EUROLEAGUE

Γιατί Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θα είναι ακόμη καλύτεροι τη σεζόν 2024/25: Οι στόχοι για την κορυφή

ALL STAR GAME  2023 (  / EUROKINISSI)
ALL STAR GAME 2023 ( / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Παναθηναϊκός κι Ολυμπιακός έκαναν το 1-3 στο Βερολίνο, όμως τη σεζόν 2024/25 θα είναι ακόμη πιο δυνατοί. Ο Χάρης Σταύρου εξηγεί πώς οι αιώνιοι θα ξεκινήσουν τη χρονιά με το στάτους των κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης.

Η ευρωπαϊκή σεζόν ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής (26/5), με τον Παναθηναϊκό θριαμβευτή. Το έβδομο αστέρι μπήκε στη φανέλα και στο λογότυπο του οργανισμού με επική εμφάνιση απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, την ώρα που ο Ολυμπιακός είχε κατακτήσει την τρίτη θέση με νίκη στις λεπτομέρειες απέναντι στη Φενέρμπαχτσε στην UBER Arena του Βερολίνου.

Οι πράσινοι επέστρεψαν στην ελίτ με φαντασμαγορικό τρόπο, οι Πειραιώτες έμειναν εκεί για ακόμα μία σεζόν κι ενώ το κλίμα είναι κάπως βαρύ στον κόσμο των ερυθρόλευκων, όχι μόνο για την ήττα από τη Ρεάλ, αλλά και για το γεγονός ότι ο αιώνιος αντίπαλος έφτασε μέχρι το τέλος της διαδρομής, ένα είναι σίγουρο.

Πως και οι δύο ομάδες θα είναι ακόμη καλύτερες, ακόμη πιο γεμάτες, ακόμη πιο ταλαντούχες τη σεζόν 2024/25.

Στον μεν Παναθηναϊκό, προσανατολίζονται σε στοχευμένη ενίσχυση σε πολύ συγκεκριμένες θέσεις και έχουν ξεχωρίσει, ίσως και εδώ και πολύ καιρό, τουλάχιστον τους δύο στόχους τους. Ο Μάριο Χεζόνια είναι ο ένας, για τις θέσεις 3-4 και από εκεί και πέρα οι πληροφορίες του SPORT24 αναφέρουν ότι έχει βρεθεί και ο ψηλός που θα βοηθήσει τον Ματίας Λεσόρ και τον Κώστα Αντετοκούνμπο.

Στο Bald Brothers έχουμε αναφέρει εδώ και αρκετές εβδομάδες πως οι πράσινοι είχαν ξεχωρίσει παίκτη στο NBA και στο επεισόδιο της Τρίτης (28/5) αναφερθήκαμε με τον Σπύρο Καβαλιεράτο στον Γκόγκα Μπιτάτζε, πελάτη και ένα από τα αγαπημένα παιδιά του Μίσκο Ραζνάτοβιτς που έχει επιστρέψει δυναμικά στην καθημερινότητα του Παναθηναϊκού χάρη και στον Εργκίν Αταμάν.

Ποια είναι όμως τα δεδομένα για τον 25χρονο Γεωργιανό ύψους 2μ.11 σέντερ; Αρχικά, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πότε και αν θα είναι free agent στη φετινή offseason. Οι Ορλάντο Μάτζικ πρέπει να αποφασίσουν το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου αν θα τον κρατήσουν, για 2.066.585 δολάρια τη σεζόν 2024/25. Αν δεν ενεργοποιήσουν την option στο συμβόλαιό του, τότε ο Μπιτάτζε θα βγει στην αγορά και ο Παναθηναϊκός θα διαπραγματευθεί χωρίς περιορισμούς μαζί του.

Τη φετινή σεζόν ο Γεωργιανός σέντερ την πέρασε στους Πέισερς και στους Μάτζικ. Στην ομάδα του Ορλάντο είχε 62 συμμετοχές (33 φορές πενταδάτος), με 5 πόντους, 4.6 ριμπάουντ, 1.3 ασίστ και 1.2 μπλοκ ανά 15.4 λεπτά. Ήταν παραγωγικός σε περιορισμένο χρόνο συμμετοχής, βρίσκεται σε εκπληκτική ηλικία και ίσως η επιστροφή στην Ευρώπη να είναι σε αυτή τη φάση της καριέρας του μία σοφή απόφαση καθώς θα συνδυάσει μπάσκετ σε υψηλό επίπεδο, καλά χρήματα και ταυτόχρονα θα έχει σημαντικό ρόλο σε ομάδα που θα κάνει πρωταθλητισμό.

Και αν για κάποιο λόγο δεν προχωρήσει αυτή η περίπτωση, ο Παναθηναϊκός θα κοιτάξει παρόμοιους αθλητές, με αυτό το status.

Ο τρίτος που θα αποκτηθεί θα αγωνίζεται στις θέσεις των γκαρντ, καθώς υπάρχει ειλημμένη για αντικατάσταση του Λούκα Βιλντόσα που λέγεται πως έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με τον Ερυθρό Αστέρα για να γυρίσει στο φιλόξενο για εκείνον Βελιγράδι. Εκεί φαίνεται πως δεν θα μπει παίκτης του επιπέδου του Βασίλιε Μίτσιτς (ή ο ίδιος ο Βασίλιε Μίτσιτς αν με κάποιον τρόπο αποδεσμευθεί από τους Σάρλοτ Χόρνετς και αποφασίσει να γυρίσει στην Ευρώπη), αλλά περισσότερο κάποιος που θα ταιριάζει στο στάτους του Τζέριαν Γκραντ και θα υποστηρίξει τον Αμερικανό και τους σούπερσταρς Κώστα Σλούκα - Κέντρικ Ναν.

Στον Ολυμπιακό, από την άλλη, έζησαν μία σεζόν γεμάτη σκαμπανεβάσματα, αλλά ακόμη κι έτσι, έμειναν στο πρώτο ράφι της Ευρώπης. Είναι λογικό να υπάρχει αυτή τη στιγμή απογοήτευση και στενοχώρια, είναι λογικό να γίνεται συζήτηση για αποφάσεις που αποδείχθηκαν λανθασμένες, όμως στον Πειραιά έχουν δείξει ευελιξία και προσαρμοστικότητα τα τελευταία χρόνια και με το τέλος της χρονιάς θα ανάψουν τις μηχανές για πραγματικά σημαντική ενίσχυση του βασικού κορμού.

Ο τραυματισμός του Κίναν Έβανς προκάλεσε σοκ, καθώς ο παίκτης της Ζάλγκιρις ετοίμαζε βαλίτσες για την Ελλάδα, με αποτέλεσμα ο προγραμματισμός να πρέπει να διαφοροποιηθεί. Πριν από έναν χρόνο οι ερυθρόλευκοι ενδιαφέρθηκαν πρώτα για τον Μάικ Τζέιμς και στη συνέχεια για τον Κέντρικ Ναν, ο Τόμας Γουόκαπ είχε δηλώσει τότε ότι χρειάζεται έναν τέτοιο σκόρινγκ γκαρντ στο πλευρό του και φαίνεται πως θα τον έχει από τη σεζόν 2024/25.

Η Μονακό έχει καταθέσει πραγματικά μεγάλη πρόταση στον Μάικ Τζέιμς, εκείνος όμως δεν έχει απαντήσει και ενώ ο καλός του φίλος, Νικ Καλάθης, ετοιμάζεται να μετακομίσει από την Κωνσταντινούπολη στο Μόντε Κάρλο, φαίνεται πως ψάχνει για μία νέα πρόκληση, για ένα τελευταίο μεγάλο πολυετές συμβόλαιο, για μία τελευταία ευκαιρία να διεκδικήσει την κορυφή της Ευρώπης καθώς έχει κερδίσει το δικαίωμα να θεωρείται ήδη legend της EuroLeague.

Ο Ολυμπιακός θα κινηθεί και για δεύτερο γκαρντ και αυτός θα είναι όπως όλα δείχνουν ο Τάιλερ Ντόρσεϊ, ο οποίος πρέπει να αναγεννήσει την καριέρα του μετά από μία δύσκολη διετία μεταξύ Μάβερικς, G-League, Φενέρμπαχτσε. Ο ομογενής γκαρντ νιώθει πως στον Πειραιά υπάρχει ένα safe spot για εκείνον, αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά, με τα ερυθρόλευκα έπαιξε το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας του και η επιστροφή του θα είναι μία win-win κατάσταση και για τις δύο πλευρές καθώς δεν θα πιάνει θέση ξένου. Σε αντίθεση με τον Κέβιν Πάντερ που έχει συμβόλαιο με την Παρτίζαν, αλλά θέλει να αποχωρήσει και βρίσκεται στη λίστα.

Ταυτόχρονα, στον Ολυμπιακό παρακολουθούν, σαφώς με περισσότερη διακριτικότητα, την υπόθεση του Σάσα Βεζένκοβ που είχε μία πολύ δύσκολη rookie χρονιά στο NBA με τους Σακραμέντο Κινγκς.

Αν εκείνος βρει τον τρόπο να απεμπλακεί από το συμβόλαιό του με τους Βασιλιάδες, τότε η επανασύνδεση θα γίνει πραγματικότητα και οι Πειραιώτες θα εκτοξεύσουν το ταλέντο, το βάθος και το potential τους. Αν ο Βεζένκοβ ξεκινήσει τη σεζόν στις ΗΠΑ, τότε στο λιμάνι θα αναζητήσουν έναν συμπληρωματικό σμολ φόργουορντ που θα βοηθήσει τον Κώστα Παπανικολάου.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι και στους δύο οργανισμούς δουλεύουν με στόχο να διεκδικήσουν και την επόμενη χρονιά την κορυφή της Ευρώπης. Ο ένας τραβάει τον άλλο, ο ανταγωνισμός κάνει και στους δύο καλό και η πρόβλεψη του Σπύρου Καβαλιεράτου σε ένα επεισόδιο των Bald Brothers το φθινόπωρο του 2023, πως τη σεζόν 2024/25 η Ελλάδα θα έχει τις δύο καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, φαίνεται πως θα γίνει πραγματικότητα. Αν και λίγο έλειψε να γίνει από φέτος.

Όλα αυτά, μετά από μερικά δύσκολα χρόνια για το ελληνικό μπάσκετ. Όλα αυτά λίγα χρόνια από εκείνη την εποχή που λέγαμε πως στόχος Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού θα πρέπει να είναι η οκτάδα της EuroLeague. Όλα αυτά μετά από την περίοδο που οι πράσινοι τερμάτιζαν στο τέλος της κατάταξης και οι ερυθρόλευκοι αγωνίζονταν στην Α2. Κύκλους κάνει η ζωή, κύκλους κάνει και το μπάσκετ. Ας τους απολαύσουμε, χωρίς τοξικότητα, χωρίς ακραίες φωνές, γιατί ποτέ δεν ξέρεις...

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ