SERIE A

Οι 10 κορυφαίες μετεγγραφές αλά... ιταλικά

Οι 10 κορυφαίες μετεγγραφές αλά... ιταλικά
New Image

Mπορεί Αγγλία και Ισπανία να έκλεψαν την παράσταση, με τις ιστορικές μετακινήσεις Ανρί και Τόρες, όμως το Καμπιονάτο δεν πάει πίσω... Το SPORT 24 αναλύει τις 10 σημαντικότερες φετινές μετεγγραφές στην Ιταλία

Το Καμπιονάτο δέχτηκε όντως ισχυρό πλήγμα στην αξιοπιστία και την λάμψη του μετά τα σκάνδαλο calciopolis το περασμένο καλοκαίρι (τραγική ειρωνεία ότι μία ημέρα μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ από τη "σκουάντρα ατζούρα", έπεσαν οι βαριές καμπάνες από την ιταλική αθλητική δικαιοσύνη), ωστόσο ένα χρόνο μετά όλα φαίνονται καλύτερα...
Η Μίλαν κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα σε όλα τα προγνωστικά τέτοια εποχή πέρυσι, η Γιουβέντους επέστρεψε στην μεγάλη κατηγορία, η Ίντερ έσπασε την κατάρα που την είχε 17 χρόνια μακριά από το πρωτάθλημα, και το πρωτάθλημα ετοιμάζεται φέτος να ξαναβρει τη χαμένη του αίγλη.

Στο πλαίσιο αυτό, έγιναν αρκετές σημαντικές μετεγγραφές τόσο από το εξωτερικό όσο και εντός των τειχών, με το SPORT 24 να καταγράφει τις 10 κορυφαίες μετεγγραφές του καλοκαιριού, με τους πρωταγωνιστές της να αναμένεται να μας απασχολήσουν ουκ ολίγες φορές. Ιδού λοιπόν τι μας έβγαλε η ακτινογραφία του φετινού Καμπιονάτο, από πλευράς μετακίνησης προσώπων:

10. Βιντσέντσο Μοντέλα (Από Ρόμα σε Σαμπντόρια)



Μετά από οκτώ χρόνια παραμονής στη Ρόμα ο γνωστός στο ιταλικό κοινό με το προσωνύμιο "αεροπλανίνο" επιστρέφει στο "Λουίτζι Φεράρις", όπου για τους οπαδούς της Σαμπντόρια θεωρείται μία από τις θρυλικές φυσιογνωμίες στην ιστορία της ομάδας.

Έχοντας αγωνιστεί το δεύτερο μισό της περυσινής σεζόν ως δανεικός στη Φούλαμ, ο Μοντέλα γύρισε το καλοκαίρι στην ομάδα της "αιώνιας πόλης", όπου διαπίστωσε ότι δεν έχει θέση στα πλάνα του Σπαλέτι, και έτσι αποφάσισε να πάει στο μέρος που ξέρει ότι είναι πραγματικά επιθυμητός.

Ο 33χρονος βραχύσωμος Ιταλός φορ συνιστά ένα εξαιρετικό όπλο στα χέρια του Βάλτερ Ματζάρι, ενώ θα έχει την ευκαιρία να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια στην ομάδα με την οποία έγινε γνωστός στην Ιταλία. Για το αν θα βοηθήσει τη "Σαμπ" ούτε λόγος, είναι άλλωστε ένας από τους κορυφαίους σκόρερ στην ιστορία της Serie A με 137 τέρματα, τα 54 με τη φανέλα των "μπλουτσερκιάτι".

Τι πρέπει να ξέρετε για τον Μοντέλα:

* Στην πρώτη του θητεία στη Σαμπντόρια αγωνίστηκε για τρεις σεζόν (1996-99), με τον Ζντένεκ Ζέμαν να είναι εκείνος που εισηγήθηκε την απόκτησή του από τη Ρόμα.

* Στην πρώτη του κιόλας χρόνια (1999-2000) με τους "τζαλορόσι" αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της ομάδας με 18 τέρματα.

* Ο Μοντέλα φορούσε πάντα τη φανέλα με το Νο 9, με το μεγάλο μετεγγραφικό απόκτημα της Ρόμα το καλοκαίρι του 2000, Γκάμπριελ Μπατιστούτα να έχει και αυτός το Νο 9 για αγαπημένο νούμερο στη φανέλα και να το ζητάει από τον "αεροπλανίνο". Εκείνος όμως ήταν ανένδοτος, κράτησε το Νο 9, και ο "Μπατιγκόλ" συμβιβάστηκε με το Νο 18.

* Οι σχέσεις του με τον Φάμπιο Καπέλο ήταν ψυχρές εξαιτίας του μικρού χρόνου συμμετοχής που του έδινε ο "Δον Φάμπιο" στην ενδεκάδα, με τον Μπατιστούτα να είναι αυτός που ξεκινούσε συνήθως βασικός.

* Αποτελούσε ένα από τα αγαπημένα παιδιά των οπαδών της Ρόμα, κυρίως για τα γκολ που πετύχαινε κόντρα στη μισητή Λάτσιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σκόραρε κατά των "λατσιάλι" στο πρώτο του ντέρμπι το 1999, ενώ με τα τέσσερα γκολ που πέτυχε με αντίπαλο τη Λάτσιο στι 10 Μαρτίου 2002 (5-1 το σκορ), έχει μείνει στην ιστορία, ως ο παίκτης που έχει σημειώσει τα περισσότερα γκολ σε ένα ντέρμπι Ρόμα-Λάτσιο.

* Είναι ο πέμπτος σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία της Ρόμα.

9. Ζουάν (Από Μπάγερ Λεβερκούζεν σε Ρόμα)

Ο Βραζιλιάνος στόπερ ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη χρονική στιγμή για τη Ρόμα, η οποία έψαχνε μία αξιόπιστη λύση για το κέντρο της άμυνας προκειμένου να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε από την αποχώρηση του Κριστιάν Κίβου στην Ίντερ.

Μάλιστα, η λύση του Ζουάν απέφερε κέρδη στο σύλλογο της "αιώνιας πόλης", ο οποίος δαπάνησε κοντά στα 7 εκ.ευρώ για να τον αποκτήσει, την ώρα που έκλεισε τη συμφωνία με την Ίντερ στα 15 εκ.ευρώ προκειμένου να πει το ΟΚ για την φυγή του Ρουμάνου αμυντικού. Το μοναδικό που προβληματίζει τον Λουτσιάνο Σπαλέτι είναι ότι δεν θα έχει στη διάθεσή του τον Ζουάν για το ξεκίνημα του πρωταθλήματος, εξαιτίας τραυματισμού στο πόδι.

Τι πρέπει να ξέρετε για τον Ζουάν:

* Η Ρόμα είναι ο δεύτερο ευρωπαϊκός σταθμός στην καριέρα του 28χρονου Βραζιλιάνου κεντρικού μπακ, ο οποίος αγωνίστηκε για πέντε συνολικά χρόνια στη Μπάγερ Λεβερκούζεν.

* Η μοναδική ομάδα της οποίας έχει φορέσει τη φανέλα στην πατρίδα του είναι η Φλαμένγκο, όπου και αγωνίστηκε από το 1996 μέχρι το 2002.

* Είναι 57 φορές διεθνής με την Εθνική Βραζιλίας (4 γκολ), με την οποία έχει πανηγυρίσει την κατάκτηση 2 Κόπα Αμέρικα (2004, 2007), διοργανώσεις στις οποίες μάλιστα φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού για τη "σελεσάο", καθώς και του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών το 2005.

8. Φραντσέσκο Ταβάνο (Από Βαλένθια σε Λιβόρνο)

Ένα από τα πιο υποτιμημένα ταλέντα του ιταλικού ποδοσφαίρου επιστρέφει και πάλ στη Serie A για να φορέσει τη φορέσει τη φανέλα της Λιβόρνο, με την ελπίδα να καταφέρει να πείσει μέσα από τις εμφανίσεις του τον Ρομπέρτο Ντοναντόνι να τον ξανακαλέσει στην Εθνική Ιταλίας.

Μετά από μία εξαιρετική σεζόν με την Έμπολι δύο χρόνια πριν ο "Τσίτσο" εντάχθηκε στο δυναμικό της Βαλένθια όμως δεν κατάφερε ποτέ να προσαρμοστεί στην Πριμέρα Ντιβισιόν, με το δανεισμό του στη Ρόμα στο δεύτερο μισό της περασμένης σεζόν να αποτελεί ουσιαστικά μία προσωρινή λύση.

Ο 25χρονος Ιταλός φορ, ο οποίος θα φοράει τη φανέλα με το Νο 10 στη Λιβόρνο, ελπίζει ότι θα ξαναβρεί στην Τοσκάνη την εκτελεστική του δεινότητα, την οποία "απώλεσε" πέρυσι.

Τι πρέπει να ξέρετε για τον Ταβάνο:

* Ο Ταβάνο υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο συνεργασίας με τη Λιβόρνο, με τη Βαλένθια να βάζει στα ταμεία της γύρω στα 6 εκ.ευρώ.

* Το 2001 ήταν η χρονιά-σταθμός στην καριέρα του όταν και πήρε μετεγγραφή στην Έμπολι, όπου ήταν ο κορυφαίος σκόρερ για την ομάδα της Τοσκάνης στο διάστημα που αγωνίστηκε.

* Η φήμη του με τη φανέλα της Έμπολι ήταν τόσο μεγάλη, ώστε την μετεγγραφική περίοδο του Ιανουαρίου του 2006 να υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς Ρεάλ Μαδρίτης να τον αποκτήσει, με τον ίδιο όμως να μετεγγράφεται τελικά έξι μήνες αργότερα στη Βαλένθια.

7. Τιάγκο (Από Λιόν σε Γιουβέντους)

Μία από τις ακριβότερες φετινές μετεγγραφές της Γιουβέντους, με την "βέκια σινιόρα" να δαπανά 15 εκ.ευρώ για να τον πάρει από τη Λιόν.

Μπορεί στα φιλικά προετοιμασίας να μην "πετούσε", όμως όλα δείχνουν ότι ο Κλαούντιο Ρανιέρι θεωρεί τον "νέο Πάολο Σόουζα" ως βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος της ενδεκάδας της φετινής Γιουβέντους, με την μεγάλη διεθνή εμπειρία που έχει ο Πορτογάλος να του δίνει προβάδισμα έναντι των άλλων αμυντικών μέσων, Αλμιρόν και Νοτσερίνο.

Μίλαν και Τσέλσι προσπάθησαν το καλοκαίρι να τον αποκτήσουν, με τον Πορτογάλο μέσο να ονειρεύεται το τέταρτο συνεχόμενο πρωτάθλημα στην καριέρα του, με τρίτη διαφορετική ομάδα.

Τι πρέπει να ξέρετε για τον Τιάγκο:

* Πήγε στη Μπενφίκα το Δεκέμβριο του 2001, ενώ τη σεζόν 2002-03 με τα 13 τέρματα που σημείωσε βοήθησε σημαντικά την ομάδα του να καταλάβει τη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος.

* Ήταν μία από τις επιλογές του Ζοσέ Μουρίνιο, στην πρώτη σεζόν του Πορτογάλου τεχνικού στο τιμόνι των "μπλε", με τον Τιάγκο να αποτελεί σταθερά ένας από τους παίκτες που εμπιστευόταν ο Μουρίνιο για το χώρο της μεσαίας γραμμής. Έλειψε μόνο από τέσσερις αγώνες της Πρέμιερ Λιγκ την αγωνιστική περίοδο 2004-05, όπου αγωνίστηκε 51 συνολικά φορές σε όλες τις διοργανώσεις πετυχαίνοντας 4 τέρματα.

* Το καλοκαίρι του 2005 πήρε μετεγγραφή για τη Λιόν, με τον Μουρίνιο να παραδέχεται δημόσια αργότερα ότι ήταν μεγάλο λάθος η απόφαση που πήρε να εγκρίνει την αποχώρηση του συμπατριώτη του.

* Ήταν βασικό στέλεχος της Λιόν την τελευταία διετία, με την οποία έφτασε στην κατάκτηση δύο συνεχόμενων πρωταθλημάτων καθώς και στην παρουσία σε έναν τελικό Λιγκ Καπ, όπου η εξάκις πρωταθλήτρια Γαλλίας ηττήθηκε από τη Μπορντό.

6. Φαμπρίτσιο Μίκολι (Από Γιουβέντους σε Παλέρμο)

Αφού δεν κατάφερε να στεριώσει στη Γιουβέντους και να πάρει τις ευκαιρίες που ήθελε προκειμένου να καθιερωθεί, ο βραχύσωμος Ιταλός μεσοεπιθετικός πήρε την απόφαση να πάει στην φιλόδοξη Παλέρμο.

Στο "Ρέντσο Μπαρμπέρα" αναμένεται να τα πάει περίφημα, καθώς μαζί με τον Αμάουρι, εμφανίζονται ως ένα από τα πιο επικίνδυνα επιθετικά δίδυμα (για τις αντίπαλες άμυνες) στη Serie A.

Αυτό το καλοκαίρι ο 27χρονος άσος ήταν διαθέσιμος στο παζάρι, με τον πρόεδρο της Παλέρμο, Μαουρίτσιο Τζαμπαρίνι, να μη χάνει την ευκαιρία και να τον ντύνει "ροζανέρο" καταβάλλοντας κάτι παραπάνω από 5 εκ.ευρώ στη Γιουβέντους.

Ουσιαστικά, ο Μίκολι επιστρέφει στο Καμπιονάτο μετά από δύο χρόνια που αγωνίστηκε με τη μορφή δανεισμού στη Μπενφίκα, και φυσικά επιθυμεί να δείξει σε όλους ότι παραμένει σταθερή αξία στο ιταλικό ποδόσφαιρο.

Τι πρέπει να ξέρετε για τον Μίκολι:

* Η Μπενφίκα δεν είναι η μοναδική ομάδα στην οποία αγωνίστηκε δανεικός από τη Γιουβέντους ο Μίκολι. Την αγωνιστική περίοδο 2002-03 παραχωρήθηκε από τη "βέκια σινιόρα" ως δανεικός στην Περούτζα, την οποία κατάφερε να οδηγήσει σε μία θέση που της επέτρεψε να πάρει μέρος στο Κύπελλο Ιντερτότο.

* Οι Τορινέζοι δεν του έδωσαν ποτέ πολλές ευκαιρίες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την παραχώρησή του το καλοκαίρι του 2004 στη Φιορεντίνα με τη μορφή συνιδιοκτησίας, κάτι που σήμαινε πως η Γιουβέντους διατηρούσε το ήμισυ των δικαιωμάτων του παίκτη.

* Μετά την πρώτη του καλή σεζόν με τη φανέλα των "αετών της Λισσαβώνας", προσέλκυσε αρκετές ευρωπαϊκές ομάδες, όπως η Ίντερ, η Ρόμα, η Μπλάκμπερν και η Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, με τον ίδιο όμως να προτιμά να παραμείνει για έναν ακόμη χρόνο στη Λισσαβώνα.

* Ο Μικολι έχει τατουάζ στο πόδι του που απεικονίζει τον Τσε Γκεβάρα, ενώ στα παιδικά του χρόνια ήταν φανατικός οπαδός της Λέτσε.



5. Αλεσάντρε Πάτο (Από Ιντερνασιονάλ σε Μίλαν)

Αποτέλεσε το μήλον της έριδος στην τρέχουσα μετεγγραφική περίοδο ανάμεσα σε Μίλαν, Ίντερ, Τσέλσι και Ρεάλ Μαδρίτης, με την πρωταθλήτρια Ευρώπης να καταφέρνει να "κλέψει" τον 17χρονο θαυματουργό πιτσιρικά μέσα από τα χέρια των άλλων μνηστήρων, δίνοντας τα χέρια με την Ιντερνασιονάλ του Πόρτο Αλέγκρε έναντι του ποσού των 15 εκ.ευρώ.

Οι "ροσονέρι' είναι πεπεισμένοι ότι έχουν στις τάξεις τους τον διάδοχο του Κακά, με κοινό χαρακτηριστικό πάντως αυτών των δύο παικτών, πέρα από την Βραζιλία, να είναι και ο Λεονάρντο.

Ο παλιός άσος της Μίλαν ήταν αυτός που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να αποσπάσει την υπογραφή του Κακά το 2001 για να αφήσει την πατρίδα του και να έρθει στο "Σαν Σίρο", ο ίδιος άνθρωπος ήταν αυτός που "έψησε" τον Πάτο να ντυθεί "ροσονέρο".

Βέβαια, ίσως χρειαστεί να περιμένει κάποιο καιρό για να δείξει στο Καμπιονάτο την αξία του (η οποία φάνηκε πάντως στο πρόσφατο Παγκόσμιου Πρωτάθλημα Under20) καθώς στην γραμμή κρούσης των Μιλανέζων υπάρχουν ήδη οι Ρονάλντο, Ιντσάγκι και Τζιλαρντίνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει το δικαίωμα να πάρει μέρος σε επίσημους αγώνες της Μίλαν από τον Ιανουάριο, ενώ από τις 3 Σεπτεμβρίου και μετά θα μπορεί να αγωνίζεται σε φιλικά παιχνίδια, έχοντας συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.

Ti πρέπει να ξέρετε για τον Πάτο:

* Το πλήρες του όνομα είναι Αλεσάντρε Ροντρίγκες ντα Σίλβα, ενώ το παρατσούκλι του είναι "Πάπια". Το προσωνύμιο αυτό του έχει δοθεί από το όνομα της πόλης στην οποία γεννήθηκε, καθώς ονομάζεται Πάτο Μπράνκο (μεταφράζεται ως "λευκή πάπια")

* Το 2001, σε ηλικία 11 ετών, πήγε να δοκιμαστεί στην Ιντερνασιονάλ, όπου κατοικούσε στο ίδιο σπίτι με άλλους 83 εφήβους, που είχαν όπως και αυτός το ίδιο όνειρο, να προωθηθούν κάποια στιγμή στην πρώτη ομάδα.

* Στο ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα, σε ηλικία 17 ετών, ο Πάτο βοήθησε την Ιντερνασιονάλ να νικήσει με 4-1 την Παλμέιρας, στις 26 Νοεμβρίου 2006. Στο ματς αυτό ο 17χρονος άσος πέτυχε ένα γκολ και έδωσε τρεις ασίστ, με πολλούς να σπεύδουν τότε να τον συγκρίνουν με τον Ροναλντίνιο.

4. Αντόνιο Κασάνο (Από Ρεάλ Μαδρίτης σε Σαμπντόρια)

Μετά από 1,5 καταστροφικό χρόνο στο ισπανικό πρωτάθλημα με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, όπου περισσότερο "σκούπιζε" τον πάγκο παρά βοηθούσε τους "μερένγκες" από τον αγωνιστικό χώρο, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για τον Αντόνιο Κασάνο να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη.

Όχι όμως για την Ρόμα, ομάδα την οποία υπηρέτησε για περισσότερο από 4 χρόνια (από το καλοκαίρι του 2001 μέχρι τον Δεκέμβριο του 20005), αλλά για τη Σαμπντόρια, η οποία πλήρωσε 1,2 εκ.ευρώ για να τον αποκτήσει με τη μορφή δανεισμού από τη Ρεάλ Μαδρίτης, έχοντας μάλιστα οψιόν αγοράς για κανονική μετεγγραφή από το καλοκαίρι του 2008.

Οι άνθρωποι της "Σαμπ" φρόντισαν να αναπληρώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την φυγή Κουαλιαρέλα, φέρνοντας στο "Μαράσι" το δίδυμο Μοντέλα-Κασάνο, με τον 25χρονο φορ από το Μπάρι να ευελπιστεί ότι στη Γένοβα θα καταφέρει να αναστήσει μία καριέρα, που φαινόταν τελειωμένη λίγο καιρό πριν.

Τι πρέπει να ξέρετε για τον Κασάνο:

* Ο Κασάνο γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1982, την επόμενη ακριβώς ημέρα από την κατάκτηση του Μουντιάλ της Ισπανίας από την Ιταλία (νίκη με 3-1 στον τελικό επί της Δυτικής Γερμανίας)

* Σε ηλικία μόλις 19 ετών πήρε τη μεγάλη μετεγγραφη για τη Ρόμα, με τους "τζαλορόσι" να αφήνουν εκτός μάχης τη Γιουβέντους καταθέτοντας μία εξωπραγματική προσφορά ύψους 28 εκ.ευρώ στην Μπάρι.

* Σε ηλικία 22 ετών πήρε μέρος στο Euro 2004 με την Εθνική Ιταλίας, όπου παραλιγο να δώσει στους "ατζούρι" την πρόκριση στα προημιτελικά, με τα κρίσιμα γκολ που πέτυχε με αντιπάλους τις Σουηδία και Βουλγαρία. Η ομάδα του Τραπατόνι αποκλείστηκε στη διαφορά τερμάτων, με τον "γερόλυκο" Ιταλό τεχνικό να χαρακτηρίζει τον Κασάνο ως "το μέλλον του ιταλικού ποδοσφαίρου".

* Είναι μόλις ο δεύτερος Ιταλός ποδοσφαιριστής στην ιστορία που υπογράφει συμβόλαιο με τη Ρεάλ Μαδρίτης, μετά τον Κριστιάν Πανούτσι.

* Στο διάστημα της παραμονής του στη "βασίλισσα" είχε πάρει αρκετά κιλά, με αποτέλεσμα να γίνει αντικείμενο χλεύης από ισπανικά ΜΜΕ, ακόμα και από κωμικούς στην τηλεόραση.

* Έχει συνεργαστεί δύο φορές με τον Φάμπιο Καπέλο, τόσο στη Ρόμα όσο και στη Ρεάλ Μαδρίτης, με τον οποίο είχε καλές και κακές στιγμές.



* Στην παρουσίασή του από τη Σαμπντόρια, συγκεντρώθηκαν περίπου 2.500 οπαδοί της ομάδας για να τον αποθεώσουν.

3. Κριστιάν Κίβου (Από Ρόμα σε Ίντερ)

Σε ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα μετεγγραφικά σίριαλ μετατράπηκε το θέμα της παραμονής ή όχι του Κριστιάν Κίβου από τη Ρόμα, με το Ρουμάνο κεντρικό αμυντικό να πηγαίνει τελικά στην Ίντερ, κάνοντας την πρωταθλήτρια Ιταλίας ακόμη πιο ισχυρή.

Το εντυπωσιακό με τη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι αρχικά η Ρόμα είχε δώσει τα χέρια με την Ρέαλ Μαδρίτης, όμως η αδυναμία των "μερένγκες" να ικανοποιήσουν τις οικονομικές απαιτήσεις του Κίβου (προσέφεραν συμβόλαιο με ετήσιες απολαβές 3,5 εκ.ευρώ και τον ίδιο να ζητάει περίπου 5), φρέναρε τη μετεγγραφή.

Η μόνη ομάδα που τα είχε βρει εξαρχής με τον παίκτη ήταν η Ίντερ, με τον Μάσιμο Μοράτι να ρίχνει τελικά 16 εκ.ευρώ στο τραπέζι αγοράζοντάς τον από τους Ρωμαίους.

Ο Ρουμάνος αποτελεί ένα πολυεργαλείο στον χώρο της άμυνας, με τον Ρομπέρτο Μαντσίνι να προβληματίζεται για το αν θα τον χρησιμοποιήσει σε θέση κεντρικού μπακ (αφήνοντας στον πάγκο έναν εκ των Ματεράτσι-Κόρντομπα) ή σε αυτή του αριστερού μπακ (εκτοπίζοντας έτσι τον Μάξουελ).

Τι πρέπει να ξέρετε για τον Κίβου:

* Έδειξε την αδιαμφισβήτητη αξία του στον Άγιαξ, όπου είχε σπουδαίους συμπαίκτες όπως οι Ιμπραΐμοβιτς, Φαν ντερ Φάαρτ, Φαν ντερ Μέιντε.

* Το καλοκαίρι του 2003 αποκτήθηκε από τη Ρόμα έναντι του ποσού των 18 εκ.ευρώ.

* Είναι αρχηγός της Εθνικής Ρουμανίας με την οποία μετράει περισσότερες από 50 συμμετοχές, με τη μοναδική του παρουσία με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του σε τελική φάση ποδοσφαιρικής διοργάνωσης να είναι το 2000, στα γήπεδα της Ολλανδίας και του Βελγίου.

* Ο μάνατζερ της Εθνικής ομάδας της Ρουμανίας, Βίκτορ Πιτούρκα, αποκάλυψε πρόσφατα κατά τη διάρκεια ενός τοκ σόου ότι ο Κίβου και ο φίλος του γκολκίπερ, Μπόγκταν Λόμποντ, είναι μανιώδεις καπνιστές.

2. Φάμπιο Κουαλιαρέλα (Από Σαμπντόρια σε Ουντινέζε)

Πιθανότατα, η μεγαλύτερη μετεγγραφή παίκτη που έχει κάνει ποτέ η Ουντινέζε. Η αποκάλυψη του περσινού Καμπιονάτο ανήκε υπό μορφής συνιδιοκτησίας σε Ουντινέζε και Σαμπντόρια, με τις "ζέβρες" να καταθέτουν προσφορά 7,5 εκ.ευρώ αυτό το καλοκαίρι αποκτώντας εξ ολοκλήρου τα δικαιώματα του 24χρονου Ιταλού άσου.

Πέρυσι, ο Κουαλιαρέλα σημείωσε 13 τέρματα σε 35 παρουσίες του με τη φανέλα της "Σαμπ" ενώ στο ντεμπούτο του με την Εθνική Ιταλίας ως βασικός, πέτυχε δύο γκολ με αντίπαλο τη Λιθουανία για τα προκριματικά του Euro 2008. Οι "ειδικοί" εκτιμούν ότι η τριπλέτα Κουαλιααρέλα-Ντι Νατάλε-Φλόρες θα κάνει πράματα και θάματα φέτος για λογαριασμό της Ουντινέζε.

Τι πρέπει να ξέρετε για τον Κουαλιαρέλα:

* Ξεκίνησε την καριέρα του στην Τορίνο, ενώ έκανε το ντεμπούτο του στη Serie A με αντίπαλο την Πιατσέντσα στις 14 Μάη του 2000.

* Το καλοκαίρι του 2005 αποκτήθηκε από την Ουντινέζε, η οποία τον έδωσε δανεικό (υπό τη μορφή συνιδιοκτησίας) στην νεοφώτιστη τότε Άσκολι.

* Οι πολλές απουσίες στην επίθεση της παγκόσμιας πρωταθλήτριας έκαναν τον Ντοναντόνι να στραφεί στον Κουαλιαρέλα, και εκείνος τον δικαίωσε. Πραγματοποίησε καλή εμφάνιση στην παρθενική του παρουσία (ως αλλαγή) κόντρα στη Σκωτία, ενώ πέτυχε δύο υπέροχα τέρματα στην εκτός έδρας νίκη της Ιταλίας με 2-0 επί της Λιθουανίας στο Κάουνας, στο πρώτο ματς που έπαιξε από την αρχή για την "σκουάντρα ατζούρα".

* Πριν τον αποκτήσει η Ουντινέζε, μία από τις ομάδες που ακούγονταν έντονα ως άμεσα ενδιαφερόμενες ήταν και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

1. Νταβίντ Σουάζο (Από Κάλιαρι σε Ίντερ)

Το είχε τελικά η μοίρα της Ίντερ αυτό το καλοκαίρι να μετατρέπει σε σίριαλ τις υποθέσεις παικτών που είχε βάλει ως στόχο να αποκτήσει. Όπως και στην περίπτωση του Κίβου, έτσι και αυτή του Σουάζο πέρασε από χίλια κύματα μέχρι να φωτογραφηθεί ο επιθετικός από την Ονδούρα στα χρώματα των "νερατζούρι", με κοινή συνισταμένη αυτών των δύο περιπτώσεων την επιθυμία τους να πάρουν μετεγγραφή για την πρωταθλήτρια Ιταλίας.

Μάλιστα το σίριαλ Σουάζο πήρε όσκαρ σεναρίου! Ο πρόεδρος της Κάλιαρι, Τσελίτο, είχε συμφωνήσει αρχικά με τον Μάσιμο Μοράτι, στη συνέχεια όμως έδωσε τα χέρια και με τον... Αντριάνο Γκαλιάνι, με τη Μίλαν να ανακοινώνει την απόκτηση του Σουάζο μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της.

Τελικά επικράτησε η θέληση του γαμπρού (Σουάζο) και της νύφης (Ίντερ) με τα... πεθερικά ("ροσονέρι") να αποσύρονται από τη διεκδίκησή του. Το κόστος της μετεγγραφής του ικανότατου φορ (εγκατέλειψε μετά από οκτώ συναπτά έτη την Κάλιαρι) έφτασε τα 10 εκ.ευρώ, με τον Σουάζο να αρχίζει κιόλας από τα φιλικά να αποδεικνύει ότι αυτός και ο Ιμπραΐμοβιτς θα είναι το βασικό δίδυμο της φετινής Ίντερ.

Τι πρέπει να ξέρετε για τον Σουάζο:

* Ο Σουάζο αποκτήθηκε από την Κάλιαρι το καλοκαίρι του 1999 (από την Ολίμπια της Ονδούρας), με την ομάδα της Σαρδηνίας να υποβιβάζεται όμως τη σεζόν 1999-2000 στη Serie B, όπου και παρέμεινε για τέσσερα χρόνια. Σε αυτό το διάστημα ο Σουάζο έπαιξε σε 113 παιχνίδια και βρήκε 40 φορές το δρόμο προς τα δίχτυα.

* Τα κατορθώματα αυτά είχαν ως συνέπεια να κερδίσει το προσωνύμιο "πάνθηρας".
* Η σεζόν 2005-06 ήταν η κορυφαία στην μέχρι τώρα καριέρα του στη Serie A, καθώς πέτυχε 23 τέρματα και έγινε ο κορυφαίος σκόρερ για μία σεζόν στην ιστορία της Κάλιαρι, ξεπερνώντας τα 21 τέρματα που είχε σημειώσει ο Λουίτζι Ρίβα με τη φανέλα των "ροσομπλού" το 1970.


* Την ίδια σεζόν ανακηρύχθηκε καλύτερος ξένος παίκτης του πρταθληματος, βραβείο που μοιράστηκε μαζί με τον Κακά της Μίλαν.

* Στα φιλικά προετοιμασίας με την Ίντερ, ο Σουάζο τα πήγε περίφημα, με αποκορύφωμα τα δύο υπέροχα τέρματα που σημείωσε στο "Όλντ Τράφορντ", στο νικηφόρο 3-1 κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
























































































































































































TAGS SERIE A
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ