MOTOGP

Οριστικά στα χέρια της Liberty Media το MotoGP έναντι 4,2 δισ. ευρώ

AP Photo/Jose Breton
MotoGP rider Francesco Bagnaia of Italy takes a curve followed by Marc Marquez of Spain, left, during the MotoGP race of the Portuguese Motorcycle Grand Prix at the Algarve International circuit near Portimao, Portugal, Sunday, March 24, 2024. AP PHOTO/JOSE BRETON

Με το αστρονομικό ποσό των 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, η αμερικανική Liberty Media -κάτοχος των εμπορικών δικαιωμάτων της Formula 1 από το 2016- ολοκλήρωσε την αγορά των δικαιωμάτων και του MotoGP.

Η Liberty ανακοίνωσε και επίσημα ότι απέκτησε το πλειοψηφιακό μερίδιο (86%) της εταιρείας Dorna, η οποία είχε τα εμπορικά δικαιώματα του MotoGP από το 1992, και επίσης διαχειρίζεται και τους θεσμούς των Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων Superbikes (WorldSBK) και MotoE

Το υπόλοιπο 14% της Dorna θα παραμείνει στα χέρια των μικρότερων επενδυτών που κατείχαν μέχρι σήμερα τη μαδριλένικη εταιρεία, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνεται και ο διευθυντής της Dorna, Καρμέλο Εθπελέτα.

Παρόλα αυτά, στην ολοκλήρωση της εξαγοράς του MotoGP από τη Liberty παραμένει ο “αστερίσκος” της έγκρισης της συμφωνίας από την ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού και ξένων επενδύσεων, που είχε μπλοκάρει την αντίστοιχη προσπάθεια αγοράς του MotoGP από την πρώην κάτοχο της F1, CVC Capital Partners, με επικεφαλής τον Μπέρνι Έκλεστοουν, το 2006.

Κατά συνέπεια, αναμένεται να δούμε πώς θα αντιδράσει στα νέα της εξαγοράς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ειδικά με δεδομένο το προηγούμενο του 2006 - που είχε κρίνει ότι η ιδιοκτησία και της F1 και του MotoGP από την ίδια εταιρεία θα ήταν εις βάρος του υγιούς ανταγωνισμού.

Αν βρεθει λύση η οριστικοποίηση της συμφωνίας αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024. Θυμίζουμε ότι η Liberty και η Dorna έχουν φτάσει σε μεταξύ τους συμφωνία εδώ και αρκετούς μήνες, ωστόσο υπήρξαν καθυστερήσεις για νομικούς λόγους.

Η χρημαστηριακή αξία της Dorna υπολογίζεται στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, μετά από τον κύκλο εργασιών 474,8 εκατομμυρίων ευρώ το 2022. Ένα χρόνο νωρίτερα, το 2021, η Dorna είχε παρουσιάσει ζημία της τάξης των 7,8 ευρώ λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

Επίσης, το 2022 η Dorna, με έδρα στη Μαδρίτη, αναχρηματοδότησε το χρέος της των 975 εκατομμυρίων ευρώ, για να ενισχύσει τη ρευστότητά της. Η κίνηση αυτή επέτρεψε στην εταιρεία να καταβάλλει μερίσματα ύψους 390 εκατομμυρίων ευρώ στους μετόχους της.

“Το MotoGP είναι μια παγκόσμια λίγκα με πιστούς, ενθουσιώδεις υποστηρικτές, με συναρπαστικούς αγώνες οικονομικό προφίλ υψηλής χρηματικής ροής” είπε ο Γκρεγκ Μαφέι, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Liberty Media.

Ο Καρμέλο και η ομάδα της διοίκησης έχτισαν ένα σπουδαίο αγωνιστικό θέαμα, το οποίο μπορούμε να επεκτείνουμε σε μεγαλύτερο παγκόσμιο κοινό. Σκοπεύουμε να μεγαλώσουμε το σπορ για τους φίλους του MotoGP, τις ομάδες, τους εμπορικούς συνεργάτες και για τους μετόχους μας”, κατέληξε ο Αμερικανός.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, πιθανότατα βάσει συμβολαίου, ο Καρμέλο Εθπελέτα θα διατηρήσει το ρόλο του διευθυντή του MotoGP - όπως και ο γιός του, Κάρλος, το ρόλο του Αγωνιστικού Διευθυντή.

Η σημερινή ανακοίνωση της Dorna και της αμερικανικής Liberty έρχεται περίπου 10 μέρες πριν το MotoGP συγκεντρωθεί στο Όστιν του Τέξας, για το MotoGP των ΗΠΑ. Και πολλοί πιστεύουν ότι θα γεννήσει μια νέα σειρά από ντοκιμαντέρ του Netflix, για το MotoGP αυτή τη φορά, όπως το “Drive to Survive” που συνέβαλλε καίρια στην ανάπτυξη της F1 στην Αμερική.

TAGS MOTOGP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ