ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

H προϊστορία του ΠΑΟ με ιταλικές ομάδες

H προϊστορία του ΠΑΟ με ιταλικές ομάδες
ΠΑΟ

Τo SPORT 24 παρουσιάζει την προϊστορία του Παναθηναϊκού κόντρα στις ιταλικές ομάδες. Ταλαιπωρία για Ίντερ ελέω απεργίας. Επιχείρηση χαλάρωσης με βόλτα για... καφέ από Τεν Κάτε

Οι πράσινοι λίγες ώρες πριν το ντέρμπι με την Ιντερ ξεσκονίζουν το διαβατήριο του Τσαμπίονς Λίγκ και ετοιμάζονται να δώσουν μια ακόμα παράσταση κόντρα σε Ιταλούς, όπου συνήθως προκύπτει... τιτανομαχία.
Ο Παναθηναϊκός δεν έχει παίξει ποτέ με την Ιντερ (αλλά ούτε και την έτερη ομάδα του Μιλάνου, την Μίλαν) αφού η μόνιμη παρτενέρ του από την Ιταλία είναι η Γιουβέντους. Πάντως με εξαίρεση μια συντριβή στο Τορίνο στο μακρινό 1980, πάντα κοντράρει στα ίσια τους αντιπάλους του από τη γειτονική χώρα και η πρόκριση κρίνεται συνήθως στις λεπτομέρειες.

Από τα 16 παιχνίδια με αντιπάλους ιταλικές ομάδες, τα 10 είναι κόντρα στη Γιουβέντους (την έχει αποκλείσει δύο φορές και έχει αποκλειστεί τρεις), ενώ έχει βρεθεί από μια φορά με Τορίνο, Σαμπντόρια και Ουντινέζε.

Οι δύο ιστορικές προκρίσεις με την Γιουβέντους, είναι από τις χρυσές σελίδες στην ιστορία του συλλόγου και είχαν αφήσει "άφωνη" όλη την Ευρώπη.

Η πρώτη ήταν για το κύπελλο Ουέφα, πριν από 21 χρόνια. Οι "Πράσινοι" ταξίδεψαν στο "Κομουνάλε" του Τορίνο με προίκα το 1-0 του Ολυμπιακού Σταδίου, από το υπέροχο σούτ του Δημήτρη Σαραβάκου μόλις στο 6ο λεπτό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παραμονές του ματς, την ομάδα του Βασίλη Δανιήλ είχε σοκάρει ο σοβαρός τραυματισμός του Βέλιμιρ Ζάετς, ο οποίος είχε σπάσει το πόδι του στο Καυτατζόγλειο από σκληρό και αντιαθλητικό χτύπημα του Γιώργου Παπαδόπουλου, σε αγώνα με τον Ηρακλή.

Παρόλα αυτά ο Παναθηναϊκός νίκησε με 1-0 και πήγε στο Τορίνο με στόχο ένα εκτός έδρας γκολ.
Στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου (46’) με έναν νέο κεραυνό ο Σαραβάκος έβαλε "φωτιά" στην εξέδρα των φίλων του Παναθηναϊκού, ενώ η άμεση απάντηση της "Μεγάλης Κυρίας" (ισοφάρισε με τον Καμπρίνι στο 49’) δεν πτόησε την ελληνική ομάδα.

Μια νέα "οβίδα" του Χρήστου Δημόπουλου (53’) ουσιαστικά έφερε τους "πράσινους" στους "16" του ΟΥΕΦΑ, παρά το δύσκολο τελευταίο εικοσάλεπτο (μετά τα γκολ των Αλεσιά 60’ και Καμπρίνι 72’) όπου η Γιουβέντους έψαξε αλλά δεν πέτυχε το 4ο γκολ που θα της έδινε την πρόκριση.

Η δεύτερη μεγάλη στιγμή, ήταν αυτή επί Αγγελου Αναστασιάδη και με τον μεγάλο Σόουζα να "μαγεύει" στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ. Οι Ιταλοί έψαχναν την ισοπαλία για την πρόκριση, αλλά ο Παναθηναϊκός με τον Πάουλο Σόουζα να κάνει φοβερά πράγματα επικράτησαν με 3-1 (Σόουζα 7’, Μπασινάς 56’ πεν., Βαζέχα 65’ - Ιντζάκι 24’) και πέρασαν μαζί με τη Λα Κορούνια στους "16" του Τσαμπίονς Λίγκ.

Η πρώτη κόντρα του Παναθηναϊκού με ιταλική ομάδα, ήταν την περίοδο 1961-62, μόλις στη δεύτερη συμμετοχή των "πρασίνων" στο πρωταθλητριών.

Ο Παπαεμμανουήλ ισοφάρισε το γκολ του Μόρα στην Αθήνα, αλλά τα δύο γκολ που δέχτηκε γρήγορα στο Τορίνο ο Παναθηναϊκός αποδείχθηκαν καταστροφικά με αποτέλεσμα το γκολ του Χολέβα να μην αποδειχθεί αρκετό.

Στη δεύτερη απόπειρα το 1980 και πάλι με αντίπαλο τη Γιουβέντους, τελείωσε στο εφιαλτικό πρώτο ημίχρονο του "Κομουνάλε" όπου ο Παναθηναϊκός έχανε με 4-0 (αυτό ήταν και το τελικό σκορ).

Παρά την εκπληκτική εμφάνιση στη Λεωφόρο με ηγέτη τον ασύλληπτο Δεληκάρη, η πρόκριση είχε "πετάξει".

Πάλι το Τορίνο "στοιχείωσε" τον Παναθηναϊκό το 1985, με την άλλη ομάδα της πόλης να προκρίνεται για πυρός και σιδήρου χάρις στο αυτογκόλ του Μαυρίδη στην Ιταλία και τον ανεκδίκητο Γάλλο ρέφερι Βοτρό στον επαναληπτικό του ΟΑΚΑ, όπου έκανε τον Γιώργο Βαρδινογιάννη να διαμαρτυρηθεί έντονα και τελικά να τιμωρηθεί.

Το 1991-92, στην άτυπη δοκιμή ομίλου (ένα χρόνο πριν το Τσαμπίονς Λίγκ), ο Παναθηναϊκός είναι η μόνη ομάδα στον όμιλο που δεν χάνει από την μετέπειτα φιναλίστ Σαμπντόρια, που μάλιστα βρέθηκε να χάνει στην έδρας της και χρειάστηκε ο Μαντσίνι να ισοφαρίσει για να πάρει την πρόκριση για τα ημιτελικά.

O Ντέηβιντ Πλάτ ήταν αυτός που έδωσε την πρόκριση στη Γιουβεντους και πάλι για το ΟΥΕΦΑ, ενώ ο Ιακουίντα ήταν αυτός που έβαλε τέλος στα όνειρα των “πρασίνων” στην τελευταία κόντρα τους με Ιταλούς, στα ματς του ομίλου με την Ουντινέζε.

Αναλυτικά όλα τα παιχνίδια του Παναθηναϊκού με Ιταλικές ομάδες.

Κύπελλο Πρωταθλητριών 1961-62

20/09/61: Παναθηναϊκός - Γιουβέντους 1-1 (64’ Παπαεμμανουήλ – 42’ Μόρα)
27/09/61: Γιουβέντους - Παναθηναϊκός 2-1 (20’ Νικολέ, 25’ Ροσάνο – 62’ Χολέβας , πεν.).

Κύπελλο ΟΥΕΦΑ 1980-81

17/09/80: Γιουβέντους - Παναθηναϊκός 4-0 (4’ Σιρέα, 19’ Βέρτσα, 38’ Μπέτεγκα, 42’ Καμπρίνι).
01/10/80: Παναθηναϊκός - Γιουβέντους 4-2 (31’ Τζεντίλε αυτογκόλ, 35’ Ανδρεούτσι, 68’ Λιβαθηνός, 88’ Δεληκάρης – 37’ Μπέτεγκα, 76’ Φάνα).

Κύπελλο ΟΥΕΦΑ 1985-86

18/09/85: Τορίνο - Παναθηναϊκός 2-1 (48’ Κόμι, 87’ Μαυρίδης αυτογκόλ – 50’ Σαραβάκος).
02/10/85: Παναθηναϊκός - Τορίνο 1-1 ( 71’ Σαραβάκος - 1’ Κόμι).

Κύπελλο ΟΥΕΦΑ 1987-88

21/10/87: Παναθηναϊκός - Γιουβέντους 1-0 (6’ Σαραβάκος)
04/11/87: Γιουβέντους - Παναθηναϊκός 3-2 (49’, 72’ Καμπρίνι, 60’ Αλέσιο – 46’ Σαραβάκος, 53΄ Χρ. Δημόπουλος).

Κύπελλο Πρωταθλητριών 1991-92, όμιλοι

11/12/91: Παναθηναϊκός - Σαμπντόρια 0-0
15/04/92: Σαμπντόρια - Παναθηναϊκός 1-1 (36’ Μαντσίνι – 27’ Μαραγκός).

Κύπελλο ΟΥΕΦΑ 1992-93

20/10/92: Παναθηναϊκός - Γιουβέντους 0-1 (8’ Πλάτ)
03/11/92: Γιουβέντους - Παναθηναϊκός 0-0

Τσάμπιονς Λιγκ 2000-01, όμιλοι

19/09/00: Γιουβέντους - Παναθηναϊκός 2-1 (35’ Τακίναρντι, 83’ Τρεζεγκέ - 47’ Γκούμας).
08/11/00:Παναθηναϊκός - Γιουβέντους 3-1 (7’ Σόουζα, 56’ Μπασινάς πεν., 65’ Βαζέχα – 24’ Ιντζάκι).

Τσάμπιονς Λιγκ 2005-06, όμιλοι

14/09/05: Ουντινέζε - Παναθηναϊκός 3-0 (28’ , 73’, 76’ Ιακουίντα)
22/11/05: Παναθηναϊκός - Ουντινέζε 1-2 (46’ Χαραλαμπίδης – 81’ Ιακουίντα, 83’ Καντελά).

Tαλαιπωρία για την Ίντερ ελέω... απεργίας



Η αποστολή της Ίντερ είχε προγραμματίσει σήμερα επίσκεψη στην Ακρόπολη για τις 10:30 το πρωϊ, όμως τελικά η επίσκεψη των Ιταλών πήρε αναβολή ελέω... απεργίας. Ή αποστολή που βρίσκεται στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία είχε την πρόθεση να επισκεφτεί την Ακρόπολη, αλλά σκόνταψε στην... απεργία των ξενοδοχοϋπαλλήλων. To SPORT 24 βρέθηκε από το πρωϊ στη Μεγάλη Βρετανία.

Οι απεργούντες έχουν συγκεντρωθεί στην έξοδο του ξενοδοχείου προκειμένου να διαδηλώσουν για τα αιτήματα που τους οδήγησαν σε απεργία και έτσι η επίσκεψη της αποστολής της Ίντερ στην Ακρόπολη πήρε αναβολή για... αργότερα και οι Ιταλοί γνωρίζουν στιγμές ταλαιπωρίας κατά την παραμονή τους στην Αθήνα. Mάλιστα οι απεργοί κατάφεραν στις 11:00 να εισέλθουν στο ξενοδοχείο και να βρεθούν στο λόμπι φωνάζοντας συνθήματα.

O Μουρίνιο πάντως είχε φροντίσει να μαζέψει τους παίκτες σε μια αίθουσα προβολής αναλύοντάς τους τακτικά ζητήματα ενώ οι άνθρωποι της Ίντερ ζήτησαν από το ξενοδοχείο ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα προκειμένου να γυμναστούν, με το αίτημά τους να ικανοποιείται.

Ένταση για τα τελευταία εισιτήρια

Αρκετά μεγάλη ένταση επικράτησε από το πρωϊ στη Λεωφόρο, εκεί όπου τέθηκαν σε διάθεση στις 10:30 τα τελευταία 1000 εισιτήρια για το ματς κόντρα στην Ίντερ, μετά την επιστροφή τους από την πλευρά των Ιταλών. Από πολύ νωρίς (07:00) είχε συγκεντρωθεί κόσμος στα εκδοτήρια και όταν άρχισε η διάθεσή τους υπήρχαν περισσότερα από 1000 άτομα που διεκδικούσαν ένα μαγικό χαρτάκι.

Υπήρξε ένταση αφού τα εισιτήρια ήταν λιγότερα από τους οπαδούς που έσπευσαν να τα προμηθευτούν και σε μισή ώρα εξαντλήθηκαν όλα.

Επιχείρηση Αποβολής άγχους από Τεν Κάτε



Σε μια ασυνήθιστη -τπυλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα- κίνηση προχώρησε ο Χενκ Τεν Κάτε την Τρίτη το πρωϊ με στόχο να αποβάλει το άγχος των ποδοσφαιριστών του. Ο Ολλανδός τεχνικός μάζεψε όλη την αποστολή και την πήγε για... καφέ στο Πόρτο Ράφτη.

Στόχος του τεχνικού των πρασίνων να υπάρξει χαλάρωση και ηρεμία πριν το μεγάλο ραντεβού το βράδυ στο ΟΑΚΑ κόντρα στην Ίντερ.

Πάουλο Σόουζα: "Λατρεύω τον ΠΑΟ"



Λίγο πριν τη σέντρα του μεγάλου ματς Παναθηναϊκός-Ιντερ, ένας παλιός γνώριμος που έχει φορέσει τη φανέλα και των δύο συλλόγων βρίσκεται στην Ελλάδα και αναμένεται να παρακολουθήσει το ματς από τα επίσημα του ΟΑΚΑ, του γηπέδου όπου είχε γνωρίσει την αποθέωση πριν μερικά χρόνια.

Ο Πάουλο Σόουζα βρίσκεται στην Αθήνα και παραχώρησε συνέντευξη με την ευκαιρία της επίσκεψής του στο συνδρομικό κανάλι Novasport, λόγω της πρεμιέρας των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ και το SPORT 24 σας παρουσιάζει αποσπάσματα.

Ο Σόουζα αναφέρει γιατί απόψε θα είναι διχασμένος, αποκαλύπτει ποια είναι η ομάδα της καρδιάς του ενώ τονίζει γιατί νιώθει δέος μέσα στο ΟΑΚΑ.

" Είναι ένα παιχνίδι που με αναγκάζει να διχάζομαι. Γιατί από τη μια είναι η ομάδα της καρδιάς μου που αγαπάω και λατρεύω, ο Παναθηναϊκός, και από την άλλη ένας πολύ καλός μου φίλος, ο Ζοσέ Μουρίνιο, και ένας σπουδαίος Πορτογάλος παίκτης, ο Κουαρέσμα. Η καρδιά μου είναι μοιρασμένη. Θέλω να γίνει ένα καλό ματς με πολλά γκολ και να ευχαριστηθεί ο κόσμος που θα βρεθεί στο γήπεδο", είπε αρχικά ο Σόουζα.

Μιλώντας μέσα από το ΟΑΚΑ, ο Πορτογάλος παλαίμαχος άσος μίλησε για όσα είχε ζήσει τη μεγάλη βραδιά με τη Γιουβέντους, αναφέροντας: " Βλέποντας το γήπεδο μού έρχονται ένα σωρό αναμνήσεις και έχω συγκινηθεί, σαν να ακούω στα αυτιά μου τις ιαχές των φιλάθλων να φωνάζουν το όνομά μου. Πραγματικά αυτές οι στιγμές θα μου μείνουν αξέχαστες", τόνισε και συμπλήρωσε για όσα ενημερώνεται γύρω από την ελληνική ομάδα, λέγοντας:

" Παρακολουθώ τις εξελίξεις στον Παναθηναϊκό, έχει αποκτήσει σημαντικά ονόματα του χώρου, όπως ο Ζιλμπέρτο Σίλβα, το ζητούμενο όμως είναι να παραμείνει σε υψηλό επίπεδο σε διάρκεια. Γνωρίζω ότι στην ομάδα έχουν αλλάξει πολλά".




































































































TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ