FORMULA 1

Formula 1: Λεκλέρ και Χάμιλτον μιλούν για τον "διαφορετικό" Φερστάπεν στις μάχες τους

Οι Λιούις Χάμιλτον, Σαρλ Λεκλέρ και Μαξ Φερστάπεν
Οι Λιούις Χάμιλτον, Σαρλ Λεκλέρ και Μαξ Φερστάπεν RED BULL CONTENT POOL

Στη διεκδίκηση των τίτλων του 2021 και του 2022, οι Λιούις Χάμιλτον και Σαρλ Λεκλέρ είχαν απέναντί τους έναν διαφορετικό Μαξ Φερστάπεν - και οι δύο εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους πιστεύουν ότι συνέβη αυτό.

Ο Μαξ Φερστάπεν του 2021 ήταν απέναντι στον Λιούις Χάμιλτον αργιότερος, επιθετικότερος, πιο τολμηρός και ενίοτε άδικος. Αντιθέτως, ο Φερστάπεν του 2022 απέναντι στον Σαρλ Λεκλέρ ήταν πιο ήπιος, πιο συμβιβαστικός και πιο καθαρός στις κρίσιμες κινήσεις του στην πίστα που έκριναν τη νίκη ενός GP της Formula 1.

Και τις δύο χρονιές ο Ολλανδός αναδείχθηκε πρωταθλητής, αλλά ο τρόπος που συνέβη στις δύο αυτές σεζόν ήταν εντελώς αντιδιαμετρικός.

Η μάχη του 2021 με τον Χάμιλτον έφτασε μέχρι το νήμα, στον τελευταίο γύρο του τελευταίου αγώνα, και κρίθηκε από μια σκανδαλώδη απόφαση του τότε αγωνιστικού διευθυντή της F1 Μάικλ Μάσι.

Αντίθετα, το πρωτάθλημα του 2022 κατακτήθηκε από τον Φερστάπεν με την απόλυτη άνεση του μακράν ταχύτερου μονοθεσίου, που ήταν η Red Bull RB18, στους αγώνες του δεύτερου μισού της φετινής σεζόν. Συνεπώς, οι μάχες με τον Λεκλέρ στην ουσία έλαβαν χώρα στο πρώτο μισό της χρονιάς - με αποκορύφωμα εκείνες της Μέσης Ανατολής, στο Μπαχρέιν και στη Σαουδική Αραβία.

Formula 1: Λεκλέρ και Χάμιλτον μιλούν για τον "διαφορετικό" Φερστάπεν στις μάχες τους
RED BULL CONTENT POOL

Οι μάχες αυτές με τη Ferrari ήταν πάντοτε καθαρές και δίκαιες, χωρίς παρεκτροπές και παρορμητισμούς από την πλευρά του Ολλανδού. Δεν συνέβη ποτέ το παραμικρό ατύχημα ή επαφή μεταξύ τους, σε αντίθεση με το 2021 που οι επαφές με τον Χάμιλτον ήταν αμέτρητες, και οδήγησαν στο σφοδρό ατύχημα του Φερστάπεν στο Σίλβερστοουν και στην εγκατάλειψη των δύο μετά τη σύγκρουσή τους στο πρώτο σικέιν της Μόντσα.

Πολλοί πιστεύουν ότι ο τίτλος του πρωταθλητή άλλαξε τον Φερστάπεν, τον ηρέμησε και του αφαίρεσε την αφόρητη πίεση, αλλά ο Λεκλέρ δεν πιστεύει ότι έγινε έτσι: "Γνωριζόμαστε μεταξύ μας πολύ καλά. Αλλά δεν πιστεύω πως αυτός ήταν ο λόγος που (οι μάχες) ήταν πιο ήρεμες μεταξύ μας. Νομίζω ότι η διαφορά με τις μάχες Μαξ-Λιούις πέρσι βρίσκεται στο ότι συνέβησαν σε διαφορετικό χρονικό σημείο του πρωταθλήματος" είπε ο Μονεγάσκος στο περιοδικό Motorsport Aktuell.

Και εξήγησε: "Οι δικές μας μάχες έγιναν στο ξεκίνημα της χρονιάς. Μετά από αυτές, είτε είχα εγώ μεγάλο προβάδισμα στο πρωτάθλημα, είτε ο Μαξ ήταν πολύ μπροστά. Όταν ισχύουν αυτά δεν παίρνεις μεγάλα ρίσκα. Συνεπώς, είχε να κάνει με την εξέλιξη του πρωταθλήματος. Αν μαχόμαστε μέχρι τέλους το 2023, πιστεύω ότι θα εξελιχθούν ορισμένες σκληρότερες μάχες".

Ο Λιούις Χάμιλτον ήταν πολύ πιο επικριτικός για τον Φερστάπεν. Αποφεύγοντας να τον αναφέρει με το όνομά του σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό Channel 4, ο επτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής ενίσχυσε τις απόψεις όσων λένε ότι ο Χάμιλτον ήταν εξαρχής ο Νο1 στόχος του Φερστάπεν, για να αποδείξει την αξία του - με κάθε κόστος.

Formula 1: Λεκλέρ και Χάμιλτον μιλούν για τον "διαφορετικό" Φερστάπεν στις μάχες τους
RED BULL CONTENT POOL

"Πιστεύω πως είναι σχετικά προφανές, εννοώ ότι αρκεί να ακούσετε τα λόγια συγκεκριμένων ανθρώπων για την αγωνιστικότητά μου, και στη συνέχεια να δείτε πίσω στο χρόνο τον τρόπο που αυτοί οι άνθρωποι συμπεριφέρονται όταν βρίσκονται κοντά μου στην πίστα" είπε ο Λιούις, εννοώντας φυσικά τον Φερστάπεν.

Ο Άγγλος της Mercedes είπε πως αυτό οφείλεται «στον καιρό που βρίσκομαι εδώ, στην εμπειρία που απέκτησα εδώ, στην επιτυχία που είχα εδώ... Θυμάμαι πώς, όταν έφτασα στο σπορ, στόχευσα κατευθείαν σε εκείνον που είχε όλη την επιτυχία, ο σκοπός μου ήταν να ανταγωνιστώ εκείνον. Θέλεις να δείξεις πόσο σκληρός είσαι, πάντα θέλεις να δείξεις πώς συγκρίνεσαι με εκείνον".

Ο Χάμιλτον κατέληξε κάνοντας λόγο για "αυτό το άσχημο νούμερο 1, που είναι όσο μεγάλο θα μπορούσε πάνω στο αυτοκίνητο (του Φερστάπεν). Αστειεύομαι! Δεν με πτοούν τόσο όλα αυτά, πιστεύω ότι σε κάποιους αρέσει να σκέφτονται να πουν κάτι ή να κάνουν κάτι ελπίζοντας σε μια αντίδραση".

TAGS FORMULA 1 F1 ΣΑΡΛ ΛΕΚΛΕΡ ΛΙΟΥΙΣ ΧΑΜΙΛΤΟΝ ΜΑΞ ΦΕΡΣΤΑΠΕΝ RED BULL MERCEDES F1 FERRARI
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ