στην Ούνικς ο έμπειρος τεχνικός αρκεί για να καταλάβει τι εννοεί.

Στην 4ετία που βρέθηκε στην ρωσική ομάδα, ο Δημήτρης Πρίφτης ξεκινούσε το ρόστερ του από μία αθλητική τριάδα στις θέσεις των ψηλών. Συγκεκριμένα:

Την σεζόν 2017/18 είχε τους Μορις Εντούρ, Μέλβιν Ετζίμ και Στεφάν Λάσμε.

Την σεζόν 2018/19 είχε τους Μορίς Εντούρ, Μέλβιν Έτζιμ και Ρέιμαρ Μόργκαν.

Την σεζόν 2019/20 είχε τους Ρέιμαρ Μόργκαν, Τζαμίλ Γουίλσον και Άλεξ Τάιους

Την σεζόν 2020/21 είχε τους Τζον Μπράουν, Τζόρνταν Μόργκαν και Οκάρο Γουάιτ.

Όποιος έχει παρακολουθήσει τους ψηλούς από την ξένη αγορά που πέρασαν από τα χέρια του Δημήτρη Πρίφτη την τελευταία τετραετία ξέρει ότι όλοι έχουν ένα κοινό γνώρισμα: Την αθλητικότητα.

Ο έμπειρος τεχνικός ποντάρει πολλά στα αθλητικά προσόντα των ψηλών του, κυρίως για αμυντικούς λόγους, προκειμένου να έχει ευελιξία η ομάδα του. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι όλοι είναι απλώς... ξυλοκόποι. Παίκτες όπως ο Τζόρνταν και ο Ρέιμαρ Μόργκαν, ο Οκάρο Γουάιτ και ο Τζον Μπράουν είναι ψηλοί που μπορούν να κάνουν περισσότερα από το απλώς να επιτεθούν έπειτα από κατάσταση Πικ εν Ρολ. Μπορούσαν να ποστάρουν, να σουτάρουν από μέση απόσταση. Όλα ωστόσο ξεκινούσαν από το αθλητικό τους προφίλ.

Η επιθετικότητα των γκαρντ και το στοιχείο που είναι απαραίτητο να έχουν

Πηγαίνοντας στην περιφέρεια, υπάρχει επίσης ένα στοιχείο το οποίο ο Δημήτρης Πρίφτης θεωρεί απαραίτητο για να εφαρμόσει την δική του φιλοσοφία: Θέλει να έχει στα χέρια του γκαρντ που μπορούν να δημιουργήσουν το δικό τους σουτ. Να μπορέσουν να τραβήξουν την ομάδα στο σκοράρισμα, να την ξεκολλήσουν.

Αυτό είναι κάτι που ξεκίνησε πρακτικά να εφαρμόζει από την τελευταία του σεζόν στον Άρη (2016/17) όταν στις θέσεις των γκαρντ είχε τους Γουίλ Κάμινγκς και Μάικλ Τζένκινς. Και είναι κάτι που εφάρμοσε κατά κόρον στην Ούνικς, αφού είχε πάντα τουλάχιστον δύο γκαρντ με ικανότητα στην δημιουργία του δικού τους σουτ και – ιδανικά – την δυνατότητα να σουτάρουν μετά από ντρίπλα.

Ξεκινώντας από το δίδυμο των Κίνο Κολόμ και Τζαμάρ Σμιθ (τον Αμερικανό που είχε και στις 4 χρονιές στην ομάδα του) την σεζόν 2017/18, ο έμπειρος τεχνικός στηρίχθηκε στην συνέχεια στην τριάδα των Σμιθ, Πιέρια Χένρι και Έρικ ΜακΚόλουμ την σεζόν 2018/19 και τους ΜακΚόλουμ, Σμιθ και Τζόρνταν Θίοντορ την σεζόν 2019/20, ενώ φέτος – στην πληρέστερη ομάδα που έφτιαξε στην θητεία του στο Καζάν – είχε στις θέσεις των γκαρντ την τετράδα των Σμιθ, Αϊζάια Κάναν, Θίοντορ και – σε ρόλο... ισορροπιστή – τον Νέιτ Γουόλτερς.

Ο Δημήτρης Πρίφτης έχει αποδεχθεί κάτι: Οι προπονητές δεν μπορούν να ελέγχουν τα πάντα. Κάποια στιγμή πρέπει να μιλάει το ταλέντο των παικτών. Για αυτό φροντίζει λοιπόν να έχει στο ρόστερ του περιφερειακούς που μπορούν να δημιουργήσουν και να εκτελέσουν, ώστε - αν χρειαστεί – να πάρουν την ομάδα πάνω τους με μία προσωπική ενέργεια.

Κλείνοντας με την σύσταση των ρόστερ που φτιάχνει ο έμπειρος τεχνικός, καλό είναι ο κόσμος να έχει στο μυαλό του κάτι ακόμα: Συνήθως στην θέση του σμολ φόργουορντ έχει έναν παίκτη που στα αμερικανικά χαρακτηρίζεται “glue guy”. Ο παίκτης δηλαδή που ενώνει την ομάδα, έχοντας συχνά αμυντικές αποστολές. Στην Ούνικς, αυτό τον ρόλο είχε την πρώτη διετία του στην ομάδα ο Τρεντ Λόκετ, ενώ πέρυσι τον επωμίστηκε ο εξαιρετικός Τζον Χόλαντ. Με δεδομένη την σύσταση του ρόστερ του Παναθηναϊκού, γίνεται σαφές ότι αυτός είναι ένας ρόλος που εύκολα κάποιος μπορεί να φανταστεί τον Χάουαρντ Σαντ-Ρος.

Η άμυνα με αλλαγές και η ευελιξία

Την στιγμή που κάποιος μαθαίνει ότι ένας προπονητής προτιμάει αθλητικούς ψηλούς – αν και αυτό λίγο-πολύ θέλουν όλοι στο σύγχρονο μπάσκετ – είναι λογικό να σκεφτεί ότι η φιλοσοφία αυτού του τεχνικού επιτάσσει ότι εφαρμόζει την άμυνα με αλλαγές. Στην περίπτωση του Δημήτρη Πρίφτη ισχύει πράγματι κάτι τέτοιο. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι οι ομάδες του συνηθίζουν παίζουν 40 λεπτά με αλλαγές σε όλα τα Πικ εν Ρολ όπως έκανε ο Παναθηναϊκός επί εποχής του Όντεντ Κάτας.

Ο Δημήτρης Πρίφτης αρέσκεται στο να παίζει άμυνα με αλλαγές πολύ συχνά. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι εφαρμόζει αυτή την αμυντική προσέγγιση τυφλά σε κάθε Πικ εν Ρολ και κάθε παίκτη όπως έκανε ο Κάτας.

Οι ψηλοί που είχε ο Δημήτρης Πρίφτης είχαν την δυνατότητα να παίζουν αλλαγές, αλλά υπήρξαν και παιχνίδια που μπορεί να έπαιξαν για λίγο flat (ο ψηλός μένει ανάμεσα στον περιφερειακό και το καλάθι μετά το σκριν για να ελέγχει και τον ψηλό που ρολάρει) ή πιο δυναμικά κάνοντας double-team. Η αμυντική προσέγγιση του έμπειρου τεχνικού – όπως και των περισσότερων – έχει αρχές, αλλά και προσαρμογές. Δεν γίνεται μία ομάδα να αμύνεται με τον ίδιο τρόπο σε έναν παίκτη που σουτάρει μετά από ντρίμπλα όπως σε έναν παίκτη που είναι μέτριος σουτέρ.

Αυτό πάντως που είναι σαφές στην αμυντική προσέγγιση του Δημήτρη Πρίφτη είναι ότι θέλει επιθετικότητα και ενέργεια στην άμυνα, αλλά και άμεσες προσαρμογές στο πλάνο του, το οποίο μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τον αντίπαλο. Κόντρα στην Βίρτους για παράδειγμα στα ημιτελικά του EuroCup αποφασίστηκε ότι στο μαρκάρισμα του Μάρκο Μπελινέλι θα γίνονταν αλλαγές ακόμα και στα σκριν που δεχόταν μακριά από την μπάλα αφού είναι εξαιρετικός σουτέρ. Σε άλλες περιπτώσεις άλλαζε από πού θα ερχόταν η βοήθεια στο post μετά από αλλαγές. Η προσαρμογή είναι βασική αρχή.

Είναι λογικό όλη αυτή η αναφορά στους αθλητικούς ψηλούς και την λογική των αλλαγών να κάνει τον κόσμο να απορεί κατά πόσο θα μπορούσε να εφαρμοστεί αυτό σε ένα ρόστερ που δεσπόζει ο ύψους 2.20 μέτρων Παπαγιάννης, ο οποίος είναι πολύτιμο κεφάλαιο για τον Παναθηναϊκό. Η παρουσία του 24χρονου σέντερ είναι λογικό ότι θα φέρει τις αντίστοιχες προσαρμογές από πλευράς του Δημήτρη Πρίφτη. Κάποια τρικ, διαφορετικές άμυνες ανάλογα με το σημείο του παρκέ που παίζει το Πικ εν Ρολ ο αντίπαλος ή ακόμα και τον χρόνο που θέλει να τελειώσει μία επίθεση. Αναφέρθηκε εξάλλου ξανά: Το βασικό προσόν του Δημήτρη Πρίφτη είναι η ευελιξία στον τρόπο που προσεγγίζει το μπάσκετ.

Ένας προπονητής με αρχές, αρχή και τέλος

Ο Δημήτρης Πρίφτης δεν είναι άγνωστος στο ελληνικό κοινό. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που ήταν όταν αποχώρησε από τον Άρη για να πάει στην Ούνικς. Είναι όμως παράλληλα και ένας βελτιωμένος, εξελιγμένος προπονητής, που δούλεψε σκληρά και ανέβηκε επίπεδο... σε όλα τα επίπεδα.

Ο έμπειρος τεχνικός έχει αρχές και – κυρίως – έχει μία αρχή και ένα τέλος στην φιλοσοφία του. Ποντάρει στο ταλέντο των παικτών του δίνοντας τους ελευθερίες, αλλά παράλληλα είναι πολύ απαιτητικός. Είναι ένας προπονητής που ξέρει τι ζητάει. Και έχει την απαίτηση να καταλαβαίνουν όλοι σε μία ομάδα ότι όλα ξεκινούν από κάποιες βασικές αρχές. Όταν γίνεται αυτό σαφές, όλα τα υπόλοιπα ακολουθούν.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ EUROLEAGUE STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ