BASKETBALL ANALYSIS

Η ανάλυση του σόου των Μέικον - Κλαβέλ: Οι 1.68 πόντοι ανά λεπτό του πρώτου και η απάντηση του δεύτερου

Ο Ντάριλ Μέικον
Ο Ντάριλ Μέικον EUROKINISSI SPORTS

Το SPORT24 κάνει μία βουτιά στα Advanced Stats του InStat Scout για να αναλύσει την διαστημική βραδιά των Ντάριλ Μέικον (42 πόντοι) και Τζιαν Κλαβέλ (45 πόντοι) στον αγώνα ΑΕΚ – Προμηθέας. Οι 1.68 πόντοι ανά λεπτό του Μέικον και η απάντηση του Κλαβέλ.

Οι Ντάριλ Μέικον (26 χρονών, 1.88 μέτρα) και Τζιαν Κλαβέλ (28 χρονών, 1.93 μέτρα) τα διέλυσαν όλα στον 2ο μικρό τελικό ανάμεσα σε ΑΕΚ και Προμηθέα (νίκη της “Ένωσης” με 113-101), αφού σημείωσαν μαζί 87 πόντους, μετατρέποντας ένα αδιάφορο παιχνίδι σε έναν αγώνα που ο κόσμος θα θυμάται για χρόνια.

Οι γκαρντ των δύο ομάδων έκαναν μαγικά πράγματα, οι συμπαίκτες τους αποφάσισαν να τους... αφήσουν να μονοπωλήσουν τις επιθέσεις και το αποτέλεσμα ήταν αμφότεροι να έχουν βραδιά καριέρας.

Το τέλος του αγώνα βρήκε τον μεν Μέικον να έχει 42 πόντους με 5/5 δίποντα, 9/11 τρίποντα, 5/6 βολές, 2 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 2 λάθη και 46 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης σε μόλις 25 λεπτά συμμετοχής, τον δε Κλαβέλ από την πλευρά του είχε 45 πόντους με 12/20 δίποντα, 6/11 τρίποντα, 3/3 βολές, 4 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο, 2 λάθη και 36 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης σε 36 λεπτά συμμετοχής.

Πώς όμως έφτασαν οι δύο γκαρντ σε αυτά τα εξωφρενικά νούμερα; Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout

Οι αδιανόητοι αριθμοί του Μέικον

Ο Ντάριλ Μέικον είναι ένας προικισμένος σκόρερ. Το βασικό του προσόν ωστόσο δεν είναι απλώς ότι μπορεί να βάλει την μπάλα στο καλάθι, ούτε ότι είναι ένας από τους καλύτερους σουτέρ μετά από ντρίμπλα στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Υπάρχουν πολλοί μεγάλοι σκόρερ που μπορούν να το κάνουν αυτό. Το θέμα είναι ότι ο Μέικον είναι αυτό που οι Αμερικανοί αποκαλούν “efficient scorer”. Είναι δηλαδή ένας παίκτης που χρειάζεται λίγες προσπάθειες για να σκοράρει πολλούς πόντους. Το Shot Chart του από τον αγώνα με τον Προμηθέα είναι η τελευταία απόδειξη.

Το Shot Chart του Ντάριλ Μέικον στον αγώνα της ΑΕΚ με τον  Προμηθέα
Το Shot Chart του Ντάριλ Μέικον στον αγώνα της ΑΕΚ με τον Προμηθέα INSTAT SCOUT

Ο Μέικον χρειάστηκε μόλις 16 σουτ για να σημειώσει 42 πόντους σε 25 λεπτά συμμετοχής. Αυτό μεταφράζεται σε 2.63 πόντους ανά κατοχή (!) και 1.68 πόντους ανά λεπτό (!) σε δύο αδιανόητα νούμερα. Κόντρα στον Προμηθέα ο Μέικον σημείωσε όλους τους πόντους του σουτάροντας μετά από ντρίμπλα, σκοράροντας ως εξής:

Σουτ έπειτα από Πικ εν Ρολ: 7 προσπάθειες – 17 πόντοι – 2.43 πόντοι ανά κατοχή

Ένας εναντίον ενός (Isolation): 5 προσπάθειες – 10 πόντοι – 2 πόντοι ανά κατοχή

Κατάσταση αιφνιδιασμού (Transition): 5 προσπάθειες – 11 πόντοι – 2.2 πόντοι ανά κατοχή

*Το InStat Scout υπολογίζει και τις προσπάθειες στις οποίες ο Μέικον κέρδισε φάουλ και εκτέλεσε βολές, για αυτό υπάρχουν καταγεγραμμένες 17 προσπάθειες.

Είναι σαφές ότι ο Μέικον είχε βραδιά καριέρας και ο καθένας μπορεί να θεωρήσει ότι οι αριθμοί του είναι πλασματικοί και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Όσοι τον έχουν παρακολουθήσει ωστόσο όλη την σεζόν δεν χρειάζονταν αυτό το παιχνίδι για να καταλάβουν το χάρισμα που έχει ως σκόρερ.

Στην κανονική περίοδο ο Μέικον είχε με την φανέλα της ΑΕΚ 16.9 πόντους μέσο όρο με 58.9% στα δίποντα, 44.4% στα τρίποντα και 83.8% στις βολές σε 26 λεπτά συμμετοχής σε 9 αγώνες. Στα playoffs έχει μέχρι στιγμής 21 πόντους μέσο όρο με 65.8% στα δίποντα, 55.5% στα τρίποντα και 95.5% στις βολές σε 26 λεπτά συμμετοχής σε 8 αγώνες.

Κοινώς, υπάρχει ένα δείγμα 17 αγώνων, όπου σύμφωνα με το InStat Scout ο Μέικον δίνει 1.29 πόντους ανά κατοχή σε ένα εξαιρετικό νούμερο. Αυτό το νούμερο δεν είναι πλασματικό, αυτό το νούμερο δείχνει απλώς ότι είναι ένας μεγάλος σκόρερ.

Η μαγική επαφή του Κλαβέλ με το καλάθι

Στην άλλη πλευρά του παρκέ, ο Κλαβέλ έδωσε το δικό του σόου. Πήρε σαφώς περισσότερες επιθέσεις από τον Μέικον, βασικά σχεδόν διπλάσιες αφού επιχείρησε 31 σουτ για να σημειώσει 45 πόντους. Κι αν οι αριθμοί του δεν μοιάζουν εξωγήινοι όπως του Μέικον, δείχνουν σίγουρα το ξεχωριστό χάρισμα του γκαρντ του Προμηθέα, κάτι που φαίνεται και από το Shot Chart του από το παιχνίδι.

Το Shot Chart του Τζιαν Κλαβέλ στον αγώνα της ΑΕΚ με τον  Προμηθέα
Το Shot Chart του Τζιαν Κλαβέλ στον αγώνα της ΑΕΚ με τον Προμηθέα INSTAT SCOUT

Σε αντίθεση με τον Μέικον, που δημιούργησε όλους τους δικούς του πόντους, ο Κλαβέλ σκόραρε με μεγαλύτερη ποικιλία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το InStat Scout σκόραρε ως εξής:

Σουτ έπειτα από Πικ εν Ρολ: 10 προσπάθεις – 12 πόντοι, 1.2 πόντοι ανά κατοχή

Κατάσταση αιφνιδιασμού (Transition): 10 προσπάθειες – 14 πόντοι, 1.4 πόντοι ανά κατοχή

Σουτ από στάση (Catch and Shoot): 4 προσπάθειες – 6 πόντοι, 1.5 όντοι ανά κατοχή

Ένας εναντίον ενός (Isolation): 3 προσπάθειες – 7 πόντοι, 2.33 πόντοι ανά κατοχή

Κόψιμο προς το καλάθι (Cuts): 1 προσπάθεια – 2 πόντοι, 2 πόντοι ανά κατοχή

Φόλοου (Putbacks): 1 προσπάθεια – 2 πόντοι, 2 πόντοι ανά κατοχή

Ο Κλαβέλ ολοκλήρωσε τον αγώνα με την ΑΕΚ σημειώνοντας 1.24 πόντους ανά κατοχή, σε ένα επίσης εξαιρετικό νούμερο. Ίσως όχι.. εξωγήινο όπως του Μέικον, αλλά σίγουρα εξαιρετικό και ενδεικτικό της εκτελεστικής του δεινότητας. Ο Κλαβέλ έχει δείξει εδώ και χρόνια ότι έχει τρομερή επαφή με το καλάθι – και ειδικά την τελευταία διετία που φόρεσε τις φανέλες των Μπρουσασπόρ (2019/20) και Αβτοντόρ (2020/21 πριν υπογράψει στον Προμηθέα - οπότε η εμφάνισή του δεν θα έπρεπε ακριβώς να προκαλεί έκπληξη δεδομένου ότι πήρε 31 προσπάθειες.

Στους 10 αγώνες που έχει αγωνιστεί με τον Προμηθέα ο Κλαβέλ έχει 14.8 πόντους μέσο όρο με 46.8% στα δίποντα, 28.8% στα τρίποντα και 75.6% στις βολές σε 28 λεπτά συμμετοχής, σημειώνοντας σύμφωνα με το InStat Scout 0.94 πόντους ανά κατοχή, σε ένα καλό νούμερο. Είναι σαφές ότι είναι περισσότερο σκόρερ από σουτέρ, όσοι τον έχουν παρακολουθήσει ξέρουν ότι στην καλή του μέρα είναι ασταμάτητος. Και όσοι δεν το ήξεραν, το έμαθαν στον αγώνα με την ΑΕΚ.

Έπαιξαν με βάση το ταλέντο τους

Όποιος έχει παρακολουθήσει την πορεία των δύο γκαρντ και παρακολούθησε το παιχνίδι ξέρει ότι αμφότεροι έπαιξαν με βάση το ταλέντο τους. Απλώς ο συνδυασμός κάποιων γεγονότων (αδιάφορο παιχνίδι, πιο χαλαρές άμυνες και... επιθέσεις) βοήθησε να δώσουν ένα σόου. Αυτά είναι πράγματα όμως που μπορούν να κάνουν.

Ο Μέικον είναι ό,τι καλύτερο έχει συμβεί στην ΑΕΚ από την εποχή του Κέβιν Πάντερ και του Χάουαρντ Σαντ-Ρος. Ένας παίκτης σε εξαιρετική μπασκετική ηλικία, με ικανότητα στην εκτέλεση επιπέδου EuroLeague, με το μεγαλύτερο πρόβλημά του να είναι το ύψος του, αφού έχει ύψος 1.88 μέτρα και είναι περισσότερο σούτινγκ γκαρντ από πόιντ γκαρντ. Κοινώς, για να σταθεί στο επόμενο επίπεδο θα χρειαστεί να έχει έναν ψηλό γκαρντ στο πλευρό του.

Ο Κλαβέλ από την πλευρά του είναι ένας σεσημασμένος σκόρερ, ο οποίος έχει αφήσει τα διαπιστευτήριά του στα γήπεδα όλου του κόσμου. Ένας παίκτης με εξαιρετική επαφή με το καλάθι, αλλά λίγο άναρχος, που στην καλή του μέρα είναι ευλογία.

Το συναπάντημα δύο εκρηκτικών σκόρερ είχε ως αποτέλεσμα ένα τρομερό σόου. Ο επόμενος αγώνας του Προμηθέα με την ΑΕΚ σίγουρα θα έχει περισσότερο ενδιαφέρον. Όχι επειδή οι δύο ομάδες διεκδικούν κάτι. Αγγαρεία κάνουν. Όπως αποδείχθηκε όμως, ποτέ δεν ξέρεις ποιος παίκτης μπορεί να πάρει φωτιά, δίνοντας ενδιαφέρον σε ένα αδιάφορο παιχνίδι.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΑΕΚ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ