FORMULA 1

Ποια δοκιμασία πρέπει να περάσει ο Σάινθ για να αγωνιστεί στο GP Αυστραλίας

@AndreaCatalini / SCUDERIA FERRARI PRESS OFFICE
Ο Κάρλος Σάινθ στο κόκπιτ της Ferrari SF-24 στο GP Μπαχρέιν 2024 @ANDREACATALINI / SCUDERIA FERRARI PRESS OFFICE

Την Πέμπτη (21/3) θα αποφασιστεί αν ο Κάρλος Σάινθ μπορεί να αγωνιστεί με τη Ferrari το προσεχές τριήμερο στο GP της Μελβούρνης, μετά την εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας στην οποία υπεβλήθη στη Τζέντα. Αρκεί να περάσει τη δοκιμασία ασφαλείας της FIA.

Ο 29χρονος Ισπανός διεγνώσθη με σκωληκοειδίτιδα μετά την πρώτη μέρα δοκιμών του GP Σαουδικής Αραβίας, Υπεβλήθη σε εγχείρηση την Παρασκευή 8/03, και έκτοτε αναρρώνει με στόχο να γυρίσει στην αγωνιστική δράση στο τρίτο φετινό GP της Formula 1, στην Αυστραλία (22-24 Μαρτίου).

Ο Σάινθ, που βρίσκεται ήδη στη Μελβούρνη, θα υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις από τη FIA την Πέμπτη για να καθοριστεί η συμμετοχή του ή μη στο αγωνιστικό τριήμερο που ακολουθεί. Στις εξετάσεις αυτές περιλαμβάνεται και μια συγκεκριμένη δοκιμασία ασφάλειας.

Η δοκιμασία της FIA είναι προκαθορισμένη, για κάθε οδηγό που επιστρέφει μετά από μια -βραχυχρόνια ή μακροχρόνια- αναγκαστική απουσία ή τραυματισμό. Η διαδικασία αυτή, ενώπιον του Επικεφαλής Ασφάλειας της FIA, διαρκεί 45 λεπτά και μετρά τη φυσική δυνατότητα του οδηγού να κριθεί ικανός να αγωνιστεί.

SCUDERIA FERRARI PRESS OFFICE
Ο Κάρλος Σάινθ στην εκκίνηση του GP Μπαχρέιν 2024 SCUDERIA FERRARI PRESS OFFICE

Οι πρώτες εξετάσεις αφορούν στον έλεγχο των αντανακλαστικών και στο συντονισμό των κινήσεων του οδηγού. Όμως, η πιο δύσκολη δοκιμασία, ειδικά για οδηγούς που δεν έχουν αναρρώσει στο 100% από ένα χειρουργείο -όπως τώρα ο Σάινθ- είναι η υποχρέωσή τους να μπορούν να εξέλθουν από το κόκπιτ σε χρονικό διάστημα έως 10 δευτερολέπτων.

Ο Κάρλος, λοιπόν, θα χρειαστεί μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα να λύσει τις ζώνες του, να βγάλει το τιμόνι, να βγει από το μονοθέσιο και να επανατοποθετήσει το τιμόνι, φορώντας φυσικά σε όλη τη διαδικασία τον εξοπλισμό του. Φυσικά αυτή η προσομοίωση γίνεται για λόγους ασφαλείας, στο ενδεχόμενο ατυχήματος στη διάρκεια του αγώνα.

Δεδομένου ότι η εγχείρηση σκωληκοειδεκτομής γίνεται στην περιοχή της κοιλιακής χώρας, η οποία δέχεται ισχυρές πιέσεις στην προσπάθεια για την έξοδο από το κόκπιτ, η δοκιμασία δεν θα είναι εύκολη για τον Σάινθ.

Την ίδια δοκιμασία, πάντως, χρειάστηκε να περάσει και ο Άλεξ Άλμπον το Σεπτέμβριο του 2022, που έκανε ακριβώς την ίδια επέμβαση, και ο Αγγλο-Ταϊλάνδος τα κατάφερε χωρίς προβλήματα. Συνεπώς, μάλλον φαντάζει δεδομένο ότι ο Σάινθ θα αγωνιστεί κανονικά στο GP Αυστραλίας. Αν δεν συμβεί αυτό, θα αντικατασταθεί και πάλι -όπως και στη Τζέντα- από τον Όλι Μπέρμαν, της Ακαδημίας της Ferrari, που βρίσκεται στη Μελβούρνη για τον αγώνα της Formula 2.

TAGS FORMULA 1 F1 2024 GP ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΚΑΡΛΟΣ ΣΑΙΝΘ SCUDERIA FERRARI
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ