OPINIONS

Οι πρωταθλητές "πεθαίνουν" στο γήπεδο

Οι πρωταθλητές "πεθαίνουν" στο γήπεδο

Η υπόθεση Ούκιτς είναι η αφορμή και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τον θίασο των πρωταθλητών, που πρέπει να δίνουν το παρών, βρέξει-χιονίσει, σε έναν επαγγελματικό αθλητισμό που σκοτώνει γιατί "πουλάει"

O Ρόκο Λένι Ούκιτς επέστρεψε από το Ευρωμπάσκετ με ενοχλήσεις και στους δυο αχίλλειους τένοντες. Θα λείψει, τουλάχιστον, έξι εβδομάδες, εκφράζονται φόβοι για ακόμη χειρότερα και ο Παναθηναϊκός σκέφτεται την αντικατάστασή του, όπως αποκάλυψε το Sport24.gr, με τον Στέφαν Μάρκοβιτς.

Πριν από λίγες μέρες ο Ρόκο ήταν ένας από τους πιο ευτυχισμένους παίκτες στη Σλοβενία, μετά την πρόκριση της Κροατίας στα ημιτελικά. Λίγο πριν από το τζάμπολ του ημιτελικού με την Γαλλία, σε ένα μάλλον χοντροκομμένο αστείο του σχολιαστή της κροατικής τηλεόρασης, ο άσος του ΠΑΟ αποκάλυψε -πάνω στα νεύρα του- και την αλήθεια:

"Δηλαδή τι εννοείς; Ότι δεν έχω παίξει καλά μέχρι τώρα; Προφανώς δεν γνωρίζεις ότι αγωνίζομαι με πόνους, το πόδι μου είναι χάλια και κάθε μέρα κάνω ένεση για να αντέχω τις προπονήσεις και τους αγώνες".

Ο Βασίλης Σπανούλης γύρισε με τον αστράγαλο τούμπανο, παράσημο του διαστρέμματος που έπαθε στον αγώνα με την Σουηδία. Στις δηλώσεις του, μετά το τελευταίο ματς της Εθνικής Ομάδας, δεν ξέχασε να επισημάνει: " Σίγουρα μας αποσυντόνισαν οι τραυματισμοί. Ο δικός μου, αργότερα του Λουκά Μαυροκεφαλίδη. Μην νομίζετε πως παίζουμε είμαστε καλά. Παίζαμε συνεχώς με χάπια και θεραπείες. Αυτό όμως δεν αποτελεί δικαιολογία. Ετσι είναι ο πρωταθλητισμός". Ήδη ο Σπανούλης δεν ακολούθησε τον Ολυμπιακό στα φιλικά που δίνει στην Κωνσταντινούπολη και μάλλον δεν θα ταξιδέψει και στη Βραζιλία για τους τελικούς του διηπειρωτικού Κυπέλλου.

► Ο Ρόκο Ούκιτς έπαιξε και στα 11 παιχνίδια του φετινού Ευρωμπάσκετ (21 συνολικά αν υπολογίσουμε και τα άλλα δέκα φιλικά που έδωσε η ομάδα του). Πριν από την Εθνική μετρούσε 58 αγώνες με τον Παναθηναϊκό σε Ευρωλίγκα και Πρωτάθλημα, συν άλλα δυο στο Κύπελλο Ελλάδος. Σύνολο ... 81 αγώνες.

►► Ανάλογοι ήταν και οι αριθμοί του Σπανούλη. 66 αγώνες με τον Ολυμπιακό κι άλλοι 15 με την Εθνική. Σύνολο 83. Και για τους δύο, ισχύει το ... δυο ματς ανά ημέρα. Καμιά φορά και τρεις. Στους αριθμούς, μάλιστα, δεν συμπεριλαμβάνονται τα φιλικά παιχνίδια που έδωσαν πριν ξεκινήσει η σεζόν.

►►► Υπάρχουν, βέβαια, και "χειρότερα". Ο τελικός του Ευρωμπάσκετ ήταν ο υπαριθμόν 113 αγώνας του Τόνι Πάρκερ μέσα στη φετινή σεζόν. Αυτός κι αν εξαντλήθηκε, όπως παραδέχθηκε στην συνέντευξη Τύπου μετά τον τελικό νιώθει πολύ κουρασμένος.

Οι περισσότερες ομάδες της Ευρωλίγκας βρίσκονται σε συναγερμό καθώς οι γυμναστές τους καταστρώνουν ειδικό πρόγραμμα για να βγει η έτσι κι αλλιώς βεβαρυμένη χρονιά, που ήδη έχει ξεκινήσει. Στη Μπαρτσελόνα πέρσι έστησαν ολόκληρη επιχείρηση για να προστατεύσουν το σακατεμένο πόδι του Ναβάρο, που μία έπαιζε και μια όχι. Τελικά την επέμβαση δεν την απέφυγε και οι φόβοι ότι δεν θα είναι ποτέ απόλυτα καλά υπάρχουν ακόμη στη Βαρκελώνη.

Ο Αργύρης Πεδουλάκης, έκανε τις ενστάσεις του για το σύστημα διεξαγωγής του Ευρωμπάσκετ και δεν είναι ο μόνος.

Show must go on...

Φυσικά δεν είναι μόνο το μπάσκετ που ... ταλαιπωρεί τους επαγγελματίες αθλητές. Ο Λιονέλ Μέσι έπαιξε φέτος 57 επίσημους αγώνες (50 με τη Μπαρτσελόνα, 7 με την Εθνική Ομάδα) καθώς ακόμη και με την ... Φουενλαμπράδα ο Αργεντίνος πρέπει να είναι βασικός. Και η Εθνική Αργεντινής, βεβαίως, δε μπορεί παρά να ξεκινάει απ΄αυτόν.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έπαιξε, ακόμη περισσότερα παιχνίδια (66) με Ρεάλ και Πορτογαλία. Ούτε αυτός έχει δικαίωμα να ξεκουραστεί.

Η νέα χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει και για τους δυο σούπερ-σταρ του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, με άλλους τόσους αγώνες να έχουν μπροστά τους, συν την προετοιμασία και το Μουντιάλ της Βραζιλίας, που ξεκινάει στις 12 Ιουνίου και ολοκληρώνεται ένα μήνα μετά.

Εντάξει το ξέρουμε. Η δουλειά τους είναι. Γι αυτό (χρυσο)πληρώνονται, γι αυτό τους ταίζουν παντεσπάνι οι διαφημιστικές εταιρείες, γι αυτό υπάρχουν και τα ... συμπληρώματα διατροφής, ή μαγικά μαντζούνια, που κάνουν τους παίκτες να τρέχουν ασταμάτητα.

Στο ποδόσφαιρο, από την άλλη, για κάθε ομάδα που δίνει διεθνείς στην Εθνική Ομάδα υπάρχει σημαντικό μπόνους. Μπορεί για τη Ρεάλ ή τη Μπαρτσελόνα να είναι "ψίχουλα", όμως, για άλλους είναι πολύτιμα ποσά που μπαίνουν στο Ταμείο.

Θίασος χωρίς ελλείψεις

Στους μεγάλους αστέρες (όπως και στο ΝΒΑ) υπάρχουν, επίσης, πανάκριβα ασφαλιστήρια που αποζημιώνουν τις ομάδες σε περιπτώσεις τραυματισμών, άσχετα αν ένα σπασμένο πόδι, ένας χιαστός δεν αποζημιώνει ποτέ τον πόνο, την αποθεραπεία και βέβαια τις χαμένες ευκαιρίες για τους αθλητές και τα κλαμπ.

Ο επαγγελματικός αθλητισμός δεν είναι... αθλητισμός, αλλά ένα show που πρέπει, πάση θυσία, να έχει τους πρωταγωνιστές στη σκηνή. Ο θίασος δεν μπορεί να έχει ελείψεις και απώλειες. Η ανταμοιβή είναι τεράστια, ο "σούπερ-σταρ" αποζημιώνεται λεφτά που ένας κοινός θνητός δεν θα βγάλει ποτέ. Ωστόσο, ο θνητός έχει το πλεονέκτημα να γυμναστεί για την ευχαρίστησή του. Ο επαγγελματίας πρέπει να παίζει με τουμπανιασμένο αστράγαλο, με πόνους στον αχίλλειο τένοντα και με ενέσεις για να ξεπεράσει το κορμί του, αφόρητους πόνους. Να είναι πάντα παρών, ώστε να πουλάει το όνομά του, να βγάζει η ομάδα τα λεφτά που δαπάνησε για να τον αποκτήσει, πουλώντας φανέλες και κουκλάκια με την μορφή του.

Οι πρωταθλητές δεν έχουν δικαίωμα να εκφράζουν τη γνώμη τους (παλαιό ... ιωαννιδικό ρητό: "Εσείς πληρώνεστε για να παίζετε, όχι για να μιλάτε"). Όσα περισσότερα ματς τους ζητάνε να παίξουν οιι σύλλογοι και οι εθνικές ομάδες, πρέπει να είναι εκεί και να τα δίνουν όλα, αντέχοντας σαν τα άλογα κούρσας.

Θα τους πεθάνουμε, αποθεώνοντάς τους...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ