CHAMPIONS LEAGUE

"Λιοντάρι" η Γιουνάιτεντ, άνετα η Ρόμα

"Λιοντάρι" η Γιουνάιτεντ, άνετα η Ρόμα
New Image

Με γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο, η Μάντσεστερ Γ. πέρασε νικηφόρα από τη Λισσαβώνα, επικρατώντας 1-0 της Σπόρτινγκ.

Με μία εμφάνιση που θύμισε αρκετά τα τελευταία της παιχνίδια στην Πρέμιερ Λιγκ και με το... αγαπημένο της σκορ, 1-0, αυτό με το οποίο έχει πάρει τρεις νίκες στις ισάριθμες τελευταίες αγωνιστικές στο "Νησί", η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πέρασε νικηφόρα από την δύσκολη έδρα της Σπόρτινγκ, παίρνοντας έτσι από την πρώτη κιόλας αγωνιστική κεφάλι στον έκτο όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ.
Οι "κόκκινοι διάβολοι" παρουσιάστηκαν υποτονικοί στο πρώτο μέρος όπου γνώρισαν μεγάλη πίεση και χρειάστηκε ο Φαν ντερ Σάαρ για να διατηρηθεί ανέπαφη η εστία του, όμως στην επανάληψη ανέβασαν στροφές και με ένα πρώην αγαπημένο παιδί των οπαδών της Σπόρτινγκ, πήραν το πολύτιμο "τρίποντο".

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο πέτυχε ένα πολύ όμορφο γκολ με κεφαλιά-ψαράκι στο 62ο λεπτό, χωρίς πάντως να το πανηγυρίσει από σεβασμό στην πρώην ομάδα του, και με τους οπαδούς των "λιονταριών" να τον χειροκροτούν παρά την πίκρα τους, δείχνοντας ότι ξέρουν να αναγνωρίζουν και να τιμούν αξίες, που έχουν μάλιστα προσφέρει πολλά στην ομάδα του.

Στα αξιοσημείωτα της αναμέτρησης και η επιστροφή στην ενεργό δράση για τον Γουέιν Ρούνεϊ μετά τις 11 Αυγούστου, όταν και είχε τραυματιστεί στον αγώνα της πρεμιέρας του πρωταθλήματος κόντρα στη Ρέντινγκ.

Πίεση από το "καλημέρα"
Οι γηπεδούχοι μπήκαν καλυτερα στο ματς, και θα μπορούσαν να προηγηθούν στο σκορ μόλις στο 4ο λεπτό, όταν το σουτ του Ρομανιόλι από 20 μέτρα κόντραρε σε αμυντικό της Γιουνάιτεντ, πήρε περίεργη πορεία και πέρασε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Φαν ντερ Σάαρ.

Με τη συμπλήρωση του δεκαλέπτου το σουτ του Ισμαΐλοφ είχε και αυτό την ίδια κατάληξη (πάνω από το οριζόντιο δοκάρι), ενώ στο 13ο λεπτό οι Πορτογάλοι ζήτησαν πέναλτι σε μαρκάρισμα του Ντιαλό από τον Βίντιτς, με τον διαιτητή να δίνει (σωστά) συνέχεια στο παιχνίδι.

Από εκεί και πέρα, η Γιουνάιτεντ κατάφερε να περιορίσει τους κινδύνους στην περιοχή της μέχρι το 25 λεπτό, χωρίς όμως να καταφέρει από την πλευρά της να απειλήσει τους γηπεδούχους, με τον Ρούνεϊ να δείχνει στην επανεμφάνισή του στα γήπεδα μετά τις 11 Αυγούστου να κινείται σε χαμηλά επίπεδα απόδοσης.

Σε καλή βραδιά ο Ολλανδός κίπερ...
Στο 28ο λεπτό ο Φαν ντερ Σάαρ έδειξε τη μεγάλη του κλάση, όταν έβγαλε σε κόρνερ το σουτ του Λίεντσον από τα 20 μέτρα, ενώ ο Νάνι ήταν ο δημιουργός της πρώτης καλής φάσης για τη Γιουνάιτεντ μετά από 33 λεπτά ματς, με το σουτ του Νάνι μέσα από τη μεγάλη περιοχή της Σπόρτινγκ να φεύγει άουτ.

Αυτή ηταν και η τελευταία αξιόλογη φάση του πρώτου μέρους, με τις περισσότερες επιθετικές προσπάθειες των "κόκκινων διαβόλων" να σταματούν εκ τη γενέση τους από τον εξαιρετικό στα αμυντικά του καθήκοντα, Πόλγκα.

Ο Ρονάντο "σκότωσε" την πρώην ομάδα του
Στο 57ο λεπτό, οι πρωταθλητές Αγγλίας απείλησαν με την κεφαλιά του Γκιγκς (μετά από ωραία ενέργεια και σέντρα από αριστερά του Κριστιάνο Ρονάλντο) να περνάει άουτ, ενώ στο 62ο λεπτό άνοιξε το σκορ για τους φιλοξενούμενους. Δημιουργός ο Γουές Μπράουν που έκανε τη σέντρα και εκτελεστής ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος με υπέροχη κεφαλιά-ψαράκι από κοντά νίκησε τον Στοΐκοβιτς.

Παρά την μεγάλη σημασία αυτού του τέρματος από βαθμολογική άποψη, ο Πορτογάλος άσος δεν πανηγύρισε το τέρμα αυτό κόντρα στην πρώην ομάδα του, με το κοινό της Σπόρτινγκ να διδάσκει ποδοσφαιρικό πολιτισμό, χειροκροτώντας τον Κριστιάνο Ρονάλντο! Το γκολ αυτό ανέβασε ψυχολογικά τη Γιουνάιτεντ, με τον Ρούνεϊ να επιχειρεί μακρινό σουτ από 30 μέτρα και την μπάλα να περνά πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Ένα λεπτό υποδειγματική αντεπίθεση για τη Μάντσεστερ, με τον Κριστιάνο Ρονάλντο να φτάνει με σόλο ενέργεια στην αντίπαλη περιοχή, να δίνει την πάσα στον Νάνι την κατάλληλη στιγμή, και το πλασέ του νεαρού Πορτογάλου να αποκρούεται από τον αντίπαλο γκολκίπερ.

Κυρίαρχος στην επανάληψη η Γιουνάιτεντ
Σε αντίθεση με το πρώτο μέρος, η Γιουνάιτεντ ήταν φανερό πως είχε αποκτήσει τον έλεγχο του ματς, με τον Φέργκιουσον να βάζει "νέο αίμα" στην ομάδα για το τελευταίο τέταρτο, με τους Σαχά και Άντερσον (αποδοκιμάστηκε όντας πρώην παίκτης της Πόρτο) να παίρνουν την θέση των Ρούνεϊ και Γκιγκς.

Στο 79ο λεπτό, ο Φαν ντερ Σαρ "κατέβασε τα ρολά" όταν απέκρουσε με εντυπωσιακή εκτίναξη στη δεξιά γωνιά της εστίας του την πανίσχυρη κεφαλιά του Τονέλ, ενώ στην επαναφορά της μπάλας ο Ντιαλό έπιασε το σουτ που έφυγε όμως άουτ.

Εμπειρία και Φαν ντερ Σάαρ τα κλειδιά...
Στο 85ο λεπτό ο Κριστιάνο Ρονάλντο αποχώρησε δίνοντας τη θέση του στον Κάρλος Τέβεζ, γνωρίζοντας την αποθέωση από τους οπαδούς της πρώην ομάδας του.

Στα τελευταία λεπτά η γηπεδούχος ομάδα πίεσε στην προσπάθειά της να αποφύγει την ήττα στην πρεμιέρα, όμως η Γιουνάιτεντ, με την τεράστια εμπειρία που διαθέτει από τα τόσα χρόνια συμμετοχής στον θεσμό, κατάφερε να διατηρήσει το υπέρ της 1-0, που της ανοίγει το δρόμο για την πρώτη δυάδα του ομίλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή ήταν μόλις η τρίτη επιτυχία για τους "κόκκινους διαβόλους" στις τελευταίες 15 εξορμήσεις της μακριά από το "Όλντ Τράφορντ".

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Σπόρτινγκ Λισσαβώνας: Στοΐκοβιτς, Άμπελ, Τονέλ, Άντερσον Πόλγκα, Ρόνι (74' Μπρούνο Περερίνια), Ισμαΐλοφ (55' Βούκσεβιτς), Βελόσο, Ζοάο Μουτίνιο, Ρομανιόλι (67' Πούροβιτς), Ντιαλό, Λίεντσον

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Φαν ντερ Σάαρ, Μπράουν, Φέρντιναντ, Βίντιτς, Εβρά, Κάρικ, Σκόουλς, Γκιγκς (76' Άντερσον), Κριστιάνο Ρονάλντο (86' Τέβεζ), Ρούνεϊ (72' Σαχά)

Ρόμα-Ντιναμό Κιέβου 2-0

Η Ρόμα μπήκε αποφασισμένη να καθαρίσει από νωρίς το παιχνίδι και να στείλει το μήνυμα ότι φέτος είναι ικανή για μεγάλα πράγματα σε Ιταλία και Ευρώπη, και τα κατάφερε, καθώς μόλις στην πρώτη επικίνδυνη φάση που δημιούργησαν στην εστία των Ουκρανών άνοιξαν το σκορ.

Το γκολ αυτό σίγουρα θα έκανε τον Σπαλέτι να χαμογελάει πλατιά καθώς ήταν αποτέλεσμα ομαδικής προσπάθειας στην οποία συμμετείχαν 5 παίκτες των "τζαλορόσι".

"Χάθηκε" η μπάλα στο πρώτο γκολ
Η μπέλα πέρασε από τα πόδια των Τότι, Μαντσίνι, Ακουιλάνι και Τονέτο χωρίς να μεσολαβήσει παρέμβαση κάποιου παίκτη των φιλοξενουμένων, ο Τονέτο έβγαλε γλυκιά σέντρα από τα αριστερά, με τον Περότα να παίρνει την γυριστή κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι στέλνοντας τη μπάλα στην απέναντι γωνία του Σοκολόφσκι.

Μετά το 1-0 η Ρόμα συνέχισε να παίζει όμορφο ποδόσφαιρο, με τους Ρωμαίους να σφυροκοπούν τα καρέ της Ντιναμό και τον Σοκολόφσκι να βρίσκεται σε καλό... δρόμο για να χαρακτηριστεί ήρωας, με τις αποκρούσεις του στα δυνατά σουτ των Κασέτι και Τονέτο.

Ο Ζουάν έχασε σπάνια ευκαιρία να διπλασιάσει τα τέρματα της ομάδας του και να σκοράρει για δεύτερο συνεχόμενο ματς (είχει βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα κόντρα στη Ρετζίνα για το Καμπιονάτο), όταν μετά από παράλληλη μπαλιά έστειλε τη μπάλα με κοντινό σουτ στο δοκάρι, ενώ το δυνατό σουτ του Τότι αργότερα βρήκε τον Σοκολόφσκι σε ετοιμότητα, παρά το γεγονός ότι κόντραρε κάπου και άλλαξε πορεία.

Ρεσιτάλ ευκαιριών για τους "τζαλορόσι"
Οι ευκαιρίες διαδέχονταν η μία την άλλη για τους γηπεδούχους που βρέθηκαν σε εξαιρετική βραδιά στο θέμα δημιουργίας φάσεων, με τον Σπαλέτι να αποφασίζει στο 62ο λεπτό να αντικαταστήσει τον Μαντσίνι (επανεμφανίστηκε μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω τραυματισμού) με τον Λουντοβίκ Ζιουλί.

Ο Γάλλος μέσος έχασε στο 69ο λεπτό μοναδική ευκαιρία να "κλειδώσει" το ματς όταν μετά την κάθετη μπαλιά-τρύπα του Ντε Ρόσι απέτυχε να νικήσει στο τετ α τετ τον γκολκίπερ της Ντιναμό, όμως το 2-0 ήρθε ένα λεπτό μετά έχοντας την σφραγίδα του "καπιτάνο" της ομάδας.

Μετά από πάσα του Περότα, ο Τότι δημιούργησε ρήγμα στην άμυνα των φιλοξενουμένων, μπήκε από τα δεξιά και με δεξί διαγώνιο σουτ μέσα από την περιοχή δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Σοκολόφσκι.

Η Ρόμα είχε χρυσή ευκαιρία να διευρύνει ακόμα περισσότερο τη νίκη της στις καθυστερήσεις, με το δυνατό σουτ του Κασέτι να βρίσκει το δοκάρι και να φεύγει άουτ.

Το τελικό 3-0 βρήκε τον Σπαλέτι να απονείμει τα εύσημα στους παίκτες του για την επιβλητική τους εμφάνιση, και τους "τζαλορόσι" να πετυχαίνουν την 100η νίκη στην ευρωπαϊκή ιστορία τους.

Πήρε εκδίκηση για το... κέρμα στον Φρισκ
Με αυτή τη νίκη η Ρόμα πήρε και μία άτυπη ρεβάνς για την ήττα που γνώρισε με 3-0 "Ολίμπικο" από την ίδια ομάδα τη σεζόν 2004-05 για τη φάση των ομίλων, σε ένα ματς που κρίθηκε στα χαρτιά.

Με το σκορ 1-0 εις βάρος της στο πρώτο μέρος και τον Φιλίπ Μεξές να έχει αντικρύσει την κόκκινη κάρτα, οι εξαγριωμένοι οπαδοί της Ρόμα ξέσπασαν στον Άντερς Φρισκ, με το κέρμα που δέχτηκε ο Σουηδός ρέφερι να γίνεται η αιτία για την διακοπή του ματς, την κατακύρωσή του με 3-0 υπέρ των Ουκρανών και την τιμωρίας της έδρας των Ρωμαίων για τις υπόλοιπες αγωνιστικές της φάσης των ομίλων.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Ρόμα: Ντόνι, Κασέτι, Μεξές, Ζουάν (82' Φεράρι), Τονέτο, Ντε Ρόσι, Ακουιλάνι (83' Πιζάρο), Ταντέι, Περότα, Μαντσίνι (62' Ζιουλί), Τότι

Ντιναμό Κιέβου: Σοκολόφσκι, Μάρκοβιτς, Φεντόροφ, Γκάβραντιτς, Ελ Καντούρ, Γκούσεφ (71' Κορέα), Μίχαλκι, Γιουσούφ, Μίχαελ (56' Ρεμπρόφ), Μπανγκούρα (46' Ντιόγκο Ρινκόν), Σάτσκιχ)










































































TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ