SERIE A

Καμπιονάτο... Αξίζει να το δεις!

Καμπιονάτο... Αξίζει να το δεις!
New Image

H αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του φετινού ιταλικού πρωταθλήματος και το SPORT 24 σας παρουσιάζει τους 10 λόγους για τους οποίους επιβάλλεται να... συντονιστείτε με τη Serie A!

Η πρωταθλήτρια Ιταλίας Ίντερ, η Κυπελλούχος Ιταλίας και κάτοχος του φετινού Σούπερ Καπ Ρόμα, η πρωταθλήτρια Ευρώπης Μίλαν, η ομάδα με τις περισσότερες κατακτήσεις τίτλων στην γειτονική χώρα, Γιουβέντους, η πάντα υπολογίσιμη Λάτσιο, και οι φιλόδοξες Παλέρμο, Ουντινέζε και Σαμπντόρια συνθέτουν το παζλ των ομάδων που αναμένεται να κλέψουν φέτος την παράσταση και να καθηλώσουν τα βλέμματα.
Έναν χρόνο μετά τον θρίαμβο της Εθνικής Ιταλίας στα γήπεδα της Γερμανίας, αλλά και τον εφιάλτη του σκανδάλου calciopolis που άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια του στο calcio, οι φίλοι του ιταλικού ποδοσφαίρου περιμένουν μία σεζόν γεμάτη δράση, θέαμα, συναισθήματα και σασπένς.

Λίγο πριν από την πρώτη σέντρα του πρωταθλήματος, το SPORT 24 σας παρουσιάζει 10 καλούς λόγους για να συντονιστείτε με την... Serie A. Πάμε λοιπόν:

1. Για τον... αειθαλή Πάολο Μαλντίνι. Ο "χαϊλάντερ" της Μίλαν ετοιμάζεται για την 24η και -όπως όλα δείχνουν- τελευταία του σεζόν στα ιταλικά (αλλά και ευρωπαϊκά) γήπεδα, με τον άνθρωπο-σύμβολο της σύγχρονης ιστορίας των "ροσονέρι" να καταρρίπτει τους νόμους της φύσης παρατείνοντας όσο μπορεί την παραμονή του στους αγωνιστικούς χώρους.

Οι τίτλοι και τα ρεκόρ του μιλούν από μόνα τους: 7 πρωταθλήματα και 1 Κύπελλο Ιταλίας, 5 ιταλικά Σούπερ Καπ, 5 Τσάμπιονς Λιγκ/Κύπελλα Πρωταθλητριών, 4 Ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ, 2 Διηπειρωτικά, είναι τα έπαθλα που έχει πανηγυρίσει ως παίκτης της Μίλαν, με τον "καπιτάνο" να μην έχει φορέσει φανέλα άλλου συλλόγου.

Επιπλέον, είναι ο ρέκορντμαν συμμετοχών με τη φανέλα των "ροσονέρι", αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Φράνκο Μπαρέζι, καθώς και ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές σε αγώνες της Serie Α, ξεπερνώντας πριν δύο χρόνια τον Ντίνο Τζοφ, που είχε μείνει στις 572 συμμετοχές. Όταν αποχωρήσει από την ενεργό δράση, έχει αποφασιστεί από τη διοίκηση της Μίλαν να αποσυρθεί η ιστορική φανέλα με το Νο 3 προς τιμήν του.

Προς το παρόν έχουμε έναν ακόμα χρόνο να τον θαυμάζουμε στα γήπεδα (επιστρέφει σε λίγο καιρό καθώς αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού), και σίγουρα οι φίλοι του ποδοσφάιρου δεν θα γυρίσουν την πλάτη στον αρχηγό.

2. Για να δούμε εάν η Ίντερ θα καταφέρει να ξεπεράσει τον... εαυτό της, έχοντας υπόψη ότι την περασμένη αγωνιστική περίοδο έσπασε κάθε ρεκόρ. Όπως αυτό της άνετης κατάκτησης του πρωταθλήματος, με την ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι να εξασφαλίζει μαθηματικά τον τίτλο πέντε αγωνιστικές (!) πριν το φινάλε του, κάτι που είχε επιτύχει μόνο η Τορίνο το 1949.

Ή ακόμα και το εξωπραγματικό σερί των 17 συνεχόμενων νικών στο πρωτάθλημα (απόλυτο ρεκόρ στην ιστορία της Serie A), το οποίο ξεκίνησε στις 25 Σεπτεμβρίου 2006 (νίκη με 4-1 επί της Λιβόρνο) και διεκόπη στις 28 Φεβρουαρίου 2007 (ισοπαλία 1-1 με την Ουντινέζε).

3. Για τον Κριστιάν Βιέρι, έναν από τους μεγαλύτερους γυρολόγους που κυκλοφορούν στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο την τελευταία 15ετία. Στα 34 του ο "Μπόμπο" δεν τα παρατάει, συνεχίζει κυνηγώντας νέες προκλήσεις στην καριέρα του, όπως για παράδειγμα να πετύχει φέτος με την νεανική Φιορεντίνα του Τσέζαρε Πραντέλι.

Η περίπτωση να καλύψει το κενό που άφησε πίσω του ο Λούκα Τόνι είναι μάλλον απίθανη, αυτό που όλοι περιμένουν να δουν από τον Βιέρι είναι αν θα μπορέσει με την εμπειρία του να δώσει οντότητα στη γραμμή κρούσης των "βιόλα".

Αυτός είναι ο 15ος σταθμός στην καριέρα του Ιταλού επιθετικού, ο οποίος έχει περάσει κατά σειρά από: Πράτο, Τορίνο, Πίζα, Ραβένα, Βενέτσια, Αταλάντα, Γιουβέντους, Ατλέτικο Μαδρίτης, Λάτσιο, Ίντερ, Μίλαν, Μονακό, Σαμπντόρια, Αταλάντα και Φιορεντίνα.

4. Γιατί το Καμπιονάτο έχει την τιμή να διαθέτει τον κορυφαίο αυτή τη στιγμή παίκτη στον κόσμο, τον Κακά της Μίλαν. Ο πρώτος σκόρερ στην περυσινή διοργάνωση του Τσάμπιονς Λιγκ με 10 τέρματα παρέμεινε στην πρωταθλήτρια Ευρώπης παρά το στενό "μαρκάρισμα" της Ρεάλ Μαδρίτης και ετοιμάζεται για μία άκρως απαιτητική χρονιά με τους Μιλανέζους.

Μετά την αποχώρηση του Σεβτσένκο το καλοκαίρι του 2006, ο Βραζιλιάνος χαφ ανέλαβε το ρόλο του ηγέτη εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου και φέτος ο Κάρλο Αντσελότι ποντάρει πολλά πάνω του στην προσπάθεια της ομάδας του να επιστρέψει μετά από τέσσερα χρόνια στην κορυφή του Καμπιονάτο.

5. Γιατί το φετινό πρωτάθημα ξεκινάει επί ίσοις όροις για όλους, χωρίς αφαιρέσεις βαθμών και υποβιβασμούς (τιμωρίες που επιβλήθηκαν για τη συμμετοχή ομάδων στο σκάνδαλο calciopolis), με την Ίντερ να έχει μεν τον τίτλο του φαβορί, έχοντας όμως αρκετούς αντιπάλους δε.

Η Γιουβέντους επέστρεψε και πάλι στη Serie A μετά την μαύρη παρένθεση της Serie B, ενώ Μίλαν, Φιορεντίνα και Λάτσιο δεν έχουν τον βραχνά της αφαίρεσης βαθμών, κάτι που έγινε πέρυσι.

6. Γιατί δεν είναι μόνο η "Γιούβε" που επέστρεψε στη φυσική της κατηγορία, αλλά και άλλες δύο ιστορικές ομάδες θα συμμετάσχουν φέτος στην μεγάλη κατηγορία.

Η μεγάλη Νάπολι της δεκαετίας του '80 επί Μαραντόνα, δίνει το παρών στη Serie A μετά από έξι χρόνια απουσίας, ενώ η Τζένοα των 9 πρωταθλημάτων Ιταλίας (το τελευταίο το 1924) να επιστρέφει μετά από 12 χρόνια.

7. Γιατί τα ντέρμπι θα έχουν την τιμητική τους όλο το χρόνο, τόσο στο Βορρά όσο και στο Νότο. Στο Μιλάνο θα έχουμε το "ντέρμπι της Μαντονίνα", ανάμεσα στις δύο συμπολίτισσες, Μίλαν και Ίντερ, ενώ στο Τορίνο, αυτό ανάμεσα στη Γιουβέντους και στην Τορίνο.

Στη Ρώμη καθηλώνει το "ντέρμπι του μίσους" μεταξύ Λάτσιο-Ρόμα, ενώ φυσικά επιστρέφει και το "ντέρμπι της Ιταλίας" με αντιπάλους τις Ίντερ και Γιουβέντους (το παιχνίδι αυτό χαρακτηρίστηκε έτσι καθώς αυτές οι δύο μεγάλες ομάδες ήταν μέχρι το 2006 οι μοναδικές που πήραν μέρος σε όλα τα πρωταθλήματα της μεγάλης κατηγορίας).

Στη Γένοβα, θα αναβιώσει μετά από 12 χρόνια το ντέρμπι Σαμπντόρια-Τζένοα στην κοινή έδρα των δύο ομάδων, το "Λουίτζι Φεράρις", ενώ στην Τοσκάνη υπάρχει το τοπικό ντέρμπι Φιορεντίνα-Λιβόρνο.

Φυσικά υπάρχει το Μίλαν-Γιουβέντους, ενώ στον ιταλικό Νότο υπάρχει το ντέρμπι της Σικελίας ανάμεσα σε Κατάνια και Παλέρμο, με την ευχή φυσικά όλων είναι να μην επαναληφθούν τα περσινά επεισόδια, που είχαν κοστίσει μάλιστα τη ζωή ενός αστυνομικού, του Φίλιπο Ρατσίτι, έξω από το γήπεδο της Κατάνια.

8. Γιατί όλοι περιμένουν να δουν πώς θα είναι η φετινή Ρόμα του Λουτσιάνο Σπαλέτι, η ομάδα που αποτέλεσε πέρυσι τον κακό δαίμονα της κυρίαρχης Ίντερ.

Στο Κύπελλο, η ομάδα της "αιώνιας πόλης" πέτυχε έξι γκολ στο "Ολίμπικο" απέναντι στους Μιλανέζους κατακτώντας ουσιαστικα τη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση, ενώ ήταν η μοναδική που έφυγε με ψηλά το κεφάλι από το "Σαν Σίρο" για το πρωτάθλημα (νίκη με 3-1).

Η κατάκτηση του ιταλικού σούπερ Καπ πριν από λίγες ημέρες στον μονό τελικό με την Ίντερ, αλλά και η απόκτηση των Ζιουλί και Ζουάν, αποτελούν εχέγγυα για μία δυνατή κα ανταγωνιστική φέτος Ρόμα.

9. Γιατί στη Σαμπντόρια κάνουν όνειρα για μία μεγάλη σεζόν, με τον Βάλτερ Ματζάρι (πρώην της Ρετζίνα) στην τεχνική ηγεσία και τους Κασάνο-Μοντέλα ως επιθετικό δίδυμο.

Μεγάλο το στοίχημα για τους δύο (πρώην) διεθνεις Ιταλούς άσους, με τον 33χρονο Μοντέλα να επιστρέφει στην ομάδα όπου έκανε τα πρώτα του βήματα στην Ιταλία, και τον 25χρονο Κασάνο να αφήνει πίσω τους 18 μαρτυρικούς μήνες στη Ρεάλ, προσδοκώντας την επιστροφή του στον αφρό της επικαιρότητας με τη φανέλα των "μπλουτσερκιάτι".

10. Για το τέλος αφήσαμε ένα "δικό μας" παιδί, ο οποίος από το 2004 και μετά δίνει το παρών στο Καμπιονάτο, έχοντας μία μεγάλη προϋπηρεσία στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο λόγος φυσικά για τον Δημήτρη Ελευθερόπουλο, που μετά από οκτώ χρόνια και επτά πρωταθληματα με τον Ολυμπιακό πήρε το δρόμο της... ξενιτιάς, με την Σιένα να αποτελεί από αυτό τον καλοκαίρι τον πέμπτο σταθμό της καριέρας του στη γειτονική μας χώρα.

Η αρχή έγινε με τη Μεσίνα, όπου όμως είχε να ανταγωνιστεί τον Στοράρι, στη Μίλαν δεν του δόθηκαν ευκαιρίες πέρα από δύο φιλικά προετοιμασίας, στη Ρόμα η θέση του βασικού ήταν καπαρωμένη από τον Ντόνι, ενώ πέρυσι έπαιξε αρκετά ματς με την Άσκολι, χωρίς να μπορέσει να καταφέρει να την σώσει από τη Serie B.

Φέτος, μετακόμισε στην Τοσκάνη, έχοντας να ανταγωνιστεί τον Αυστριακό Μάνινγκερ, και τον "Ελέ" να περιμένει να του δοθούν οι ευκαιρίες για να αποδείξει την αξία του.
























































TAGS SERIE A
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ