ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Στο +12 αδειάζει και η κλεψύδρα

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΞΑΝΘΗ - ΟΣΦΠ (Eurokinissi Sports / ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ)
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΞΑΝΘΗ - ΟΣΦΠ (Eurokinissi Sports / ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ) EUROKINISSI SPORTS

Η Ξάνθη δεν μπόρεσε να χαλάσει το μυαλό του Ολυμπιακού, που με όπλο την υπομονή και τον χαμένο τσαμπουκά του έκανε άλμα τίτλου στα Πηγάδια, τη στιγμή που η κλεψύδρα των δικαιολογιών περί διαιτησίας αδειάζει αμείλικτα για τους αντιπάλους του.

Ο Ολυμπιακός έκανε όλα όσα διαβάσατε στην ανάλυση του Σαββάτου και πέρασε νικηφόρα από την "Ξάνθη Arena", απέναντι σε μια ομάδα που διατηρούσε αήττητο 11 αγωνιστικών και σερί 5 επιτυχιών.

Με τον δεύτερο της βαθμολογίας έπαιζαν οι Πειραιώτες, κέρδισαν εκτός έδρας και με αυτό το +12 μετά από 14 παιχνίδια, δεν μπορούν παρά να λογίζονται ως το... άχαστο φαβορί και για τον φετινό τίτλο.

Πέρα από την κατάκτηση του τριπόντου, απαρατήρητα δεν μπορούν να περάσουν δύο στοιχεία στο παιχνίδι του Ολυμπιακού. Στοιχεία που είχε χάσει σε μικρό ή μεγάλο βαθμό αλλά τα οποία έχουν εμφανιστεί ξανά στη διάρκεια της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου.

Η ΜΠΑΛΑ ΚΑΤΩ

Ο Ολυμπιακός του Μπέντο είχε κατηγορηθεί -και δικαιολογημένα- για το γεγονός ότι πολλές φορές κατέφευγε σε ανάπτυξη που ήθελε την μπάλα να σηκώνεται συνέχεια από το χόρτο. Ειδικότερα στα παιχνίδια που ο Ολυμπιακός αδυνατούσε να βρει επιθετικές λύσεις κυκλοφορώντας την μπάλα ή πολύ περισσότερο όταν ο αντίπαλος πίεζε αποτελεσματικά στην πρώτη πάσα.

Τα γεμίσματα από την άμυνα προς τον Ιντέγε και οι συνεχείς σέντρες από τα άκρα προς την περιοχή κόντευαν να γίνουν σήμα κατατεθέν των Πειραιωτών, εικόνα που σίγουρα δεν ταιριάζει στο αγωνιστικό τους προφίλ.

Εδώ και πέντε παιχνίδια ωστόσο, η επιλογή αυτή έχει περιοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Απέναντι σε Λεβαδειακό, ΠΑΣ Γιάννινα (λιγότερο), Παναιτωλικό, Αστέρα και Ξάνθη η εικόνα ανάπτυξης του Ολυμπιακού έχει βελτιωθεί σημαντικά.

Στις ανατροπές με Παναιτωλικό και Αστέρα, οι Πειραιώτες δεν πανικοβλήθηκαν όταν έμειναν πίσω στο σκορ. Δεν κατέφυγαν σε βιαστικές επιλογές, ούτε σήκωσαν τη μπάλα από το χόρτο. Την έβαλαν κάτω και κατάφεραν να δημιουργήσουν συνθήκες για γκολ μέσα από την αντίπαλη περιοχή. Τα κατάφεραν.

Στο ματς με την Ξάνθη, το σκηνικό ήταν γνώριμο: ο αντίπαλος όλος πίσω από την μπάλα, να προσπαθεί να κλείσει χώρους και να "πειράξει" το μυαλό των Πειραιωτών. Ήταν "κλειδί" για τον Ολυμπιακό ότι δεν έχασε την υπομονή του, ούτε παρέκκλινε του σχεδίου που είχε πριν το ματς. Παρά το γεγονός ότι οι γηπεδούχοι ήθελαν να τον στείλουν στα άκρα, αναγκάζοντας τον να καταφύγει στην τακτική της σέντρας, ο Ολυμπιακός δεν τσίμπησε.

Πήρε το πλάτος του γηπέδου, αλλά το χρησιμοποίησε για να ακουμπήσει με περισσότερη ασφάλεια την μπάλα σε στηρίγματα για να διατηρήσει την κατοχή. Προσπαθώντας συνεχώς να φτάσει με αξιώσεις στην αντίπαλη περιοχή, ψάχνοντας την κατάλληλη στιγμή για να αναπτυχθεί κάθετα.

Το έκανε ιδανικά στο 7' όταν ο Ιντέγε αστόχησε, με υπομονή το πέτυχε ξανά στο 38' όταν ο Νιγηριανός δεν λάθεψε. Το επιχείρησε και στο 29', όταν ο Ζίβκοβιτς πρόλαβε τον Σεμπά. Ακόμη και το τέρμα του Μιλιβόγεβιτς είναι προϊόν κερδισμένου φάουλ από κάθετη ανάπτυξη, που εκτέλεσε απευθείας ο Σέρβος.

ΒΡΗΚΕ ΤΟΝ ΧΑΜΕΝΟ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ ΤΟΥ

Ένα δεύτερο στοιχείο που έμοιαζε να έχει αλλοιωθεί για τον Ολυμπιακό τις προηγούμενες σεζόν, ήταν αυτό του αγωνιστικού τσαμπουκά. Σε κάμποσα ματς που ο αντίπαλος έβγαζε υπέρμετρο ζήλο, οι Πειραιώτες δεν έδειχναν ανάλογη διάθεση. Κάτι που παρατηρούσε κανείς ακόμη και στις καθιερωμένες μανούρες στον αγωνιστικό χώρο, όταν παίκτης του Ολυμπιακού περικυκλωνόταν από αντιπάλους και ελάχιστοι έτρεχαν προς υπεράσπιση του.

Είχαν περάσει σε μια πιο... σοφτ κατάσταση οι "ερυθρόλευκοι", κάτι που έχει επίσης αλλάξει φέτος. Βγάζει μεγαλύτερο πάθος και διάθεση για ποδοσφαιρικό "ξύλο" ο Ολυμπιακός, δεν κάνει πίσω όταν ο αντίπαλος θέλει να πάει το παιχνίδι στη δύναμη. Ακολουθεί. Το έκανε με τον ΠΑΟΚ, με τον Παναθηναϊκό, με τον ΠΑΣ, τον Αστέρα, την Ξάνθη.

Εντός συνόρων οι Πειραιώτες διαθέτουν μεγαλύτερη ποιότητα από τους αντιπάλους του και από τη στιγμή που δείχνουν ανάλογη πρόθεση να πολεμήσουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να τους κοντράρει κάποιος. Όχι σε κάποιο ματς μεμονωμένα, αλλά στην κούρσα για τον τίτλο.

ΑΔΕΙΑΖΕΙ Η ΚΛΕΨΥΔΡΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΩΝ

Όταν ακόμη και τα λάθος αράουτ γίνονται θέμα συζήτησης στα ματς του Ολυμπιακού, είναι απόλυτο φυσιολογικό διαιτησίες σαν του Μάνταλου να εξοργίζουν τους "ερυθρόλευκους". Και παράλληλα να τους δίνουν το δικαίωμα να απορούν σχετικά με την αντιμετώπιση που λαμβάνουν από μερίδα του Τύπου.

Οι αντίπαλοι των Πειραιωτών έχουν ήδη αποφασίσει για τα ματς που θεωρούν ότι ο Ολυμπιακός ευνοήθηκε. Δεν κάνει κακό να ανατρέξουμε στο πρόσφατο παρελθόν και να θυμηθούμε κάποιες αποφάσεις - κόντρα...

  • Στο ματς με τον Αστέρα, οι Πειραιώτες βρέθηκαν πίσω στο σκορ από ανύπαρκτο πέναλτι υπέρ του Μάσα.
  • Στο ντέρμπι με την ΑΕΚ ο Σιδηρόπουλος και οι βοηθοί του δεν είδαν την μπουνιά του Πατίτο στον Φιγκέιρας. Στο ίδιο παιχνίδι από μαρκάρισμα του Χριστοδουλόπουλου που δεν τιμωρήθηκε καν με φάουλ, ο Ντε λα Μπέγια έμεινε εκτός για σχεδόν δύο μήνες...
  • Στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό ο Σιδηρόπουλος δεν αποβάλλει τον Βιγιαφάνιες για το εν ψυχρώ χτύπημα στον Ελιουνούσι, δεν τιμωρεί το πάτημα του Κουτρουμπή στον αστράγαλο του Μαρτίνς, ακούει τα γαλλικά του Λέτο χωρίς να αντιδρά και δίνει ένα πέναλτι στους "πράσινους" που ανήκει στη σφαίρα του ανεξήγητου.
  • Ο Ελαμπντελαουί είναι τραυματίας από το ματς με την Κέρκυρα. Θυμάται κανείς το γιατί; Στο 4ο λεπτό και με την μπάλα να έχει φύγει από τα πόδια του Νορβηγού, ο Ζαραδούκας κάνει καθυστερημένο τάκλιν και πέφτει με την σχάρα στον αστράγαλο του Ομάρ. Ούτε φάουλ (!), ούτε φυσικά κόκκινη κάρτα. Αποτέλεσμα; Ο Ελαμπντελαουί εκτός δράσης από τις 27 Νοεμβρίου!
  • Στο ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα, ο Παπαπέτρου δεν έχει υποδείξει δις την εσχάτη των ποινών για παραβάσεις επάνω στον Φορτούνη.
  • Ακόμη και στο ματς με τον Πανιώνιο, όλοι στέκονται στη λάθος υπόδειξη του Ανσαριφάρντ σε θέση οφσάιντ βγαίνοντας τετ-α-τετ, κανείς δεν αναφέρει ότι ο Ιρανός χάνει την ευκαιρία για το 1-0 στο 4', σε φάση που έχει ξεκινήσει από οφσάιντ. Επίσης γίνεται λόγος για το στήσιμο του τείχους στο γκολ - φάουλ του Μιλιβόγεβιτς, αλλά καμία κουβέντα για το γεγονός ότι η μπάλα έπρεπε να στηθεί στην άσπρη βούλα αφού η ανατροπή του Μαρίν γίνεται πάνω στη γραμμή - άρα πέναλτι...

ΧΑΘΗΚΕ Η ΜΠΑΛΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

Φτάνοντας στο ματς με την Ξάνθη, υπάρχουν μια σειρά αποφάσεων (και μη) του Μάνταλου που εξόργισαν τους Πειραιώτες. Είναι φοβερό ότι στη φάση με το δολοφονικό τάκλιν του Λισγάρα στον Σεμπά (ο Βραζιλιάνος είναι τυχερός που την τρώει στο πόδι που δεν πατάει στο χόρτο...), ο Ολυμπιακός στη σούμα δέχτηκε περισσότερες κάρτες! Ο Καρασαλίδης πέφτει επάνω στον Μαρτίνς, ο Σολτάνι πάει επάνω από τον Σεμπά και τον "στολίζει" με "γαλλικά", άνθρωποι με πολιτικά μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο και βρίζουν παίκτες του Ολυμπιακού, ο Σολτάνι χτυπά στο πρόσωπο τον Μιλιβόγεβιτς και ο διαιτητής της αναμέτρησης όχι μόνο δεν τον τιμωρεί, αλλά ούτε διακόπτει το ματς -όπως είναι υποχρεωμένος- από τη στιγμή που παίκτης βρίσκεται στο έδαφος με χτύπημα στο κεφάλι. Το πέναλτι που δεν δίνει στο 9' είναι το λιγότερο. Κάθε μέρα στο ποδόσφαιρο δίνονται και δεν δίνονται παρόμοιες παραβάσεις.

Ο τρόπος όμως που χειρίζεται πειθαρχικά το παιχνίδι ο Μάνταλος, ειδικά μετά το χτύπημα του Λισγάρα, προκάλεσε απορίες και οργή στους ανθρώπους του Ολυμπιακού. Στο τέλος της ημέρας, επικοινωνιακά όλα αυτά μόνο υπέρ των Πειραιωτών συνηγορούν. Μετά την ήττα στην Λάρισα, έγινε viral το ειρωνικό "δεν μπορούν με πενηνταρίσια διαιτησία τα παιδιά". Φτάνοντας στα μέσα Γενάρη, ο Ολυμπιακός αποδεικνύει πανηγυρικά ότι μπορεί ακόμη και με κόντρα διαιτησία.

Photo credits: EUROKINISSI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Κανένα θέμα Ανσαριφάρντ για Ολυμπιακό
Γιατί επιθυμεί αριστερό μπακ ο Μπέντο
Σχόλιο Τσάρλυ: Όταν ο Ολυμπιακός επιβάλλει τα "θέλω" του
Σχόλιο Π. Διαμαντόπουλος: Σεμπά, είσαι ήρωας
Μπέντο: "Κάθε ομάδα βρίσκεται εκεί που αξίζει"
Μιλιβόγεβιτς: "Ξέρει ο πρόεδρος"
Πήγε για συγγνώμη στον Σεμπά ο Λισγάρας
Μία ή... οκτώ αγωνιστικές στον Λισγάρα
Το σοκαριστικό τάκλιν του Λισγάρα στον Σεμπά και οι αποβολές
Ασταμάτητος ο Ολυμπιακός, 2-0 την Ξάνθη στα Πηγάδια
TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ