FORMULA 1

GP Μ. Βρετανίας: Pole Position #67 για Hamilton

Großer Preis von Großbritannien 2017, Freitag - Wolfgang Wilhelm
Großer Preis von Großbritannien 2017, Freitag - Wolfgang Wilhelm DAIMLER AG

Σε μία συναρπαστική περίοδο κατατακτήριων δοκιμών, ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1 πανηγύρισε την έκτη φετινή του Pole Position.

Ο Lewis Hamilton πανηγύρισε μία εντυπωσιακή pole position, με χρόνο δυόμιση δευτερόλεπτα κάτω από τον αντίστοιχο περυσινό στο Σίλβερστοουν. Όσο κι αν προσπάθησαν οι Ferrari, ο Βρετανός είχε πάντα μία απάντηση και έτσι πήρε την pole #67 της καριέρας του.

Ιδανική εξέλιξη στην προσπάθειά του να κατακτήσει τον φετινό τίτλο, καθώς έχοντας μείνει 20 πόντους πίσω από τον Sebastian Vettel στη βαθμολογία, χρειάζεται ένα θετικό αποτέλεσμα εντός έδρας. Δίπλα του θα εκκινήσει αύριο ο Kimi Raikkonen!

Όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η πίστα του Νορθάμπτονσαϊρ υποδέχθηκε ομάδες και οδηγούς με βροχή, θερμοκρασία αέρα στους 17 βαθμούς Κελσίου και οδοστρώματος λίγο ψηλότερα, στους 20. Παρότι ακόμα ψιχάλιζε, όλοι βγήκαν άμεσα στην πίστα για να γράψουν χρόνους και μάλιστα οι οδηγοί των Mercedes, Williams, Force India, Sauber τόλμησαν να βγουν στο Q1 με σλικ ελαστικά! Επιλογή που αποδείχθηκε άμεσα λανθασμένη και όλοι επέστρεψαν στα pit, ώστε η μάχη για πρόκριση στον επόμενο γύρο να γίνει με τα ενδιάμεσα ελαστικά.

O Daniel Ricciardo τοποθέτησε εαυτόν στην κορυφή των χρόνων αλλά τράβηξε πάνω του τα βλέμματα για τον λάθος λόγο, καθώς η RB13 ακινητοποιήθηκε με πρόβλημα στην υβριδική μηχανή. Ο Αυστραλός πάρκαρε στο γρασίδι της στροφής Γούντκοτ, σημείο που κρίθηκε επικίνδυνο και προκάλεσε καθεστώς κόκκινης σημαίας. Το χρονόμετρο σταμάτησε στα 10.07 ενώ η διακοπή διήρκησε μόνο μερικά λεπτά. Όσο για ον Ricciardo, ήταν η πρώτη φορά μετά από 38 Grand Prix που έμεινε εκτός του Q3. Η τελευταία φορά ήταν το 2015 στη Μόντσα!

GP Μ. Βρετανίας: Pole Position #67 για Hamilton

Με τη βροχή να μειώνεται, η κατάσταση του οδοστρώματος άρχισε να βελτιώνεται και οι χρόνοι να πέφτουν μετά την επανεκκίνηση της διαδικασίας. Hamilton, Vettel και εν συνεχεία ο Verstappen πέρασαν από την κορυφή, με τον Ολλανδό να κατεβαίνει στο 1.38.912! Όμως λογάριαζαν όλοι χωρίς τον ξενοδόχο, στο ρόλο του οποίου βρέθηκε ο Fernando Alonso. Έχοντας ποινή 30 θέσεων στο grid λόγω αλλαγών στην υβριδική μηχανή της Honda (ναι, ξανά!) δεν είχε απολύτως τίποτα να χάσει. Τόλμησε να βάλει σλικ ελαστικά στο τέλος, κατάφερε να εκκινήσει τον γύρο του… δέκατα πριν μηδενίσει το χρονόμετρο και σημείωσε τον καλύτερο χρόνο και μάλιστα με διαφορά 1.3sec από τον δεύτερο!

Στην άλλη άκρη της κατάταξης δεν είχαμε εκπλήξεις. Εκτός συνέχειας έμειναν ο Lance Stroll με τη Williams, ο Kevin Magnussen με τη Haas, οι δύο Sauber και φυσικά ο Ricciardo.

Στο Q2 είδαμε σλικ ελαστικά εξ αρχής, με τον Bottas να βάζει τη μαλακή γόμα και να σταματάει τα χρονόμετρα στο 1.29.687! Κίνηση… στρατηγικής καθώς σύμφωνα με τους κανονισμούς, όσοι περνούν στο Q3 καλούνται να εκκινήσουν τον αγώνα με το ίδιο σετ με το οποίο σημείωσαν τον καλύτερο χρόνο τους στο Q2. Έτσι, δεδομένου πως κουβαλάει ποινή 5 θέσεων στο grid για αλλαγή κιβωτίου, μάλλον η Mercedes θα ακολουθήσει εναλλακτική στρατηγική. Με τη λογική επιλογή των σλικ πολύ μαλακής γόμας, ο teammate του, Hamilton, σημείωσε χρόνο 1.29.097 που τον κράτησε πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό της διαδικασίας. Τότε οι Ferrari πάτησαν γκάζι και έκαναν το 1-2 με τον Vettel στο 1.18.978 αν και τα ασημί βέλη, είχαν ξανά απάντηση!

Ο Hamilton σταμάτησε τα χρονόμετρα στο 1.27.893 και ήταν τρομακτικά γρήγορος ενώ ο teammate του, ακόμα με τη μαλακή γόμα, πλασαρίστηκε δεύτερος. Στην ουρά της 15άδας, είχαμε συναρπαστική μονομαχία καθώς όσο βελτιωνόταν η κατάσταση της πίστας, άλλαζαν συνεχώς τα πρόσωπα που βρίσκονταν στη ζώνη αποκλεισμού. Τελικά εκτός συνέχειας έμειναν o Jolyon Palmer της Renault, οι δύο Toro Rosso, o Alonso που για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια έχασε από teammate του σε κατατακτήριες στο Σίλβερστοουν και ο Felipe Massa με τη Williams.

GP Μ. Βρετανίας: Pole Position #67 για Hamilton

Στο Q3 βγήκαν εύλογα όλοι με super soft ελαστικά και εξ αρχής οι Mercedes είχαν το πάνω χέρι, με τον Hamilton στο 1.27 231 – επίδοση που ήταν δύο δευτερόλεπτα κάτω από την περυσινή Pole (1.29.287). Όμως σύντομα ο Vettel, που αυτό το Σαββατοκύριακο έχει στη διάθεσή του την αναβαθμισμένη υβριδική μηχανή της Ferrari, βρέθηκε μόνο δύο δέκατα του δευτερολέπτου μακριά του.
Στην τελευταία ζαριά ο Bottas πέρασε πρώτος το γραμμή του τερματισμού βελτιώνοντας χρόνο και θέση αλλά επισκιάστηκε από το 1.26.600 που χάρισε στον Hamilton την 67 pole position της καριέρας του! Θέλει άλλη μία για να φτάσει το ρεκόρ του Michael Schumacher.

GP Μ. Βρετανίας: Pole Position #67 για Hamilton

Ωστόσο υπάρχει ένας αστερίσκος καθώς είναι υπό εξέταση από τους αγωνοδίκες γιατί φέρεται να έκλεισε στο Q3 τον Romain Grosjean. Αν όλα πάνε καλά, δίπλα του θα εκκινήσει ο Kimi Raikkonen που επικράτησε του Sebastian Vettel στην εσωτερική μονομαχία της Ferrari. Τέταρτος κατατάχθηκε ο Bottas αλλά λόγω της ποινής του θα εκκινήσει ένατος, με τον Max Verstappen να προβιβάζεται στη δεύτερη σειρά του grid.

Αναλυτικά η κατάταξη:

GP Μ. Βρετανίας: Pole Position #67 για Hamilton

Update: Οι αγωνοδίκες έκριναν πως δεν υπήρχε λόγος να τιμωρήσουν τον Hamilton, έτσι ο Βρετανός κρατάει την pole position!

Photo credits: Mercedes F1

TAGS FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ