NBA FINALS 2022

NBA Finals, Γουόριορς: Από τον Κάρι στον Τόμπσον και από τον Γκριν στον Γουίγκινς, το Γκόλντεν Στέιτ είναι η ομάδα της εξιλέωσης

Golden State Warriors guard Stephen Curry, center, celebrates with teammates as he holds the Bill Russell Trophy for Most Valuable Player after the Warriors beat the Boston Celtics in Game 6 to win basketball's NBA Finals, Thursday, June 16, 2022, in Boston. (AP Photo/Steven Senne)
Golden State Warriors guard Stephen Curry, center, celebrates with teammates as he holds the Bill Russell Trophy for Most Valuable Player after the Warriors beat the Boston Celtics in Game 6 to win basketball's NBA Finals, Thursday, June 16, 2022, in Boston. (AP Photo/Steven Senne) @ 2022 STEVEN SENNE / ASSOCIATED PRESS

Οι Γουόριορς χρειάστηκε να ανέβουν έναν Γολγοθα την τελευταία τριετία. Είδαν κόσμο να τους ξεγράφει. Απάντησαν με το 4ο πρωτάθλημά τους σε 8 χρόνια, με όλους τους παίκτες του βασικού ροτέισον να έχουν μία ιστορία εξιλέωσης να τους ακολουθεί. Από τον Κάρι και τον Τόμπσον, μέχρι τον Γκριν, τον Γουίγκινς και τον Πέιτον. Το SPORT24 παρουσιάζει τον δρόμο της εξιλέωσης των Γουόριορς και των παικτών τους.

Οι Γουόριορς είναι οι πρωταθλητές του NBA χάρη στην επικράτησή τους με 4-2 των Σέλτικς στους NBA Finals. Χρειάστηκε να περάσουν πολλά. Πληγώθηκαν όσο λίγες ομάδες στην ιστορία της λίγκας, χάνοντας την Γη κάτω από τα πόδια τους. Πάλεψαν όμως και επέστρεψαν εκεί που ανήκουν: Στο μπασκετικό Έβερεστ.

Ο δρόμος των Γουόριορς ήταν δύσβατος. Γεμάτος εμπόδια. Πόνο. Αίμα. Πολύς κόσμος τους ξέγραψε. Οι ίδιοι όμως φρόντισαν να φέρουν τούμπα την κατάσταση και να σηκώσουν κεφάλι όταν δεν τους πίστευε κανείς.

Η πτώση μίας δυναστείας και η επάνοδος

Ήταν 13 Ιουνίου 2019 όταν οι Γουόριορς ηττήθηκαν από τους Ράπτορς στο Game 6 των NBA Finals στο Τορόντο. Έπειτα από δύο σερί πρωταθλήματα (και τρία σε τέσσερα χρόνια) είχαν λυγίσει. Βασικά δεν είχαν λυγίσει απλώς. Φαινόταν να έχουν σπάσει.

Το τέλος του Game 6 με τους Ράπτορς βρήκε τους Γουόριορς να μαζεύουν τα κομμάτια τους. Στο Game 5 είχαν χάσει τον Κέβιν Ντουράντ με ρήξη αχίλλειου τένοντα. Στο Game 6 έχασαν τον Κλέι Τόμπσον με ρήξη χιαστού. Όπως αποδείχθηκε, αυτή ήταν απλώς η αρχή των βασάνων της ομάδας.

Οι δύο σεζόν που ακολούθησαν ήταν από τις δυσκολότερες στην ιστορία της ομάδας. Στην offseason του 2019 είδαν τον Κέβιν Ντουράντ να αποχωρεί για χάρη των Νετς. Την σεζόν 2019/20 ήξεραν ότι δεν θα είχαν τον Τόμπσον και είδαν τον Κάρι να αγωνίζεται μόλις σε 5 παιχνίδια λόγω τραυματισμού. Αποτέλεσμα ήταν να κλείσουν την κανονική περίοδο με το χειρότερο ρεκόρ στο NBA (15-50). Αρκετοί είπαν ότι ήταν ένα προσωρινό εμπόδιο.

Στην offseason του 2020 όμως ήρθε το νέο σοκ: Ο Κλέι Τόμπσον υπέστη ρήξη αχίλλειου τένοντα και τέθηκε εκτός και για την σεζόν 2020/21. Οι ψίθυροι άρχισαν να γίνονται φωνές. Η μυθική σεζόν του Κάρι έκρυψε κάποια πράγματα, αλλά το τέλος της σεζόν βρήκε το Γκόλντεν Στέιτ εκτός playoffs. Ο κόσμος άρχισε να τους αμφισβητεί. Δεν πίστευε ότι οι Γουόριορς μπορούν να επιστρέψουν στο ίδιο επίπεδο.

Η φετινή σεζόν όμως έδειξε ότι ποτέ δεν πρέπει κάποιος να ξεχνάει αυτό το Γκόλντεν Στέιτ. Οι Γουόριορς ξεκίνησαν την χρονιά με 18 νίκες στα πρώτα 20 παιχνίδια τους. Ο Κάρι έπαιζε σαν… Κάρι. Ο Γκριν σαν… Γκριν. Ο Τζόρνταν Πουλ εξερράγη. Κάποια στιγμή τον Ιανουάριο επέστρεψε ο Κλέι Τόμπσον. Οι Γουόριορς χρειάστηκαν ένα διάστημα προσαρμογής, αλλά τελικά βρήκαν χημεία όταν έπρεπε. Το τέλος της σεζόν τους βρήκε πρωταθλητές. Και με πολλές ιστορίες εξιλέωσης.

Στεφ Κάρι: Προσθέτοντας το παράσημο που του έλειπε

Ο Στεφ Κάρι είχε μία μυθική σεζόν πέρυσι. Κανείς δεν αμφισβήτησε την κλάση του. Βαδίζοντας ωστόσο στο 34ο χρόνο της ηλικίας του, υπήρξαν αρκετοί που αναρωτιόντουσαν αν μπορεί να τραβήξει το Γκόλντεν Στέιτ μέχρι την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Η παρουσία του Ντουράντ την τριετία 2016-2019, διάστημα στο οποίο οι Γουόριορς πήραν δύο σερί πρωταθλήματα (2017, 2018), με τον νυν σταρ των Νετς να κατακτά ισάριθμα βραβεία MVP των τελικών, έμοιαζε για κάποιο λόγο να αφήνει μία “σκιά” στα επιτεύγματα του Κάρι.

Δεν είχε σημασία αν ήταν ο Κάρι αυτός που άλλαξε το NBA, αν έσπασε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, αν οι Γουόριορς ήταν πάντα η δική του ομάδα. Η παρουσία - και τα διαπιστευτήρια - του Ντουράντ έκανε κάποιος να αμφισβητούν ακόμα και τον Κάρι και την ηγετική του παρουσία.

Ο Κάρι τα άκουσε όλα αυτά. Απάντησε με μία ακόμα τρομερή σεζόν και μία ακόμα καλύτερη παρουσία στα playoffs και στους NBA Finals. Η παρουσία του στην σειρά με τους Σέλτικς έδιωξε την αμφιβολία από το μυαλό κάθε ανθρώπου που τον αμφισβήτησε. Ο Κάρι είχε 31.2 πόντους, 6 ριμπάουντ και 5 ασίστ μέσο όρο, κατακτώντας το μοναδικό βραβείο που του έλειπε: Αυτό του MVP των NBA Finals. Ποιος μπορεί να του πει κάτι πλέον;

Κλέι Τόμπσον: Ο άνθρωπος που διέλυσε κάθε πρόβλεψη

Ο Κλέι Τόμπσον έχασε 2.5 σεζόν από την καριέρα του. Από την στιγμή που είχε εκείνη την άγαρμπη πτώση στο παρκέ στο Game 6 των NBA Finals 2019 κόντρα στους Ράπτορς έπειτα από ένα φάουλ που κέρδισε από τον Ντάνι Γκριν σε προσπάθειά του για κάρφωμα - ένα παιχνίδι που είχε 30 πόντους στο τέλος της τρίτης περιόδου - πέρασε από μία κόλαση. Επέστρεψε όμως πιο δυνατός από ποτέ.

Υπήρχε κόσμος που πίστεψε στον Τόμπσον. Που υποστήριξε ότι λόγω στυλ παιχνιδιού θα μπορέσει να ανακάμψει. Ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι ωστόσο τόνιζαν ότι είναι αδύνατο να είναι ο ίδιος παίκτης. Ο Τόμπσον τα ήξερε όλα αυτά. Μόνο ο ίδιος ήξερε τι χρειάστηκε να κάνει για να πατήσει παρκέ. Πόσες ώρες πέρασε κάνοντας αποθεραπεία. Επέστρεψε τον Ιανουάριο και ήταν σκουριασμένος. Σταδιακά όμως άρχισε να βρίσκει ρυθμό. Υπήρξαν στιγμές που θύμισε τον παίκτη που ήταν πριν από 3 χρόνια, όπως στο Game 6 με τους Γκρίζλις στον δεύτερο γύρο των playoffs.

Το τέλος της σεζόν βρήκε τον Τόμπσον να ως πρωταθλητή για 4η φορά στην καριέρα του. Τον βρήκε ακόμα στην 2η θέση της λίστας των παικτών με τα περισσότερα τρίποντα στην ιστορία του NBA στα playoffs και τους NBA Finals (πρώτος προφανώς είναι ο Κάρι). Ο ίδιος έχει να θυμάται πολλά. Βασικά τα… πάντα. Ακόμα και ένα ειρωνικό tweet του Τζάρεν Τζάκσον των Γκρίζλις. Όπως και να έχει, η ιστορία της απόλυτης εξιλέωσης είναι γεγονός.

Ντρέιμοντ Γκριν: Ανεβάζοντας την απόδοσή του στα δύσκολα

Ο Γκριν δεν έκρυψε ποτέ ότι την προηγούμενη διετία πρακτικά πήρε… ρεπό, χάνοντας κάθε κίνητρο και πως φέτος ήθελε να παίξει καλά για να δουν τα παιδιά του ότι είναι καλός παίκτης. Αρκετός κόσμος συνέχισε να αμφισβητεί ακόμα περισσότερο την αξία του σε αυτούς τους Γουόριορς. Όσοι το υποστήριζαν αυτό όμως, μάλλον δεν έχουν καταλάβει πόσο σημαντικός είναι σε αυτό το Γκόλντεν Στέιτ.

Ο Γκριν ήταν φέτος… Γκριν. Ο άνθρωπος που καθοδηγούσε την άμυνα της ομάδας, κάλυπτε χώρους, συμπαίκτες, αντιπάλους. Θύμισε στον κόσμο ότι είναι ένας από τους καλύτερους ψηλούς πασέρ στην ιστορία της λίγκας, μετατρέποντας το μεγαλύτερο ψεγάδι του (κακό σουτ) σε πλεονέκτημα με τον τρόπο που πασάρει και βρίσκει τους σουτέρ της ομάδας.

Ο Γκριν ξέρει ότι ο κόσμος δεν τον συμπαθεί. Ξέρει όμως ότι οι οπαδοί της δικής του ομάδας - και… όσοι ξέρουν μπάσκετ - εκτιμούν αυτά που κάνει στο παρκέ. Είναι η ψυχή της ομάδας. Ο άνθρωπος που ισορροπεί τους Γουόριορς. Και ο καλύτερος συμπαίκτης που είχε ποτέ ο Στεφ Κάρι.

Άντριου Γουίγκινς: Άνθισε σε ένα νέο περιβάλλον

Ο γιος του Μίτσελ Γουίγκινς είχε όλη την πίεση του κόσμου στους ώμους του από τα εφηβικά του χρόνια. Όταν επιλέχθηκε στο Νο1 του NBA Draft 2014 αυτή η πίεση πολλαπλασιάστηκε. Όλοι είδαν στο πρόσωπό του τον επόμενο σταρ της λίγκας. Ο ίδιος δεν ήταν έτοιμος για αυτό. Και ίσως να μην είναι ποτέ. Πολλοί τον έψεξαν για αυτό, μην καταλαβαίνοντας ένα πράγμα: Δεν μπορούν όλοι οι παίκτες να γίνουν σταρ και δεν θέλουν να γίνουν σταρ.

Ο Γουίγκινς είναι μία ιδιαίτερη προσωπικότητα. Παίζοντας στους Γουλβς έδειξε ότι δεν μπορεί να είναι η πρώτη επιλογή μίας ομάδας. Δεν αντέχει το βάρος. Στους Γουόριορς ωστόσο φάνηκε ότι βρήκε την Ιθάκη του. Το περιβάλλον που τον έκανε να αισθανθεί άνετα και να εξελιχθεί στον καλύτερο παίκτη που μπορεί.

Ο φετινός Γουίγκινς ήταν ένας από τους καλύτερους two-way παίκτες του NBA. Αναλάμβανε πάντα το μαρκάρισμα του καλύτερου παίκτη των αντιπάλων και ταυτόχρονα ήταν 2η ή 3η επιλογή στην επίθεση των Γουόριορς. Από τις… δαγκάνες του πέρασαν στα φετινά playoffs o Τζα Μοράντ, ο Λούκα Ντόντσιτς και ο Τζέισον Τέιτουμ. Ο Γουίγκινς δεν είναι ο καλύτερος παίκτης των Γουόριορς. Βάσει ταλέντου ίσως να είναι ο δεύτερος ή τρίτος καλύτερος παίκτης της ομάδας, αλλά στην… επετηρίδα είναι πίσω από την τριάδα των Κάρι, Τόμπσον, Γκριν. Χωρις αυτόν όμως οι Γουόριορς δεν θα έπαιρναν τον τίτλο.

Τζόρνταν Πουλ: Από την G-League, πολύτιμος έκτος παίκτης

Σε μία σεζόν που ο Τζόρνταν Πουλ είχε 18.5 πόντους, 3.4 ριμπάουντ και 4 ασίστ μέσο όρο με 36.4% στα τρίποντα είναι εύκολο να τον αποθεώνουν όλοι. Πριν από δύο χρόνια ωστόσο τίποτα δεν έδειχνε ότι θα εξελισσόταν σε έναν πολύτιμο παίκτη μίας ομάδας πρωταθλητισμού.

Την σεζόν 2019/20, την ρούκι σεζόν του στο NBA έπειτα από την επιλογή του στο No28 του NBA Draft 2019, ο Πουλ έπαιζε επειδή… δεν υπήρχε άλλος, έχοντας 8.8 πόντους μέσο όρο με 27.9% στα τρίποντα σε 22 λεπτά συμμετοχής. Δεν είχε ρυθμό όμως. Δεν ταίριαζε στους Γουόριορς, σε σημείο που το Γκόλντεν Στέιτ τον έστειλε στην G-League. Έκτοτε όμως άλλαξαν πολλά.

Από τότε που εμφανίστηκε ο κορονοϊός στην ζωή του κόσμου ο Πουλ δούλεψε ατομικά όσο λίγοι παίκτες στο NBA. Έβαλε πράγματα στο παιχνίδι του, βελτίωσε το σουτ του. Είδε (πάρα) πολύ video με φάσεις του Στεφ Κάρι. Έγινε μαθητής του παιχνιδιού. Από την περσινή σεζόν άρχισε να δείχνει πράγματα. Φέτος εκτοξεύτηκε. Τίποτα όμως δεν του ήρθε εύκολα.

Κεβόν Λούνι: Ο υποτιμημένος αντισταρ

Ο Κεβόν Λούνι βρίσκεται στους Γουόριορς από το 2015, όταν επιλέχθηκε στο Νο30 του NBA Draft. Ξεκίνησε παίζοντας ελάχιστα. Σταδιακά απέκτησε έναν ρόλο. Πολλοί δεν καταλάβαιναν την αξία του σε μία ομάδα γεμάτη σταρ. Όσο περνούσαν τα χρόνια ωστόσο έγινε σαφές ότι ο Λούνι είχε ένα στοιχείο που δεν είχαν ακόμα και σταρ του NBA: Καταλάβαινε απόλυτα το σύστημα των Γουόριορς.

Ο Λούνι είναι ένας ψηλός με καλό μπασκετικό I.Q. Ένας τρομερός ριμπάουντερ και υποτιμένος πασέρ. Το πόσο σημαντικός είναι για αυτούς τους Γουόριορς φάνηκε στην σειρά του δεύτερου γύρου με τους Γκρίζλις - και ειδικά στο Game 6 της σειράς που είχε 4 πόντους και 22 ριμπάουντ. Στην σειρά με τους Μάβερικς στους τελικούς της Δύσης είχε 10.6 πόντους και 10.6 ριμπάουντ μέσο όρο σε 28 λεπτά συμμετοχής, όντας ο κρυφός MVP του Γκόλντεν Στέιτ. Όλα αυτά είναι σπουδαία. Είναι όμως μία ακόμα ιστορία που έχει ενδιαφέρον και έχει περάσει στα ψιλά.

Έχοντας περάσει μία διετία γεμάτη προβλήματα τραυματισμών, ο Λούνι φέτος ήταν ένας από τους μόλις 5 παίκτες στο NBA που αγωνίστηκε και στους 82 αγώνες της κανονικής περιόδου. Συνολικά έπαιξε σε 104 αγώνες, περισσότερους από κάθε άλλον παίκτη στο NBA φέτος. Για έναν παίκτη που έχει χαρακτηριστεί επιρρεπής στους τραυματισμούς, αυτό είναι το μεγαλύτερο παράσημο.

Γκάρι Πέιτον: Από… παραλίγο ασίσταντ κόουτς, πρωταθλητής

Ο γιος του θρυλικού Γκάρι Πέιτον είχε έναν από τους πιο δύσβατους δρόμους προς το NBA στην ιστορία της λίγκας. Από το 2016 τον έκοψαν κατά σειρά Ρόκετς, Μπακς, Λέικερς, Μπλέιζερς, Γουίζαρντς και Γουόριορς (δύο φορές). Ο Πείτον είχε απογοητευτεί τόσο πολύ, που το φετινό καλοκαίρι σκόπευε να ζητήσει, στα 28 του χρόνια, να γίνει ασίσταντ κόουτς στους Γουόριορς. Τελικά κέρδισε το 15ο εγγυημένο συμβόλαιο. Και αποδείχθηκε πολύτιμος.

Σε ένα από τα πιο ιδιαίτερα πρότζεκτ στο NBA, ο ύψους 1.90 μέτρων γκαρντ αγωνιζόταν ως… πάουερ φόργουορντ στην επίθεση - αφού αυτός ήταν ο σκρινέρ σε καταστάσεις Pick and Roll - ενώ ταυτόχρονα μάρκαρε συχνά έναν από τους καλύτερους επιθετικούς της αντίπαλης ομάδας.

Ο Πέιτον ήταν πάντα ένας παίκτης με ξεκάθαρα δυνατά σημεία και αδυναμίες. Μέχρι φέτος δεν είχε βρεθεί μία ομάδα να τα αξιοποιήσει. Μέχρι να εμφανιστούν οι Γουόριορς και να τα αλλάξουν όλα.

Ότο Πόρτερ: Βάζοντας την καριέρα του σε μία σειρά

Η σεζόν 2017/18 ήταν η τελευταία που ο Ότο Πόρτερ έσπασε το φράγμα των 60 αγώνων. Έκτοτε πέρασε πολλά. Οι τραυματισμοί δεν τον άφησαν σε ησυχία. Πήγε από τους Γουίζαρντς στους Μπουλς και από εκεί στους Μάτζικ, παίζοντας ελάχιστα. Το καλοκαίρι οι Γουόριορς τον πήραν… τσάμπα με το μίνιμουμ των βετεράνων, ελπίζοντας να τους βοηθήσει. Και σίγουρα το έκανε.

Την φετινή σεζόν ο Πόρτερ είχε 8.2 πόντους, 5.7 ριμπάουντ, 1.5 ασίστ και 1.1 κλεψίαμτα μέσο όρο με 37% στα τρίποντα σε 22 λεπτά συμμετοχής. Έπαιξε σε 63 αγώνες (15 ως βασικός). Στα playoffs αποδείχθηκε καθοριστικός σε κάποια παιχνίδια, παίζοντας συνήθως ως πάουερ φόργουορντ. Στους τελικούς βρέθηκε στην βασική πεντάδα.

Ο Πόρτερ ήθελε να βάλει την καριέρα του σε μία σειρά. Οι Γουόριορς του έδωσαν το περιβάλλον για να το κάνει. Και ο 29χρονος φόργουορντ έπιασε την ευκαιρία από τα μαλλιά, πιθανότατα σώζοντας την καριέρα του.

TAGS NBA FINALS 2022 NBA NBA FINALS ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΣΤΕΙΤ ΓΟΥΟΡΙΟΡΣ ΣΤΕΦ ΚΑΡΙ ΚΛΕΙ ΤΟΜΠΣΟΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ