FORMULA 1

Προσφυγή στη FIA της υπαλλήλου της Red Bull Racing για την υπόθεση Χόρνερ

Ο διευθυντής της Red Bull Racing Κριστιάν Χόρνερ στο γκραν πρι της Αυστρίας | 10 Ιουλίου 2022
Ο διευθυντής της Red Bull Racing Κριστιάν Χόρνερ στο γκραν πρι της Αυστρίας | 10 Ιουλίου 2022 RED BULL CONTENT POOL

Μετά την απόρριψη της καταγγελίας της από τη Red Bull περί “απρεπούς συμπεριφοράς” του Κρίστιαν Χόρνερ εναντίον της, η γυναίκα υπάλληλος της ομάδας του Μίλτον Κινς απευθύνθηκε επισήμως στη FIA αναζητώντας τη δικαίωσή της για το ίδιο θέμα, σύμφωνα με το BBC.

Στις αρχές του Φεβρουαρίου ήρθε στο φως η καταγγελία της εργαζομένου της Red Bull Racing που αφορούσε σε “απρεπή συμπεριφορά” του διευθυντή της ομάδας, Κρίστιαν Χόρνερ, απέναντί της. Η μητρική Red Bull Αυστρίας ανέθεσε την υπόθεση σε εξωτερικό δικηγόρο, και έπειτα από πέντε εβδομάδες ανακοίνωσε ότι απαλλάσσει τον Βρετανό από τις κατηγορίες.

Μια μέρα μετά διέρευσαν στους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς υψηλόβαθμων στελεχών της FIA, της F1 και των ομάδων του σπορ ευαίσθητα και απόρρητα περιεχόμενα του φακέλου της έρευνας της υπόθεσης Χόρνερ, η οποία έτσι αποδείχθηκε ότι είναι ένα μικρό κομμάτι ενός ευρύτερου εσωτερικού “πολέμου ισχύος” που εξελίσσεται στα ενδότερα της Red Bull, σχετικά με τον έλεγχο και την ιδιοκτησία της Red Bull Racing.

Λίγες μέρες μετά την απαλλαγή του Χόρνερ από τη Red Bull, η καταγγέλουσα υπάλληλος τέθηκε σε διαθεσιμότητα από την ομάδα. Και τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού δικτύου BBC, προχώρησε σε επίσημη και γραπτή καταγγελία επί του ίδιου θέματος στη FIA, την οποία έχει αναλάβει η Επιτροπή Δεοντολογίας της Ομοσπονδίας.

Όπως αναφέρει το BBC, η πρώτη γνωστοποίηση του θέματος στην Πειθαρχική Επιτροπή της FIA έγινε στις 2 Φεβρουαρίου 2024, υπό τον φόβο ότι η Red Bull Racing θα προσπαθήσει να σκουπίσει το θέμα κάτω από το χαλί. Όμως, συνεχίζει το άρθρο, στις 6 Μαρτίου ήρθε η επίσημη καταγγελία μέσω εγγράφου από την εργαζόμενη της ομάδας του Μίλτον Κινς.

Η καταγγελία αυτή παραπέμπει στην πρώτη γνωστοποίηση της 2ας Φεβρουαρίου, και επίσης περιλαμβάνει την προειδοποίηση ότι η επόμενη κίνηση θα είναι η γνωστοποίηση των λεπτομερειών της υπόθεσης στα μέσα ενημέρωσης. Κάτι τέτοιο εντάσσεται στους κανονισμούς της FIA περί δυσφήμισης του σπορ. Η Red Bull φέρεται να μην ήταν ενήμερη για τη νέα αυτή καταγγελία.

Η FIA κλήθηκε να απαντήσει στο δημοσίευμα του BBC, και το έκανε με την παρακάτω ανακοίνωση: "Στη FIA, οι έρευνες και οι καταγγελίες λαμβάνονται και διαχειρίζονται από τον Υπεύθυνο Συμμόρφωσης και την Επιτροπή Δεοντολογίας, όπου χρειάζεται. Και οι δύο φορείς λειτουργούν αυτόνομα, διασφαλίζοντας αυστηρή εμπιστευτικότητα σε όλη τη διαδικασία.

Ως συνέπεια, και γενικώς, δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε τη λήψη οποιασδήποτε συγκεκριμένης καταγγελίας και είναι απίθανο να μπορέσουμε να σχολιάσουμε περαιτέρω τις καταγγελίες που ενδέχεται να λάβουμε από οποιοδήποτε μέρος".

Ο Κρίστιαν Χόρνερ έχει αρνηθεί επανειλημμένα τις κατηγορίες που τον βαραίνουν. Από την ημέρα της ανακοίνωσης της απαλλαγής του από τη Red Bull, έχει γίνει σαφές ότι εντός των τειχών του Μίλτον Κινς έχουν αναπτυχθεί δύο μέτωπα για τον έλεγχο της ιδιοκτησίας της ομάδας.

Το ένα μέτωπο είναι του Χόρνερ με την υποστήριξη του Ταϊλανδού Σαρλέμ Γιουβίντια, που κατέχει το 51% της Red Bull συνολικά, και το άλλο είναι της Red Bull GmbH της Αυστρίας που κατέχει το 49% της εταιρείας μέσω του Μαρκ Μάτεσιτζ, γιού του ιδρυτή της Red Bull Ντίτριχ Μάτεσιτζ, μετά το θάνατο του τελευταίου τον Οκτώβριο του 2022.

TAGS FORMULA 1 F1 RED BULL ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΧΟΡΝΕΡ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ