FORMULA 1

Βολφ: "Δεν πρέπει να κρυβόμαστε για τα κοινωνικά προβλήματα της Μέσης Ανατολής"

Ο Λιούις Χάμιλτον με τον Τότο Βολφ
Ο Λιούις Χάμιλτον με τον Τότο Βολφ AP IMAGES

Καθώς η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου αθλητισμού, με το Μουντιάλ ποδοσφαίρου του Κατάρ, ο διευθυντής της Mercedes F1 Τότο Βολφ λέει ότι η F1 "δεν μπορεί να κρύβει" τα κοινωνικά προβλήματα ορισμένων χωρών της περιοχής.

Η Formula 1 ήταν το πρώτο παγκόσμιας εμβέλειας σπορ που έκανε το βήμα στη μέση Ανατολή, από το 2004 κιόλας με το πρώτο GP του Μπαχρέιν.

Τις δύο δεκαετίες που ακολούθησαν προστέθηκε στο πρόγραμμα του GP του Άμπου Ντάμπι το 2009, καθώς και εκείνα της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ το 2021. Από το 2023, η F1 θα έχει σταθερά τοους τέσσερις αυτούς αγώνες ετησίως στη Μ. Ανατολή.

Όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε δριμεία κριτική προς τη Formula 1 για τις αποφάσεις να επισκέπτεται όλο και περισσότερο κάποιες χώρες όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι, στην καλύτερη περίπτωση, δυσδιάκριτα. Και στη χειρότερη ανύπαρκτα. Ακόμη και πρώτου βεληνεκούς οδηγοί, όπως οι Λιούις Χάμιλτον και Σεμπάστιαν Φέτελ, έχουν ενώσει στο παρελθόν τις φωνές τους με τις κριτικές αυτές.

Πέρσι, τα τρία τελευταία GP της χρονιάς διεξήχθησαν στη Μ. Ανατολή -Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Άμπου Ντάμπι- και ο Χάμιλτον φόρεσε και ένα ειδικό κράνος με τα χρώματα του ουράνιου τόξου, που συμβολίζει τον αγώνα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Και τώρα, πριν το ποδοσφαιρικό ματς της Αγγλίας με την Ουαλία, ο 38χρονος έγραψε στο Instagram "Μην ξεχνάς τα δικαιώματα των #ΛΟΑΤΚΙ Κατάρ!!! Πάμε Αγγλία".

Τώρα, λίγες μέρες μετά το τελευταίο GP του 2022 στο Άμπου Ντάμπι, και ενώ εξελίσσεται το Μουντιάλ ποδοσφαίρου στο Κατάρ, ο διευθυντής της Mercedes F1 δήλωσε δημόσια, αλλά και διακριτικά, ότι η F1 δεν πρέπει να κρύβει πια τα κοινωνικά προβλήματα ορισμένων από τις χώρες που επισκέπτεται.

Το Κατάρ ειδικά, που ξεκινά το 2023 το δεκαετές του συμβόλαιο του με τη Formula 1, έχει βρεθεί -λόγω του Παγκοσμίου Κυπέλλου- τα τελευταία χρόνια στο στόχαστρο ανθρωπιστικών οργανώσεων για τον τρόπο που χειρίστηκε τους μετανάστες εργάτες που δούλευαν στην κατασκευή των σταδίων ποδοσφαίρου, αλλά και στο στόχαστρο οργανώσεων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας σχετικά με τους Νόμους της χώρας που σχετίζονται με τη διαφορετικότητα.

Ο Αυστριακός, μάλιστα, είπε ότι το κορυφαίο μότορσπορ του πλανήτη μπορεί με τη δημοτικότητά του να συμβάλλει ώστε να υπάρξει σαφής και ταχεία αλλαγή στα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μέση Ανατολή.

Ο Βολφ είπε, συγκεκριμένα: "Έχω ακόμα την πεποίθηση πως όταν έχεις ένα τόσο μεγάλο αθλητικό γεγονός σε μια χώρα, τότε όλοι οι προβολείς πέφτουν πάνω στη χώρα αυτή. Πιστεύω ότι κάτι τέτοιο μπορεί να πυροδοτήσει την αλλαγή, διότι τα πράγματα δεν μπορούν να κρύβονται πλέον. Αυτή είναι μία από τις θετικές επιπτώσεις που μπορεί να πετύχει ένα σπορ. Τα πράγματα διευθετούνται.

Είναι τα πράγματα όπως τα θέλουμε να είναι; Όχι. Είναι αυτά τα πολιτισμικά δεδομένα που έχουμε στην Ευρώπη; Μάλλον όχι. Όπου πηγαίνουμε, και με τους ανθρώπους που μιλάω, βλέπω πρόοδο και βλέπω αλλαγή. Αυτό ίσως συμβαίνει επειδή είμαστε η Formula 1, σε κάθε χώρα ίσως είναι διαφορετικά, αλλά βλέπω ότι έχουμε μια επίδραση", συμπλήρωσε ο διευθυντής της Mercedes F1.

Και κατέληξε: "Δεν μπορώ να κρίνω για το ποδόσφαιρο. Διαβάζω τις εφημερίδες και τους τίτλους. Μπορούμε απλά να προσπαθήσουμε, όπου πηγαίνουμε, να δείχνουμε την παρουσία μας, να αλληλεπιδρούμε με την ηγεσία, και να μην κρυβόμαστε. Δεν μπορούμε, από τη στιγμή που βρισκόμαστε εκεί".

Photo credits: Associated Press

TAGS FORMULA 1 MERCEDES F1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ