ΠΑΟΚ

Ποιος είναι ο Κέβιν Πόρτερ: Το ταλέντο για NBA All-Star, το συμβόλαιο των 82 εκατ. δολαρίων, οι κατηγορίες που πέταξαν εκτός ΝΒΑ και ο δρόμος της εξιλέωσης

Houston Rockets guard Kevin Porter Jr. (3) brings the ball up court against the Charlotte Hornets during the second half of an NBA basketball game in Charlotte, N.C., Friday, April 7, 2023. (AP Photo/Jacob Kupferman)
Houston Rockets guard Kevin Porter Jr. (3) brings the ball up court against the Charlotte Hornets during the second half of an NBA basketball game in Charlotte, N.C., Friday, April 7, 2023. (AP Photo/Jacob Kupferman) AP PHOTO / JACOB KUPFERMAN

To SPORT24 παρουσιάζει το προφίλ του Κέβιν Πόρτερ, που έχει δώσει τα χέρια με τον ΠΑΟΚ. Το απίστευτο ταλέντο, το συμβόλαιο των 82 εκατ. δολαρίων, τα εξωγηπεδικά προβλήματα και οι κατηγορίες που τον εξοστράκισαν από το NBA και ο δρόμος της εξιλέωσης που ο Αμερικανός ελπίζει να ξεκινήσει από τον “Δικέφαλο”. 

Μοιάζει με πρωταπριλιάτικο αστείο, ωστόσο δεν είναι: Όπως αποκάλυψε ο Σαμς Καράνια, ο ΠΑΟΚ συμφώνησε με τον Κέβιν Πόρτερ (24 χρονών, 1.93 μέτρα), σε μία από τις μεγαλύτερες μεταγραφές της ιστορίας του.

Η φράση "μεγαλύτερες μεταγραφές της ιστορίας" όταν η συζήτηση πάει στον ΠΑΟΚ ίσως μοιάζει υπερβολική. Είναι όμως πέρα για πέρα αληθινή.

Για την ακρίβεια, βάσει βιογραφικού, η μετακίνηση του Πόρτερ στον ΠΑΟΚ είναι μία από τις μεγαλύτερες κινήσεις των τελευταίων χρόνων στο ευρωπαϊκό μπάσκετ όταν στην εξίσωση μπαίνουν η ηλικία του παίκτη (24 χρονών) και οι προσδοκίες που υπήρχαν - και για κάποιους, ακόμα υπάρχουν - από τον Πόρτερ, ο οποίος μόλις την περσινή σεζόν είχε 19.2 πόντους, 5.3 ριμπάουντ, 5.7 ασίστ και 1.4 κλεψίματα μέσο όρο με 36.6% στα τρίποντα σε 34 λεπτά συμμετοχής με την φανέλα των Ρόκετς.

Το SPORT24 παρουσιάζει ποιος είναι ο Κέβιν Πόρτερ, το αγωνιστικό του προφίλ, τι έχει κάνει στην καριέρα του και πώς έφτασε στο σημείο να βρεθεί στα 24 του χρόνια στην Ελλάδα έπειτα από σεζόν καριέρας που τον είχε βάλει στην συζήτηση για τους ανερχόμενους σταρ του NBA.

Το αγωνιστικό προφίλ και το ταλέντο για NBA All-Star

Ξεκινώντας από τα βασικά: Ο Πόρτερ είναι ένας αριστερόχειρας combo γκαρντ (περισσότερο πόιντ γκαρντ από σούτινγκ γκαρντ) με ύψος 1.93 μέτρα και άνοιγμα χεριών 2.05 μέτρα. Είναι σπουδαίος αθλητής και έχει μέσους όρους καριέρας στο NBA 15.3 πόντους, 4.3 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 1.1 κλεψίματα μέσο όρο με 35.7% στα τρίποντα σε 30 λεπτά συμμετοχής.

Αυτό που χαρακτηρίζει τον Πόρτερ είναι η τρομερή επαφή του με το καλάθι. Πρόκειται για έναν 3-level σκόρερ, έναν παίκτη δηλαδή που μπορεί να σκοράρει με drive (είναι εξαιρετικός στο ένας με έναν χάρη στο εκρηκτικό του πρώτο βήμα), σουτ από μέση απόσταση, αλλά και από την γραμμή του τριπόντου, ενώ είναι καλός σουτέρ σε Spot Up καταστάσεις (σουτ από στάση, είχε 43% στα τρίποντα σε τέτοια κατάσταση την τελευταία 3ετία).

Παράλληλα, έχει βελτιωθεί πολύ ως δημιουργός, ενώ τα αθλητικά του προσόντα τον βοηθούν να είναι ένας πολύ καλός αμυντικός πάνω στην μπάλα. Το βασικό του μειονέκτημα είναι τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του.

Για να γίνει ακόμα πιο σαφές: Ο Πόρτερ έχει το πλήρες πακέτο. Είναι ένας παίκτης που γεμίζει την στατιστική του, αγγίζοντας συχνά ακόμα και το triple-double (έχει δύο καταγεγραμμένα στην καριέρα του στο NBA). Το ταλέντο του είναι επιπέδου NBA All-Star παίκτη!

Είναι ο νεαρότερος παίκτης στην ιστορία του NBA που είχε σε ένα παιχνίδι +50 πόντους και +10 ασίστ (κόντρα στους Μπακς, στις 30 Απριλίου 2021, όταν είχε 50 πόντους και 11 ασίστ). Όλο το NBA πίστευε ότι αν ήταν ώριμος θα μπορούσε να φτάσει σε αυτό το επίπεδο, με πρώτους τους Ρόκετς. Δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να κάνει στην επίθεση ο Πόρτερ. Το έκανε στο NBA και σίγουρα μπορεί να το κάνει και στην Ευρώπη.

Πάντα βέβαια στην περίπτωσή του υπήρχε ένας σημαντικός αστερίσκος.

Τα προβλήματα, το συμβόλαιο των 82 εκατ. δολαρίων και ο εξοστρακισμός από το NBA

Ο Κέβιν Πόρτερ είχε πάντα ένα μεγάλο "αλλά" να τον ακολουθεί. Σχεδόν κάθε πρόταση που τον περιέγραφε και ξεκινούσε με το ταλέντο του και τις δυνατότητές του κατέληγε με το "αλλά έχει εξωαγωνιστικά προβλήματα". Αρκετά εξωαγωνιστικά προβλήματα για την ακρίβεια, τα οποία τον ακολουθούν πριν ακόμα μπει στο NBA.

Στο NBA Draft 2019 ο Πόρτερ βρισκόταν στην συζήτηση να είναι lottery pick (σ.σ.: να επιλεγεί μέχρι το Νο14). Την ημέρα του NBA Draft ωστόσο οι μετοχές του κατρακύλησαν λόγω φόβων που είχαν εκφραστεί για τον χαρακτήρα του - και είχαν οδηγήσει ακόμα και στην προσωρινή αποβολή του από το κολέγιο του USC - με αποτέλεσμα να πέσει στο Νο30 ως επιλογή των Μπακς, που τον έστειλαν άμεσα στους Καβαλίερς.

Στο Κλίβελαντ ο Πόρτερ φάνηκε να βάζει τα πράγματα σε μία σειρά, έχοντας ελπιδοφόρα ρούκι σεζόν (2019/20), όπου είχε 10 πόντους, 3.2 ριμπάουντ και 2.2 ασίστ μέσο όρο σε 23 λεπτά συμμετοχής.

Η εμπλοκή του σε ένα τροχαίο όμως - που οδήγησε στην σύλληψή του για παράνομη οπλοκατοχή, με τις κατηγορίες να πέφτουν στην συνέχεια στο δικαστήριο, αφού το όπλο ήταν της μητέρας του και αυτός δεν γνώριζε ότι βρισκόταν στο αμάξι - τον έβαλε τον “πάγο” από πλευράς των Καβς, που θέλησαν να τον προστατεύσουν και του έδωσαν χρόνο μακριά από την ομάδα στην έναρξη της σεζόν 2020/21 για να βρει τον εαυτό του.

Τον Ιανουάριο του 2021 όμως - πάνω που ετοιμαζόταν να επιστρέψει στην ομάδα - πιάστηκε στα χέρια με τον GM των Καβς, Κόμπι Όλτμαν, επειδή οι Καβαλίερς έδωσαν το ντουλαπάκι του χωρίς να τον ρωτήσουν στον Ταϊρόν Πρινς, κάτι που έφερε και την ανταλλαγή του στους Ρόκετς.

Στο Χιούστον ο Πόρτερ ήξερε ότι είχε μία τελευταία ευκαιρία. Και η αλήθεια είναι ότι την άρπαξε από τα μαλλιά. Παίζοντας σε μία ομάδα που βρισκόταν στον πάτο του NBA και πίστεψε σε αυτόν, ο νεαρός γκαρντ έπαιξε το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας του. Είχε και εκεί μία στιγμή έντασης - όταν αποχώρησε στο ημίχρονο ενός αγώνα με τους Νάγκετς από το γήπεδο - αλλά είχε δικαιώσει τις προσδοκίες που υπήρχαν, με τους Ρόκετς να του προσφέρουν τον Οκτώβριο του 2022 4ετές συμβόλαιο αξίας 82 εκατ. δολαρίων!

Πρόσθεσαν όμως έναν απαραίτητο όρο: Από αυτά τα 82 εκατ. δολάρια, εγγυημένα ήταν μόνο τα 16.3 εκατ. δολάρια της σεζόν 2023/24 και το συμβόλαιό του θα μπορούσε να λυθεί έναντι ενός εκατομμυρίου αν είχε εξωαγωνιστικά προβλήματα.

Αυτή η κίνηση των Ρόκετς αποδείχθηκε τελικά η σωστή από μέρους τους. Ο λόγος είναι ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο συνελήφθη με την κατηγορία της ενδοοικογενειακής βίας, αφού φερόταν να έχει χτυπήσει την σύντροφό του, την πρώην παίκτρια του WNBA, Κίσρε Γκόντρεζικ, η οποία είχε υποστεί κάταγμα στον αυχένα. Το μέλλον του σκοτείνιασε απότομα, η αδελφή της συντρόφου του τού έστειλε απειλητικά μηνύματα, οι Ρόκετς τον έβγαλαν στο σφυρί και τελικά τον έστειλαν στους Θάντερ, που έλυσαν άμεσα το συμβόλαιό του.

Λίγες ώρες μετά την ανταλλαγή του, η Γκόντρεζικ δήλωσε ότι ο Πόρτερ δεν την χτύπησε ποτέ και ούτε προσπάθησε να την στραγγαλίσει όπως γράφτηκε, προσθέτοντας ότι “όλα έγιναν πολύ γρήγορα, όχι στον βαθμό που δημοσιεύτηκε. Ήταν μία διαφωνία στο δωμάτιό μας, που δεν κράτησε καν 10 δευτερόλεπτα. Έχω δώσει πολλές ευκαιρίες στον εισαγγελέα για να διορθώσει τα γεγονότα, αλλά ακόμα δεν το έχουν κάνει. Η προσωπική μου ζωή δεν πρέπει να είναι δημόσια και να καταστρέφει καριέρες. Εγώ βίωσα αυτή την εμπειρία, κανένας και καμία άλλη". Οι δύο πλευρές τελικά έκαναν δικαστικό διακανονισμό.

Ο δρόμος της εξιλέωσης ξεκινάει από τον ΠΑΟΚ

Ο Πόρτερ έχει να παίξει σε επίσημο αγώνα σχεδόν έναν χρόνο (από τις 9 Απριλίου 2023 για την ακρίβεια). Έψαχνε μία νέα αφετηρία για την καριέρα του, μία ευκαιρία να πατήσει ξανά παρκέ και να δείξει τι μπορεί να κάνει. Οι ομάδες του NBA δεν θέλησαν καν να εξετάσουν την περίπτωσή του σε πρώτο πλάνο, παρά το γεγονός ότι έχει ήδη ξεκινήσει ένα μονοετές πρόγραμμα ελέγχου θυμού.

Οι δεύτερες (πόσο μάλλον οι τρίτες) ευκαιρίες δεν δίνονται εύκολα στο NBA, αν και πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις, με περιπτώσεις όπως αυτές του Όου Τζέι Μέιο και του Μάικλ Μπίσλει να είναι τα πλέον προφανή παραδείγματα.

Τι δουλειά έχει λοιπόν ο Πόρτερ στον ΠΑΟΚ; Ο Αμερικανός θέλει να κάνει μία νέα αρχή. Θέλει να ξεκινήσει την καριέρα του από μηδενική βάση προκειμένου σιγά-σιγά να ανέβει ξανά τα απαραίτητα σκαλοπάτια για να βρεθεί στο NBA. Αυτός είναι ο ξεκάθαρος στόχος του και όχι μία μεγάλη καριέρα στην Ευρώπη. Ξέρει ότι όλα τα μάτια θα είναι πάνω του.

Είναι ξεκάθαρο ότι ένας παίκτης της κλάσης, της ηλικίας και του ταλέντου του Πόρτερ δεν θα ερχόταν υπό φυσιολογικές συνθήκες στον ΠΑΟΚ. Βασικά, δεν θα ερχόταν καν στην Ευρώπη, μέχρι ίσως τα (πολύ) βαθιά γεράματα. Ετοιμάζεται όμως να βρεθεί στην Θεσσαλλονίκη.

Και θέλει να δείξει σε όλο τον κόσμο ότι παραμένει ο παίκτης που πέρυσι είχε 19 πόντους μέσο όρο στο NBA.

TAGS ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΜΠΑΣΚΕΤ NBA ΗΠΑ ΧΙΟΥΣΤΟΝ ΡΟΚΕΤΣ ΚΛΙΒΕΛΑΝΤ ΚΑΒΑΛΙΕΡΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ