FORMULA 1

Formula 1: Οριακή πολ ποζίσιον του Φερστάπεν για τον αγώνα Sprint του Τέξας

Red Bull Content Pool
AUSTIN, TEXAS - OCTOBER 20: Max Verstappen of the Netherlands driving the (1) Oracle Red Bull Racing RB19 on track during qualifying ahead of the F1 Grand Prix of United States at Circuit of The Americas on October 20, 2023 in Austin, Texas. (Photo by Chris Graythen/Getty Images) RED BULL CONTENT POOL

Ο Μαξ Φερστάπεν κατέκτησε την πολ ποζίσιον για τον αγώνα Sprint του GP ΗΠΑ στην πίστα του Τέξας, με διαφορά 55 χιλιοστών από τον Σαρλ Λεκλέρ της Ferrari. Στο ίδιο δέκατο του δευτερολέπτου και οι Λιούις Χάμιλτον και Λάντο Νόρις με τις Mercedes και McLaren πίσω τους.

Ο Μαξ Φερστάπεν πήρε την "εκδίκησή" του για τη χθεσινή χαμένη πολ ποζίσιον του GP των ΗΠΑ, 18ου φετινού αγώνα της Formula 1 στο Όστιν του Τέξας, κατακτώντας την πρώτη θέση της εκκίνησης για τον αγώνα Sprint που θα διεξαχθεί απόψε -Σάββατο προς Κυριακή- στη 1:00 μετά τα μεσάνυχτα.

Οι δύο πρώτες περίοδοι του "Sprint Shootout" διεξήχθησαν με τη μέση γόμα, αλλά η τρίτη -για τη μάχη της πρώτης δεκάδας και της πολ ποζίσιον- με τη μαλακή. Δεδομένου ότι η τελευταία δεν άντεχε για δύο διαδοχικούς γρήγορους γύρους, όλοι οι οδηγοί έκαναν μόλις έναν γύρο - και τέσσερις ομάδες και οδηγοί βρέθηκαν στην κορυφή μέσα στο ίδιο δέκατο του δευτερολέπτου.

Ο Φερστάπεν, με έναν αλάνθαστο γύρο -παρά το τετ-α-κε που είχε στη δεύτερη περίοδο στην έξοδο της στροφής 9- έκανε με τη Red Bull RB19 τον ταχύτερο από τους μεμονωμένους γύρους αυτούς, με διαφορά 55 χιλιοστών του δευτερολέπτου από τον Σαρλ Λεκλέρ και τη Ferrari SF-23, 69 χιλιοστών από τον Λιούις Χάμιλτον με τη Mercedes W14 και 101 χιλιοστών από τον Λάντο Νόρις με τη McLaren MCL60.

Οι ομόλογοι και των τεσσάρων παραπάνω οδηγών στις αντίστοιχες ομάδες δεν κατάφεραν να ακολουθήσουν τον ίδιο ρυθμό. Ο Όσκαρ Πιάστρι και ο Κάρλος Σάινθ θα μοιραστούν την αποψινή τρίτη σειρά εκκίνησης, καθώς ήταν δυόμισι και τρία δέκατα πίσω από τον Νόρις, ενώ στην τέταρτη θα παραταχθεί ο Σέρτζιο Πέρεζ με την έτερη RB19 (που αναγκάστηκε να συμμετάσχει στο SQ3 με χρησιμοποιημένη μαλακή γόμα, διότι τις είχε ξοδέψει όλες από χθες) και ο Τζορτζ Ράσελ, με εμφανή προβλήματα αναπηδήσεων της W14.

FORMULA 1
Τα αποτελέσματα των δοκιμών κατάταξης (Sprint Shootout) του αγώνα Sprint στο Τέξας FORMULA 1

Ο Φερστάπεν δεν επανέλαβε απόψε το χθεσινό του λάθος, την υπέρβαση των ορίων της πίστας, που του κόστισε την πολ ποζίσιον του κυρίως GP του Όστιν της Κυριακής - η οποία πέρασε στα χέρια του Λεκλέρ. Αντίθετα, απόψε θα ξεκινήσει πρώτος τον αγώνα Sprint, που προσφέρει στους οκτώ πρώτους 8 έως 1 βαθμό αντίστοιχα.

Στις πρώτες δύο περιόδους του Sprint Shootout όλοι οι οδηγοί υποχρεωτικά χρησιμοποίησαν τη μέση γόμα. Με αυτήν ο Φερστάπεν ήταν και πάλι ταχύτερος, αλλά αντιθέτως οι McLaren και Mercedes δυσκολεύτηκαν να την κάνουν να δουλέψει. Επίσης, η μέση γόμα ήταν λίγο καλύτερη και για την Aston Martin, επιτρέποντας στους Φερνάντο Αλόνσο και Λανς Στρολ να προκριθούν στο SQ2 - αλλά μέχρι εκεί. Η AMR23 δεν είχε την ταχύτητα για να μπει στην πρώτη δεκάδα.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι ο Τζορτζ Ράσελ κινδυνεύει με ποινή διότι εμπόδισε τον Σαρλ Λεκλέρ στο γρήγορο γύρο του Μονεγάσκου στη δεύτερη περίοδο του Sprint Shootout (για την οποία ο Λεκλέρ είπε στη ραδιοεπικοινωνία "και μία ποινή για τον κ. Ράσελ, ευχαριστώ"), ενώ σε αντίθετο πλοκάρισμα του Γιούκι Τσουνόντα στον Χάμιλτον δεν επεβλήθη ποινή στον Ιάπωνα.

TAGS FORMULA 1 F1 ΜΑΞ ΦΕΡΣΤΑΠΕΝ GP ΗΠΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ