FORMULA 1

Formula 1: Ποινή δέκα θέσεων στον Πέρεζ, προειδοποίηση στον Ράσελ

Το μονοθέσιο του Σέρτζιο Πέρεζ
Το μονοθέσιο του Σέρτζιο Πέρεζ AP IMAGES

Ο Σέρτζιο Πέρεζ θα εκκινήσει τον σημερινό (9/7, 17:30) αγώνα Sprint στην Αυστρία από την 13η θέση, καθώς οι αγωνοδίκες έκριναν πως υπέπεσε σε υπέρβαση των ορίων της πίστας στον ταχύτερό του γύρο στη δεύτερη περίοδο των δοκιμών κατάταξης.

Ο Σέρτζιο Πέρεζ κατάφερε μόλις στο τέλος του Q2 των χθεσινών κατατακτήριων δοκιμών του GP Αυστρίας να προκριθεί στο Q3 και στην πρώτη δεκάδα της εκκίνησης του σημερινού αγώνα Sprint, στο 11ο φετινό αγωνιστικό τριήμερο της Formula 1.

Όμως ο τελευταίος και ταχύτερός του αυτός γύρος διαγράφηκε από τους αγωνοδίκες διότι ο 31χρονος ξεπέρασε τα όρια της πίστας - που σημαίνει ότι έμεινε εκτός Q3, κι έτσι διαγράφηκαν και όλοι του οι γύροι στην τρίτη περίοδο. Έτσι, ο Πέρεζ θα εκκινήσει το σημερινό αγώνα Sprint από την 13η θέση, αντί για την 4η που κατέκτησε στις χθεσινές κατατακτήριες.

Αντίθετα ο Τζορτζ Ράσελ δέχθηκε μόνο μια προειδοποίηση -και όχι ποινή- από τους αγωνοδίκες για το γεγονός ότι διέσχισε με τα πόδια την πίστα μετά το ατύχημά του στο τέλος του Q3. Έτσι ο Βρετανός της Mercedes διατήρησε την 5η του θέση στην εκκίνηση, στην οποία παρέμεινε παρότι δεν συμπλήρωσε δεύτερο γρήγορο γύρο στο Q3.

Πέραν αυτού, όμως, ο Ράσελ ανησυχεί ότι η ζημιά που υπέστη η Mercedes W13 όταν έχασε τον έλεγχό της και προσέκρουσε -αν και όχι με ιδιαίτερη ισχύ- στις μπαριέρες, μπορεί να είναι αρκετά σημαντική για το κιβώτιο ταχυτήτων.

"Θα μπορούσαμε να ανέβουμε στην 4η θέση, ήμουν ήδη ένα δέκατο ταχύτερος και πηγαίναμε καλά" είπε ο Ράσελ. "Πίστεψα ότι υπήρξε η ευκαιρία και για την 3η θέση, αλλά όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα δεν υπήρξε. Πρέπει τώρα να δούμε πόση ζημιά έχει γίνει".

Ο Βρετανός συμπλήρωσε λέγοντας πως η Mercedes ήταν στην Αυστρία χθες πιο ανταγωνιστική από κάθε άλλες δοκιμές κατάταξης φέτος. "Είναι σίγουρα θετικές ενδείξεις, αυτές. Φέραμε ορισμένες αναβαθμίσεις στο αυτοκίνητο, ξέρουμε ότι η Ferrari και η Red Bull πιθανώς πίεζαν λίγο τα όρια με το δάπεδο για την ερμηνεία των κανονισμών και πιθανώς όλα αυτά μαζί μας ευνόησαν.

Ίσως ακολούθησα μια λάθος κατεύθυνση με τις ρυθμίσεις, αλλά ενδεχομένως αυτές να είναι καλές για τον αγώνα. Συνήθως η ταχύτητά μας στον αγώνα είναι καλύτερη από των δοκιμών κατάταξης, και αναμφίβολα είμαστε μέσα στη μάχη. Ήταν ίσως οι καλύτερές μας φετινές κατατακτήριες από άποψη ταχύτητας, αλλά οι χειρότερες από άποψη αποτελέσματος" κατέληξε ο Βρετανός.

Πέραν της ποινής στον Πέρεζ, θυμίζουμε ότι ο Βάλτερι Μπότας της Alfa Romeo θα παραταχθεί στο τέλος της εκκίνησης του κυρίως αγώνα της Κυριακής λόγω υπέρβασης του αριθμού νέων εξαρτημάτων της μονάδας ισχύος του. Συγκεκριμένα, άλλαξε τον κινητήρα V6, τους ηλεκτροκινητήρες MGU-H και MGU-K, το τούρμπο και την κεντρική ηλεκτρονική μονάδα του υβριδικού κινητήρα της Ferrari.

Ο Μαξ Φερστάπεν επίσης έχει αυτό το τριήμερο νέο κιβώτιο ταχυτήτων στη Red Bull RB18, αλλά για τον Ολλανδό είναι μόλις το δεύτερο φετινό του από τα τέσσερα που επιτρέπονται - συνεπώς η αλλαγή δεν επισείει καμία ποινή.

TAGS FORMULA 1 ΣΕΡΤΖΙΟ ΠΕΡΕΖ ΤΖΟΡΤΖ ΡΑΣΕΛ MERCEDES F1 RED BULL
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ