FORMULA 1

H FIA ακόμα ψάχνει γιατί καιγόταν το γρασίδι της πίστας της Σαγκάης

AP Photo/Andy Wong
Workers draw lines on the starting grid ahead of the Chinese Formula One Grand Prix at the Shanghai International Circuit in Shanghai, China, Thursday, April 18, 2024. (AP Photo/Andy Wong) AP PHOTO/ANDY WONG

Στις ελεύθερες δοκιμές και στο Sprint Qualifying στη Σαγκάη, μία ανεξήγητη φωτιά άναψε στο ίδιο ακριβώς σημείο στο γρασίδι στην άκρη της πίστας - και οι εκπρόσωποι της FIA ακόμα προσπαθούν να διαπιστώσουν την αιτία που την προκάλεσε.

Η φωτιά στο σημείο αυτό, στην εσωτερική πλευρά της στροφής 7 της πίστας της Σαγκάης, διέκοψε για λίγα λεπτά τις πρώτες ελεύθερες δοκιμές σήμερα το πρωί. Λίγες ώρες αργότερα αναζωπυρώθηκε, και οδήγησε σε καθυστέρηση της έναρξης της δεύτερης περιόδου των δοκιμών κατάταξης του Sprint.

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας επισκέφτηκαν το σημείο μετά τις ελεύθερες δοκιμές για να ερευνήσουν επιτόπια το συμβάν, και να προσπαθήσουν να καταλάβουν τι πυροδότησε τη φωτιά. Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι προκλήθηκε από σπίθες που εκτόξευαν τα μονοθέσια καθώς το δάπεδό τους ερχόταν σε επαφή με την άσφαλτο.

Παρόλα αυτά, η εξήγηση αυτή δεν δικαιολογούσε το γεγονός ότι η φωτιά εξαπλώθηκε σε αρκετά μεγάλη επιφάνεια - και παρά το γεγονός ότι το γρασίδι ήταν υγρό μετά από τις βροχές των δύο τελευταίων ημερών, και κυρίως μετά τη μεγάλη νεροποντή της Τετάρτης.

Έτσι, αναπτύχθηκαν αρκετές θεωρίες για την αιτία της φωτιάς που εξαπλωνόταν στο γρασίδι. Μία από τις θεωρίες είναι ότι μπορεί να αναδύεται μεθάνιο από το έδαφος της πίστας, δεδομένου ότι αυτή έχει κατασκευαστεί πάνω σε βαλτώδες έδαφος. Μία άλλη είναι ότι οι διοργανωτές έριξαν χημικά στο γρασίδι για βα βελτιώσουν την εμφάνισή του - χημικά τα οποία είναι εύφλεκτα.

Η FIA διαπίστωσε στην επιτόπια έρευνα ότι το έδαφος δεν εκπέμπει κάποια ασυνήθιστη μυρωδιά για να δικαιολογήσει αυτές τις δύο θεωρίες, συνεπώς το πρόβλημα παρέμεινε ανεξήγητο, εκτός από παράξενο - μιας και δεν είχε ποτέ συμβεί στο παρελθόν στην πίστα της Σαγκάης.

Ωστόσο, όταν η φωτιά άναψε ξανά στο Sprint Qualifying, η FIA αποφάσισε να προχωρήσει σε πιο ενδελεχή έρευνα για το πρόβλημα, προκειμένου να αποτρέψει κάποια καθυστέρηση ή διακοπή του Sprint, των δοκιμών κατάταξης και του GP Κίνας που ακολουθούν το προσεχές διήμερο.

TAGS FORMULA 1 F1 F1 2024 GP ΚΙΝΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ