FORMULA 1

Διέρρευσε υλικό από την έρευνα για τον Χόρνερ -Συνάντηση F1-FIA για το θέμα

Red Bull Content Pool
Ο πρόεδρος της FIA, Μοχάμεντ μπεν Σουλαγέμ, με τον Τότο Βολφ στο GP Βρετανίας (κεντρική φωτό) και με τον διευθυντή της Red Bull Racing Κρίστιαν Χόρνερ (πάνω) στο GP του Τέξας 2023 RED BULL CONTENT POOL

Μία μέρα μετά την ανακοίνωση της Red Bull Αυστρίας ότι απαλλάσσει τον Κρίστιαν Χόρνερ από τις κατηγορίες περί “απρεπούς συμπεριφοράς” σε γυναίκα υπάλληλο της Red Bull Racing, το θέμα κλιμακώθηκε με τη διαρροή στοιχείων του φακέλου - προκαλώντας την επέμβαση της FIA.

Η υπόθεση που επισκιάζει την πρεμιέρα της φετινής Formula 1, με το GP του Μπαχρέιν, πήρε δυσμενή τροπή το βράδυ της Πέμπτη (29/02) όταν διέρρευσαν στοιχεία του φακέλου της έρευνας της Red Bull GmbH σχετικά με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Κρίστιαν Χόρνερ από υπάλληλο της ομάδας του Μίλτον Κινς.

Η έρευνα διήρκησε σχεδόν έναν μήνα και έγινε από εξωτερικό δικηγόρο, πριν η Red Bull ανακοινώσει την Τετάρτη (28/02) πως κατέληξε στην απόφαση της απαλλαγής του Βρετανού διευθυντή της Red Bull Racing από τις κατηγορίες που τον βαραίνουν.

Λιγότερες από 24 ώρες αργότερα, μια σειρά από ανώνυμα emails εστάλησαν σε υψηλόβαθμα στελέχη της F1 στη FIA και στη Liberty Media, καθώς και σε διευθυντές αντίπαλων ομάδων και σε δημοσιογράφους, που περιλαμβάνουν στοιχεία του φακέλου της έρευνας για την υπόθεση Χόρνερ.

Η Red Bull δεν τοποθετήθηκε επί τους θέματος, ενώ στην υπόθεση πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι υφίσταται το ενδεχόμενο ορισμένα από τα στοιχεία αυτά να είναι κατασκευασμένα, προκειμένου να αποδομήσουν την προσωπικότητα του Βρετανού διευθυντή της RBR.

Η υπόθεση φυσικά τράβηξε την προσοχή όλης της κοινότητας της Formula 1, και διευθυντές άλλων ομάδων ζήτησαν εμμέσως από τη διοίκηση του σπορ να επέμβει. Η FOM (Liberty Media) δεν διαθέτει άμεση νομοθετική εξουσία, σε αντίθεση με τη FIA, όμως τα συμφέροντά της σχετικά με την εικόνα και την απήχηση της F1 της δίνουν το υπόβαθρο για να πάρει πρωτοβουλίες.

Κατά συνέπεια, αυτό το τριήμερο στο πλαίσιο του GP του Μπαχρέιν ο πρόεδρος της FIA Μοχάμεντ Μπεν Σουλαγέμ θα συναντηθεί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της F1 Στέφανο Ντομενικάλι, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα Χόρνερ, καθώς και τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για να αντιμετωπιστεί.

Ένα από τα ενδεχόμενα της συνάντησης είναι να αποφασίσουν οι FIA-F1 ότι η υπόθεση πρέπει να λυθεί από τη Red Bull, καθώς αφορά σε ένα μέλος της χωρίς να έχει αντίκτυπο στους υπόλοιπους αγωνιζόμενους του σπορ.

Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι να αποφασίσουν πως έχει έρθει πλέον η στιγμή, για τα κοινά τους συμφέροντα, να παρέμβουν ώστε να αποκτήσουν ευρύτερη και πιο σαφή εικόνα για την υπόθεση. Σε αυτή την περίπτωση θα ζητήσουν πρόσβαση -φυσικά με απόλυτη εμπιστευτικότητα- στην έκθεση της Red Bull GmbH για το θέμα.

Ωστόσο, η τελευταία δεν έχει τη νομική υποχρέωση να παρέχει την πρόσβαση αυτή. Αλλά η άρνησή της να το κάνει ενδεχομένως να ξεσηκώσει μεγαλύτερα και πιο δυσεπίλυτα προβλήματα, καθώς ένα από τα άρθρα του αγωνιστικού κώδικα προβλέπει την άρνηση μιας ομάδας να συμβάλλει σε έρευνα της FIA.

Μια τρίτη εκδοχή είναι να εμπλακεί το Πειθαρχικό Συμβούλιο της FIA για να ερευνήσει κατά πόσον η υπόθεση αποτελεί παραβίαση περί του Κώδικα Ηθικής που διέπει το σπορ. Και πάλι, ένα τέτοιο υποθετικό ενδεχόμενο μπορεί να υποστηριχθεί από τον ευρύ όρο περί του “συμφέροντος” του πρωταθλήματος.

Το τελικό ζητούμενο, όποια τακτική κι αν ακολουθήσουν οι FIA-F1, είναι να προκύψει η διαφάνεια που ζητούν οι αντίπαλες ομάδες -ειδικά ο Τότο Βολφ της Mercedes και ο Ζαν Μπράουν της McLaren- σε μια υπόθεση που μπορεί πολύ γρήγορα να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

TAGS FORMULA 1 F1 RED BULL ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΧΟΡΝΕΡ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ