SERIE A

To Kαμπιονάτο στη σέντρα (videos)!

To Kαμπιονάτο στη σέντρα (videos)!
New Image

Το πλέον συναρπαστικό ιταλικό πρωτάθλημα των τελευταίων ετών μετράει αντίστροφα για την πρεμιέρα και το SPORT 24 ακτινογραφεί τους 20 μονομάχους, μέσα από ένα χορταστικό αφιέρωμα.

Η μάχη αναμένεται να είναι σκληρή και αδυσώπητη, καθώς η πρωταθλήτρια Ιταλίας Ίντερ, η πρωταθλήτρια Ευρώπης Μίλαν, η διψασμένη για την επιστροφή στην κορυφή Γιουβέντους μετά το διάλειμμα στη Serie B, η ενισχυμένη Ρόμα, οι φιλόδοξες Φιορεντίνα, Λάτσιο και Σαμπντόρια, καθώς και οι ιστορικές Τζένοα και Νάπολι, υπόσχονται έντονες συγκινήσεις στους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους και μάχες μέχρι τελικής πτώσεως.
Λίγες ώρες πριν το πρώτο λάκτισμα, το SPORT 24 σφυρίζει την έναρξη του μαραθωνίου, με ένα πλήρες αφιέρωμα για τις ομάδες που θα συμμετάσχουν στο φετινό Καμπιονάτο. Διαβάστε επίσης:

Τους 10 λόγους για τους οποίους αξίζει να παρακολουθήσετε το φετινό Καμπιονάτο.

Τις 10 κορυφαίες μετεγγραφές που έγιναν αυτό το καλοκαίρι στην Ιταλία.

Τους 10 παίκτες που αναμένεται να "κοντραροχτυπηθούν" για την κορυφή στον πίνακα των σκόρερ.

Ποιοι ήρθαν, ποιοι έφυγαν, ποιά τα ατού και ποιά τα μειονεκτήματα της κάθε ομάδας, ποιοι οι στόχοι και ποιες οι προοπτικές τους. Το ταξίδι στον μαγικό κόσμο του calcio ξεκινάει:

ΑΤΑΛΑΝΤΑ
Μία από τις καλύτερες χρονιές της στο Καμπιονάτο πραγματοποίησε πέρυσι η Αταλάντα, καθώς όχι μόνο κατάφερε να ανανεώσει την παραμονή της στα μεγάλα σαλόνια του αλλά τερμάτισε πάνώ από τη μέση
του βαθμολογικού πίνακα (8η).

Φέτος το έργο της θα είναι ακόμη δυσκολότερο, καθώς η γραμμή κρούσης αποδυναμώθηκε με την αποχώρηση των Κριστιάν Βιέρι, Μάσιμο Ντονάτι και Νίκολα Βέντολα, όμως η παρουσία του έμπειρου Λουίτζι Ντελ Νέρι στον πάγκο είναι ένα ισχυρό ατού στα χέρια των "μπεργκαμάσκι", στην προσπάθεια για την παραμονή.

Ο Ντόνι αναμένεται να ηγηθεί και φέτος της επιθετικής γραμμής, ενώ αναμφίβολα η σημαντικότερη μετεγγραφή στην τρέχουσα περίοδο για την Αταλάντα είναι ο Λαντζέλα από την Κάλιαρι, με τον Κοστίνια να έρχεται λίγο πριν από το τέλος της μετεγγραφικής περιόδου για να προσδώσει πείρα και ουσία στο παιχνίδι της ομάδας του.

ΗΡΘΑΝ: Φορσίθ (Αλιάντζα Λίμα), Κόπολα (Πιατσέντζα), Ντε Ασέντις (Τορίνο), Λαζάρι (Πιατσέντζα), Γκουαρέντε (Βερόνα), Παντόιν (Βιντσέντζα), Μουσλίμοβιτς (Πάρμα), Οσβάλντο (Λέτσε), Λαντζέλα (Καλιαρί), Φλοκάρι (Μεσίνα), Αχουμάντα (Ρίβερ Πλέιτ), Ταλαμόντι (Ρίβερ Πλέιτ), Κοστίνια (Ατλέτικο Μαδρίτης)

ΕΦΥΓΑΝ: Μπρίβιο (Βιτσέντζα), Λορία (Σιένα), Κοντέχ (Αλμπινολέφε), Αριάτι (Λέτσε), Μιλιάτσο (Παλέρμο), Ντονάτι (Σέλτικ), Βέντολα (Τορίνο), Βιέρι (Φιορεντίνα),Κονσίλι (Ρίμινι)

Προπονητής: Λουίτζι Ντελ Νέρι
Πόλη: Μπέργκαμο
Έδρα: "Ατλέτι Ατζούρι Ντ'Ιτάλια"
Τι έκανε πέρυσι: 8η στη Serie A
Πως θα έπαιζε σήμερα: Κόπολα, Ριβάλτα, Ταλαμόντι, Καροτζιέρι, Μπελίνι, Φερέιρα Πίντο, Ντε Ασέντις, Τισόνε, Λαντζέλα, Ντόνι, Τζαμπάνια

ΚΑΛΙΑΡΙ

Με βάση το έμψυχο δυναμικό της, ο αντικειμενικός στόχος για την Κάλιαρι και τη νέα σεζόν θα είναι η παραμονή στην μεγάλη κατηγορία του ιταλικού πρωταθλήματος, κάτι που επιτεύχθηκε την περασμένη αγωνιστική περίοδο την ύστατη κυριολεκτικά στιγμή (τερμάτισε 16η).

Το "Σεντ Ηλία" θα είναι και φέτος το μεγάλο συν για την ομάδα της Σαρδηνίας, η οποία όμως έχασε αυτό το καλοκαίρι τρία από τα πρωτοκλασάτα στελέχη της τα τελευταία χρόνια.

Σημαντικότερη απώλεια φυσικά αυτή του Νταβίντ Σουάζο, με τον 28χρονο φορ από την Ονδούρα να αποχαιρετά τον ιταλικό Νότο μετά από οκτώ συνεχή χρόνια, διάστημα στο οποίο προσέφερε τα μέγιστα στην ομάδα του "βομβαρδίζοντας" τις αντίπαλες εστίες τόσο στη Serie A όσο και στη Serie B (μάλιστα το 2005-06 πέτυχε 23 τέρματα και έγινε ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία των "ροσομπλού" σε μία χρονιά με 23 τέρματα).

Δεν είναι λίγες όμως και οι απώλειες των Μάουρο Εσπόζιτο και Αντόνιο Λαντζέλα, με τον Μάρκο Τζαμπάολο να καλείται να αναδείξει νέα αστέρια, που θα κρατήσουν την ομάδα μακριά από περιπέτειες.

ΗΡΘΑΝ: Μαρουόκο (Φότζα), Μαλιοκέτι (Ρόμα), Φίνι (Άσκολι), Παρόλα (Σαμπντόρια), Σάλα (Φότζα), Φότζα (Ρετζίνα), Μάτρι (Ρίμινι), Λαριβέι (Ουρακάν), Ακουαφρέσκα (Τρεβίζο)

ΕΦΥΓΑΝ: Αρέστι (Πιστογέζε), Κιμέντι (Ουντινέζε), Σεμέντο (Τσάρλτον), Σουάζο (Ίντερ), Καπόνε (Βιτσέντζα), Πέπε (Ουντινέζε), Εσπόζιτο (Ρόμα), Λαντζέλα (Αταλάντα), Κολούτσι (ελεύθερος), Κοντίκιο (ελεύθερος), Πενάλμπα, (Κίλμες)

Προπονητής: Μάρκο Τζαμπάολο
Πόλη: Κάλιαρι
Έδρα: "Σεν'τ Ελία"
Τι έκανε πέρυσι: 16η στη Serie A
Πώς θα έπαιζε σήμερα: Φορτίν, Φέρι, Λόπεζ, Μπιάνκο, Ντελ Γκρόσο, Φότζα, Παρόλα, Κόντι, Φίνι, Ακουαφρέσκα, Μάτρι

ΚΑΤΑΝΙΑ

Παρότι "πρωτάρα" στην πρώτη κατηγορία του ιταλικού πρωταθλήματος, μιας και επέστρεψε μετά από 22 χρόνια απουσίας, η Κατάνια έδειξε πέρυσι χαρακτήρα και έμεινε στην κατηγορία, τερματίζοντας στην 13η θέση.

Η επιτυχία αυτή μάλιστα αποκτά ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις αν αναλογιστεί κανείς ότι μετά τα σοβαρά επεισόδια που έγιναν στο "Μασιμίνο" τον περασμένο Φεβρουάριο στον ντέρμπι της Σικελίας με την Παλέρμο, και τα οποία στοίχισαν τη ζωή στον αστυνομικό Φίλιπο Ρατσίτι, μπήκε "λουκέτο" στο γήπεδο της ομάδας, η οποία αναγκάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα να αγωνιστεί σε ουδέτερο γήπεδο και μάλιστα κεκλεισμένων των θυρών.

Το αποτέλεσμα ήταν να μείνουν για 12 σερί αγώνες μακριά από τη νίκη, όμως παρόλα αυτά έμειναν στην κατηγορία. Αυτό το καλοκαίρι, ο Σίλβιο Μπαλντίνι προχώρησε σε καλές κινήσεις, φέρνοντας τους Τεντέσκο (Ρετζίνα), Μπιζάρι (Ταραγόνα) και Τερλίτζι (Σαμπντόρια), καθώς και υποσχόμενους παίκτες από την αγορά της Αργεντινής.

ΗΡΘΑΝ: Μπιζάρι (Ταραγόνα), Τερλίτζι (Σαμπντόρια), Τεντέσκο (Ρετζίνα), Γκατζόλα (Τόρες), Γιάμα (Άρσεναλ Σαραντί), Φαλκονιέρι (Μπρίντιζι), Ντελ Κόρε (Τσεζένα), Μπαμπού (Βερόνα), Χόρχε Μαρτίνεζ (Νασιονάλ Μοντεβιδέο)

ΕΦΥΓΑΝ: Τεντέσκο (Τζέλα) Θέσαρ (Κιέβο), Μπούκολο (Τζέλα), Ντανούτσι (Τερνάνα), Φαλκονιέρι (Τζέλα), Ιανέλι (Τζέλα), Μονάστρα (Τζέλα), Ροσίνι (Λιβόρνο), Κορόνα (Μόντοβα)

Προπονητής: Σίλβιο Μπαλντίνι
Πόλη: Κατάνια
Έδρα: "Άντζελο Μασιμίνο"
Τι έκανε πέρυσι: 13η στη Serie A
Πως θα έπαιζε σήμερα: Μπιτζάρι, Σιλβέστρι, Τερλίτζι, Στοβίνι, Βάργκας, Μπαϊόκο, Τεντέσκο, Μασκάρα, Εντουσέι, Καζέρτα, Σπινέζι

ΕΜΠΟΛΙ

Ένα μικρό ποδοσφαιρικό θαύμα πέτυχε πέρυσι ο Λουίτζι Κάνι πέρυσι, οδηγώντας την Έμπολι στην 7η θέση της Serie A, γεγονός που της δίνει το δικαίωμα να αγωνιστεί φέτος στο Κύπελλο UEFA.

Βέβαια, σημαντικό ρόλο στο να καταφέρει η "μικρή Έμπολι" να πάρει το εισιτήριο για τα ευρωπαϊκά σαλόνια (μέχρι ένα σημειό διεκδικούσε ακόμη και Τσάμπιονς Λιγκ μέσω της πρώτης τετράδας), έπαιξε και το σκάνδαλο calciopolis, που είχε ως αποτέλεσμα τον υποβιβασμό της Γιουβέντους, και την αφαίρεση βαθμών από Μίλαν, Λάτσιο και Φιορεντίνα, με την ομάδα της Τοσκάνης πάντως να το εκμεταλλεύεται απόλυτα και να κάνει υψηλές πτήσεις στο πρωτάθλημα.

Φέτος, ο στόχος θα είναι λογικά να εξασφαλίσει γρήγορα τη σωτηρία και από εκεί και πέρα ένα πλασάρισμα μέσα στην πρώτη δεκάδα θα θεωρηθεί επιτυχία.

Πολύ μεγάλη απώλεια για την ομάδα της Τοσκάνης ο μέσος Αλμιρόν που μετεγγράφηκε στη Γιουβέντους, καθώς και οι Λουκίνι και Ματίνι, ενώ αναμένεται να βοηθήσουν σημαντικά την ομάδα του "θαυματοποιού" Κάνι τα τρία νεαρά "διαμάντια" από τη Γιουβέντους (Μαρκίσιο, Πίκολο, Τζοβίνκο) καθώς και ο Τζακομάτζι από τη Λέτσε.

ΗΡΘΑΝ: Πίκολο (Γιουβέντους), Αμπάτε (Μόντενα), Μαρκίσιο (Γιουβέντους), Αντονίνι (Σιένα), Τζακομάτζι (Λέτσε), Τζοβίνκο (Γιουβέντους), Βολπάτο (Αρέτσο)

ΕΦΥΓΑΝ: Λουκίνι (Σαμπντόρια), Αλμιρόν (Γιουβέντους), Ματίνι (Παλέρμο), Κοράλι (Τσιταντέλα)

Προπονητής: Λουίτζι Κάνι
Πόλη: Έμπολι
Έδρα: "Κάρλο Καστελάνι"
Τι έκανε πέρυσι: 7η στη Serie A
Πως θα έπαιζε σήμερα: Μπάσι, Ράτζι, Αντάνι, Μαρτζοράτι, Τόστο, Μαριανίνι, Μαρκίσιο, Μπουσέ, Τζακομάτζι, Βανούκι, Σαουντάτι

ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑ

Η νέα σεζόν βρίσκει και πάλι στο τιμόνι της Φιορεντίνα, τον αναμορφωτή της, Τσέζαρε Πραντέλι, όχι όμως και το μεγάλο "κανόνι" της, τον Λούκα Τόνι. Έναν χρόνο μετά την ανάδειξή του σε πρωταθλητή κόσμου στα γήπεδα της Γερμανίας με τη φανέλα της Εθνικής Ιταλίας, ο 31χρονος φορ επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του στη Μπάγερν Μονάχου, εγκαταλείποντας για πρώτη φορά τα πάτρια εδάφη.

Στα μείον και η αποχώρηση του Ρετζινάλντο που πήγε στην Πάρμα, ωστόσο δεν μπορεί να πει κανείς ότι οι "βιόλα" έμειναν αδρανείς στο μετεγγραφικό παζάρι. Κάτοικος Φλωρεντίας έγινε ο Κριστιάν Βιέρι, ο οποίος θέλει να δικαιώσει την οικογένεια Ντελά Βάλε που τον εμπιστεύτηκε και να αποδείξει ότι παρά το γεγονός πως πάτησε τα 34, έχει ακόμα να προσφέρει στο ιταλικο ποδόσφαιρο.

Τις δύο προηγούμενες σεζόν η πορεία του πήρε βέβαια καθοδική πορεία, με τα αποτυχημένα περάσματά του από Μίλαν, Μονακό και Αταλάντα, όμως οι "βιόλα" αποτελούν ένα μεγάλο στοίχημα για τον ίδιο και δεν είναι διατεθειμένος να το χάσει.

Σπουδαία μετεγγραφικά αποκτήματα και οι Βάντεν Μπόρ, Σεμιόλι και Λούπολι, που αναμένεται να βοηθήσουν σημαντικά το νεανικό συγκρότημα τού Πραντέλι, το οποίο έχει για μεγάλο στόχο την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Πέρυσι έμεινε τρεις πόντους πίσω από τις θέσεις που οδηγούν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, παρά το -15 με το οποίο ξεκίνησε, φέτος λοιπόν ο πήχης είναι και πάλι ψηλά.

ΗΡΘΑΝ: Βάντεν Μπόρε (Άντερλεχτ), Μπαλτζαρέτι (Γιουβέντους), Μαζούχ (Μπρνο), Άμπλε (Χράντετς), Σεμιόλι (Κιέβο), Λούπολι (Ντέρμπι Κάουντι), Μάταβτζ (Νόβα Γκόριτσα), Βιέρι (Αταλάντα)

ΕΦΥΓΑΝ: Μπρίβιο (Αταλάντα), Τόνι (Μπάγερν Μονάχου), Πετινάρι (Ρετζίνα), Ρετζινάλντο (Πάρμα), Μπλάζι (Γιουβέντους)

Προπονητής: Τσέζαρε Πραντέλι
Πόλη: Φλωρεντία
Έδρα: "Αρτέμιο Φράνκι"
Τι έκανε πέρυσι: 6η στη Serie A
Πως θα έπαιζε σήμερα: Φρέι, Ουϊφαλούσι, Νταϊνέλι, Γκαμπερίνι, Πασκουάλ, Ντοναντέλ, Μοντολίβο, Σαντάνα, Μούτου, Σεμιόλι, Πατζίνι

ΤΖΕΝΟΑ

Μετά από 12 χρόνια παραμονής στη Serie B, μία από τις ιστορικότερες ομάδες του ιταλικού ποδοσφάιρου (κάτοχος εννέα πρωταθλημάτων) η Τζένοα επέστρεψε στον κόσμο των... γιγάντων και φιδοδοξεί να μην ξαναγυρίσει στα... αλώνια του ιταλικού ποδοσφαίρου.

Πέρυσι χρειάστηκε η τελευταία αγωνιστική και ο αγώνας με τη Νάπολι για να πανηγυρίσει την άνοδο στη Serie A μέσως της τρίτης θέσης του πρωταθλήματος της δεύτερης κατηγορίας, φέτος ο μεγάλος στόχος είναι να παραμείνει εκεί.

Όπλο της φυσικά το παθιασμένο κοινό της (που ανυπομονεί για το μεγάλο ντέρμπι της Γένοβας με αντίπαλο τη Σαμπντόρια), με τον Μποριέλο από τη Μίλαν να είναι το γνωστότερο όνομα που έφερε ο Τζαν Πιέρο Γκασπερίνι στη Τζένοα.

Tο αφεντικό της ομάδας, Ενρίκο Πρετσιόζι, αποφάσισε να ανανεώσει την ομάδα, φέρνοντας αρκετούς νέους παίκτες από την Serie B που πραγματοποίησαν καλές εμφανίσεις πέρυσι, με τον τεχνικό Γκασπερίνι να πιστεύει ότι πολλοί από αυτούς μπορούν να φορέσουν τη φανέλα βασικού, για αυτό άλλωστε τους έδωσε πολλές ευκαιρίες κατά τη διάρκεια των φιλικών προετοιμασίας.

ΗΡΘΑΝ: Πέγκολο (Βερόνα), Μπαράσο (Ταράντο), Μπόβο (Παλέρμο), Πάρο (Γιουβέντους), Ντανίλο (Πόντε Πρέτα), Κονκό (Σιένα), Πάπα Γουάιγκο (Τσεζένα), Μποριέλο (Μίλαν)

ΕΦΥΓΑΝ: Γκαλέοτο (Μεσίνα), Κρισίτο (Γιουβέντους), Καρόμπιο (Αλμπιονολέφε), Μπότα (Τσεζένα), Ντι Μάγιο (Λουγκάνο), Ταβάρες (Λουγκάνο), Φορεστιέρι (Σιένα)

Προπονητής: Τζαν Πιέρο Γκασπερίνι
Πόλη: Γένοβα
Έδρα: "Λουίτζι Φεράρις" (Μαράσι)
Τι έκανε πέρυσι: 3η στη Serie B
Πως θα έπαιζε σήμερα: Ρουμπίνιο, Μπέγκα, Ντε Ρόσα, Μπόβο, Ρόσι, Μιλανέτο, Πάρο, Φαμπιάνο, Πάπα Ουάιγκο, Μποριέλο, Ντι Βάιο

ΙΝΤΕΡ

Όσο και αν ακούγεται παράξενο, το σκάνδαλο calciopolis άλλαξε το ρου της ιστορίας για την Ίντερ. Το τέλος του πρωταθλήματος της περιόδου 2005-06 βρήκε την ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι να μετράει 17 συναπτά έτη χωρίς το σκουντέτο, όμως μετά τις καμπάνες που επέβαλε η ιταλική αθλητική δικαιοσύνη στους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο τα πράγματα άλλαξαν άρδην.

Οι "νερατζούρι" πανηγύρισαν έστω και στα χαρτιά το πρωτάθλημα εκείνης της σεζόν (είχαν τερματίσει τρίτοι, με τις Γιουβέντους και Μίλαν που είχαν πάρει πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα να τιμωρούνται για συμμετοχή στο σκάνδαλο), ενώ πέρυσι, με την "γηραιά κυρία" στην εξορία της Serie B και τις Μίλαν, Φιορεντίνα, Λάτσιο να ξεκινούν με αρκετούς βαθμούς μείον το πρωτάθλημα, οι "νερατζούρι' είχαν τον πρώτο και τελευταίο λόγο για κατάκτηση του τίτλου.

Η καλύτερη Ρόμα των τελευταίων ετών προσπάθησε να την κοντράρει όσο μπορούσε, όμως μία ομάδα που έχει στο ρόστερ της παίκτες παγκόσμιας κλάσης όπως οι Ζανέτι, Φίγκο, Κρέσπο, Βιεϊρά, Ιμπραΐμοβιτς, Ματεράτσι, Καμπιάσο δεν είναι εύκολο να αναχαιτιστεί... Αποτέλεσμα;

Οι "νερατζούρι" κατέκτησαν διά περιπάτου το πρωτάθλημα, τερματίζοντας με 22 πόντους (!) διαφορά από τη δεύτερη Ρόμα (97 έναντι 75 βαθμών), ενώ πέτυχαν το απόλυτο ρεκόρ στην ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου με τις 17 διαδοχικές νίκες στο πρωτάθλημα, ένα εκπληκτικό σερί που ξεκίνησε στις 25 Σεπτεμβρίου 2006 (4-1 με Λιβόρνο) και διακόπηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2007 (1-1 με Ουντινέζε).

Το ρεκόρ αυτό δεν είναι μόνο για το ιταλικό πρωτάθλημα, καθώς από τα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία), Ρεάλ Μαδρίτης και Μπάγερν Μονάχου είχαν καταφέρει να φτάσουν μέχρι τις 15 συνεχείς νίκες σε μία περίοδο.

Το τελευταίο ρεκόρ της Ίντερ αφορά την... ευκολία κατάκτησης του τίτλου, καθώς τον κατέκτησε και μαθηματικά πέντε αγωνιστικές πριν το τέλος, κάτι που είχε πετύχει μόνο η Τορίνο το 1948. Φέτος, μπορεί η Γιουβέντους να επέστρεψε, και όλες οι ομάδες να ξεκινάνε από την ίδια αφετηρία, όμως τον τίτλο του φαβορί τον έχει καπαρώσει και πάλι η Ίντερ, με πολλούς μάλιστα να εκτιμούν ότι φέτος μπορεί να είναι και η χρονιά της στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Μοναδική "διαρροή" για τους Μιλανέζους ήταν ο Φάμπιο Γκρόσο, που πήγε στη Λιόν για να καλύψει το κενό του Αμπιντάλ, με την ομάδα του Μαντσίνι να διατηρεί αναλλοίωτο τον βασικό της κορμό και να ενισχύεται με την προσθήκη δύο ακόμη παικτών εγνωσμένης αξίας. Το κέντρο της άμυνας ισχυροποιήθηκε με τον Κριστιάν Κίβου, ενώ στην τετράδα φωτιά των Κρέσπο-Ιμπραΐμοβιτς-Αντριάνο-Κρουζ, προστέθηκε και ο Νταβίντ Σουάζο.

ΗΡΘΑΝ: ΣέΖαρ (Λιβόρνο), Κίβου (Ρόμα), Ρίβας (Ρίβερ Πλέιτ), Κοκό (Τορίνο), Χιμένεθ (Λάτσιο), Φάτιτς (Κιέβο), Σουάζο (Κάλιαρι)

ΕΦΥΓΑΝ: Καρίνι (Μούρθια), Αντρεόλι (Ρόμα), Γκρόσο (Λιόν), Γκονζάλεζ (Πόρτο), Χούτος (ελεύθερος)

Προπονητής: Ρομπέρτο Μαντσίνι
Πόλη: Μιλάνο
Έδρα: "Τζουζέπε Μεάτσα" (Σαν Σίρο)
Τι έκανε πέρυσι: Πρωταθλήτρια στη Serie A
Πως θα έπαιζε σήμερα: Θέσαρ, Μαϊκόν, Κόρντομπα, Ματεράτσι, Κίβου, Βιεϊρά, Καμπιάσο, Ζανέτι, Στάνκοβιτς, Κρέσπο, Ιμπραΐμοβιτς

ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ
Ο εφιάλτης της Serie B ανήκει πλέον στο παρελθόν για τη Γιουβέντους, με τους παίκτες να πληρώνουν την περασμένη αγωνιστική περίοδο τις... αμαρτίες της διοίκησης (συμμετοχή στο σκάνδαλο calciopolis με προκαθορισμένη επιλογή διαιτητών σε επιλεγμένα παιχνίδια) και να αναγκάζονται να συμμετάσχουν στη δεύτερη κατηγορία, παίρνοντας πάντως το εισιτήριο της ανόδου μέσω της πρωτιάς στο πρωτάθλημα.

Μπορεί το καλοκαίρι του 2006, πολλοί άσοι της ομάδας να εγκατέλειψαν το καράβι μετά τον υποβιβασμό (Έμερσον, Φάμπιο Καναβάρο, Τζαμπρότα, Τουράμ, Μούτου), όμως αυτό δεν σημαίνει πως η φετινή Γιουβέντους θα παίξει το ρόλο του κομπάρσου στην μεγάλη κατηγορία.

Και πως θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο για μία ομάδα με τέτοια ιστορία, η οποία έχει κατακτήσει τους περισσότερους τίτλους από κάθε άλλη (29 πρωταθλήματα) και είναι καταδικασμένη να πρωταγωνιστεί κάθε χρόνο... Ο άνθρωπος που οδήγησε την "Γιούβε" στη Serie A, ο Ντιντιέ Ντεσάμπ, εκδιώχθηκε ουσιαστικά από τους διοικούντες, με τον Κλαούντιο Ρανιέρι να παίρνει το χρίσμα, εξαργυρώνοντας την πολύ καλή χρονιά που είχε πέρυσι στον πάγκο της Πάρμα.

Οι "μπιανκονέρι" διατυμπανίζουν ότι στόχος για φέτος είναι η είσοδος στην πρώτη τετράδα (οι μπουκ τη δίνουν πάντως τρίτο φαβορί για το σκουντέτο μαζί με τη Ρόμα, πίσω από τις δύο ομάδες του Μιλάνου), με το ρόστερ να είναι ένα κράμα από παλιούς και νέους παίκτες.

Υπάρχει η παλιά φρουρά που αποτελείται από τους Ντελ Πιέρο, Νέντβεντ, Μπουφόν, Τρεζεγκέ (η ραχοκοκκαλιά), καθώς και η... νέα γενιά, με τους Ιακουίντα, Αντράντε, Τιάγκο, Αλμιρόν, Σαλιχάμιζιτς και Γκριγκέρα να έρχονται στο Τορίνο με διάθεση να πάρουν μέρος στην αναγέννηση των "μπιανκονέρι". Από τους παίκτες που βοήθησαν πέρυσι στην άνοδο, σημαντικές είναι οι αποχωρήσεις των Μποζίνοφ, Κόβατς και Τούντορ.

ΗΡΘΑΝ: Μολινάρο (Σιένα), Γκριγκέρα (Άγιαξ), Κρισίτο (Τζένοα), Αντράντε (Ντεπορτίβο Λα Κορούνια), Νοτσερίνο (Πιατσέντζα), Σαλιχάμιτζιτς (Μπάγερν Μονάχου), Αλμιρόν (Έμπολι), Τιάγκο (Λιόν), Μπλάζι (Φιορεντίνα), Ολιβέρα (Σαμπντόρια), Ιακουίντα (Ουντινέζε)

ΕΦΥΓΑΝ: Μιράντε (Σαμπντόρια), Μπονεφόι (Ντιγκιόνε), Πίκολο (Έμπολι), Μπαλτζαρέτι (Φιορεντίνα), Κόβατς (Μπορούσια Ντόρτμουντ), Τούντορ (Χάιντουκ Σπλιτ), Πάρο (Τζένοα), Ντε Τσέλιε (Σιένα), Τζανικέντα (Λιβόρνο), Βενιτούτσι (Τρεβίζο), Τακινάρντι (c, svincolato), Καπό (Μπέρμιγχαμ), Γκούζμαν (Πιατσέντζα), Μαρκίσιο (Έμπολι), Τζοβίνκο (Έμπολι), Μίκολι (Παλέρμο), Βολπάτο (Έμπολι), Μανιέρο (Άσκολι), Μποζίνοφ (Μάντσεστερ Σίτι)

Προπονητής: Κλαούντιο Ρανιέρι
Πόλη: Τορίνο
Έδρα: Ολυμπιακό Στάδιο του Τορίνο
Τι έκανε πέρυσι: Πρωταθλήτρια στη Serie B
Πώς θα έπαιζε σήμερα: Μπουφόν, Γκριγκέρα, Αντράντε, Κρισίτο, Κιελίνι, Καμορανέζι, Τιάγκο, Αλμιρόν, Νέντβεντ, Ντελ Πιέρο, Τρεζεγκέ

ΛΑΤΣΙΟ

Επτάψυχη αποδείχθηκε η Λάτσιο την περασμένη αγωνιστική περίοδο, καθώς παρότι ξεκίνησε το πρωτάθλημα με αφαίρεση βαθμών λόγω του σκανδάλου calciopolis, παρόλα αυτά κατάφερε να ανατρέψει τα προγνωστικά και να κάνει πραγματικότητα το όνειρο της συμμετοχής της στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Ντέλιο Ρόσι αξιοποίησε ιδανικά το έμψυχο υλικό που είχε στη διάθεσή του (το οποίο δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι είναι από τα καλύτερα του Καμπιονάτο), με αποτέλεσμα η ομάδα της "αιώνιας πόλης" να κάνει κάποια στιγμή οκτώ σερί νίκες στο πρωτάθλημα, και τελικά να τερματίσει στην 3η θέση, πιο πάνω και από την πρωταθλήτρια Ευρώπης για το 2007, Μίλαν.

Φέτος, οι "λατσιάλι" δεν έχουν στη διάθεσή τους τον Περούτζι (αποσύρθηκε) και τον Χιμένεθ (Ίντερ), πρόσθεσαν όμως στη μηχανή τους τον Σκαλόνι και τον Μενί, και ευελπιστούν να παραμείνουν ψηλά στον βαθμολογικό πίνακα.

Πάντως, το μεγάλο ραντεβού της Λάτσιο είναι λίγες ημέρες μετά την έναρξη του πρωταθλήματος, καθώς αντιμετωπίζει την Ντιναμό Βουκουρεστίου για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, με έπαθλο μία θέση στους χρυσοφόρους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

ΗΡΘΑΝ: Καρίτζο (Ρίβερ Πλέιτ), Κολάροφ (ΟΦΚ Βελιγραδίου), Σκαλόνι (Ρασίνγκ Σανταντέρ), Κουαντρί (Σπέτσια), Κορέα (Λουκέζε), Ντελ Νέρο (Μπρέσια), Μενί (Μπολόνια)

ΕΦΥΓΑΝ: Περούτζι (αποσύρθηκε), Μπονέτο (Μπολόνια), Σερένι (Τορίνο), Χιμένεθ (Ίντερ), Φότζα (Κάλιαρι)

Προπονητής: Ντέλιο Ρόσι
Πόλη: Ρώμη
Έδρα: "Ολίμπικο"
Τι έκανε πέρυσι: 3η στη Serie A
Πως θα έπαιζε σήμερα: Μπαλότα, Σκαλόνι, Σιβίλια, Κριμπάρι, Τζάουρι, Μουντινγκαουΐ, Λεντέσμα, Μουταρέλι, Μάουρι, Πάντεφ, Ρόκι

ΛΙΒΟΡΝΟ

Η περυσινή χρονιά βρήκε την Λιβόρνο να κινείται σε... ρηχά νερά (11η) και αρκετά μακριά από τις θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη, ενώ με βάση την παρουσία της στο καλοκαιρινό μετεγγραφικό παζάρι, θα χρειαστεί να καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια αν θέλει να κάνει ένα βήμα παραπάνω.

Και αυτό γιατί αυτό το καλοκαίρι σηματοδότησε το τέλος εποχής για το "βαρύ πυροβολικό" της ομάδας στην επίθεση, τον Κριστιάνο Λουκαρέλι, ο οποίος δέχτηκε τη δελεαστική πρόταση της Σαχτάρ Ντόνετσκ για να συνεχίσει την καριέρα του στο πρωτάθλημα Ουκρανίας, ενώ αποχώρησε από την ομάδα της Τοσκάνης και ο Μορόνε με προορισμό την Πάρμα.

Στον αντίποδα, ο Φερνάντο Όρσι τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση, καθώς αποκτήθηκαν οι Ταβάνο και Τριστάν, που αναμένεται να δώσουν επιθετική οντότητα στην ομάδα.

ΗΡΘΑΝ: Ντε Λουτσία (Πάρμα), Λοβίζο (Σαμπενεντετέζε), Φιλιπίνι (Μπολόνια), Ντορασό (Παρί Σεν Ζερμέν), Ροσίνι (Κατάνια), Ταβάνο (Βαλένθια), Ντιαμάντι (Πράτο), Βόλπε (Ραβένα), Πουλτζέτι (Βερόνα), Τριστάν (Μαγιόρκα), Τζανικέντα (Γιουβέντους)

ΕΦΥΓΑΝ: Κουφούρ (Ρόμα), Πφέρτσελ (Μπόχουμ), Φιόρε (Βαλένθια), Θέσαρ (Ίντερ), Κόπολα (Μεσίνα), Πασόνι (Μάντοβα), Τζαλομπάρντο (Άσκολι), Γκαμπαντόρι (Πιστογέζε), Μορόνε (Πάρμα), Παουλίνιο (Γκροσέτο), Λουκαρέλι (Σαχτάρ Ντόνετσκ)

Προπονητής: Φερνάντο Όρσι
Πόλη: Λιβόρνο
Έδρα: "Αρμάντο Πίκι"
Τι έκανε πέρυσι: 11η στη Serie A
Πως θα έπαιζε σήμερα: Αμέλια, Γκραντόνι, Κνέζεβιτς, Γκαλάντε, Πασκουάλε, Α.Φιλιπίνι, Πουλτζέτι, Τζανικέντα, Ε.Φιλιπίνι, Τριστάν, Ταβάνο

ΜΙΛΑΝ

Η φανέλα της Μίλαν έχει τεράστιο ειδικό βάρος και αυτό επαληθεύτηκε με τον πλέον πανηγυρικό τροπο την περσινή σεζόν.

Το σκάνδαλο calciopolis την ανάγκασε να ξεκινήσει από μειονεκτική θέση το πρωτάθλημα, όμως παρόλα αυτά όχι μόνο κατάφερε να τερματίσει μέσα στην προνομιούχο πρώτη τετράδα, αλλά να κάνει μία μεγαλειώδη πορεία στην Ευρώπη, και να κατακτήσει στο Ολυμπιακό Στάδιο το βαρύτιμο τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ για έβδομη φορά στην ιστορία της, κάμπτοντας κατά σειρά την αντίσταση των Μπάγερν Μονάχου (προημιτελικά), Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (ημιτελικα) και Λίβερπουλ (τελικό).

Το εντυπωσιακό με τους "ροσονέρι" είναι ότι στηρίζονται εδώ και πολλά χρόνια σε παίκτες προχωρημένης ποδοσφαιρικής ηλικίας, και ενώ όλοι περιμένουν ότι κάποια στιγμή θα γίνει σαρωτική ανανέωση, τόσο η διοίκηση (Μπερλουσκόνι-Γκαλιάνι), όσο και ο προπονητής (Αντσελότι) συνεχίζουν να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο υπάρχον υλικό.

Και επειδή ομάδα που κερδίζει (το Τσάμπιονς Λιγκ) δεν αλλάζει, το ποδοσφαιρικό αυτό ρητό βρήκε την τέλεια εφαρμογή στους Μιλανέζους, που είναι η ομάδα που προχώρησε στις λιγότερες μετεγγραφικές κινήσεις αυτό το καλοκαίρι.

Για να είμαστε ακριβείς, οι μοναδικές αξιοπρόσεκτες αλλαγές σε σχέση με πέρυσι είναι η αποχώρηση των Κοστακούρτα (αποσύρθηκε, θα είναι βοηθός του Αντσελότι) και Ολιβέιρα (Σαραγόσα), με το μοναδικό νέο πρόσωπο στο Μιλανέλο για όλο σχεδόν το καλοκαίρι να είναι ο 17χρονος Αλεσάντρε Πάτο από την Ιντερνασιονάλ Πόρτο Αλέγκρε.

Η Μίλαν κατάφερε να τον... αρπάξει μέσα από τα χέρια των Ρεάλ Μαδρίτης, Ίντερ και Τσέλσι, και αν ο Βραζιλιάνος πιτσιρικάς δικαιώσει αυτούς που έσπευσαν να τον "βαπτίσουν" ων τον νέο Κακά, τότε η Μίλαν θα συνεχίσει να βαδίζει στον δρόμο των επιτυχιών και στο μέλλον.

Την τελευταία πάντως στιγμή, η πρωταθλήτρια Ευρώπης έκανε ένα ακόμα "κόλπο γκρόσο", καθώς ήρθε σε συμφωνία με τη Ρεάλ Μαδρίτης για την απόκτηση του Έμερσον, με τον 31χρονο Βραζιλιάνο αμυντικό χαφ (έγινε ο 8ος συνολικά Βραζιλιάνος κάτοικος του Μιλανέλο φέτος) να προσδίδει δύναμη, εμπειρία και κλάση στο κέντρο των "ροσονέρι", ερχόμενος να πλαισιώσει τους Πίρλο και Γκατούζο.

Ντίντα, Νέστα, Μαλντίνι, Πίρλο, Γκατούζο, Κακά και Όντο φαίνεται να έχουν "καπαρωμένη" τη θέση τους στην 11αδα, με τον Ρονάλντο να έχει φέτος το δικαίωμα να ενισχύσει τους "ροσονέρι" και στο Τσάμπιονς Λιγκ.

ΗΡΘΑΝ: Μπα (ελεύθερος), Ντιγκάο (Ρίμινι), Πάτο (Ιντερνασιονάλ Πόρτο Αλέγκρε), Έμερσον (Ρεάλ Μαδρίτης)

ΕΦΥΓΑΝ: Στοράρι (Λεβάντε), Κοστακούρτα (αποσύρθηκε), Γκρίμι (Σιένα), Ολιβέιρα (Σαραγόσα), Μποριέλο (Τζένοα)

Προπονητής: Κάρλο Αντσελότι
Πόλη: Μιλάνο
Έδρα: "Τζουζέπε Μεάτσα" (Σαν Σίρο)
Τι έκανε πέρυσι: 4η στη Serie A
Πως θα έπαιζε σήμερα: Ντίντα, Όντο, Νέστα, Μαλντίνι, Γιανκουλόφσκι, Γκατούζο, Πίρλο, Ζέεντορφ, Κακά, Ρονάλντο, Ιντσάγκι

ΝΑΠΟΛΙ

Ο ιταλικός Νότος ξαναζεί... Η ομάδα που έκανε την ποδοφαιρική της επανάσταση τη δεκαετία του '80 έχοντας για μπροστάρη τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, επέστρεψε αυτό το καλοκαίρι στη Serie A μετά από έξι χρόνια απουσίας και το "Σαν Πάολο" αναμένεται να ζήσει μεγάλες πιένες και πάλι.

Σε αντίθεση βέβαια με το παρελθόν, οι "παρτενοπέι" δεν μπορούν να έχουν μεγαλύτερες βλέψεις πέρα από την παραμονή, με τον κόσμο πάντως να αντιλαμβάνεται τα νέα δεδομένα και να είναι έτοιμος να στηρίξει την ιστορική αυτή ομάδα.

Ο άνθρωπος στον οποίο έχουν εναποθέσει πολλές από τις ελπίδες τους οι άνθρωποι της Νάπολι για κάτι καλό φέτος είναι ο Εζεκίελ Λαβέτσι από τη Σαν Λορέντσο (παρουσιάστηκε μάλιστα επίσημα 23 ακριβώς χρόνια μετά την παρουσίαση του Μαραντόνα), ενώ στις μετεγγραφές που θα βοηθήσουν σημαντικά είναι αναμφισβήτητα αυτές των Μαρτσέλο Ζαλαγέτα και Εμανουέλε Μπλάζι που αποκτήθηκαν λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Καμπιονάτο, με τη μορφή συνιδιοκτησίας από τη Γιουβέντους.

ΗΡΘΑΝ: Κοντίνι (Πάρμα), Γκαργκάνο (Ντανούμπιο), Χάμσικ (Μπρέσια), Σκετίνο (Προ Βάστο), Γκίλιο (Γκαλίπολι), Εσπόζιτο (Προ Βάστο), Λαβέτσι (Σαν Λορέντσο), Μπλάζι (Γιουβέντους), Ζαλαγέτα (Νάπολι)

ΕΦΥΓΑΝ: Τζουμπιλάτο (Βιτσέντζα), Τρότα (Τρεβίζο), Αμόντιο (Τρεβίζο), Μπούκι (Σιένα)

Προπονητής: Εντοάρντο Ρέζα
Πόλη: Νάπολι
Έδρα: "Σαν Πάολο"
Τι έκανε πέρυσι: 2η στη Serie B
Πως θα έπαιζε σήμερα: Ιέτσο, Π.Καναβάρο, Ντομίτζι, Κοντίνι, Γκράβα, Χάμσικ, Γκαργκάνο, Μπολιατσίνο, Ρούλο, Λαβέτζι, Καλάιο

ΠΑΛΕΡΜΟ

Μετά από την εξαιρετική σεζόν που έκανε με την ομάδα της Αταλάντα, ο Στέφανο Κολαουντόνο προτιμήθηκε από τον πρόεδρο της Παλέρμο, Μαουρίτσιο Τζαμπαρίνι, να καθοδηγήσει την ομάδα αντικαθιστώντας τον Φραντσέσκο Γκουιντολίν.

Οι συγκρίσεις πάντως θα είναι αναπόφευκτες, καθώς την περσινή περίοδο η ομάδα της Σικελίας κατέκτησε την 5η θέση, και διεκδίκησε μέχρι ενός σημείου ακόμη και την συμμετοχή της στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Σημαντικά στελέχη της ομάδας τα τελευταία χρόνια δεν βρίσκονται πια στο "Ρέντσο Μπαρμπέρα" (Καράτσολο, Κορίνι και Ντι Μικέλε), ενώ σημαντικές προσθήκες είναι αυτές των Μίκολι από τη Γιουβέντους και του Γιάνκοβιτς από τη Μαγιόρκα.

ΗΡΘΑΝ: Κόντεχ (Αταλάντα), Μπόβο (Τορίνο), Ριναούντο (Σιένα), Μιλιάτσιο (Αταλάντα), Ουκάνι (Άντερλεχτ), Ματείνι (Έμπολι), Γιάνκοβιτς (Μαγιόρκα), Μίκολι (Γιουβέντους)

ΕΦΥΓΑΝ: Κορίνι (Τορίνο), Καράτσολο (Σαμπντόρια), Παραβιτσίνι (Πάρμα), Ντι Μικέλε (Τορίνο), Μπόβο (Τζένοα), Τσαραμιτάρο (Κιέβο)

Προπονητής: Στέφανο Κολαντουόνο
Πόλη: Παλέρμο
Έδρα: "Ρέντσο Μπαρμπέρα"
Τι έκανε πέρυσι: 5η στη Serie A
Πώς θα έπαιζε σήμερα: Φοντάνα, Τζακάρντο, Μπαρτζάλι, Ριναούντο, Πιζάνο, Ντιάνα, Γκουάνα, Σιμπλίτσιο, Γιάνκοβιτς, Μίκολι, Αμάουρι

ΠΑΡΜΑ
Η Πάρμα χρωστάει πολλά για την περσινή σωτηρία της στους Κλαούντιο Ρανιέρι και Τζουζέπε Ρόσι, με κανέναν πάντως από τους προαναφερόμενους να μην βρίσκονται τη φετινή σεζόν στο "Ένιο Ταρντίνι".

Ο πρώτος αποδέχτηκε την πρόκληση να αναλάβει το τιμόνι της Γιουβέντους και να την οδηγήσει εκ νέου στον δρόμο των επιτυχιών, ενώ ο Ιταλός άσος που αγωνιζόταν με τη μορφή δανεισμού από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, θα βγάζει πλέον το ψωμί του στην Πριμέρα Ντιβισιόν με τη φανέλα της Βιγιαρέαλ.

Οι Ρετζινάλντο, Μορόνε και Φαλκόνε είναι τα νέα γνωστά ονόματα που ήρθαν φέτος στην Πάρμα (σημαντική αναμένεται να είναι και η προσφορά των Μορφέο και Μπουντάν) με τους "τζαλομπλού" να αγωνίζονται για μία ακόμη σεζόν για να παραμείνουν στην κατηγορία

Στο τιμόνι αυτής της νέας προσπάθειας ο πρόεδρος των "παρμέντσι", Τομάσο Γκιράρντι, εμπιστεύτηκε τον άπειρο από ποδοσφαιρικές παραστάσεις στη Serie A, Ντομένικο Ντι Κάρλο, ο οποίος πάντως έκανε θαύματα με την άσημη Μάντοβα, την οποία έφερε από την C2 μέχρι την όγδοη θέση της Serie B.

ΗΡΘΑΝ: Πετρ (Μπάνικ Οστράβα), Παβαρίνι (Σιένα), Τζενόνι (Ουντινέζε), Φαλκόνε (Σαμπντόρια), Ρόσι (Μόντενα), Σάβι (Μόντσα), Μορόνε (Λιβόρνο), Ρετζινάλντο (Φιορεντίνα)

ΕΦΥΓΑΝ: Ντε Λούτσια (Λιβόρνο), Κοντίνι (Νάπολι), Πέρνα (Μόντενα), Γκρέλα (Τορίνο), Μουσλίμοβιτς (Ουντινέζε), Ρόσι (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Κουτούζοφ (Πίζα), Μπολάνο )Μόντενα), Φερονέτι (Ουντινέζε)

Προπονητής: Ντομένικο Ντι Κάρλο
Πόλη: Πάρμα
Έδρα: "Ένιο Ταρντίνι"
Τι έκανε πέρυσι: 12η στη Serie A
Πως θα έπαιζε σήμερα: Μπούτσι, Κολί, Φαλκόνε, Κοντίνι, Καστελίνι, Παραβιτσίνι, Τσιγκαρίνι, Μορόνε, Γκασμπαρόνι, Μπουντάν, Ρετζινάλντο

ΡΕΤΖΙΝΑ

Η Ρετζίνα αποτελεί παραδοσιακά μία από τις ομάδες που καταφέρνουν κάθε χρόνο εύκολα ή δύσκολα να ανανεώνουν την παραμονή τους στην κατηγορία, όμως αυτό το καλοκαίρι έχασε τους τρεις στυλοβάτες της και πλέον τα πράγματα δυσκολεύουν επικίνδυνα.

Ο Ρολάντο Μπιάνκι ενισχύει πλέον την επίθεση της Μάντσεστερ Σίτι, ο Τεντέσκο μετακόμισε στην Κατάνια, ενώ ο Λουκαρέλι αποκτήθηκε από τη Σιένα, ενώ σαν να μην έφταναν όλα αυτά ο "αρχιτέκτοντας" της ομάδας, Βάλτερ Ματζάρι, ήθελε αέρα ανανέωσης και προτίμησε να αναλάβει στην τεχνική ηγεσία της Σαμπντόρια.

Όλα αυτά καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο το έργο του Μάσιμο Φικαντέντι, ο οποίος ποντάρει πολλά στους Αμορούζο, Μοντέστο, Αρόνικα, καθώς και στον Κότσα, τον ιστορικό αρχηγό και αγαπημένο των οπαδών, ο οποίος επέστρεψε στο "Ορέστε Γκρανίλο".

ΗΡΘΑΝ: Κόβατσικ (Λαμπνταρούγκο), Κερουμπίν (Τσιταντέλα), Αλβάρεζ (Νασιονάλ Μοντεβιδέο), Μιγκέλ Γκαρσία (Σπόρτινγκ Λισσαβώνας), Κολακιόνι (Πιστογέζε), Βαλντέζ (Τρεβίζο), Πετινάρι (Φιορεντίνα), Πρέκλετ (Γκιόρι), Κότσα (Σιένα), Κασιόνε (Ρίμινι), Μπαρέτο (Νεκ), Μοντιέλ (Ουντινέζε), Τζοέλσον (Αλμπινολέφε), Χάλφρεντσον (Λιν)

ΕΦΥΓΑΝ: Πουτζόνι (Περούτζα), Λουκαρέλι (Σιένα), Μέστο (Ουντινέζε), Αμερίνι (Φροζινόνε), Ντι Νίο (Τερνάνα), Εστεβές (Μαρίτμο), Τεντέσκο (Κατάνια), Φότζα (Κάλιαρι), Βερόν (Σιένα), Γκάτζι (Μπάρι), Μπιάνκι (Μάντσεστερ Σίτι)

Προπονητής: Μάσιμο Φικαντέντι
Πόλη: Ρέτζια Καλάμπρια
Έδρα: "Ορέστε Γκρανίλο"
Τι έκανε πέρυσι: 14η στη Serie A
Πως θα έπαιζε σήμερα: Καμπανιόλο, Λαντζάρο, Βαλντέζ, Αρόνικα, Μοντέστο, Βιτζάνι, Κασόνε, Τονιόνι, Κότζα, Αμορούζο, Τζοέλσον

ΡΟΜΑ

Στο περσινό "λειψό" πρωτάθλημα, ευτυχώς που υπήρχε η Ρόμα για να κοντράρει την Ίντερ και να δώσει ενδιαφέρον στο Καμπιονάτο. Μπορεί ο τίτλος να πήγε με χαρακτηριστική άνεση στους Μιλανέζους, ωστόσο οι "τζαλορόσι" μπορούν να υπερηφανεύονται για τρία πράγματα:

Πρώτον, ήταν η μοναδική ομάδα που κέρδισε τους πρωταθλητές Ιταλίας μέσα στο "Σαν Σίρο" (3-1), σε ένα ματς που οι οπαδοί της Ίντερ είχαν γεμίσει το γήπεδο προκειμένου να κάνουν φιέστα για την μαθηματική κατάκτηση του τίτλου.

Δεύτερον, κατέκτησε το Κύπελλο Ιταλίας ταπεινώνοντας τους "νερατζούρι" με το εξωπραγματικό 6-2 του πρώτου τελικού στο "Ολίμπικο". Τρίτον, έπαιξαν πολύ όμορφο ποδόσφαιρο καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, με τον Λουτσιάνο Σπαλέτι να υποστηρίζει ότι ο κύκλος των επιτυχιών για αυτή την ομάδα έχει μόλις ανοίξει.

Το πρώτο επίσημο δείγμα γραφής για φέτος ήταν μάλιστα άκρως θετικό, με τους Ρωμαίους να επικρατούν με 1-0 της Ίντερ στο Μιλάνο και να κατακτούν το ιταλικό Σούπερ Καπ. Η αισιοδοξία πηγάζει επίσης από το γεγονός, πως η ομάδα ενισχύθηκε κατά την περίοδο των μετεγγραφών.

Μπορεί ο Κριστιάν Κίβου να παραχωρήθηκε έναντι 15 εκ.ευρώ στην Ίντερ, ωστόσο οι "τζαλορόσι" έφεραν για αντικαταστάτη του τον Ζουάν από τη Λεβερκούζεν, ενώ έκαναν και ένα από τα "μπαμ" του καλοκαιριού, φέρνοντας τον Λουντοβίκ Ζιουλί από τη Μπαρτσελόνα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα τελευταία ρεπορτάζ ήρθαν σε συμφωνία με τη Ρεάλ Μαδρίτης για την απόκτηση του Βραζιλιάνου διεθνούς δεξιού μπακ, Σισίνιο, έναντι του ποσού των 9 εκ.ευρώ, γεγονός που αποτελεί σημαντική προσθήκη για τα μετώπισθεν των "τζαλορόσι".

ΗΡΘΑΝ: Ζουάν (Μπάγερν Λεβερκούζεν), Κουφούρ (Λιβόρνο), Αντρεόλι (Ίντερ), Αλβάρεζ (Μεσίνα), Μπρίγκι (Κιέβο Βερόνα), Πιτ (Μπελιντζόνα), Μπαρούζο (Ρίμινι), Ζιουλί (Μπαρτσελόνα), Εσπόζιτο (Κάλιαρι), Σισίνιο (Ρεάλ Μαδρίτης)

ΕΦΥΓΑΝ: Κίβου (Ίντερ), Φάτι (Μπάγερ Λεβερκούζεν), Βίλεμσον (Μπόλτον), Ταβάνο (Λιβόρνο), Οκάκα (Μόντενα), Ρόμα (Σαμπντόρια)

Προπονητής: Λουτσιάνο Σπαλέτι
Πόλη: Ρώμη
Έδρα: "Ολίμπικο"
Τι έκανε πέρυσι: 2η στη Serie A
Πως θα έπαιζε σήμερα: Ντόνι, Πανούτσι, Μεξές, Ζουάν, Τονέτο, Ντε Ρόσι, Πιζάρο, Ταντέι, Περότα, Μαντσίνι, Τότι

ΣΑΜΠΝΤΌΡΙΑ
Ουτέ ζέστη ούτε κρύο το περσινό πρωτάθλημα για τη Σαμπντόρια, με την ομάδα της Γένοβας να τερματίζει στην 9η θέση του βαθμολογικού πίνακα, μακριά από τους μπελάδες του υποβιβασμού αλλά και από τις ομάδες που κυνηγούσαν την έξοδο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Μπορεί ο Φάμπιο Κουαλιαρέλα να αποχώρησε από την ομάδα, γεγονός που δυσαρέστησε τους φίλους της ομάδας μετά από τις πρόσφατες θετικές εμφανίσεις του με την Εθνική Ιταλίας, ωστόσο η επιθετική γραμμή αυτή τη σεζόν αναμένεται να είναι ο άσος στο μανίκι της ομάδας.

Το δίδυμο Βιντσέντζο Μοντέλα-Αντόνιο Κασάνο αφήνει πολλές υποσχέσεις για το παρόν και το μέλλον, με τον πρώην τεχνικό της Ρετζίνα, Βάλτερ Ματζάρι, να καλείται να επιβεβαιώσει την φήμη του καλού προπονητή που απέκτησε στην Καλαβρία.

ΗΡΘΑΝ: Μιράντε (Γιουβέντους), Λουκίνι (Έμπολι), Καμπανιάρο (Πιατσέντζα), Γκασταλντέλο (Σιένα), Πόλι (Τρεβίζο), Εράμο (Μπάρι), Σαμάρκο (Κιέβο Βερόνα), Μπονάνι (Άσκολι), Μπελούτσι (Μπολόνια), Καράτσολο (Παλέρμο), Μοντέλα (Φούλαμ), Κασάνο (Ρεάλ Μαδρίτης), Καλού (Κιάσο)

ΕΦΥΓΑΝ: Φαλκόνε (Πάρμα), Τερλίτσι (Κατάνια), Παρόλα (Κάλιαρι), Ολιβέρα (Γιουβέντους), Κουαλιαρέλα (Ουντινέζε), Μπατσάνι (Μπρέσια), Ρομέο (Λενιάνο), Σοντίμο (Κρεμονέζε)

Προπονητής: Βάλτερ Ματζάρι
Πόλη: Γένοβα
Έδρα: "Λουίτζι Φεράρις" (Μαράσι)
Τι έκανε πέρυσι: 9η στη Serie A
Πως θα έπαιζε σήμερα: Καστελάτζι, Λουκίνι, Λάσα, Ακάρντι, Μάτζο, Παλόμπο, Βόλπι, Τζίγκλερ, Κασάνο, Μπελούτσι, Μοντέλα

ΣΙΕΝΑ

Αναγκασμένη να ζει στη σκιά των δύο μεγαλύτερων ομάδων της Τοσκάνης, Φιορεντίνα και Λιβόρνο, είναι η Σιένα, η οποία θα είναι και ικανοποιημένη και φέτος αν καταφέρει να αποφύγει το τρένο για τη Serie B.

Ο τεχνικός της, Αντρέα Μαντορλίνι, δεν διαθέτει την εμπειρία της κατηγορίας καθώς προέρχεται από τη Serie C, όμως οι παλιές καραβάνες της ομάδας, Κιέζα, Μακαρόνε είναι και πάλι εδώ.

Οι μετεγγραφές των Γκρίμι, Βεργκάσολα, Λουκαρέλι θα βοηθήσουν την ομάδα, ενώ να μην ξεχνάμε ότι στην ομάδα της Τοσκάνης θα αγωνίζεται και φέτος και ο "δικός μας" Δημήτρης Ελευθερόπουλος.

ΗΡΘΑΝ: Ελευθερόπουλος (Άσκολι), Λουκαρέλι (Ρετζίνα), Λόρια (Αταλάντα), Γκρίμι (Μίλαν), Φικάνια (Τσεζένα), Βερόν (Ρετζίνα), Καετάνο (Ιπατίνγκα), Γιάρολιμ (Σλάβια Πράγας), Ντε Τσέλιε (Γιουβέντους), Γκουανταλούπι (Περούτζα), Μπέτεγκα (Γιουβέντους), Φορεστιέρι (Τζένοα), Μπούκι (Σιένα)

ΕΦΥΓΑΝ: Παβαρίνι (Πάρμα), Μολινάρο (Γιουβέντους), Γκασταλντέλο (Σαμπντόρια), Ριναούντο (Παλέρμο), Κότσα (Ρετζίνα), Αντονίνι (Έμπολι), Κονκό (Τζένοα), Ερεμένκο (Ουντινέζε)

Προπονητής: Αντρέα Μαντορλίνι
Πόλη: Σιένα
Έδρα: "Αρτέμιο Φράνκι" (Σιένα)
Τι έκανε πέρυσι: 15η στη Serie A
Πως θα έπαιζε σήμερα: Μάνινγκερ, Μπερτότο, Πορτανόβα, Α.Λουκαρέλι, Γκρίμι, Βεργκάσολα, Κοντρέα, Ντε Τσέλιε, Φρικ, Κιέζα, Μακαρόνε

ΤΟΡΙΝΟ

Να πάει και να μην ξανάρθει η περυσινή χρονιά για την Τορίνο, η οποία "φλέρταρε" επικίνδυνα με τον υποβιβασμό και παρότι βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού, έφερε τα πάνω κάτω για να παραμείνει τελικά στην μεγάλη κατηγορία.

Όπως είναι κατανοητό, ο μεγάλος στόχος φέτος είναι η πιο άνετη παραμονή της ομάδας στη Serie A, αλλά και οι... δύο νίκες με αντίπαλο το αντίπαλο δέος στην πόλη, Γιουβέντους, η οποία μετά από απουσία ενός χρόνου επέστρεψε και πάλι στα μεγάλα σαλόνια.

Το θετικό για τη "γκρανάτα" είναι ότι παρουσιάστηκαν άκρως δραστήριοι στο μετεγγραφικό παζάρι, φέρνοντας παίκτες εγνωσμένης αξίας όπως οι Κορίνι, Γκρέλα, Βέντολα, Μπελάνοβιτς και Ντι Μικέλε, με τον Σερένι να αντικαθιστά κάτω από την εστία τον Κριστιάν Αμπιάτι.

ΗΡΘΑΝ: Σερένι (Λάτσιο), Μασιέρο (Ανκόνα), Ρούμπιν (Τσιταντέλα), Νατάλι (Ουντινέζε), Λάνα (Κιέβο Βερόνα), Κορίνι (Παλέρμο), Γκρέλα (Πάρμα), Ζανέτι (Άσκολι), Βέντολα (Αταλάντα), Μπελάνοβιτς (Άσκολι), Μαλόνγκα (Μονακό), Ντι Μικέλε (Παλέρμο)

ΕΦΥΓΑΝ: Ταΐμπι (Άσκολι), Αμπιάτι (Ατλέτικο Μαδρίτης), Μπαλέστρι (Μάντοβα), Μπόβο (Τζένοα), Ντε Ασέντις (Αταλάντα), Γκάλο (Νοβάρα), Αρντίτο (Λέτσε), Κόναν (Λέτσε), Αμπρουσάτο (Λέτσε), Μούτσι (Πάντοβα)

Προπονητής: Βάλτερ Νοβελίνο
Πόλη: Τορίνο
Έδρα: Ολυμπιακό Στάδιο του Τορίνο
Τι έκανε πέρυσι: 17η στη Serie A
Πως θα έπαιζε σήμερα: Σερένι, Κομότο, Νατάλι, Ντι Λορέτο, Λάνα, Ροζίνα, Κορίνι, Γκρέλα, Λάζετιτς, Βέντολα, Μπελάνοβιτς

ΟΥΝΤΙΝΕΖΕ
Ως προπονητής της Κατάνια ο Πασκουάλε Μαρίνο χαρακτηρίστηκε πέρυσι από πολλούς ως ο "προφήτης του επιθετικού ποδοσφαίρου", ενώ φέτος θα έχει την αποστολή να διαδεχτεί με επιτυχία τον Αλμπέρτο Μαλεζάνι και να οδηγήσει την Ουντινέζε παραπάνω από την 10η θέση που πήρε πέρυσι.

Το ρόστερ πάντως παρουσιάζει πολλές αλλαγές σε σχέση με πέρυσι, με βασικά στελέχη των τελευταίων ετών από τις "ζέβρες", όπως οι Ιακουίντα, Μουντάρι, Μπαρέτο, Ντε Σάνκτις και Νατάλι να αποτελούν παρελθόν, με το "Φρίουλι" να υποδέχεται πάντως αρκετά νέα πρόσωπα, με πρώτο και καλύτερο τον Κουαλιαρέλα από τη Σαμπντόρια, αλλά και τους Κιμέντι, Μέστο, Φλόρο Φλόρες και Φερονέτι.

ΗΡΘΑΝ: Κιμέντι (Κάλιαρι), Χαντάνοβιτς (Ρίμινι), Μικολούτσι (Μπάρι), Μέστο (Ρετζίνα), Μπουντιάνσκι (Άσκολι), Ίνλερ (Ζυρίχη), Καντρέβα (Τερνάνα), Φλόρο Φλόρες (Αρέτσο), Κουαλιαρέλα (Σαμπντόρια), Πέπε (Κάλιαρι), Σφορτσίνι (Μόντενα), Γκοϊτόμ (Μούρθια), Φερονέτι (Πάρμα)

ΕΦΥΓΑΝ: Ντε Σάνκτις (Σεβίλλη), Νατάλι (Τορίνο), Μουντάρι (Πόρτσμουθ), Ιακουίντα (Γιουβέντους), Μπουονοκούντο (Πράτο), Παολούτσι (Πράτο), Μοντιέλ (Ρετζίνα), Μπαρέτο (Τρεβίζο), Τζενόνι (Πάρμα)

Προπονητής: Πασκουάλε Μαρίνο
Πόλη: Ούντινε
Έδρα: "Φρίουλι"
Τι έκανε πέρυσι: 10η στη Serie A
Πως θα έπαιζε σήμερα: Χαντάνοβιτς, Μέστο, Κόντα, Ζαπάτα, Φελίπε, Πίντζι, Ομπόντο, Ντ'Αγκοστίνο, Κουαλιαρέλα, Φλόρο Φλόρες, Ντι Νατάλε

Δείτε σε βίντεο όλα τα γκολ της Ίντερ την περσινή σεζόν:



Δείτε χάι-λάιτ από την περσινή προέλαση των "νερατζούρι" προς το 15ο σκουντέτο της ιστορίας τους:



Ο περσινός θρίαμβος της Ρόμα, με το εντυπωσιακό 6-2 επί της Ίντερ στον πρώτο τελικό του Κυπέλλου Ιταλίας, στο "Ολίμπικο":



H ρεβάνς του "Σαν Σίρο" (2-1 νίκη της Ίντερ) και τα επινίκια των παικτών της Ρόμα για την κατάκτηση του Κυπέλλου:



To απίστευτο διαφημιστικό σποτ για το νέο Καμπιονάτο, με τους Κακά, Ματεράτσι, Μπουφόν και Ντε Ρόσι να υποδύονται τα... σταφύλια:












































































































































































































































































































































































































TAGS SERIE A
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ